ВТОРИ КЛАС 2016/17 (набор 2008) - Тема 7

• 91 470
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
Хахаха,а после да я накарам да направи преразказ,нали?Гери,хич не ми е смешно.ПРеди малко се прибра от улицата и пак почна пазарлъка.Ти успяваш ли да затвориш устата на Бубето?Щото това няма затваряне.Каката е на 25 и по-малко говори.Зор видях,честно говоря.Явно одъртяла съм много

# 151
  • София
При моя /все още/ минава номера, че Г-жата е казала и е задължително. От опит предполагам, че другото лято това вече няма да го трогва и тогава не знам.
Смятам, че трябва да се актуализират тези списъци с нещо по-съвременно, за да им бъде наистина интересно и да четат с кеф.
Вярно е, че книги като Пипи са "класика" и аз, както казах, много я харесвам. Но не мисля, че някое дете ще се осакати литературно, ако я пропусне. И понеже си е дълга и се чете сравнително бавно, за същото време биха прочели поне 3 други книги. Ама никой не ме пита, де.
При нас е "отметната " + още 3.
Остават още две от списъка.

# 152
  • София
На тази възраст, според мен, не е толкова важно какво четат, а да четат, за да се упражняват. На Пипи може по-късно да и дойде времето. И е важно да разбират това, което четат. Дори да е "Франклин" или "Във вълшебната гора".

# 153
  • София
На тази възраст, според мен, не е толкова важно какво четат, а да четат, за да се упражняват. На Пипи може по-късно да и дойде времето. И е важно да разбират това, което четат. Дори да е "Франклин" или "Във вълшебната гора".
Точно така мисля и аз.

# 154
  • в здрача
Точно така мисля и аз.
И аз. Съсредоточих се върху това да чете, все нещо, колкото и да е малко.
Кака и започна с комикси с голям зор и уговорки - аз чета една история, тя друга, а сега се откъсва ваканцията от книгите само за да излезе с приятелка.  Чете 4 книги за отмора и започва една от задължителната литература. Прочита една глава и прави почивка с цяла книга по желание.

И макар малката сама да си избира книгите от библиотеката /детски отдел/ текстовите задачи чете гладко като картечница, а книгата - хем желана и интересна история бавно и след подканяне. Или след покана да свърши нещо по-нежелано като например да си сгъне и прибере дрехите след прането, тогава сама се сеща, че четенето е по-важно от сгъване на дрехи и сяда да чете  Rolling Eyes

# 155
  • Пловдив
Peace
Ако трябва да упражнява четенето по-добре да прочете един Франклин и след това да го разкаже, отколкото да чете по една глава от роман, който не разбира.
Моето дете на 5 год. сричаше, на 6 вече четеше гладко, като четеше всички детски тънки книжки, които имаме -  в рими, Франклин, приказки, любими истории и т.н. Ако тогава й бях дала по-сериозна книга може би щеше да се обезкуражи.

# 156
  • София
Оф, не мога и не мога да намеря книга, която моята да хареса и да иска да прочете.
Сяда да чете с хиляди уговорки. Не настоявам да чете книжките от списъка, всичко на всичко 3бр. Давам избор - да си избере нещо, каквото и да е, само и само да чете по малко.

Пипи е скучна, Патиланците са скучни. Пробвах с една на Роалд Дал - била тъпа. Тошко Африкански не я грабна. За едно коте - Каспър или нещо подобно - прочете 20-ина страници и я заряза. Братя Грим горе-долу успявам да убедя да прочита по 4-5стр.

Ще я пробвам тия дни с детското списание на NatGeo.

# 157
  • Варна
Моята щерка харесва поредиците за Лили чудото, Как да си дресираш дракон и Дръндьо. Аз не съм очарована от втората и третата, но важното е, че чете с желание.

Да ви похваля тази Ваканционна книжка + тетрадка - дъщеря ми много се забавлява с нея и я свърши за няколко дни. Не си спомням дали беше споменавана в темата...

# 158
Ние спряхме с четенето от списъка. Казах им, че за сега се справят добре и им връчих книга по избор. Точно както и вие коментирате, по-добре да чете каквото е интересно и да се увлича, отколкото със зор архаични думи и текстове.
Малката плака с глас, че не можела да си спомни и да преразкаже един от разказите в "Пет приказки". Ама ако й попадне нещо на  Майкъл Морпуго го изчита за нула време.
За младежът проработи варианта с поредиците - сега изчете Агата и Лари, чака следващата. За него е по-важен колекционерския принцип, не толкова историята, но ако това го кара да чете - супер.
Като цяло му беше интересна.
Или пък им казвам днес да прочетат 5-6 стр от списъка, но следобяд да си четат кой каквото си хареса - енциклопедия, приказка.
С писането е разкрачено положението - хич ги няма и двамата по краснопис. Правят диктовки с бабата няколко пъти в седмицата, но мъка, мъка.

# 159
Ние имаме общо 9 задължителни книжки. Досега е прочела 4 (като от Пипи ни останаха около 50 стр,но много се мъчеше вече накрая). В момента е към края на "Ние, врабчетата" и останаха "Небивалици" и приказки. Много трудно чете, с хиляда уговорки, всеки път едно и също повтаряме."Приказки по телефона"....еми голям ужас, трудно възприемаше имената и имаше доста думички, които не знаеше какво означават. Сега на врабчетата е много по-добре, харесва й. Но още срича,  все едно й остана навик Tired когато направя забележка спира, но сред малко пак почва да срича. По математика съм купила един сборник и там си решава задачи+математика за лека нощ. Писането и диктовките не сме ги упражнявали. Но и тя ходи на плаж. Като разхождаме бебето тя обикаля площадките,винаги носим книжка с нас и понякога успявам да я убедя да почете малко.
П.п. и Мечо Пух имаме да четем, но аз я опрости нея, малко по прекали госпожата ни.

# 160
Моите деца сравнително бързо се научиха да четат на ум и основно така четат. Със сричането обаче при младежа не се подобрява положението. За това ги карам да четат поне две, три страници на глас вечер. Вечерта като се прибера ги карам да ми преразкажат с техни думи, каквото са прочели.
Мисля да направя нещо като читателски дневник - лексикон - да си препишат каквото им хареса от книгата, да си рисуват, да отговарят на въпроси. Приеха го с ентусиазъм, но за сега нищо не са попълнили.
В класа има доста напреднали деца, които четат от по-малка възраст и то гладко, без запъвания вече. Госпожите естествено ги поощряват. И моите се обезкуражават.
Може би нямаше да ги юркам толкова, ако самите те не се съревноваваха с първенците и им беше все едно.
Според мен си се справят чудесно за възрастта. Дори аз не помня изобщо да съм чела цяла книга в първи клас, да не говорим романи като Пипи и т.н.

# 161
....В класа има доста напреднали деца, ...Госпожите естествено ги поощряват.
...

Това съм го забелязала още от детската градина. На техният гръб си изнасяха и празненствата. Останалите - кучета ги яли. Имах сериозен разговор с класната в края на първи клас по тоя повод. За участието по празници и ангажиране със стихчета, песни, танци. Не може все едни и същи деца да са навсякъде. Трябва всички да участват. Нали затова всяка майка отива на празника, за да си види детето. За снимките от екскурзии и пак от празниците също. Все едни и същи най-отпред. Аз какво да направя като синът ми е висок. На екскурзията в края беше наслагала момчетата клекнали отпред. Можело значи, ама защо аз трябваше да кажа. Whistling Уж ми обеща във втори клас да промени някои неща. Ще видим. Не съм оптимист. Rolling Eyes

# 162
....В класа има доста напреднали деца, ...Госпожите естествено ги поощряват.
...

Това съм го забелязала още от детската градина. На техният гръб си изнасяха и празненствата. Останалите - кучета ги яли. Имах сериозен разговор с класната в края на първи клас по тоя повод. За участието по празници и ангажиране със стихчета, песни, танци. Не може все едни и същи деца да са навсякъде. Трябва всички да участват. Нали затова всяка майка отива на празника, за да си види детето. За снимките от екскурзии и пак от празниците също. Все едни и същи най-отпред. Аз какво да направя като синът ми е висок. На екскурзията в края беше наслагала момчетата клекнали отпред. Можело значи, ама защо аз трябваше да кажа. Whistling Уж ми обеща във втори клас да промени някои неща. Ще видим. Не съм оптимист. Rolling Eyes

Хихи, при нас е същото с ръста, само че съм им казала да не се съгласяват да са отзад, че изобщо не се виждат. Да са или отстрани или да са клекнали, варианти има. Какво като са високи - да се виждат като точка във фона ли? Харесва ми, че вече се опитват да отстояват своето си, имат самочувствие.
Опитвам се да вменя на бабата да спре да им втълпява да са "послушни", винаги им говоря да са добри, да се държат с уважение, да са доволни от направеното. Послушанието никому не е довело до добър край.

# 163
Здравейте,

Да се запиша в темата, че малко изпуснах края, но виждам, че все още обсъждате книгите и четенето. Адриан чете с доста зор и винаги с много уговорки, прочел е едва 3 книги, а сега с баба си се упражняват в ето тази книжка:
Нашата баба е начална учителка и всеки ден се занимава с него и братовчедка му поне по 2 часа.
Вие започнахте ли да се подготвяте за учебната година? Купихте ли тетрадки, раници, помагала?
Някой ако може да даде идея за хубава и не много скъпа раница, че нашата от миналата година вече се скъса Sad

Поздрави и хубава вечер!

# 164
  • Майничка
Ще изкара и тази година със същата раница. Колкото и трудно да я приех, излезе здрава и поне е лека, а събира всичко.
Тетрадки още не съм купувала, предстои ми и за двете. Виж, папки с копче вече взех.

Общи условия

Активация на акаунт