Цветята в нашия дом-Тема 72

• 75 108
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
За спатифилума първо може да е малка саксията,те правят бързо корени и завземат саксията.Второ много слънце да го грее и трето иска торене.Това са възможните причини.За да са такива връхчетата е сух въздуха,а бледи листа силно слънце и тор. Моите все забравям да ги поливам обаче сега и двата имат пъпки с цвят. newsm78
И да не е гол поста ми ето малко от моите китки ,скоро не съм показвала тук. Wink
 далии
 зокумите,остана жълтия да цъфне

любимо мушкато

# 91
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз имам едно мушкато, което жълтее. Каквото и да правя жълтее си и толкова. Пръст сменях, торих за листа, водата във Варна е доста варовита, не знам желязо има ли или не, но вече ми писна да се мъча да му угаждам. Иначе расте, цъфти, но особено през зимата листата, които пуска са направо жълти.
Моите са почти бели? От що ли?

сортова особеност?

Скрит текст:

аз имах подобно  Peace имаше и бяло  Laughing

Скрит текст:

# 92
  • Варна
Не, не му е такъв сортът.
Ето на тази снимка се вижда част от него горе вдясно, точно до детелината:
http://zars.snimka.bg/flowers/moite-cvetya.226903.37101844
И трябва да кажа, че на нея е в добра форма, в началото на пролетта всичките му листа бяха зелено-жълти, до бяло чак, както и Вася казва.

# 93
Не, не му е такъв сортът.
Ето на тази снимка се вижда част от него горе вдясно, точно до детелината:
http://zars.snimka.bg/flowers/moite-cvetya.226903.37101844
И трябва да кажа, че на нея е в добра форма, в началото на пролетта всичките му листа бяха зелено-жълти, до бяло чак, както и Вася казва.
Според мен е малко светлина и зелен камък,хлороза .

# 94
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
само предположение и предложение  Peace

от тук

Цитат
Жълти листа
·Причини: Прекалено поливане, недостиг на азот и светлина.
·Мерки: Наторяване, по - малко поливане,  преместване на растенията.

...

Бледи листа (хлороза)
·Причина: Недостиг на желязо и магнезий.
·Мерки: Добавяне на железен хелат към водата за поливане.

# 95
  • Варна
Ама защо само то? Всичките ги гледам по един и същ начин, на едно и също изложение, с една и съща пръст са, поливам еднакво... Мисля, че има проблем с корените, когато го пресадих имаше корени само до половината саксия. Смених я, сложих нова пръст... през лятото горе=долу се оправя, но не върви като хората, зимата сигурно пак ще избледнее. Може да опитам да му добавям желязо, да видим какво ще стане. Помня, че и майка ми имаше навремето такива мушката, от 20 саксии една не расте като хората, жълтее, разваля се и това е. На това въпросното мушкато му отчупих клонче преди няколко месеца и го посадих, поне да запазя вида. Ами хвана се сякаш, пусна едно листенце и дотам. Нито расте, нито мре Shocked
Случвало ми се е и точно със спатифилум, е сто пъти го пресаждах, сменях местоположение, начин на поливане. Не върви, не расте, листата съхнат. Решавам след половин година да разровя - ами той грам допълнителен корен не е пуснал, седи си както съм го посадила. Накрая го изхвърлих, изсъхна. Някои растения просто не искат да растат, не мога да си обясня защо...

# 96
Цветята имат разкични изисквания, няма как да се гледат по един начин.
Мушката рядко страдат от хлороза, най-вероятно азота е малко.
Купи си хубава тор, с по-високо съдържание на азот. Лакрофол и подобни са измислени марки, търси Кристалони, Осмокотите или Хортигроу. По агроаптеките.
Може да жълтее и от често поливане. Отгоре почвата може да се вижда суха, но като бръкнеш с пръст ако е влажно-не поливай.

# 97
  • Варна
По принцип кристалон ползвам, тъмносин слагам в момента. Да, и аз допускам, че почвата остава дълго време влажна, може би заради малкото корени Rolling Eyes

# 98
Писах и в друга тема, но ме пратиха насам

Коледната ми звезда е много зле, на светлина е, непряка, поливам като усетя че почвата изсъхва, но не върви. Листата й паднаха и линее много.

Какво да направя,за да я спася..

