Созопол - мнения, впечатления и препоръки - 4

• 197 312
  • 992
  •   1
Отговори
# 855
  • München, Deutschland
От автогарата има автобусче до замъка, или поне имаше миналата година. Разписанието висеше на самата спирка, но часовете бяха разумни - откъм 8-9 сутрин докъм 5-6-7 следобед. беше съобразено и с работното време на замъка. Цената май беше 1,50 на посока, нз такова. Тази година не съм гледала.

# 856
  • Някъде по Дунава
Здравейте. От 07.09.  ще почиваме в Созопол в база на Мвр. Мислим да сме на плаж от 11 до към 15ч за да използваме максимално топлото време. Ще закусваме и вечеряме в базата. Въпросът ми кой плаж е най подходящ за малки деца, има свободна зона за наш чадър и има наблизо заведение с обедно меню. Като чета по назад в темата тук 5лв за паркинг, там 6лв за шезлонг, тея хора нямат парите за нищо.

# 857
Да тръгваме ли утре за къмпинг Градина или не.....
Какво се очертава времето....
Ще се при приятели, така че не сме обвързани с резервация, но пък сме за две нощувки и неискам да рискум да се окажа на зимуване....

# 858
  • София
Днес времето е облачно, но топло. Морето е гладко и прозрачно. Тихо, без вятър. Имаше си хора на плажа. Сега е малко по - мрачно от сутринта и предполагам, че може и да превали през нощта. Но май го дават да се оправя от утре. Но като сте за два дни си преценете дали да не отложите пътуването за сряда.
nikolaeva най - близо ви е плаж Хармани, има свободна зона, ще си ходите пеша от станцията и няма да мислите колата. Там са ситуирани и най - многото места с обедно меню. Вече друг е въпросът докога ще са отворени, но предполагам, че поне до 10.09 ще работи всичко. Относно плажа да е подходящ за малки деца, Хармани не е най - добрия, препоръчвам Златна рибка и Каваци/северната част пред хотел Св. Никола/, но до там се ходи с кола. След 7.09 може и вече да не са платени паркингите, на Каваци преди плажа има голямо пространство, на което се паркира и на което съм сигурна, че няма да е платено тогава, но пък няма гаранция, че ще работят капанчетата за ядене.

# 859
В началото на "Каваци" (откъм Созопол) има безплатен паркинг. Прекрасен (и спокоен!) плаж с невероятно бистра и чиста вода.
Впечатленията ми са от началото на август, когато по принцип има най-много хора.

# 860
  • София
Да и аз за него казвам, че през септември ще е свободно за паркиране там. След отбивката от главния път за Аполония бийч, Св. Никола и пр. Ресторанта на Св. Никола ще работи поне до 20.09.

# 861
Учудващо е как толкова разраснал се град като Созопол няма обществен транспорт, освен въпросното влакче, което не може да обслужи всички туристи. Не знам защо спи кметът и не пусне поне маршрутки, които да свързват Стария град с Буджака.

Като прочетох това се сещам... честно казано докато бяхме там и на мен ми хрумна, че тази община май прави твърде малко за елементарните неща. И точно по повод на влакчето. На площадчето където се чака за първа спирка как пък не се сетиха да направят наистина нещо като спирка? Сума народ виси и клечи по някакви стълбички. Няма нито навесче, дърво, нищо. Тая община не ми се вярва толкоз да няма пари.

# 862
  • Някъде по Дунава
Благодаря ви за отговорите. Ще пробваме на посочените от вас места. Малко ми е късно за море през септември,но имаше свободни карти и взехме, иначе бяхме 7 дни през юли на планина.

# 863
Нашата община, ха! Не се е погрижила за туристите. Според мен задачата на всяка община първо да се грижи за местните хора, чак след това за гости. А тук местните се чувстват все едно че са бедни роднини, които ги търпят от милост. Не всеки си изкарва пари от курорта, обаче всеки е длъжен да търпи шум нощем, да дава повече пари в магазина, а когато свършва сезона дори фенерите не светят по улиците, нали не сме туристи, ще траем. А има ли още  такъв град, където хората за да имат право да поставят колата пред дома си, плащат? Вместо да затворят Стария град за чужди коли и да организират паркинг за тях, нашата община измисли, че  по- добре всеки от местните да си плаща паркомясто, 300 лв годишно!
Боклуците не се извозват, целия град смърди, изсекоха повечето дървета, пък не са засадили нито едно за последните години, нито тревичка не е останала, всичко е бетонирано, и само лъскавите хотели никнат, като гъби. Почти не се е останало от уникалната созополска атмосфера, скоро и тук ще стане като Слънчев Бряг, вече си имаме и чалга с Стария град, и много скъпи нощни клубове, където ходят жени на токчета и изглеждащи по последна фолк- мода, та на кой му дреме...
Аз съм чужденка, обаче още си го спомням Созопол, какъв е бил преди, и ме боли за него. Аз се преместих тук да живея, защото ми беше мечта, влюбена съм в този град. И си живея, и наблюдавам, как планомерно го унищожават.

