Скандали заради името на бебето

• 175 926
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 1 440
  • Пловдив
А какво ще кажете за името Райчо? На мен ми харесва, означава слънце... но като че ли звучи вече архаично, а и малко като умалително име  Thinking
Откъде това инфо, че означава слънце?

В Сандански не казваха, че бутат количката, а че я блъскат. ... Много ми беше странно като чуех Блъскам си бебешката количка Simple Smile
Off. В Разград пък не казват, че те водят някъде, а че те носят някъде. Което за мен си е напълно нормално и хубаво, също както и блъскането в Сандански (ако наистина го казват - нямам представа). ММ е от Разград и веднъж бяхме излезли с един негов приятел и половинката му, която също не е от Разград - тя се грижеше за правилния говор на приятеля, като го поправяше, че не го носят на зъболекар, а го водят, а аз тайничко се хилех наум на нейния... хъм... езиков пуризъм. Wink

Последна редакция: сб, 01 окт 2016, 07:25 от Магдена

# 1 441
  • Пловдив
Дядо ми ми го е казвал едно време, а по-късно гледах един филм за българските традиции, където ставаше въпрос за начина, по който българите са приемали слънцето. На много места говореха за слънцето с думата Райчо (Райчо изгря и т.н.)

# 1 442
  • Бургас
Най-вероятно идва от рай....рая е на небето и слънцето е неговият символ и от там Райчо. И  аз съм го чувала като нарицателно и по-скоро галено за слънцето.  Peace

# 1 443
  • Пловдив
Аз също съм го чувала, но предполагам, че не Райчо значи слънце, а на слънцето вторично са му прикачили това име. Затова попитах.

# 1 444
Ми те и на магаретата казват масово "Марко", ама това не означава, че "Марко" означава магаре  Joy

# 1 445
  • Най-красивата страна
Аз пък съм чувала от рускиня,че при тях имало поверие,че бебето не трябва да носи името на никой от родата.Защото ,ако в един род има двама души с еднакви имена,то единия скоро ще се затрие Mr. Green

# 1 446
ООО, такава ли била работата  Joy Joy Joy пък аз си мислех, че за свеки поне за едно е постъпила добре като ми  каза, че не държи на никой от тях да кръщавам.
Пък то какво излезе
Аз пък съм чувала от рускиня,че при тях имало поверие,че бебето не трябва да носи името на никой от родата.Защото ,ако в един род има двама души с еднакви имена,то единия скоро ще се затрие Mr. Green

# 1 447
Най-вероятно идва от рай....рая е на небето и слънцето е неговият символ и от там Райчо. И  аз съм го чувала като нарицателно и по-скоро галено за слънцето.  Peace
По скоро съм чувала Райко, като определение на слънцето. Според мен идва от това, че огрява рано.

# 1 448
  • София
И аз знам, че така (Райчо/Райко) наричат слънцето, баща ми, Бог да го прости, най-редовно го използваше, като се шегуваше нещо за слънцето и времето. Иначе идва от славянската традиция и най-добре запазено е във фолклора.

# 1 449
Темата ми стана интересна, изчетох я и реших да се включа.
Казвам се Божана и като малка отнасях много подигравки в училище, рядко се срещаше друга Божана, обаче аз много си го харесвах и преди и сега. Към днешна дата съм получавала само комплименти за името си. Мисълта ми е, че децата все за нещо ще се хванат в името както и да си кръстен.
Кръстих синът си Апостол, на свекър ми. Сама реших, името ми харесва и не се среща често, освен това ми навява мисли за голям и силен мъж, но на някои им се струва остаряло. Угодия няма с тези имена. Ако и двамата родители са ок защо не? Но налагане—не! Не бих угодила ма нечии болни амбиции.

# 1 450
Темата ми стана интересна, изчетох я и реших да се включа.
Казвам се Божана и като малка отнасях много подигравки в училище, рядко се срещаше друга Божана, обаче аз много си го харесвах и преди и сега. Към днешна дата съм получавала само комплименти за името си. Мисълта ми е, че децата все за нещо ще се хванат в името както и да си кръстен.
Кръстих синът си Апостол, на свекър ми. Сама реших, името ми харесва и не се среща често, освен това ми навява мисли за голям и силен мъж, но на някои им се струва остаряло. Угодия няма с тези имена. Ако и двамата родители са ок защо не? Но налагане—не! Не бих угодила ма нечии болни амбиции.

Имахме Божана в училището. Явно не си го е харесвала, защото се прекръсти на Жана.

# 1 451
Руснаците не го знаех, че са с такъв акъл, гърците пък са обратно-трима сина да има, тримата ще кръстят на баща си и се получава една каша кой на кой е Simple Smile Затова и имат определително, че този е на онзи Simple Smile

# 1 452
Руснаците не го знаех, че са с такъв акъл, гърците пък са обратно-трима сина да има, тримата ще кръстят на баща си и се получава една каша кой на кой е Simple Smile Затова и имат определително, че този е на онзи Simple Smile
То преди години и в България е било така, не помниш ли или нямаш такива родственици?
Аз се опитвам да понаредя родословното дърво на семейството ни малко по отдалеч и срещам невероятна трудност. 9 деца 5 братя и 4 сестри. Да, ама и петимата имат деца, кръстени на дядото и бабата и става каша.
Дядо ми е най малкият, когато се родил, най големият имал деца вече. Ужас!

# 1 453
Нямам такива в родата, но нормално, със Северна Гърция много си приличаме в обичаите. На мен ми идва малко прекалено в днешно време половината рода да в Йорго, ама по-добре отколкото Джейсън Laughing
Божана е хубаво име, Апостол също.

# 1 454
  • Пловдив
И на мен и Божана, и Апостол ми харесват. Познавах един Апостол Комитов навремето, сравнително идейно съчетание е, нищо, че оригиналното значение на думата апостол не е свързано с комити. Колкото до Жана, чувала съм и за Снежана, прекръстила се на Жана.

Общи условия

Активация на акаунт