Скандали заради името на бебето

• 175 960
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 1 320
Бре, каква съм смотана кръстих сина си на свекъра ми. Как не съм се сетила за такива възвишени размисли на тема име.

Е ама много ви са на сърце такива изблици, чела недочела темата и хоп някое дълбокомислено заключение. По твое желание ли го записа детето или не, щото това е темата. Интересна трансформация при теб.
Не, Зои просто пропусна да напише на кого е кръстила дъщеря си.

# 1 321
Уиш, превръщаш се в моя сянка Simple Smile
Мъжът ми каза, че трябва да е на баща му защото е такава традицията и той ще бъде горд да я спази. Ето на, съобразих се с мъжа си.

# 1 322
Сега ще дотичка и Абсурт да я защити споко.

# 1 323
От кое да ме защити?!

# 1 324
  • при късмета
Значи, като някоя "се е съобразила", т.е. са ѝ наложили името на собственото ѝ дете, всички останали вкупом трябва да правят същото?
Някой налага някаква остаряла традиция и задължително трябва да се спазва?
За нещо толкова важно, дори мъжа ми не бих допуснала да ми се наложи, камо ли свекъри или собствени родители. Ако има несъгласие м/у мен и мъжа ми бих предложила да изберем неутрабно име, извън спора, а останалите биха били отрязани. Дори няма и да го обсъждам с тях

# 1 325
Ма Ко, нищо не ти налагам, бе жена! Дори напротив, темата зави във възвишени размисли как да измъдрим по възможност най-уникалното "наше" име, ама често ефекта се превръща в дефект.
 За теб знам, ме никой нищо не може да ти каже, аз обаче разсъждавам по друг начин. Това дете не е дошло в корема ми от Светия дух, има си баща пълноправен глас при избора ни на име. Другото би ме притеснило повече. Ще съм се омъжила, ще раждам от този човек, а няма да зачета мнението му. Не ми е налагал, казал ми е какво ще го направи горд и щастлив, а а ще искам мъжа ми да е такъв. Всички сме доволни, какво по-хубаво? Simple Smile
 Не знам замислят ли се някои родители как с едно име могат да създадат трудности на детето си? Като Севар в темата. Ако чуя някъде за такова дете ще се чудя каква народност е, ами площадки, градини, училище, работа?!
Севар Грозданов примерно. Ами не звучи ОК.

# 1 326
Севар в темата. Ако чуя някъде за такова дете ще се чудя каква народност е, ами площадки, градини, училище, работа?!

Ох, не го подхващай пак Севар, че някои ще засвирят пак на тънката струна на историята и ще те накарат да се чувстваш виновна, че не знаеш кой, аджеба, е Севар  ooooh!

# 1 327
Не, бе Зои, идеята е, че и ти, и всяка жена има право да си кръсти детето както тя и бащата искат. Ти си отличен пример в това отношение- със сина си се съобразила с традицията, защото си преценила, че така е добре, а с дъщеря си си нарушила същата тази традиция, пак защото си преценила, че така е добре. И точно това е твое право и никой не може да го оспорва. Това е право и на всяка друга жена.

# 1 328
  • при късмета
Нали си наясно, че твоите критерии за хубаво и лошо име не са общоналожените и меродавните? Защото тона и иронията ти говорят, че точно това се опитваш да кажеш.
И в един брак/връзка трябва да е горд и доволен, не само единия. Не се омъжваме за да правим мъжете си горди и доволни, това е било преди около 200 години.
Трябва да са доволни и двамата. Ясно ти е, че е различно, нали?
Като на единия наложат нещо на сила, къде точно му остава гордостта и доволен ли трябва да е?
За теб знаем, едно от първите ти оплаквания в темата за свекървите, беше именно това, че са те накарали да кръстиш на свекър. Задължително, традиция, не знам какво си. Помниш предполагам. После обърна плочата от невъзможност да се справиш. Сега пееш друга песен, именно заради това, че не си се справила. Дори това, че не си кръстила второто по традицията не те компенсира.
Но не иронизирай хората, които не искат да се съобразяват с чужди разбирания и не позволяват да им налагат важни решения. Особено за името на детето, за което имат право на мнение, само и единствено родителите. Ти до скоро беше в същото положение, само, че от другата страна, като оплакваща се

# 1 329

Нека всеки направи своя избор свободно без налагане, от която и да е страна. Важно е името да се харесва на родителите и после дано и на детето!

