Хайде,декемврийче,покажи се - момче ли си или момиче? - Тема 3

• 43 958
  • 722
  •   1
Отговори
# 630
Аз си признавам, че с първото дете нямах желание да кърмя и съответно много проблеми ми се появиха в тази насока. Мислех си - защо да си давам този зор, нали има адаптирани млека (толкова ми е бил акъла явно) Crazy Добре, че поизчетох колко е полезно за детето, та се навих. И съм се цедила, и температура вдигах, и буци ми се появиха - кошмар беше. И само се чудех защо си го причинявам. Но успях да кърмя накрая успешно.  Peace След това не съм имала никакви проблеми. С второто дете не съм се цедила, само дето си купих помпа. Всичко си беше нормално, без никакъв проблем. Аз съм кърмила децата между 6 месеца и 1 година, но наистина ползите са много. Не се отказвайте, ако началото е трудно. Сега има разни консултанти по кърмене, много места, на които всичко да попиташ - много по-добре е отпреди 15 години примерно, тогава дори лекарят ми, при който раждах ми каза да не се напъвам да кърмя.

# 631
Аз съм цедила в началото докато кърмата се регулира, не искам никого да плаша. За гърнетата- нищо не съм пробвала аз и не ми се е получило -чета и преценявам, решавам. За моето дете аз нося отговорност, само споделих какво аз съм чела. Ако има дете, което контролира отделителната си система на 8 месеца,  то това е чудо на медицината.

# 632
Това с кърменето и цеденето като чета  из интернет май си има има привърженици и противници явно ще трябва да го проуча. Хич не ми се иска да се цедя някак и ако се налага ще е възможно най-малко.

За момичетата от Пловдив на 28 юли ще има лекция на списание 9 месеца за кърменето. Ето програмата за месеца там има и за другите градове къде и какви теми ще има. Аз мисля да отида ако не изникне нещо
http://www.9m-bg.com/?p=rubrik&sub=1&id=5

# 633
Здравейте и от мен момичета!  Hug
Да се включа и аз по разискваните теми, че се каня от поне 10 страници.
Количките: моята е такава: http://slunce-bg.com/product/336/cangaroo-kids-tour.html много съм доволна. Най-големия плюс за мен е, че няма зимен и летен кош (които според мен трябва да се казват кош за новородено и за по-голямо дете), не мисля, че ако детето е над 4-5 месеца някой ще си го вози в така наречения зимен кош дори и да е зима. Както и да е, този модел количка е с един кош, който се преобразива с колани, така дори и да е по-голямо детенце и да си седи, когато трябва да спи, само разкопчавам 2-3 катарами и то си ляга удобно, като се събуди супер бързо пак става седнал кош. Широк и удобен е коша. Столчето за кола за мен е задължителен елемент, който не е задължително да е към количката, но съм твърдо убедена, че детето в колата трябва да е в столче, независимо от обстоятелствата. За безопасност, не по друга причина.
За легълцата: баткото от три месечен си спи в неговата стая на дървено легло. Взех цяло обзавеждане от олх, когато му правихме стаята. Имам и сгъваема кошара, която използваме, когато пътуваме. Сега малката, смятам да спи в сгъваемата кошара в спалнята, поне докато спре да се буди много през нощта, за да не будим цялата къща, след това ще направим ремонт на детската, така, че да е подходяща и за двамата, но не го виждам преди малката да е станала поне на годинка.
За кърменето: аз почти не съм цедила, а кърмих до 13 месеца. На мнение съм, че цеденето е безсмислено в повечето случаи. Цедила съм само докато се регулира кърмата в началото и то само за облекчение. След това много рядко, ако трябва да изляза и искам да оставя кърма. Цеденето след всяко кърмене, само стимулира производството на кърма, което води до още повече цедене, това е моето мнение.
За ЕБХ и другите подобни методи: не мисля, че ще имам време и нерви за това. Баткото късно се отказа от памперсите, пробвах от време на време, като видя че не става спирам. След известно време пак опитвам. На гърне ходеше преди да проходи, после не искаше да седне изобщо доста дълго време. Няколко дни след като навърши три годинки, сам си каза сутринта, че не иска памперс и приключихме с дневния. Нощен още си ползва, защото почти всяка вечер е напишкан. Когато тогава хич не се връзвам.
Това е от мен засега! Прекрасна седмица на всички!  bouquet

