Изчерпан ли ми е резерва

• 17 888
  • 59
  •   1
Отговори
Здравейте това са ЛАБОРАТОРНИте   РЕЗУЛТАТИ. На 42 год. съм и реших да си направя инвитро. От Бургас съм и прегледа ми беше при д-р Табакова. Тя все още не е видяла резултатите предстои ми втори преглед...но за мен стойностоте са ми много лоши. Аз съм оперирана от киста на яйчника 1994 г. и съм само с един.
Всеки месец ли овулира този яайчник или през месец...ако е така дали стойностите на хормоните следващия пътр ще са различни. Имах фоликулчрни кисти на здравия яйчник преди 3месеца, а при първоначалния преглед д-р Табакова с УЗД констатира 3 фоликула...Какво значи това? 
Име на тест (изследване)    Резултат    Единици    Рефер.граници от - до
TSH    1.38    mlU/L    0.27    4.20
Progesteron    0.29    ng/ml       
          фоликулярна фаза, за пол:Жена, възраст:Всяка       ng/ml    0.20    1.50
          овулаторен пик, за пол:Жена, възраст:Всяка       ng/ml    0.80    3.00
          лутеална фаза, за пол:Жена, възраст:Всяка       ng/ml    1.70    27.00
          менопауза, за пол:Жена, възраст:Всяка       ng/ml    0.10    0.80
LH    9.68    mu/ml       
          фоликулярна фаза, за пол:Жена, възраст:Всяка       mu/ml    1.50    8.00
          овулаторен пик, за пол:Жена, възраст:Всяка       mu/ml    9.60    80.00
          лутеална фаза, за пол:Жена, възраст:Всяка       mu/ml    0.20    6.50
FSH    17.73    mu/ml       
          фоликулярна фаза, за пол:Жена, възраст:Всяка       mu/ml    2.90    12.00
          овулаторн пик, за пол:Жена, възраст:Всяка       mu/ml    6.30    24.00
          лутеална фаза, за пол:Жена, възраст:Всяка       mu/ml    1.50    7.00
          менопауза, за пол:Жена, възраст:Всяка       mu/ml    17.00    95.00
          мъже, за пол:Всеки, възраст:Всяка       mlU/ml    1.70    12.00
Prolactin    364.5    mlU/ml       
          (не бременни), за пол:Жена, възраст:Всяка       mlU/ml    102.00    496.00
          мъже, за пол:Всеки, възраст:Всяка       mlU/ml    86.00    324.00
Estradiol    60.96    pg/ml       
          фоликулярна фаза, за пол:Жена, възраст:Всяка       pg/ml    18.00    147.00
          овуларен пик, за пол:Жена, възраст:Всяка       pg/ml    93.00    573.00
          лутеална фаза, за пол:Жена, възраст:Всяка       pg/ml    43.00    214.00
          менопауза, за пол:Жена, възраст:Всяка       pg/ml    0.00    58.00
Testosteron    0.08    nmol/L       
          жени /20-49 год./, за пол:Жена, възраст:Всяка       nmol/L    0.29    1.67
          над 50 г., за пол:Жена, възраст:Всяка       nmol/L    0.10    1.42
AMH (анти-Мюлеров хормон)    0.54    L*    ng/ml    1.00    6.80

# 1
Не съм специалист, но от стойностите на АМХ и ФСХ се вижда, че си с намален яйчников резерв. Нормално е за тази възраст, при мен на 39 резултатите бяха в пъти по-зле. Нека момичета и жени с подобни резултати да ти дадат по-точен съвет. Замисляла ли си се за инвитро в Истанбул?

# 2
Да, не са добри резултатите, възрастта и наличието само на един яйчник допълнително усложняват ситуацията Ви.

# 3
  • София
ориентирай се към друг лекар.
и за да разбереш в тия фоликули има ли нещо е най-добре да се направи пункция.
стимулация се съмнявам да има ефект  Rolling Eyes
аз съм на 43, уж имам два яйчника, ама единия е в пенсия вече, другия обаче си произвежда яйцеклетки всеки месец, надявам се и бебе скоро да стане от тях.

# 4
thzveta , дори и да има проблем с резерва, не се отчайвай.  много жени имат проблем с ограничен резерв, но въпреки това са успяли да заченат!

# 5
Благодаря Ви момичета,но имам още един въпрос...Има ли значение кога се правят резултатите.Ако съм с един яйчник той всеки месец ли овулира или през месец...И ако е през месеца в който не овулипа и се направят хормонални изследвания, те ще бъдат ли коректни...Ще отразят ли правилно хормоналното ми състояние...Сега ще чакам следващия преглед при д-р Табакова и да видим какво ще ми каже,но първо тпябва да мина курс с антибиотици за ешерихия коли и уреаплазма!!!!

