Созопол - мнения, впечатления и препоръки - 4

• 197 319
  • 992
  •   1
Отговори
# 870
Споделям напълно мнението на Нарчето!
Аз също имам жилище в града, а миналата година ни се наложи да живеем почти целогодишно. Не може да си представите какво е зимата, на Стария град му викат Резервата. Ако се разходите там вечер през януари, може да преброите двайсетина къщи, които светят. Всички други са пусти...Младите хора масово напускат града, понеже едно, че няма работа извън сезона и второ, има едно -единствено училище, в което от няколко години учат всички циганчета от селата наоколо. Родителите са принудени да записват децата си в Бургас още от началните класове, а месечната ученическа карта Бургас-Созопол е над 120 лв. Като платят и една карта за градския транспорт в Бургас, ето ви едни 170 лв. на месец само за път. Ми то все едно имат частен ученик! А при наличието на двама или трима ученика в семейството?! Затова и целите семейства с изнасят по квартири в Бургас...Както вече ви стана ясно градски транспорт няма. Ако имате късмета да притежавате апартамент в кв. Буджака, ами спасявате се както знаете...зимата няма влакче, няма магазини, няма кафета, няма аптека в квартала, а ако нямате кола, вървите няколко км. до града...През зимата няма и транспорт на юг от Созопол. Приморско е на 20 км.но няма как да отидете до там, нито в Китен, Царево, Ахтопол и т.н. Моя приятелка живее в Приморско и не може да дойде да види майка си до Созопол, ако мъжът й го няма, защото не кара кола...Маршрутки има от юни до края на август, после не.
Ако си намерите някаква работа през зимата, тя ще е примерно в супермаркет Болеро, където има масово текучество, а чистата заплата е около 400 лв. Отворени остават две кафета-едно в новия, едно в стария град, които се превръщат в кръчми за дядовци и местни алкохолици. Иначе цените навсякъде си остават летните и всички ходят до Бургас, за да пазаруват. Няма автогара, няма поликлиника. Миналата зима затвориха Райфайзенбанк и Инвест банк, а няколко години нямаше и офис на Виваком. Периодично и този на Мтел е затворен, няма персонал...За вериги като Била, Кауфланд и дума не може да става, уж почнаха да строят Лидъл извън града, но и той доникъде. Кино, театър, концерти извън сезона-абсурд, дискотеки, барове за младите, абсурд, както казах то и кафе няма къде да пиеш като бял човек.
Казват, Бургас е на 30 км. Е, да де, но билетът е 4.50 в едната посока, в двете 9 лв., а последният автобус от Бургас за Созопол в 20 ч. Хайде иди работи на смени...По-зле сме от село.

# 871
Защо ме търсиш?, изобщо не се сърдя на туристите, в какво са виновни хората, и аз съм била турист преди.
А на мен ми харесва зимата в Созопол. Не сме 6-7000 души зимата, няма и хиляда. Smile Понякога мога да стигна от вкъщи до Стария град, това е около 20- ина минути пеша, без да срещна никой. И целия град е моят! Тези стари къщички без шум, без туристи, само гларуси и морето се чуват, плажната ивица, свободна от чадъри и шезлонги, специфичен мирис на морето, смокини, дим и стари къщи...

# 872
Защо ме търсиш?, изобщо не се сърдя на туристите, в какво са виновни хората, и аз съм била турист преди.
А на мен ми харесва зимата в Созопол. Не сме 6-7000 души зимата, няма и хиляда. Smile Понякога мога да стигна от вкъщи до Стария град, това е около 20- ина минути пеша, без да срещна никой. И целия град е моят! Тези стари къщички без шум, без туристи, само гларуси и морето се чуват, плажната ивица, свободна от чадъри и шезлонги, специфичен мирис на морето, смокини, дим и стари къщи...

