ВТОРИ КЛАС 2016/17 (набор 2008) - Тема 7

• 91 343
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Още веднъж се убеждавам, че нашата нова госпожа е направо уникално попадение. Не само, че не би изрекла пободна идиотия, но и прекъсва опити на съученици да се подиграват на някого за каквото и да било. Вече "чувам" нейни думи в общуването между децата си, баткото каза на маллката - тая задача си я сгрешила и тя "нищо, всеки може да сгреши, ти никога ли не правиш грешки"  Mr. Green

Но пък миналата година "старата" госпожа беше направила подобно изявление, моята рисувала някакви дървета с водни бои, но ги беше докарала с много дебели дънери и клони и госпожата не закачила нейната рисунка на стената с рисунките, защото била "мацаница".   Whistling Но да я хвърлиш в кошчето вече минава всякакви граници   ooooh!
А за да имат елементарни умения да нарисуват нещо, то това "нещо" трябва да им бъде показано. Синът ми беше в паралелка с рисуване, "господинът" по рисуване в 1-2 клас им показваше как да нарисуват куче от един правоъгълник, например. Как първо е ръбест образ, започваш да закръгляш, слагаш крака. Как да си съобразиш габаритите на това, което мислиш да нарисуваш - да не стои дребно на листа и после да се чудиш с какво да запълваш празното пространство или обратното - да не ти се събере в листа. Но ако нищо не си показал, ако само си казал - "днес рисуваме есенен пейзаж", пък да имаш изисквания после не е редно някак.
То затова тези часове трябва да се водят от специалист, може да изглежда като дребна работа, но има значение дали рисуване, музика, физическо ги води съответния преподавател или госпожата, която преподава всичко останало.

# 676
Ако някой някога нахока щерката как рисува, ще му покажа аз как рисувам. Защото тя може и да не рисува прекрасно, но поне се разбира какво е нарисувала. Последно беше нарисувала жираф, вярно смешен, но без да ми казва какво е, разбрах веднага. А аз ако трябва да нарисувам жираф...само ще кажа, че между представата в главата ми и това, което излиза на листа, някъде връзката е сериозно прекъсната. Mr. Green

# 677
  • София
На моя син му писахя двойка по рисуваве в бележника!

# 678
  • при моите любими
За жалост възможна е и двойка по рисуване. Липса на внимание, желание и изпълнение. (IntRiGa_Girl, не казвам, че вашия случай е такъв  Peace). Но мен определението "не рисуваш красиво" ме докарва до  Shocked Shocked Shocked Както и двойка по същата причина по ФВ. Ми не всеки може да изтича 100м за определено време, но ако детето се старае и полага усилия, активно е в час, би трябвало да бъде оценено. А не просто, защото си по-тромав или имаш затруднения във физическата активност и си с най-ниски резултати трябва да получаваш двойки по ФВ.

# 679
Интересна тема сте започнали. И за мен е неприемлива реакция на педагог, който изхвърля труд на ученик. Това е унизително и никак не поощрява детето. Не може да така да се смачква една личност, защото не можела да рисува по нечии критерии. А и колко гениални творци не са признати от своето време, а едва след смъртта си.

А знатели защо има училища, където музикален педагог води часът по музика и други, където класният ръководител? На мнение съм, че ФВС, музика и ИИ трябда да се водят от съответен специалист.

# 680
  • София
А знатели защо има училища, където музикален педагог води часът по музика и други, където класният ръководител? На мнение съм, че ФВС, музика и ИИ трябда да се водят от съответен специалист.

Това идва от там, че въпросният преподавател е взел и тази специалност или предмет (не зная как се води - не съм педагог преподавател) Simple Smile . Нашата класна има за преподаване на всичко. Влиза и в други класове да преподава, когато нашия клас има английски например Simple Smile .

# 681
  • Майничка
...А знатели защо има училища, където музикален педагог води часът по музика и други, където класният ръководител? На мнение съм, че ФВС, музика и ИИ трябда да се водят от съответен специалист.

Защото по наредба нормата часове за начален учител е 21ч. седмично, т.е., 4 дни по 4 часа и един - 5ч. Ако учителят има и друга специалност и/или води някакви допълнителни СИП-ове, може и да ги докара, но ако не - музика, ИИ и ФВС са -(5+1) часа седмично, които трябва да се наваксат отнякъде.

