Цветята в нашия дом-Тема 72

• 75 624
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
  • Карлово
..А видях,че сте показали бугенвилия. На мен ми пратиха една подарък от Гърция и за малко да  я уморя,защото не знаех какво е.  ooooh!  Добре,че открих на време и я спасих,покараха много нови листа и пораства на височина, но не цъфти.  Rolling Eyes Кога да очаквам евентуално да ме зарадва с цветове?

Мисля, че за цъфтенето на бугенвилията от основно значение е да е попаднала на подходяща светлина.
На моята, след като и опадаха листата, порасна малко на височина. На същото това хилаво клонче покараха листа и цъфна. Не е най-красивата гледка. НА светло, на завет, не преполивам, ама що така ме мъчи не знам. Thinking

# 151
  • SHOOT ME 10 $
Място: Бугенвилията вирее добре на много въздух и слънце. Трябва да е на светло, прохладно и далеч от течение. Но най-добре би било през лятото цветето да се изнася на открито, като шарената сянка е за пред почитане пред изцяло осветено от слънце място. При първото застудяване саксията се прибира задължително в дома.

Субстрат: Оптимална пръст. Използва се хранителна почва, в която се прибавя малко едрозърнест пясък. Младите растения се пресаждат веднъж на 2 години, а по-възрастните – на 3-5 години, като се внимава да не се наранят корените. Добре е да се направи хубав дренаж – например от 2-3 сантиметров слой керамзит. Бугенвилеята не винаги понася добре пресаждането – възможно е да опадат листата или прицветниците. Установено е също така, че ако саксията е твърде голяма, бугенвилеята цъфти по-малко, но расте на листна маса. Затова пресаждане се прави само в краен случай.

Поливане, торене: През лятото се полива обилно с топла вода в утринните часове, когато горният слой на почвата е засъхнал. Излишната вода трябва веднага да се изхвърли. До август се наторява всяка седмица. Висока необходимост от хранителни вещества. Бугенвилеята не обича както преувлажнената почва, така и пресъхването на почвения субстрат.
Влажност: Бугенвилията обича високата влажност. Затова може да се пръска, като се внимава да не попада вода върху прицветниците.

Други грижи: Осигуряване на стабилно устройство за катерене (шпалир, скелетна конструкция). Ако се разраства прекалено много, се подстригва.

Моята не е спряла от два месеца да цъфти

дочаках да видя кактусчето си цъфнало

и още един вид лилиуми

# 152
  • Карлово
А с какво я ториш тази красавица?

# 153
  • SHOOT ME 10 $
Веднъж само и сложих някакви капки за цъфтеж - кви бяха , питай ме сега...- и полудя, ама то беше толкова отдавна, че въобще не се сещам, ... newsm12   мдаа , може би и сложих.
А бе ,колкото му трепериш на едно цвете , по-не върви. Като петуниите при мен ,- не вървят и това е.Умират.А другаде гледам ,засушени,изоставени, "Прецъфтяват и пак цъфтят..."

Последна редакция: чт, 14 юли 2016, 20:04 от midkoo

# 154
Аз инфото съм го изчела,за това и я спасих,че беше почти загинала. Сега е добре ,но само на листа. Ще чакаме цвят пък дс видим.  Grinning За треперене не й треперя,но ми се иска да я видя като тази на midkoo.    Heart Eyes

# 155
По латино сериалите имаше огромни бугенвилии, плъзнали върху бели стени - красота!!!
Но си е до климат.

# 156
  • София
А бе ,колкото му трепериш на едно цвете , по-не върви.

Напълно съм съгласна!  newsm10   Grinning

# 157
  • SHOOT ME 10 $
Ми, то май и с хората е тъй ,ама нейсе... newsm12

# 158
  • Варна
Митко,
какво стана с твоята камелия? Питам, защото и моята тръгна по същия път... Почти сигурна съм, че я засуших, ама така става като чета тъпи статии из нета. Пишеше да се внимава с поливането през лятото (???), защото при високи температури била по-голяма вероятността да загние и аз от страх да не загние я поливах съвсем по малко Tired Както си беше добре изведнъж листата увиснаха, загубиха блясък и сега гледам се появяват сухи петна по тях. Ще умра от яд, просто ще се гръмна! Не слушах собствената си логика, а се водех по глупости от нета. Полях я хубаво в чинийката, сега чакам да видя какво ще стане. Единствено ме успокоява, че има зелени листни пъпки.

# 159
  • SHOOT ME 10 $
Изсъхна! И аз мисля ,че е от преполиване. Съболезнования bishop

# 160
  • София
Ми, то май и с хората е тъй ,ама нейсе... newsm12

Какво имаш предвид? Нещо конкретно или....?

# 161
  • SHOOT ME 10 $
Имам предвид ,колкото човек спазва някакви норми на нормален живот ,хигиенни условия,хранителни режими,добавки,лекарства и т.н - циганетата са по-здрави от нас и щракат пръсти

# 162
момичета и момче, отчет до къде го докарах с моите китки  Mr. Green

притежавам го от 2 /или дори 3 години/, знаех как се казва, уж четох как се гледа, но съм забравила
за сега се отглежда чудесно и без особена моя помощ, цъфти като обезумяло с бели цветчета, които излизат от едни кутийки; подозирам, че изисква много по-голяма саксия

Скрит текст:

бегония
нещо не се спогаждаме с нея - уж расте чудесно, после изведнъж спира и клюмва, после пак оживява и избуява, не желае да цъфти
завъдила е някакви бели бълхи и изсъхнаха листенцата й по ръбчетата след наторяване

Скрит текст:

друга бегония
тя е още по-зле, но ми е подарък от децата и много искам да я спася  Confused
севрно изложение не мога да осигуря на нито една от двете, правя им сянка на южния балкон

Скрит текст:

теменужка
сравнително нова ми е, но я "изпуснах" - не я поливах известно време, цветчетата изсъхнаха, доста от листата също; отрязах ги и уж тръгна добре, но след наторяването, и нейните ръбчета изсъхнаха; не знам дали е съвпадение, но може би съъм прекалила Лактофлора
много бели гадинки по нея, как да ги избия? четох да топя цветето във вода или да го мия със сапунен р-р ... нагледах се на уголемени въшки на снимка и напътствия как да спася картофите ...  Laughing

Скрит текст:

не знам какво е, но ми е любимо /всъщност аз харесвам основно сукулентите/, имам го от около 16-17 години
според Гугъл е някаква Gasteria
очевидно има нужда от по-голяма саксия

Скрит текст:

признавам си, че между 15 и 25 г. се интересувах от цветя - гледах основно сукуленти и дори имах разни книги /хартиени тогава/, но желанието ми да ги гледам рязко изчезна, когато се роди голямата девойка
родена е в края на безумно горещ август, столетникът ми беше напъпил, поръчах да го полеят преди да влеза в родилното и когато излязох три дни по-късно, намерих изсъхнали пъпки - никой не го беше погледнал; ядосах се и пратих цветята по дяволите  Crossing Arms
горната китка е от малкото оцелели от "онова" време и взети с мен, свекърва ми все още доотглежда останалите саксии

имам още десетина снимки, ще пиша по-късно пак
моля за съвети - каквито ви хрумнат /особено за въшките/  Hug
и защо да не използвам Лактофлор /мернах подобен коментар преди време/ - винаги него съм купувала, защото е лесно откриваем

# 163
каланхое
с него май се справям добре или то се справя въпреки мен  Mr. Green
цветовете /тези същите на снимката/ първо бяха нежно жълти, после ярко оранжеви, сега са шарени

Скрит текст:

обожавам здравец и имам няколко сандъчета на балкона
миналата година се опитвах да гледам джоджен и мента на балкона /неуспешно/, есента присаждах здравеца и му сипах пръстта от техните саксии - знам, че той е убиец и с него нищо друго не вирее, но

Скрит текст:

това е мента, която мутира до невиждани от мен р-ри  Laughing
чак се чудя дали е мента, но мирише на мента

а това е джоджен - не знаех, че цъфти - ми градско дете съм  Crazy

Скрит текст:

самият ми здравец се опитва да цъфти дори и в момента /май му е късно  Rolling Eyes/

Скрит текст:

и това е поникнало при него, дори не знам какво е, но не прилича на бурен

Скрит текст:

# 164
bubanka сигурна ли си че второто е бегония,на мен ми прилича на циклама? newsm78
3 снимка е наистина бегония,но няма ли как да я скриеш зад някакви цветя. Thinking Сенполията има белокрилки и е стайно цвете.Белокрилките са много упорити иска често пръскане,аз не успях да се справя с тях.Иначе се редува Моспилан, Нуриле и Актара.Но наистина често се прави ,поне през 5 дни,че новите се излюпват и пак се множат.Пръска се и пръста.Нека се включат и другите момичета.
Пожелавам ти късмет с цветята.
Мидко показваш прекрасни цветя.
Аз пък ще се оплача от гладиолите . Crossing ArmsИмах и бели,и шарени отделно от поръчката поръчах едни цветове,сега цъфтят съвсем други.А повечето дори от старите ми гладиоли около 150 бр са цъфтят оранжево.Та ако някой знае да ми каже-възможно ли е да се опрашват? newsm78 Нямах толкова оранжеви сега е жива напаст от тях-над 30 бр са. #Cussing out
Е да ,ама не мога да ви покажа снимки0по късно ще е блокира нещо сайта. Confused
И да допълня след поста на бубанка-последната снимка е тученица.А за здравеца цъфти постоянно,поне при мен.

Общи условия

Активация на акаунт