Описанието ти ме грабна. Май ще трябва и зимата да посетим Созопол, защото това лято се зарекох да не се върна никога повече там след 10 годишно непрекъснато летуване там. Все се сдържах да напиша негативния си коментар останал ми като горчивина в гърлото ми от последното гостуване на града. Толкова мизерия и цигания не бях усещала. В магазин Болеро където винаги пазаруваме - ужасна бутаница и теснотия. Разходка в стария град почти невъзможна. Народ като лавина - няма спиране и вървиш с темпото на тълпата. Държиш децата за ръка, за да не изченат от погледа ти. Парка с всички съоръжения за деца е някакво безумие. Още помня една млада майка как изгуби 3 годишното си момиченце и плачейки тичаше обезумяла във всички посоки докато не се оказа, че дедето просто се е вмъкнало незабелязано в един надуваем замък и подскачаше с удоволствие докато майка и беше пред инфаркт. За веселата уличка даже не знам какво да напиша. Не знам кое и е веселото, но е някакъв ужас. Даже и заведенията са под всякаква критика / лично мнение естествено /. Плаж Хармани - клечки, чашки, фасове и какво ли още не. Винаги нечии крака са на главата ти. И когато направиш забележка ти отговарят " ми вземете си чадър и шезлонг ", за да сте на спокойствие. За централния плаж нямам мнение - не сме ходили никога там, защото винаги е като блато, но хайде това си е природа не можеш да го промениш. Тази година за първи път посетихме лятното кино в Созопол. Е просто беше нещо ужасно. 18 лв. вход. В един заден двор, 5 пейки. Ветрилник сташен. Филма прекъсна още на 5 - та минути и след 10 минути си тръгнахме. Никой не ти върна дори част от парите. Място, което е комерсиализирано до такава степен, че плащаш дори само защото дишаш няма как да ми е фаворитско. Това са само малка част от нещата, заради които ще сменим дестинацията. За местните хора сигурно е още по-ужасно в тези 3 пикови летни месеца.

# 873
.......да разгледаме града през есента. Ще ми е интересно наистина да го видя.

И аз си го помислих.

Направо да си организираме една екскурзия дотам.  Laughing

Созопол си е ерия на рашките и на българите с по-малки финансови възможности с вкус към поп фолка.

Не бих казала, че е за българи с по-малки финансови възможности, даже напротив. Доста надути цени в сравнение с други морски градчета. Ако не е Старият град, не знам кой ще предпочете да отиде точно в Созопол при тази отчайваща инфраструктура и кметско безхаберие.
Между другото, не са ли Приморско и Китен меката на чалгата? Поне аз така знам и старателно ги заобикалям.  Laughing

# 874
  • München, Deutschland
Не бих казала, че е за българи с по-малки финансови възможности, даже напротив. Доста надути цени в сравнение с други морски градчета. Ако не е Старият град, не знам кой ще предпочете да отиде точно в Созопол при тази отчайваща инфраструктура и кметско безхаберие.
Между другото, не са ли Приморско и Китен меката на чалгата? Поне аз така знам и старателно ги заобикалям.  Laughing
Как, в сравнение с други места ми се видя евтино на мен. Старият град е по-скъп, но в новия ми се видя евтино.
Бяхме през май 2016 в Несебър - е там вече ми се сториха високи цените.
Разказваха ми и за цените в Златните - там също.
Ходили сме в Албена без изхранване или само със закуска - там направо режеха глави.
Балчик беше евтино, но няма плаж.

Общо взето всяка година поне веднъж гледаме да сме на Бг черноморие, ако не и повече пъти. Тази година бяхме в Бургас през май месец, да видя града, че не бях ходила никога, направихме едно кафе в Созопол през май и през август пак бяхме в Созопол. Бургас ми се видя евтин, дори в Розе очаквах доста по-високи цени. Созопол в новия град също ми се вижда евтино...

Сийка, с кои градове сравняваш?
Ясно, че някакви малки селца ще са евтини, но градовете...