# 864
Даааа, права си. Ние гледаме от собствените си 5-6 дневни камбанарии. И аз не съм се замисляла за местните хора ако трябва да съм честна. Нещо повече - винаги съм смятала, че повечето припечелват твърде добре в сезона, за да ги мисли човек. Е, оказва се греша. Аз и други, които като мен, изтъкват само нещата, липсващи на туристите.

Но не бива да се и сърдиш де, nar4eto. Обикновено сме заразени с характерното късогледство на временно пребиваващи. Пречупваме всичко през призмата на собствения си комфорт.

Според това, което казваш, излиза, че общината я е закъсала тотално щом за някои дреболии по туристите не ѝ се дават пари (като например спирка където се тълпят всички чакащи за местното влакче-атракция), за местните не ѝ се дават пари (да им оставя поне осветлението след като сезонът свърши)... Ами тогава за какво се харчат приходите не знам newsm78.

Собствениците на хотелчето, където нощувахме, ни подсказаха нещо подобно един ден като се разговорихме за десетина минути. Казаха, че зимата остават 6-7 000 души. Възприехме го повече като неизбежното опустяване на летен куросрт извън сезона. Не предполагах наистина.

Що се отнася до атмосферата, за която говориш.... все още я има някак. Може би не е като някога. Сигурно. Но я има. В Стария Созопол разбира се. Обаче кой колкото иска да се сърди ама чалгарите нямат място в тоя град. А са го превзели почти. Махнете чалгите и повечето неща постепенно ще си дойдат по местата. Поне що се отнася до атмосферата. Обаче и чалгарите носят приход. Там е цялата работа.  Wink И май не им се иска да се лишат от него.
Буджака на мен ми харесва много точно, защото е далече от големите заведения. Стои някак неутрален в битката между Стария Созопол и гнусната Весела уличка. Впрочем как ли е тръгнало името ѝ не знам ама хич не е подходящо. Тая уличка си е направо скръбна. Заради същите тези чалгари.

# 865
Е, няма какво да се чудите защо Созапол става все по-зле! С този несменяем кмет Рейзи каква музика да се слуша?! Той с кого ли не танцува само и само да е все на власт. Бързо смени боята и от ДПС  отиде в ГЕРБ.
А парачките отиват не в общинския, а в личният му бюджет. Не случайно купува имоти на тон.

# 866
  • Някъде по Дунава
Малко извън темата, но това което казва nar4eto важи за всички курортни градове за съжаление. Вече второ лято ходим във Велинград и съм потресена от дупките по улиците и надутите цени, а се води "спа столицата на Балканите". Къде ли отиват данъците от всички скъпи хотели!?

# 867

Обаче кой колкото иска да се сърди ама чалгарите нямат място в тоя град.

Абсолютно съм съгласна... Разстоянието между стар и нов град е една пресечка, но имам усещането, че са две различни епохи...
Само за 1 час минахме през въпросната "весела" уличка и се погнусих Neutral Face Сякаш всяка година става все по-зле...
Последната вечер стояхме на една пейка на Крепостната стена и си говорихме октомври-ноември да отидем и да разгледаме града през есента. Ще ми е интересно наистина да го видя.

# 868
.......да разгледаме града през есента. Ще ми е интересно наистина да го видя.

И аз си го помислих.

Но да не забравяме, че въпросното гнусно уличЕ си има и своите почитатели. Наскоро една потребителка тук в темата ме репликира с нещо в смисъл на "Ами хората пък искат да се забавляват".
За съжаление май е необратим процес. Созопол си е ерия на рашките и на българите с по-малки финансови възможности с вкус към поп фолка. Слънчев бряг си стана меката на пияните англичани. За тях там чалга почти не се чува. Те не я разбират. На север Златните пясъци доколкото чувам станали оазис на немци и евреи. Та и там чалгата трудно ще пробива. И къде, къде...остава южното черноморие.

# 869

Но да не забравяме, че въпросното гнусно уличЕ си има и своите почитатели. Наскоро една потребителка тук в темата ме репликира с нещо в смисъл на "Ами хората пък искат да се забавляват".

Е, щом не могат да се забавляват без чалга... Техен проблем Smiley
Със сигурност обаче ще си подухва сериозно в тези месеци. Никога не съм ходила в морски град през зимата, ама така съм чувала...

Общи условия

Активация на акаунт