Скандали заради името на бебето

• 175 963
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 1 305
  • Бургас
Същата потребителка съм, псевдонима е друг защото не мога да си възстановя старият  Rolling Eyes Rolling Eyes Не това е важно, името е Evaine .така сме я изписали ние на латиница, иначе го срещам и Yvaine

Някои източници го посочват за скандинавско, което означава най-ярката звезда в небето или българското Зорница, Деница/които хич не харесвам/, други твърдят че идва от Юуейн или Ивейн (на френски: Yvain ou le Chevalier au lion) е рицар от Кръглата маса в легендата за крал Артур.  Прочетох го за пръв път в книгата Звезден прах и остана в ума ми. По-късно, когато забременях, пуснаха и филма и пак се подсетих за него и вече беше сигурно. Понякога просто чуваш някое име и знаеш, че е то. Мъжът също реагира положително на него и каза, че много му харесва. Само бабата се стресна, но бързо и мина шока  Joy Joy Joy Живеем на морето с много руснаци, те го мислят за руско  hahaha hahaha особено като чуят и бащиното, та не ни пречи изобщо, тук хората са свикнали.

Последна редакция: вт, 27 сеп 2016, 06:45 от EXACTLYou

# 1 306
  • София
Същата потребителка съм, псевдонима е друг защото не мога да си възстановя старият  Rolling Eyes Rolling Eyes Не това е важно, името е Evaine .така сме я изписали ние на латиница, иначе го срещам и Yvaine

Някои източници го посочват за скандинавско, което означава най-ярката звезда в небето или българското Зорница, Деница/които хич не харесвам/, други твърдят че идва от Юуейн или Ивейн (на френски: Yvain ou le Chevalier au lion) е рицар от Кръглата маса в легендата за крал Артур.  Прочетох го за пръв път в книгата Звезден прах и остана в ума ми. По-късно, когато забременях, пуснаха и филма и пак се подсетих за него и вече беше сигурно. Понякога просто чуваш някое име и знаеш, че е то. Мъжът също реагира положително на него и каза, че много му харесва. Само бабата се стресна, но бързо и мина шока  Joy Joy Joy Живеем на морето с много руснаци, те го мислят за руско  hahaha hahaha особено като чуят и бащиното, та не ни пречи изобщо, тук хората са свикнали.

Така с историята звучи още по-хубаво.  Hug

# 1 307
  • Бургас
Именно това е важното. Всеки избира името на детето си с някакво хубаво чувство и емоция. За него това име е най-прекрасното и олицетворява любовта към детето и желанието да го наречеш с име , което подхожда на тези чувства/говоря за повечето родители и "нормални семейства".  И именно заради това боли толкова, когато някой близък те атакува на тази тема или стане повод за сръдни или караници. Висша форма на егоизъм, тъпизъм и егоцентръзъм е да отнемеш на едни бъдещи родители тези приятни емоции с берзумни спорове и тръшкания. Аз бих го казала директно на тези, които дръзнат да опитат дори да ме разделят с тази радост. 

# 1 308
  • София
Именно това е важното. Всеки избира името на детето си с някакво хубаво чувство и емоция. За него това име е най-прекрасното и олицетворява любовта към детето и желанието да го наречеш с име , което подхожда на тези чувства/говоря за повечето родители и "нормални семейства".  И именно заради това боли толкова, когато някой близък те атакува на тази тема или стане повод за сръдни или караници. Висша форма на егоизъм, тъпизъм и егоцентръзъм е да отнемеш на едни бъдещи родители тези приятни емоции с берзумни спорове и тръшкания. Аз бих го казала директно на тези, които дръзнат да опитат дори да ме разделят с тази радост.  

Прекрасно го каза. Избирането на име на детето трябва да принадлежи единствено на бъдещите родители. Роднините само могат да се радват и да са щастливи, че ще дойде едно малко съкровище, което да обичат безкрайно, ако ще и името да не им харесва.