П.С. Сравнявам със София, защото когато не съм на море, съм там. Не мога да го сравня с Костинброд, например, защото нямам поглед.

# 875
Направо да си организираме една екскурзия дотам.  Laughing
Аз хич нямам против. Бяхме в началото на август. Тълпата ми идваше вповече. Когато се върнахме се опитах да зарибя моя приятелка да направим един уикенд през септември аз и тя с детенцето. Но не успях. Септември ѝ се вижда вече нелетен. И така и си останах без съмишленик в това начинание. 

Не бих казала, че е за българи с по-малки финансови възможности, даже напротив.
Но факт е, че има потенциал и за хора с по-малко парички.
Скрит текст:
Има свободна зона или такава където можеш да наемеш само чадър без шезлонг срещу 6 лева. Има обедни менюта по веселата уличка за 7 лева. Пици на парче или цели за 6-7, риба на грамаж... Нали се сещаш - на един човек плажът дневно с храната спокойно може да му излезе 20 лева ако си делне чадъра от 6 лева с някой друг, хапне на веселата уличка през деня едно обедно, по-късно пица и сладолед. Вечер да похарчи още 20, стават 40 дневно. И това не е чак пък лишаване. Да, не е в ресторанти тип Del Muro, ама и гладен няма да стои. Петдневна почивка ще му легне 200 лева за храна. Да добавим и 100 лв. за пътни. Станаха 300. За квартира по тридесетина лева дневно ще даде значи още 150. И така всичко излиза 450. Говоря за сам човек като част от младежка компания без уклон към прекалено поркане на твърд алкохол вечер. Такива има доста.
Инак другите обичайни посетители на града - рашките - аз си ги харесвам. Сред тях се чувствам уютно. Няколко години сме ходили на Слънчев бряг. Ми дразнят ме пияните английски тийнове. Прости, гръмогласни, неуважителни към иначе нелошата хотелска база. В крайна сметка именно те изградиха популярността на курорта като място за алкохолен туризъм. Младите тъпи английски бачкьорчета, които не могат да си позволят Тайланд.
Руснаците в Созопол са сякаш преобладаващо по семейному. Общо взето кротки, неконфликтни. Май и те се чувстват добре тука.

# 876
  • München, Deutschland
Между другото, Дел Муро си заслужава парите. Порциите август бяха огромни, после ми беше тежко направо, продуктите му са качествени и за мен е един от малкото готвачи, които имат идея какво правят.
Забелязвам влошаване при десертите, може би защото вече е толкова претъпкано, че си е взел помощник-готвач.

Пилешко роле 4 парчета + гарнитура (вярно, картофено пюре, но пресовано на ръка, защото, повярвайте ми, това не е изцяло на машина правено) + някакви гриловани зеленчуци имаше, както и прясно магданозено "песто" + още един сос, тип грейви. И цялото това нещо беше 14 лв... Само за пример...

# 877
А стига бе. Супер. Сега съжалявам, че не отидохме. Моят предположи, че една вечеря за двама ще ни е поне 80 лева. Можехме да си го позволим, но предпочетохме да се глезим с други неща и да не се лишаваме от нищо през деня на плажа. Но сега като чета.... Наистина мислех, че даже скромна вечеря ще ни коства в пъти повече. Жалко. Живот и здраве догодина.

Но догодина ако сме живи и здрави - около 10 юли. Никакъв август повече.

# 878
Честно казано, аз започнах да се чудя, защо повечето хора излизат в почивка и идват на морето точно август. Когато са такива жеги, че само да стоиш в хотела на климатик, морето започва да цъфти, появяват се щипалки, медузи, и опасно мъртво течение. Бях разбрала, ако тези хора са били като мен, зиморничава съм и водата под 25 градуса ми се струва ужасно студена, ама не, оплакват се, че е била гореща водата. Simple Smile

# 879
И целия град е моят! Тези стари къщички без шум, без туристи, само гларуси и морето се чуват, плажната ивица, свободна от чадъри и шезлонги, специфичен мирис на морето, смокини, дим и стари къщи...