Така мисля и аз.
И още нещо, смятам, че правото да се избере първото име на детето е основно на майката/стига бащата да не е категорично несъгласен с конкретното име/. Все пак детето ще носи другите две имена от баща си. Нека поне за първото име майката има малко повече тежест в избора.
Аз лично бих си кръстила дете на свекър/ свекърва, само ако на мен ми идва от вътре. Ако някой тръгне да ми се налага или да ми намесва традиции и т.н неща, които аз не чувствам по същия начин, ами няма да стане

# 1 330
Аз не бих кръстила на никого не защото не уважавам свекър си или майка си примерно, а именно защото уважавам и двамата достатъчно и не мога да ги степенувам по важност. Как да кръстя детето на някого с ясната идея, че и другият е имал не по-малка роля в живота ни? На базата на какво да ги степенувам - че имаме апартамент от свекър ми и че толкова много ни е помагал или че майка ми си е давала залъка от устата, за да ме направи човек? За мен просто не може да се сравнява, а кръщаването на някого ми идва точно като сравнение. Кой е най-заслужил, да кръстим детето на него? Ако има второ евентуално, първият подгласник ще се класира, ако ли не...  newsm78 Това е моето лично усещане, не казвам, че е така по принцип, но аз лично не бих могла да кръщавам на никого детето си, защото показвайки уважение на единия, ми се струва че ще покажа пренебрежение към другия. А в семействата, в които присъстват и по двама родители от всяка страна, не ми се мисли какво е...  #Crazy

# 1 331
Ма Ко, припадам всеки път с твоите разсъждения. Имам чувството, че каквото и да ти напишат отсреща ти си знаеш едно и го повтаряш като мантра Simple Smile Кой ме е накарал, колко пъти, вече повече от година ти обяснявам, ама не вдяваш, така че спирам да се хабя с теб.
 И това за какво съм налагала мнение се изтърка вече, на никого нищо не налагам, ако ти се чувстваш нещо подтисната, преживей го самостоятелно!

# 1 332
Представи си, Зои, свекър ти да се казваше Севар или друго име, дето не харесваш. Едва ли щеше да уважиш традицията. Даже изобщо нямаше да и да се замислиш дали да го кръстиш така просто защото не ти звучи добре името.

# 1 333
Не знам замислят ли се някои родители как с едно име могат да създадат трудности на детето си? Като Севар в темата. Ако чуя някъде за такова дете ще се чудя каква народност е, ами площадки, градини, училище, работа?!
Севар живее в Германия. Там по площадките няма само Ханс и Клаус. Има много други имена и едва ли децата се гледат накриво заради това. А в Германия дали е Иван, Драган или Севар все е едно и също. За германците все е чуждо име, но те не припадат от ужас, че някой може да носи такова.

И да ви кажа, днешните деца не са такива коне с капаци като нашето поколение навремето. Нас са ни кръщавали по списъци на баби и дядовци, така че разнообразието от имена, което бяхме чували, беше в пъти по-малко от сега.
Днешните деца са чували всякакви имена и със сигурност не се пулят като чуят нещо по-особено.
Онзи ден на площадката срещнах Мари - Ангелика и Аманда. Никой не им се подиграва. Децата докато си попълнят базата данни с имена, които да смятат за нормални, чуват толкова много разнообразни и особени от наша гледна точка, че много рядко може нещо да ги впечатли.

# 1 334
  • при късмета
Точно така. На децата не им правят впечатление, странни за родителите им имена. Родителите са тези, които се възмущават на нечии избор и после хоп, тяхното дете започва да се подиграва на другарчето. На самото дете и през ум не би му минало подобно нещо

Общи условия

Активация на акаунт