# 682
...А знатели защо има училища, където музикален педагог води часът по музика и други, където класният ръководител? На мнение съм, че ФВС, музика и ИИ трябда да се водят от съответен специалист.

Защото по наредба нормата часове за начален учител е 21ч. седмично, т.е., 4 дни по 4 часа и един - 5ч. Ако учителят има и друга специалност и/или води някакви допълнителни СИП-ове, може и да ги докара, но ако не - музика, ИИ и ФВС са -(5+1) часа седмично, които трябва да се наваксат отнякъде.

Това е вярно до някъде, но също...

Защото началния учител, като студент е взел и изпит по тези предмети - музика, ИИ, (за ФВС не съм сигурно). Преподавателя може да не е певец, но се учи да свири на инструмент и познава повече от перфектно нотите; може да не е художник, но знае техники за рисуване при малките деца и т.н. Това ми е от опита на майка ми, която е пенсиониран начален учител.  Peace

# 683
И ние бяхме намразили рисуването от градината. Много се притесняваше ,  дали  ще се справи по рисуване. Направо щом имаше такъв час и изпадаше в ужас.
 Сега  вече го обичаме. Имаме две шестици. Госпожата също помага при рисуването.

# 684
Влизам да ви се оплача колко "оправна" е моята дъщеря. Връща се от занималня с почти безгрешни задачи по математика. Мен това доста ме усъмни, защото и знам възможностите и слабите страни / текстовите задачи/. Карам я да ги решава вкъщи - не може. Накрая хъката-мъката призна че преписвала от другарчето по чин ooooh!.

# 685
Здравейте!
И аз съм с второкласник. Записвам се да следя темата.

# 686
  • София
 Joy vita, бързо усвояват това шмекерство. И моята така прави, хванах я, защото една задача беше грешна и ѝ казвам - това не е вярно, а тя ме контрира - как така, вярно е, еди-коя-си го написа така. И ми казва името на отличничката на класа, която винаги е много стабилна в знания и умения. Та така, де, коя съм аз, че да успорвам решението на най-добрата съученичка  Mr. Green
Поговорихме си за преписването, ама дали има ефект...
zaichenceto_bialo, добе дошла  Hug

# 687
Здравейте!

Вкъщи имам второкласник, който усещам че не чувства на мястото си. Това, че съучениците му имат по-високи оценки от него го тормози много. Има желание да учи, сядаме заедно да чете, да пише.
Виждам, че му е трдно, и има нужда от малко  допълнитена помощ.
Ходих да говоря  с госпожата ,да му обърне малко повече внимание когато може. Нейния отговор беше: "Премести го в друг клас,  с по-слаби ученици , за да се чувства по-добре. Моято клас е много силен и върви нагоре.". Казах й, че не желая да го местя, и до там . Оценките му са 4-ки и 5-ци, като ме изуми  5-цата по музика. 6-ца има само по физическо. Аз не искам той да е пълен отличник, но пък 5 по музика не очаквах.. Според нея, тя си е свършила нейната работа.

Вече се замислям, за смяна не само на класа, но и на училището.

Искам да чуя и друго мнение, как бихте постъпили вие?

# 688
  • при моите любими
Ако детето не се чувства добре, бих го преместила. Много добре бих проверила и говорила с учителките на новото училище.  Peace  Peace

# 689
  • София
JuSt_KrIsTeN_and_ he, много съм мислила по въпроса когато сина ми беше в началните класове и за себе си реших - местенето е нож с две остриета - от една страна не исках да покажа на детето си, че може да избяга от проблемите, от друга е лошо детето да се чувства зле и да трупа ниско самочувствие. Дори го заведох на специалист по обучителни проблеми... За някои деца е нужна много работа, за да стигнат нивото на други деца, за които всичко е лесно, просто и го постигат без особени напъни... Детето ходи ли на държавна занималня? Ако да - помисли първо за смяна на занималнята - има деца, които само блеят там и си губят времето. В събота и неделя също може да се работи допълнително. Но ако не виждаш смисъл в това, премести го смело, но внимавай да не се получи същото и в новия клас.
Щерката е при същата учителка като големия, тя е от онези, справящите се без проблем... т.е. за мен проблемът не е в учителката или в детето, просто трябва двете брънки на веригата да си паснат, поне за мен. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт