ВТОРИ КЛАС 2016/17 (набор 2008) - Тема 7

• 91 378
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Как бихте обяснили тази задача на дете 2 клас:
Дължините на страните на един триъгълник в сантиметри са различни двуцифрени числа и
обиколката му е равна на 33 см. Колко сантиметра е дължината на най-дългата страна на триъгълника?

Взета е от Коледно-математическото състезание  , 2 клас. Как да се сети?

Болднатото е ключа... Двуцифрените числа започват от 10, изважда 10 от 33 и му остава числото 23, което не може да бъде друго освен 11+12 (различни от 10-ката, която вече е използвана)...

Правата на децата ми са да са щастливи и съответно моето задължение да ги направя такива... Обаче много сериозно и не за 2 клас ми идва това... А въпросът е като за докторска дисертация...  Laughing

Последна редакция: ср, 12 окт 2016, 13:05 от stelt77

# 586
  • в здрача
Математическите състезания не са във формат и със задачи решавани в училище. Там освен математика трябва да се използва и логика, да се извадят ключовите думи и да "си представиш" самата задача.
Във въпросната задача ключовите думи са
- различни
- двуцифрени
- обиколката = 33
следователно по-малко число от 10 не се търси
сбора на 3 различни числа трябва да е равен на 33.
33-10=23
в 23 има ли 2 различни числа по-големи от 10? Има 11+12=23, следователно има 10+11+12=33
търси се най-дългата от трите, а това е 12.

По околен свят нашата красавица е на урока за училището и в домашното си, в което трябваше да продължи изречението "Ходя на училище защото ..." дописа "е законно."
Все пак нали не трябва да се правят незаконни неща  Rolling Eyes

# 587
Отварям математика на "просвета", стр. 16, лявата,  задача 3.  Пише мАниста. Боде ми на очите, направих справка в правописен речник- там е дадено мЪниста. Shocked
http://pravopisen.onlinerechnik.com/duma/%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B … D1%81%D1%82%D0%BE
Отварям български език на "булвест", стр.12, последната най-долу, пета задача. "Напишете думи, близки по значение на дадените.".  "Порта", идеята е да се напише "врата". Да де, но според латинско български речник латинската дума  "porta" се превежда на български като "врата"! Все едно да питам за близка по значение дума на "pen", /пен/, и да трябва да кажа, че "химикалка" е сродна, но не и идентична, преведена дума.
Това са находки за един ден. Нещо се повтресох от тях Confused
Тези задачи за "съобразете наум" за неща, които мога да реша само с писане винаги са ми били неприятни. Същото и за предстоящите задачи с неизвестно, което обаче никъде не се означава като такова, а само с празна кутийка, че и на всичкото отгоре като състави човек израз, после го обръща, докато известното остане от едната страна на равенството, а известните от другата и пресмята. Тях ще ги карат направо да съставят израза с прехвърлени от двете страни на равното известни и неизвестно.
Нашият учебник по ОС е на "Анубис" там не видях този въпрос, или не съм гледала добре?

# 588
  • в здрача
Той е от учебната тетрадка.

Аз харесвам този тип задачи. И судоку много харесвам. И задачите от сорта - намери думите в кръстословицата, замени думи с цифри и сие.

Удрям на камък единствено в обяснението на задачите от сорта на - състави задача. Ей, аз ли не обяснявам като хората, тя ли не разбира, ама се изприщвам всеки път.

# 589
  • София
...Същото и за предстоящите задачи с неизвестно, което обаче никъде не се означава като такова, а само с празна кутийка, че и на всичкото отгоре като състави човек израз, после го обръща, докато известното остане от едната страна на равенството, а известните от другата и пресмята. Тях ще ги карат направо да съставят израза с прехвърлени от двете страни на равното известни и неизвестно.
Задачи от равенства /с неизвестно/ баткото решаваше с кантарчета. Х+5=15. Кантарчето трябва да е в равновесие, от едната страна имаме 15 ябълки, от другата Х+5. Започваме да махаме ябълка от ляво, ябълка от дясно - по една от всяка страна, за да не нарушаваме равновесието. И така, докато от едната страна остане Х, а от другата ще са останали 10 ябълки. 
Примерът е супер елементарен, но много задачи могат да се решават с кантарчета.
По ОС явно са много по-назад, на урока за "моето училище" са, на което моята се е объркала нещо - написала е името на нейното училище, но номерът е на училището на брат ѝ  ooooh!

# 590
  • около Варна
мандаринка, чудесна идея с кантарчето, ще я тествам.

# 591
Вече върнаха всички входни нива - по МАТ, БЕЛ, Околен свят. Оценките по някои са им с точност до 0,25  Rolling Eyes Всички оценки се нанасят в бележника. Има деца наредили вече по две четворки (май и 3+ имало), другите коментират, много неприятно  #Cussing out Все си мисля, че учителите трябва да ги стимулират с по-високи оценки в тази ранна възраст, ако и да са незаслужени. Или да им дадат възможност бързо да си поправят слабата оценка.
Познати пък постват във фейсбук снимки на бележници с 6-ци. А това е втори клас само. Хич не ми харесва това бележкарство  Naughty

И нашата госпожа е на мнение, че в тази възраст не се готови за оценки. Затова и няма да им пише оценките от входните нива. Ще си ги изпитва и когато са готови ще им пише хубави оценки. За да ги стимулира. Поне така ни каза за тази година, за да свикнат.

# 592
Вашите второкласници ходят ли на някакви извънкласни занимания след  занималня?

# 593
  • София
Само на таекуон-до, 3 пъти в седмицата.

# 594
  • София
2 пъти седмично карате, 1 път плуване през седмицата. През почивните дни са други неща Simple Smile - курс ролери или кънки и състезателна математика.

# 595
  • София
Художествена гимнастика, 3 пъти седмично 17,30-19,30 и почти всяка събота.
В дните, в които няма гимнастика ми е по-трудно да я накарам вечер да ми прочете нещо или да реши някоя задача, въпреки, че реално имаме повече време. Явно когато е била на тренировка времето ѝ се разделя някак, в залата се е откъснала от учебния процес и е по-склонна после пак да отвори учебник.

# 596
Ходим на тенис на корт. На занималня не ходи, че са 40 деца в стая за 20  #Crazy

# 597
  • София
Вашите второкласници ходят ли на някакви извънкласни занимания след  занималня?
Да, ходи. На шах и плуване по 2 пъти седмично. На английски език и математика - събота и неделя.

# 598
Футбол три пъти седмично + мач в събота.

# 599
Моята ходи на тенис два пъти в седмицата по час и половина, два пъти на английски по един час и  събота - на математика.

Общи условия

Активация на акаунт