# 1 309
В такъв случай името няма нищо общо със Скандинавия. Измислено е от Нийл Геймън, авторът на Звезден прах, като комбинация от Илейн и Ивон. Той измисля и значението, което изобщо не е нито Зорница, нито Деница, а падаща звезда.
Прилича на уелското мъжко име Yvain - герой от легендата за крал Артур.

Произношението на Evaine като Ивейн е по правилата на английската фонетика. Няма друг език, на който да се прочете така. Например Yvain на френски е Иван (с носово Н).

# 1 310
  • Бургас
И на мен така ми се струва, за това в документите я изписваме така- Evaine, не че и Йовейн не ми харесва, мислих и за Илейн много, но в крайна сметка това си остана най любимо  Wink

Последна редакция: вт, 27 сеп 2016, 13:57 от EXACTLYou

# 1 311
EXACTLYou, браво на теб, роднините наистина трябва да се обичат, но и да знаят, че има граници.

Името си е много хубаво и още по-важното е, че на вас ви харесва. А това със селото беше върха. Joy
Все едно е къде живеете, едно дете от блока са го кръстили Марая, какво пък.

Еми.... Марая Петрова. Претенциозно и нелепо ми звучи на мен, ама какво пък, знам ли.
Същото е и ако някой реши да си кръсти детето на елфически герой - той се кефи, но на детето не се знае дали ще му е кеф.
Мисълта ми е, че де смеем, ако някой си кръсти детето Роналдиньо... Пък Марая, Памела и Вянеса

Последна редакция: вт, 27 сеп 2016, 14:06 от Iris04

# 1 312
Е, хайде сега. Преди 10 години имената бяха странни, но вече всички свикнаха. Когато гръцките и еврейските имена са навлизали, също са звучали претенциозно, ама сега не ви звучат така.

# 1 313
Може и така да е.

# 1 314
Бре, каква съм смотана кръстих сина си на свекъра ми. Как не съм се сетила за такива възвишени размисли на тема име.

# 1 315
Бре, каква съм смотана кръстих сина си на свекъра ми. Как не съм се сетила за такива възвишени размисли на тема име.
Ти по темата не си ли чела преди това? Тук  да запишеш детето си на баба и дядо/макар и с едната буква/ се смята за отживяло.

# 1 316
  • Бургас
Не е отживяло напротив. Обаче я си представи някой да ти се запъне за правото на избор? Например да се сдърпат тъща и свекърва? Не е приятно нали....тогава ще пропеете и вие песента.....

# 1 317

Е ама много ви са на сърце такива изблици, чела недочела темата и хоп някое дълбокомислено заключение. По твое желание ли го записа детето или не, щото това е темата. Интересна трансформация при теб.

# 1 318
EXACTLYou, аз съм потърпевша от налагане на определени букви.
Например след първата съгласна, гласната трябва да бъде точно еди как си, защото иначе ще има неприятности т.е ще се тълкува,че е на баща ми. Свекърва ми и свекъра с еднакви имена, баща ми със същата буква, гласната различна. Това опяване беше от страна на майка ми, защото свекърва ми постоянно и натъртвала, че на еди кой детето се казва със същите първи две букви, като техните.
До сега не мога да се обърна към детето си с цялото име, имам си кратичко, което е моето.
В темите тук обаче попадам на постове, които едва ли не слагане име на детето на свекърите е отживелица, демоде.
Нека всеки направи своя избор свободно без налагане, от която и да е страна. Важно е името да се харесва на родителите и после дано и на детето!

# 1 319
Да, най-важното е на родителите да им звучи добре името, защото другите все ще намерят какво да кажат, а децата в училище не знам дали име, на което да не са измислили подигравка/закачка по някакъв начин, но и това отминава. А това на кой пък как му звучи е толкова относително...Ето например с риск да ме линчува горната потребителка името Ивейн за мен е ужасно, предизвиква ми асоциация първо с Ибей, а след това ми се струва, че веднага някой пубер би могъл да лепне прякор Е*ейн примерно, така че място за подигравки има винаги и със всяко име. Но е важно, че на нея и звучи мелодично и си го свързва с филми/книги или от каквото идва.

Общи условия

Активация на акаунт