# 634
Niss, ако не бях на работа, бих дошла на такива лекции, точно до нас се провеждат в "Кухнята на Рая". Понякога чувствам, че все едно не се интересувам достатъчно, след като не съм посетила нито една подобна, а е имало и други организирани. Виждам, че ще се обсъжда и темата за стволовите клетки. Аз съм чела по този въпрос още преди години. Ако всеки може да си позволи това съхранение, много хубаво и полезно би било да се запазят, при евентуален проблем да се използват. В днешно време все по-често има нужда от такива неща. Само че доколкото знам, тези услуги не са по джоба на всеки.

Момичета, извинявам се, че внесох малко спор с темата за ЕБХ. Аз като нераждала жена и без личен опит в отглеждането на бебета, бих пробвала всякакви методи. Ако имах и друго дете, ако мъжът ми не ми помагаше с нищо, ако имах и разни други лични ангажименти, едва ли би ми минало през ума, защото и време нямаше да имам. Но сега ми е мерак да изпробвам всякакви методи, за които съм прочела. Мислих, че може някоя от вас да е пробвала и затова попитах за мнение и споделяне на опит. Нали знаете онази приказка "Преди да родя имах 100 теории, как се гледат бебета,откакто родих нито една не влезе в употреба". Та и моята сигурно ще е такава. И само да уточня нещо, че този метод не е слагане на детето насила на гърне, нито изведнъж на 6-8-10 месеца да се започне насила с нещо ново, което може да го стресира. Мисля, че неправилно приехте концепцията на ЕБХ. Има майки в чужбина, които споделят опита си и имат постигнати резултати още на 6-8 месец без пелени и памперси, като са започнали от самото начало. Не ви агитирам! Не мога и да ви поучавам, защото повечето от вас са с опит в отглеждането на деца и давате реални съвети от вашия опит.  bouquet

Мисля, че със споделяне и обмяна на идеи и съвети, всеки ще намери най-правилния начин за себе си, как да процедира с децата си. Един друг пример ще ви дам. Има майки, които говорят на бебетата си през цялата бременност, слушат музика специално заради тях, правят медитация за да се свържат духовно с бебетата още в утробата. Има майки, които напълно отричат всякакви такива идеи, защото бебето още не се е родило и няма смисъл да си говорят сами или да слушат музика, която не харесват, а за медитация изобщо да не говорим. Има майки, които си правят рисунки с къна на корема,като се вкарват разни символи. с което вярват, че това помага на бебето при оформянето и растежа му, както и за привличане на положителна енергия и спокойствие на плода. Има майки, които биха заклеймили всички тези практики като "простотии", "изгъзици" и ненужно залитане към чужди култури, тъй като нашите баби не са го практикували. Затова смятам, че всеки сам решава, кое ще му е от полза и кое не, според разбиранията за живота.

katia_o_m
, много практични ми се струваха и на мен тези колички, които се трансформират с каишите. А триколката не е ли минус? Все си мисля, че като се качвам по тротоари например, все ще има моменти, в които цялата количка ще разчита само на една предна гума и ще губи стабилност някак си. Може и да греша, разбира се. Затова питам. Simple Smile

Последна редакция: пн, 18 юли 2016, 11:04 от Paula C.M.N.

# 635
Ей, Катя, нашата количка е в същите цветове като вашата и на същата марка, само дето е четириколка. Модел Ексес май се води.
За цеденето - блазя ви, че сте кърмили толкова. Аз въпреки нонстоп стимулацията чрез цедене, така и не изкарах пълни четири месеца. Нямаше и нямаше.
Само да допълня - понякога детенце не иска да захапе зърното и тогава, ако мама иска да го кърми, то се налага да се цеди. Това е единствения начин да му даде кърма. От предишната ми отчетна имаше една мацка, чието детенце така й не захапа зърното /тя беше с вдлъбнати зърна/ и все се цедеше. Ако се не лъжа устаска по тоя начин 9-10 месеца и накрая й писна. Но не съм сигурна де.