Ето...Това исках да кажа и аз, че имам желание да видя, ама не намирах точните думи Smiley

Како, събирай багажа за края на октомври Smile

Истината е, че и ние сядахме на хубави места, а не ми се стори твърде скъпо. Особено в едно от ресторантчетата на Крепостната стена. Очаквах двойни цени, а ми се сториха съвсем като в Стара Загора Thinking

# 880
Честно казано, аз започнах да се чудя, защо повечето хора излизат в почивка и идват на морето точно август. Когато са такива жеги....

Ааааа, виж сега... зависи откъде идваш. Expressionless Защото ние се спасихме от горещини над 40 градуса реално измерени в Пловдив. Да ида някъде на 33 че и с водичка... си е направо разхлаждане. Но и ние вече разбрахме за това, че август не е добре. Собствениците на хотелчето ни обясниха "Август морето се обръща, цъфтят водорасли и излизат и щипалки". На въпроса ми какво значи морето да се обръща, човекът разясни, че ставало дума за големите вълни, мъртвото течение и т.н. Морето ставало "лошо".

# 881
  • Пловдив
Честно казано, аз започнах да се чудя, защо повечето хора излизат в почивка и идват на морето точно август. Когато са такива жеги, че само да стоиш в хотела на климатик, морето започва да цъфти, появяват се щипалки, медузи, и опасно мъртво течение. Бях разбрала, ако тези хора са били като мен, зиморничава съм и водата под 25 градуса ми се струва ужасно студена, ама не, оплакват се, че е била гореща водата. Simple Smile
Защото повечето фирми и заводи ги пускат в отпуска от 1 август.

# 882
За цените искам да кажа, че скоро бях в Черноморец. Преди ми се струваше, че там е доста по- евтино от Созопол, обаче този път се учудих, че плодовете са по- скъпи, и цените в двата ресторанта, където гледах менютата също не бяха  много евтини.

# 883
  • София
Както няколко пъти съм писала, обожавам стария Созопол, но ......... От години ходим/ поне 15/, но наистина като че ли с всяка изминала година се появява и още нещо, което да ти развали почивката/ то не бе хотел на скалите, хотел на пристанището, възстановка за южна крепостна стена, синя/ зелена зона..... /. Да, съгласна съм че трябва да се привличат туристи, но би следвало да се съобрази  и с реалната площ на курорта/плажа. Като цяло за мен стария Созопол остава любим, но вече за края на юни до 10 юли. Тогава все още всички са усмихнати, добронамерени, предразположени към туриста, има места по ресторантите, намират се и за паркиране, просто още не е настъпила лудницата. За веселата уличка не ми се говори, но хората имат различни предпочитания  и следователно щом съществува има интерес към нея. За мен лично нека този тип чар да си остане само в новия град и по възможност да не се прехвърли и в стария....

# 884
Аз, ако можех да отскоча до морето по друго време, а не точно първите дни на август, нямаше да отида в Созопол, а там, където ходим обикновено. За съжаление обаче, мъжът ми до последния момент не знаеше дали ще може да излезе в отпуск, а след няколко отказа на други места, в Созопол беше първата възможност, която ни се отвори. И не търсехме повече, че ми беше писнало да звъня и навсякъде да е заето.
Във вилата, в която бяхме отседнали, беше тихо, спокойно и повече от прекрасно. Плажът на Каваци също ме изненада много приятно. Опасявах се, че ще е претъпкан, а не беше. С две думи – имахме късмет. Единствено липсата на обществен транспорт помрачи почивката ни, защото и опцията да ходим до центъра с колата също отпадна поради липса на място за паркиране. Ако се излъжем друг път да отидем пак през лятото, то ще е само в района около Каваци или Смокиня и изобщо няма да мръднем оттам.
В Созопол може да се излъжа да отида пак само извън сезона...  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт