Частни училища - информативна тема 13

• 103 404
  • 769
  •   1
Отговори
# 210
Мисля,че ще използват лиценза на друго училище,в което част от учителите се обучават,но да видим. Това са си мои предположения и не бих искала да спекулирам по темата.

# 211
  • София
и сега какво ще правят родителите на ззаписаните деца? Джонев нещо... училището хубаво си има управление, ама вероятно е била негова идеята и знамето.
Ама, то си е тяхна отговорност. Ти би ли записала детето си в училище само с теоретичен лиценз? Вероятно са обсъждали какво ще стане ако не получат или това не им е важно. Хората често игнорират важни за другите неща. На мен вече два месеца ми пишат хора да ми обясняват как ААА не било сектантско. Ами щом можеш да плащаш по 15 000 евро и да нямаш идея какво е училището всъщност, защо да ти пука за някакви лицензи.

# 212
  • в страната на чудесата
За много хора лицензът не е толкова важен. Не казвам, че няма значение, тъй като липсата му значително усложнява нещата.
Дори самото МОН не е наясно с новия закон и доскоро нямаха правилник за приложението му ...
А каква е връзката с ААА? Те мисля, че вече имат и бг лиценз. Някой даже спомена, че имат нова собственост и управление...

# 213
  • София
За много хора лицензът не е толкова важен. Не казвам, че няма значение, тъй като липсата му значително усложнява нещата.
Дори самото МОН не е наясно с новия закон и доскоро нямаха правилник за приложението му ...
А каква е връзката с ААА? Те мисля, че вече имат и бг лиценз. Някой даже спомена, че имат нова собственост и управление...
Няма връзка, просто по-рано коментирахме, заради ново испанско училище, което всъщност е на Опус Деи и изброихме религиозните училища под прикритие. Не че за всеки това трябва да е проблем също, но пък поне може като плащат толкова пари да знаят, не е толкова дълбоко законспирирана тази информация.  Peace

А липсата на лиценз може да не е проблем, нали децата, които учат в чужди училища без лиценз не се водят, че не са на училище, държавата не санкционира това. Важното е накрая да имат валидна диплома според някоя страна, а после и тук се признава.

# 214
  • София
е, те може да са им обещали, че ще имат лиценз, това също не е изключено, нещо като "мармалад утре". Иначе, те ако започнат, по-лесно ще вземат лиценз, предполагам, ще има какво да инспектират от МОН и РИО, нещо като узаконяването на постройка.
Аз лично не бих рискувала, за иновативни методи съм, използвам ги, но умерено, защото залитането в крайности не е полезно, когато става въпрос за обучение на деца. Особено що се отнася до законовите изисквания.

# 215
  • София

Аз лично не бих рискувала, за иновативни методи съм, използвам ги, но умерено, защото залитането в крайности не е полезно, когато става въпрос за обучение на деца. Особено що се отнася до законовите изисквания.
И аз не съм фен да се експериментира с деца, а и да се обучават твърде различно, защото идеята на масовото образование и вторична социализация, т.е. детето в практика да усвои норми, взаимоотношения типични за съответното общество. Училищата не ни харесват, но тук отношенията са такива и те ги отразяват много точно. В този смисъл училище тип Монтесори за деца, които не са с проблеми в развитието може само да вреди на социалното развитие на детето, то ще бъде неадекватно на света, в който ще живее и на правилата в него.

# 216
  • София
Аз си мислех, че ще се ограничат до ДжъмпМат, а то май било по-сериозно. Джъмп е добър за обучение, използвам си го, дори си модифицирам доста неща според всяко дете.

# 217
  • София
Аз си мислех, че ще се ограничат до ДжъмпМат, а то май било по-сериозно. Джъмп е добър за обучение, използвам си го, дори си модифицирам доста неща според всяко дете.
А, с училището на Джонев изобщо не съм запозната и не го коментирам. Казвам принципно.

# 218
В този смисъл училище тип Монтесори за деца, които не са с проблеми в развитието може само да вреди на социалното развитие на детето, то ще бъде неадекватно на света, в който ще живее и на правилата в него.
+1 Peace

# 219
  • София
Е, да, но за смекта на това това с копиране на Монтесорито е много фенси, направо те прави уникален родител с уникално дете. На мен повече ми прилича на недоизживян пубертет.

# 220
  • в страната на чудесата

А липсата на лиценз може да не е проблем, нали децата, които учат в чужди училища без лиценз не се водят, че не са на училище, държавата не санкционира това. Важното е накрая да имат валидна диплома според някоя страна, а после и тук се признава.

Имате ли представа как е уредено това - т.е. къде според регионалния инспекторат се водят децата, които учат в френския лицей например?

# 221
  • София

Имате ли представа как е уредено това - т.е. къде според регионалния инспекторат се водят децата, които учат в френския лицей например?

Не мисля, че изобщо ги следят ако не са кандидатствали през системата за детска градина или училище. Но не съм запозната реално, не съм проверявала, нито съм чувала някой да коментира такъв проблем. А и е много разпространено децата само с българско гражданство от чужди училища да учат като частни ученици в българско с цел после в АК да не плащат такса като за чужденец, а и някои избират българска гимназия, та реално децата се водят и в някое бг училище.

Но ако съдим по реакциите на инспектората за задължителната предучилищна, там толерират детето да е в градина без лиценз до първи клас, ако е в големите градове. Това със сигурност, та е вероятно да процедират така и с училищата. А още повече ако детето е било записано някъде и преместено след това в училище без лиценз без нарочен сигнал за конкретното дете изобщо не мисля, че някой ще си мръдне пръста да пита къде и защо учи.

# 222
  • в страната на чудесата

Не мисля, че изобщо ги следят ...

Ето затова напоследък си мисля колко хубаво е да живееш тук ако си надскочил битовизмите. Много благодаря за това мнение, Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 223
В този смисъл училище тип Монтесори за деца, които не са с проблеми в развитието може само да вреди на социалното развитие на детето, то ще бъде неадекватно на света, в който ще живее и на правилата в него.

Това ми стана интересно, още повече, че беше подкрепено от друг потребител в темата след няколко поста. Как според вас Монтесори вреди на социалното развитие на децата и ги прави неадекватни на света, в който живеят?

# 224
  • София

Това ми стана интересно, още повече, че беше подкрепено от друг потребител в темата след няколко поста. Как според вас Монтесори вреди на социалното развитие на децата и ги прави неадекватни на света, в който живеят?
Има едно нещо, което се нарича "скритата цел на образованието" от социолозите и е фактическата цел на масовото образование. В Германия то възниква, заради нуждата от по-голямо влияние на религията, а в Англия, заради нуждата хората навикнали на селски живот диктуван от четирите сезона и ден/нощ, да навикнат на друг ред, да познават дните от седмицата, часовника и да се подчиняват на по-висшестоящите, за да могат да работят във фабриките.
Няма някаква конспирация в това, но истинската цел на масовото образование е децата да станат годни за живот и работа в обществото след завършването. Трябва да умеят да работят с всякакви хора, да се разбират с тях, да респектират йерархията в отношенията, да изпълняват поставени задачи и много други неща, за които и 12 години често са недостатъчни да бъдат усвоени.
Иначе едно дете в малка група с частен учител като наука ще научи много повече, но социалните умения се учат само в практика, не на теория, затова и освен в страните, в които по технически причини (отдалечени райони с малко население) се налага домашно обучение, то не се препоръчва, популяризира и толерира.

Та по странни, необичайни, нетипични методи и среда на взаимоотношения могат да се обучават деца, които имат нужда от това, поради някакви проблеми или ще останат цял живот да живеят в изолирана среда на даден регион, секта, комуна и тн. За тях обичайните правила и порядки на взаимоотношения в обществото ще са тера инкогнита и няма да могат да се ориентират, даже и да оцелеят. Което не означава да се хвърли детето в дълбокото и да се калява, но все пак и не бива да се изолира твърде в училища с прекалено нетипична структура на отношенията, за да не стане социално непригодно. Монтесори училищата са такава структура и ако детето не е сигурно, че ще стане гениален криейтив за голяма корпорация никъде няма да му бъде осигурена идентична среда на работа, да не говорим за обучение в университет. От гледната точка на възрастни, които познаваме и обичайната страна на нещата е непонятно как биха били представите на едно дете, което не е виждало никога принудата на задължителните занимания и стандартната организация в училище.

Разбира се, това няма нищо общо с джъмп мат и по-новаторски педагогически практики в обичайните училища. Педагогиката напредва, не е лошо децата да се възползват от всичко ново, което е добро.

Общи условия

Активация на акаунт