# 636
Тъй като все пиша "кратко", та пак аз да се включа  Joy

Снощи не можах да заспя до #Crazy 3:30 с този твърд корем. Днес ще ходя на преглед, че съм притеснена ooooh!. Та снощи имах много време да си мисля за хубави неща. На какво мнение сте вие за Baby Shower Party? baloni
В България не се среща често такова парти, преди да се е родило бебето, защото сме страна с много суеверия, като пазене на тайна до края на трети месец, да не се купува нищо за бебето преди да се роди, да не се казва името предварително и т.н. Аз не спазих нищо от изброените. Та смятам и такова парти да направя, макар че любимият се прибира октомври и предстои ремонт, а партито се прави 1-2 месеца преди да се роди бебето. Та в сегашния му вид ще приемам гости вкъщи. Аз от мераци набързо си реших декорацията за дома, менюто в общи линии (някои неща ще поръчам, някои ще направя сама) и не мисля да използвам помощ на приятелка при организацията, а сама да си направя всичко. Мамите от чужбина сигурно са били на Babу shower и могат да споделят идеи, та може да са полезни за мен и другите, които искат да си организират такова празненство.  newsm51

# 637
Paula C.M.N. не съм имала никакъв проблем със стабилността или проходимостта, въпреки, че е триколка, предните гуми са две, но са много близо една до друга. Минуса на тази количка за мен е малкия багажник, но пък към нея си има много удобна раница, която може да се закача и на количката, която още си ползвам  Laughing

Тони, аз за стимулиране (при нужда), когато е имало скокове в растежа например пиех чай за кърмачки, има един на Талодерма, българска фирма, само по аптеките го продават, който е смесен от доста билки. Бирата ми се отразяваше страхотно на кърмата  Mr. Green и кърмене на поискване, никакви почасови режими. Дано при теб този път да е леко и приятно!

За лекции и училища, ходила съм и то с таткото на лекциите на безплатните лекции на училище Ма-Ма в майчин дом, има и в Лабиринт. Бяха ми полезни, но си мисля, че още е рано, докато им дойде времето половината неща ще са забравени.  Whistling Пък и предния път използвах да ходя, когато вече не бях на работа. Сега още си работя.

Идеята за бебешко парти и на мен ми допада. При нас традиционния вариант на това е погачата на 40-тия ден. Това беше и другото, за което си мислех, някои неща, които искате за бебето може да си ги поръчате на приятели и роднини за погачата. Така или иначе всички ще питат какво да купят.  Wink

# 638
Много е рано да говорим за ЕБХ, памперси и гърнета още, ама да се изкажа и аз Simple Smile На мен, лично, ми се струваше рано да слагам малката на гърне преди една годинка, тоест преди да е проходила. Идеята ми беше, че исках като се научи какво се прави там да може самичка да си отиде до гърнето. Не съм чела много за ЕБХ, но доколкото разбирам трябва да следя за сигнали от бебето, че му се пишка/ака. Ами при всички други задължения не съм сигурна, че ще мога нон стоп да следя за физииономии и знаци и все ще има пропуснати опикани моменти. И ако почна да правя това зимата не си го представям да стои мокро през февруари например. За гърнето, наблюдението ми е, че и формата има значение за това дали на детето ще му хареса там и ще му е удобно. Ние купихме гърне около годинката, но малката не искаше дори да седне на него и плачеше, ами прибрах го в банята. След някой друг месец сама си го намери и го извади и почнахме да я слагаме. Голямата работа винаги я вършеше в гърнето, в памперсите само пишкаше. По едно време се пробвах да ги махна защото цял ден памперса беше сух и си вършеше работата в гърнето. Но в момента в който сложих памучните гащички и тя винаги ги напикаваше, слагам памперс остава сух, слагам пак гащи и почти веднага ги напишкваше  #Crazy Laughing Какво беше това чудо не знам  ooooh! , но реших да отложа. И на 2 годинки и няколко месеца сама си показа, че е готова и точно за 5 дни минахме на гащички без никакви инциденти и веднага махнахме и нощния памперс, ММ каза, да опитаме въпреки, че аз се опасявах, че може да се напишква вечер, но не, стискаше си детето. Имам познати, чиито деца са отказали памперса по-рано и деца, които са го отказали по-късно. Строго индивидуално е, според мен всяко дете си показва самичко кога е готово и тогава става най-бързо. Имах и познати, почнали по-рано, които държаха по 30-40 мин детето на гърнето с песнички, играчки, телевизия, според мен не си ли свърши работата до 2 мин няма смисъл да го мъчим и да се правим на маймуни. Друга позната си изпишкваше детето буквално на всеки 10 мин (дори при пътуване с кола), ами не знам това дете как ще се научи да стиска и контролира.

За цеденето: Изобщо не е задължително. Имаш ли си кърма и ако всичко е наред може и да не ти се наложи да цедиш. Дъщеря ми не искаше да засуче в началото, но аз бях упорита и често я слагах на гърда, но въпреки това тя отказваше. Ами цедях се и давах и кърма и АМ и продължавах от време на време да я пробвам. И така на втория месец реши, че ще засуче и категорично отказа шишето. Така цедих от време на време за стимулация. Една приятелка имаше плоски зърна и бебето не искаше да суче и тя се цедеше нон стоп, което е много досадно, но пък е хубаво бебето да си е на кърма. Друга приятелка сама избра да се цеди, за да следяла колко ядяло бебето и съответно е вързана с това цедене, нито могат да излязат някъде, че тя на 2 часа се цеди сигурно, нито нищо. В днешно време има много консултанти по кърмене, които могат да Ви дадат правилния съвет и да направите най-доброто за Вас и Вашето бебе  Peace

Момичета, предлагам Ви памперси, цедене и други такива неща да ги оставим за след раждането или малко преди него. Много неща ще има да обсъждаме, не всеки ще е на мнението на другия, после и захранване ще има да обсъждаме...

За имената и ние отдавна имахме име за момче, но засега везните клонят, че ще е момиче. За момчешкото име, обаче, имах следната дилема: Измислили сме го много отдавна, но преди 2 години много се сприятелихме с едно семейство, чиито син, малко по-голям от дъщеря ми, носи същото име и често се виждаме с тях. И се чудех доколко ще е удобно, ако имаме момче, да се казва по същия начин. После казаха, че може да е момиче и набързо измислих име (имената на двамата дядовци започват с една и съща буква и ни се искаше да е на тях, с един куршум два заека Simple Smile ) За моя радост ММ бързо хареса името, та няма да имаме драми. Така стана и с името на дъщеря ми, бързо хареса предложението ми тогава. Сега като се върнем назад, не можем да си представим, че някое от другите имена, които бяхме обсъждали биха и ходили. Може да си измислите няколко варианта и като видите бебето името само ще дойде.

Тони78 Много се смях с това Мама каза, че бебето е гладно  Laughing Аз в такива случаи питам: Ама то ли ви го каза?  Joy

Niss Благодаря за линка за лекциите. Тъкмо мислех тия дни да гледам има ли и виждам, че даже вече съм изтървала миналата седмица. Има ли мами от Варна навити за лекцията в мол Варна на 21.07 четвъртък в 10:00? На този сайт откривам още безплатни семинари в различни градове: http://www.deteto.info/clubs.aspx?vc=8&pvc=46

Paula C.M.N
Много интересна статия си пуснала. Един познат наскоро ни разви подобна теория как децата сами си избирали родителите. И ни каза, така изненадващо да питаме малката (тогава беше на 2 г и 8 месеца май) "Я кажи ти защо избра точно мама и тати" и че сме щели да получим много интересен отговор. Ами няколко пъти я питахме и нищо, имам смътни спомени, че май веднъж каза, че защото ни обича, но не съм сигурна. Трябва да пробвам пак да я питам да видя ще каже ли нещо. Относно Baby Showers: Както Катя е писала, при нас традиционно това се прави на погачата на 40-я ден /въпреки, че май не е разпространено в цяла България/ - канят се само жени, които носят сладки неща да подсладят живота на бебето и си се ядат само сладки неща. Не знам на тези Baby Showers дали пак канят само жени или може смесена компания или пък кой както си го направи. Само по филмите съм ги гледала. Тук не са разпространени и не знам как биха реагирали познатите ми ако ги поканя, особено пък роднините  Mr. Green , сигурно ще има да мърморят. Хубавото нещо са подаръците за бебето, които идват предварително и така вече за раждането може да сте подготвени с всичко. В другия случай с погачата, може да стане така, че сте си накупили повечето неща предварително и като Ви питат какво да вземат и Вие нямате нужда от нищо. Така аз на погачата получих анцуг и яке за 3 годишно дете Simple Smile Ще ми е интересно някой от БГ да каже дали е правил или ходил на такова парти.

Как сте в жегите?  sweating Аз ако изляза през деня и ми става лошо в повечето случаи. Едва дишам, едва ходя, причернява ми. Четох някъде, че при ниска плацента падало кръвното и можело да се задъхваш и се чудя дали е от това или не, с първата бременност нямам спомени така да ми е прилошавало.

Аз да Ви кажа вчера си говорим с едни наши познати, на които преди 2 седмици им се роди третото детенце. И ММ си говори с мъжа и му вика: Ами и аз си мисля вече за трето... и аз така  Shocked , ама то още второто не се е родило  Crazy

# 639
Tinchelina, на мен ми се върти в главата да направя такова парти преди раждането. Ще се съберем няколко приятелки, без роднини. А за 40 ден също мисля да организирам, хем да им представя бебето, само да сме живи и здрави. На първото парти преди са се събирали само жени, но вече се включвали и двойки и много често правели подаръци на бащата за закачка. Simple Smile Аз мъже няма да събирам. Правят разни игри с награди и общо взето гледат да е забавно. Аз няма да го правя заради подаръците, ами най-вече защото мисля, че ще е весело, хем и ще се разнообразя с организацията по едно такова парти, ще се съберем, ще си приказваме, ще има и деца...

Последна редакция: пн, 18 юли 2016, 18:28 от Paula C.M.N.

# 640
  • София, България
В София си е направо студено. На всичкото отгоре в момента чета "Лавина" и съвсем взе да ме втриса.  Laughing

Ей, голям кеф това да не ходиш на работа! От един месец вече съм болнични, не мога да се нарадвам.

# 641
  • София
Привет и от мен,
ние снощи се прибрахме от Гърция и ме втресе от студ! Laughing От 35 градуса на 20!Ама на мен ми е по-добре така,че не мога да дишам в жегите!Чета,че доста сте разисквали количките.Аз за момента съм се спряла на тази:
https://www.amazon.it/Il-Bambino-Dinamico-Sistema-Modulare/dp/B0 … ords=Cam+Dinamico

Моля мамите да кажат мнение за нея,защото аз съм позабравила нещата с количките от времето с дъщеря ми,че беше преди бая години!

# 642
Здравейте скъпи бъдещи мами!
Пиша ви леко притеснена, защото днес си получих резултата от БХС и коминирания риск за Даун беше 1 към 400, та нали под 500 се смята за риск и аз се шашнах веднага  Sad  Ще правим и втори за да съм сигурна, но все пак някой имал ли е подобни резултати и според вас има ли причина за притеснение. На 22 год. съм не би ли трябвало риска да е по нисък?  Hug

# 643
  • София
Под 250 се смята за риск,според мен няма място за притеснения!  Peace

# 644
Патенце, спокойно! Под 250 го приемат за риск. Моя беше 1:590 и аз изпаднах в паника. Всичко ще е наред, ще видиш. :-*

Общи условия

Активация на акаунт