# 6
Цвета, ние тук не сме лекари, но доколкото знам обикновено яйчниците овулират през месец, т.е. единият месец левият, другият десният. Иначе щеше да има много двуяйчни близначета. На тази възраст обаче не е ясно дали този яйчник овулира всеки месец. Много вероятно да не е така. Моят съвет е да не губиш време и да потърсиш добра клиника, може и в Истанбул, щом си от Бургас, поне ще ти е на близо. Пак казвам, не съм специалист, но не губи време само в лечение на микробиологични проблеми, защото при теб всеки месец е от значение. С това не искам да кажа да не си пиеш антибиотиците, но да си правиш изследванията. Писах ти и на лични! Успех!

# 7
thzveta, това което съм чувала е, че ако е един яйчника, то той започва да работи като за два, т.е. е възможно от него всеки месец да имаш овулация и примерно един или два месеца в годината да си без овулация. Но това за съжаление изчерпва неговият резерв по-бързо.

Въпреки всичко нивата на АМХ не са чак плачевни. Биха били много зле, ако например стойността е 0,1.
Възможно е все още да имаш шанс, но действай бързо.

ФСХ-то се повишава, когато резервът започне за намалява. ФСХ има пряка връзка с естрадиола и естрогените като цяло: колкото по-нисък е естрадиола (т.е. няма овулация, или е "калпава'), толкова повече ФСХ се секретира от хипофизата, за да "накара" (грубо казано) яйчника да проработи по-добре и да отдели качествена яйцеклетка. Задействат се механизмите на обратна връзка.

Възможно е да се наложи при теб първо да смъкнеш ФСХ, защото има и друг момент: когато хипофизата "бомбардира' яйчника с по-големи дози ФСХ (заради механизмите на обратна връзка), то яйчника в един момент става по-малко сенситивен на по-високи дози ФСХ. Един вид привиква към тях. Което пък от своя страна има отношение към стимулацията и дозите за стимулация, защото инжекциите включват ФСХ. По-добре ще е да смъкнат медикаментозно ФСХ-то, яйчникът да си "почине" малко, да стане по-сенситивен към ФСХ, за да могат после да стимулират с по-малки дози за по-добро качество на яйцеклетките.

В някои клиники изобщо не искат да започват опит при ФСХ над 15. Някои клиники дори гонят стойности до 12. Иначе се счита, че яйчника няма да реагира на стимулациите.

Можеш да пробваш с лека стимулация.

Много внимателно проучи кои лекари имат опит с намален към изчерпване резерв - това си е висшият пилотаж в стимулациите.

ПП Извинявам се за дългият пост.

# 8
Добре мога ли да помоля,ако някой във форума е имал такъв проблем да сподели с всички нас своя опит и ще искам информация кои са специалистите в България които работят с пациентки с диагноза ИЯР....или намален такъв...Много съм отчаяна,защото време нямам никакво....възрастта напредва и незнам дали ще имам шансове за свое собствено дете.....За първи път правя опити за инвитро споделете и мнения за проф.Табакова...Тя доколкото съм чела и слушала за нея е един от специалистите в областта на репродуктивната медицина..Предполагам,че тя ще прецени и ако не е в нейната компетенция моя случаай- може да ме насочи към друг специалист!

Последна редакция: вт, 07 юни 2016, 16:13 от thzveta

# 9
thzveta, аз за съжаление не мога да се похвала все още.

В България не ползват т.нар. estrogen-priming protocol, patch protocol и т.н.
Ползват си къс протокол и стандартна стимулация. Най-много с два препарата като Гонал и Мерионал (Менопур) едновременно.

В Турция сякаш са много по-добри в това отношение. Прилагат по-специални протоколи (като горните) и сякаш имат по-голяма успеваемост. Не излиза много по-скъпо отколкото в БГ. Но аз лично все още не съм ходила - не мога да споделя личен опит.

Много трудно решение и избор. Много е индивидуално.

# 10
Да попитам и аз нещо. Имам поставена диагноза поликистозни яйчници от 10 години. Тъй като цикъла ми е адски нередовен (например сега не ми е идвало от 14.03), ме интересува дали е вярно това, че при жените със СПКЯ вероятността да е намален яйчниковия резерв е много ниска, тъй като не настъпва овулация всеки месец и съответно цикъл? Извинявам се за глупавия въпрос, но от няколко дни ми се върти в главата... 😕😕😕😕

# 11
Цвета, нямаш време за губене, консултирай се с клиника по репродуктивни проблеми и ако имаш възможност се съсредоточи първо върху замразяването на яйцеклетки.

# 12
Защо на яйцеклетки?
Далеч по-добре е да се замразят ембриони.

# 13
Защо на яйцеклетки?
Далеч по-добре е да се замразят ембриони.
Да така е, но се повлиях от дискусията в една друга тема за правата върху ембрионите.

# 14
Добре но кога става тази процедура и във всяка клиника за репродукция ли можеш да замразяваш....Аз още не съм започнала терапия и не съм наясно с тези неща. Тепърва ми предстои да изчета много информация,за да навляза в материята.

Общи условия

Активация на акаунт