И босилек засадих, и той  е на 3 дни, а се е поомърлушил, как да го спася

# 99
  • Карлово
Здравейте, момичета, и аз имам нужда от помощ. Имам един Спатифилум. Добре си живееше цветенцето, обаче от около месец започнаха да му пожълтяват листата а връхчетата покафеняха.  Cry Какво да го правя? Моля за помощ. Tired  По лошото е че имам и една малка Драценка, на която също виждам леко пожълтяване по листата тук-там. Значи нещо не е наред. Прикачам снимки на Спатифилума.
Моят става така, когато му отеснее саксията. Разделям растението на 2-3 саксии. И се оправят новите растения. Опитай така. Другото -  слагам го на сянка.

# 100
Здравейте, момичета, и аз имам нужда от помощ. Имам един Спатифилум. Добре си живееше цветенцето, обаче от около месец започнаха да му пожълтяват листата а връхчетата покафеняха.  Cry Какво да го правя? Моля за помощ. Tired  По лошото е че имам и една малка Драценка, на която също виждам леко пожълтяване по листата тук-там. Значи нещо не е наред. Прикачам снимки на Спатифилума.
Моят става така, когато му отеснее саксията. Разделям растението на 2-3 саксии. И се оправят новите растения. Опитай така. Другото -  слагам го на сянка.

Сложих го на сянка, напръсках го, довечера ще го наторя. Ако няма подобрение ще пробвам разделянето. Малко ме е страх да не го поразя като го разделя тъй като не съм хич опитна. Може ли да споделиш как го правиш за да не го прецакам  bouquet Благодаря отново  Hug

# 101
  • Карлово
Хич не се безпокой. Аз вземам остър нож и срязвам корена, понеже е един такъв оплетен и цял.
Скрит текст:

и оставям листата до около 2 . И те бързо нарастват и я пълнят наново. Непрекъснато подарявам саксии.

# 102
Хич не се безпокой. Аз вземам остър нож и срязвам корена, понеже е един такъв оплетен и цял.
Скрит текст:

и оставям листата до около 2 . И те бързо нарастват и я пълнят наново. Непрекъснато подарявам саксии.

Ясно. Благодаря за съвета и куража  Hug bouquet ако продължи проблема, въоръжавам се и действам  Peace

# 103
  • на североизток от Рая
 Pif_4e, смело! Това не е цвете, което има тънки корени, което е капризно и може да загине как да е. Раздели по-внимателно на отделни растения и както са те посъветвали вече, засади в малко по-големи саксии. Аз имам спатифилум, който стоя години у нас и не искаше да цъфти. Занесох го на работното си място, днес го поливам, ами като нацъфтял, три хубави цвята има. Имам и един малък в нас сега, не иска да цъфти, но пък и аз съм жестока - забравям да го поливам. Те цветята понякога си търсят мястото и като го намерят, показват.

Така със страх преди години орязах с трион  Shocked юката си. Рязах и ревах. Оголих я, но накрая имах и за раздаване. Сега е за чудо и приказ. Понякога се страхуваме от неща, които са дори маловажни.

Хайде,  и скоро да се хвалиш с разцъфтял спатифилум!  Hug

При нас жегаааа. И цветята в градинката освен, че са пресъхнали, ами са и целите покрити с прах. Сменят керемиди едни майстори на покрива и се вдига прах до небето. Напрашени са и всички цветя на терасата ми, тя не е остъклена. Жал ми е да ги гледам така, сякаш са болни. Искам да вали, да ги измие и да им станат отново зелени листата. А пък как цъфтят!  Heart Eyes

# 104
Pif_4e, смело! Това не е цвете, което има тънки корени, което е капризно и може да загине как да е. Раздели по-внимателно на отделни растения и както са те посъветвали вече, засади в малко по-големи саксии. Аз имам спатифилум, който стоя години у нас и не искаше да цъфти. Занесох го на работното си място, днес го поливам, ами като нацъфтял, три хубави цвята има. Имам и един малък в нас сега, не иска да цъфти, но пък и аз съм жестока - забравям да го поливам. Те цветята понякога си търсят мястото и като го намерят, показват.

Така със страх преди години орязах с трион  Shocked юката си. Рязах и ревах. Оголих я, но накрая имах и за раздаване. Сега е за чудо и приказ. Понякога се страхуваме от неща, които са дори маловажни.

Хайде,  и скоро да се хвалиш с разцъфтял спатифилум!  Hug

При нас жегаааа. И цветята в градинката освен, че са пресъхнали, ами са и целите покрити с прах. Сменят керемиди едни майстори на покрива и се вдига прах до небето. Напрашени са и всички цветя на терасата ми, тя не е остъклена. Жал ми е да ги гледам така, сякаш са болни. Искам да вали, да ги измие и да им станат отново зелени листата. А пък как цъфтят!  Heart Eyes

Добре, Neli M*Hug Смело ще действам и дано се похваля скоро с цвят  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт