Черешката на тортата - сезон 7

• 91 788
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Тайне, да не би баба ти да е Мария? Нещо си се объркАла, не си разбрала добре. Солени френски кроасани са това, а не соленки. Naughty
Баба ми беше Цветанка, а Мария е една приятелка. Joy Едно време нямаше интернет, всичките ми рецепти са от роднини, приятелки, колежки, комшийки.

# 586
  • Sofia
Благодаря за видеото, уредът го знам, просто не бях разбрала историята с подаръка, сега стана ясно. Във видеото Спас е нейната дружка в готвенето, което вероятно обяснява появата му в предаването.
Пържени картофи правя 2 пъти годишно, колкото да не са напълно забранени вкъщи Mr. Green Иначе пресните ги обичам точно, както ги направи тя, само че се губи смисъла от уреда, на фурна в керамична тавичка стават чудни, без да се занимавам с цапане на уреда и да се чудя къде да го сложа. Има ли тема какво друго може да прави?

# 587
Аз съм пекла в него бутчета и крилца, пресни картофи със свинско, със сурова наденица, кренвирши с кашкавал, пилешко филе, пълнени патладжани, замразени банички и картофи, пълнени гъби, крем карамел, чийз кейк в ябълка, печени ябълки, червени чушки, люти чушлета, калмари, телешки салам... Уредът готви бързо и лесно се почиства.

# 588
Аз сега почнах морковения хумус- много ми е интересно какво ще се получи. Аз по по принцип правя домашен хумус по класическа рецепта но винаги става сух, докато нейния в предаването изглеждаше много сочен, дано се получи.

# 589
Бабата на Ирина Тенчева е завършила Стопанско училище - помня го от едно нейно интервю. Това са били средни девически училища, обучаващи по-будни момичета и девойки от средните слоеве от населението на етикет, френска кулинария, мода, домашно счетоводство, фино ръкоделие, музика, литература, математика и разни други общообразователни предмети. Приемало се е за много елитно и напредничаво момиче да завърши такова училище във времето между двете световни войни (а може би и преди тях). Възпитаниците прилагат знанията си от тези училища в домакинствата си с особена гордост и подчертават при всеки удобен случай какво и къде са учили.
Та бабата на Ирина може да е представила рецептата за френски кроасани като единствено възможна и неоспорима, ако е научена в Стопанското училище и Ирина да е попила нейната самоувереност и безпогрешност.

Скрит текст:
Едната ми баба беше завършила такова училище и съм чувала безброй пъти израза "това го знам от Стопанското училище". Обикновено това слагаше точката на спора. Та тази ми баба беше голям кулинар и голям майстор на финото ръкоделие, също шиеше като професионалист. Имам наследени изработени от нея шедьоври. Наследих и нейната тетрадка с кройки от Стопанското училище, страшно интересно нещо.

# 590
Погледнах само последните две страници тук.Кой спечели?
''Френските кроасани'' и аз ги правя от години и в моя тефтер са просто соленки.

# 591
Бабата на Ирина Тенчева е завършила Стопанско училище - помня го от едно нейно интервю. Това са били средни девически училища, обучаващи по-будни момичета и девойки от средните слоеве от населението на етикет, френска кулинария, мода, домашно счетоводство, фино ръкоделие, музика, литература, математика и разни други общообразователни предмети. Приемало се е за много елитно и напредничаво момиче да завърши такова училище във времето между двете световни войни (а може би и преди тях). Възпитаниците прилагат знанията си от тези училища в домакинствата си с особена гордост и подчертават при всеки удобен случай какво и къде са учили.
Е колко елитно да е това училище. Познавам жени завършили френски и американски лицей, вкл и с висше образование ....ами не се считаха за безпогрешни, а до съвершенство владееха всички тези неща.
Явно си е до човекът.

# 592
Погледнах само последните две страници тук.Кой спечели?

Ирина Тенчева. Двамата с Дичо имаха по 40 точки, но на нея дадоха плакета.

# 593
  • София
Впрочем сладоледът, който направи Ирина и на мен ми е много любим. Аз замразявам ягоди и банан  после в блендера, става много пухкав, вкусен и здравословен. Може да пробвам и с кленовия сироп.

# 594
  • Пловдив
Вечерята на Ирина ми хареса. Аз гледам това предаване за да открадна някоя идейка. Този начин за оформяте на пастата ми хареса. Да, менюто беше разнородно, но и на ресторант да отида едва ли ще си поръчам от край до край френско или средиземноморско. Решила е, че тези неща й се получават добре, това е направила. Останах с впечатлението, че и на гостите й им хареса храната.
За покривката - голяма полемика 😊 Аз обичам шаренийки за това ще я пропусна.
Тази вечер съм на театро и ще пропусна, без съжаление.

# 595
  • Sofia
Впрочем сладоледът, който направи Ирина и на мен ми е много любим. Аз замразявам ягоди и банан  после в блендера, става много пухкав, вкусен и здравословен. Може да пробвам и с кленовия сироп.
Има едни специални машини за такъв вид сладолед. Миналото лято си взех и скоро ще влезне в употреба. Много по-бързо и лесно става от блендера.

# 596
Освен, че трябва да се обели и замрази банана какво още се слага в блендера за да се получи този световно известен сладолед?

# 597
Ами плод и подсладител....но за да стане сладолед му трябва и мляко.  Mr. Green

# 598
  • Sofia
Освен, че трябва да се обели и замрази банана какво още се слага в блендера за да се получи този световно известен сладолед?
Нищо не се слага,ако го правиш като Ирина.Иначе може да се добавят още- плодове,шоколад,сметана....

# 599
ако нищо не се слага ще си е замразено бананово пюре newsm78

Общи условия

Активация на акаунт