БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - хранене и захранване - 41

• 69 387
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Пълнозърнестите каши нали имат глутен? Не се ли въвеждат по- късно глутеновите?

# 106
Не е задължително да са с глутен, може каша от пълнозърнест ориз да се направи. Глутен се въвежда според зависи кого питаш различно. По последни научни проучвания по-ранното въвеждане намалява риска за развиване на непоносимост, особено ако детето е още кърмено. Най-добре уж между 7-9 месец да започне да се въвежда. Според Маги Пашова след годинката или след втората, забравих. Така че зависи.

# 107
Според Пашова - 10м с овесени ядки, а пшеницата чак след 18м. Но тя е доста консервативна в доста отношения.

# 108
Благодаря за инфото... Не съм разучавала много все още, но чета, че скоро ще трябва да направя някакъв примерен план за наследника. Имам на разположение още 2 месеца Peace

# 109
Има ли някой да храни с Фризолак? Налага се да дохранвам, че кърмата ми намаля рязко покрай мастит и лечението му. Това мляко даваха в родилното и това купихме. Обаче в кутията няма лужичка #Cussing out Давах Фризовом на синчето и съм смесвала с Фризолак, Фризо. Лъжичките им бяха еднакви тогава. Имам останали, но не знам промяната в кутиите отразила ли се е на размера на лъжичките? Или трябва да купувам нова кутия?

# 110
Здравейте!
Напоследък дъщеря ми не яде обедните пюрета били те зеленчукови или месни. Нито домашни, нито купешки - опитва първата лъжичка и за втората не отваря уста или с доста усилия от моя страна за поне още една-две лъжички. Ако добавя лъжица-две каша, яде. Кашата обаче я запича, а и съм чувала, че качва тегло. Някоя мама да помага със съвет как да я прилъжа Grinning
Педиатърката на моя позната я посъветвала да добавя по мъничко сол или да позадушава лука, обаче това за мен е недопустимо за 7-8 месечно бебе.

# 111
Кога може да се дават зърнени закуски корнфлейкс,шоколадови топчета и т.н?

# 112
Кога може да се дават зърнени закуски корнфлейкс,шоколадови топчета и т.н?
Когато сметнеш, че е уместно да даваш блъскани със захар продукти. Погледни им състава на 100 гр количество какво количество захар имат и ще ти стане ясно. Да не говорим и за всичките други боклуци, които съдържат. Освен това аз лично не бих дала и какао на малко дете. Поне 2-3 годишно да стане и тогава.

Нимфеа, ако слагаш 1-2 лъжици каша не мисля, че ще се отрази толкова калоричко. То зависи и цялото количество на пюрето колко е LaughingИначе за злоядството не мога да ти дам никакъв съвет. Отглеждам си едно много злоядо дете и решението беше детска кухня, но на по-късни месеци.

# 113
Кристалин, благодаря! Старая се пюрето да е повече от кашата  Laughing Обаче въпреки, че има каша пак не си изяжда порцията. За огромно мое съжаление при нас няма детска кухня.

# 114
Ако суче или пие мляко, а отказва само пюретата може да е от жегата, нормално е да има по - малко апетит. Щом яде с каша, не виждам проблем да слагаш, въобще не мисля, че се наддава много от кашите...
Иначе и аз не знам какъв друг съвет да дам, дъщеря ми също е трудна с яденето, тя пък предпочита пюретата пред кашите, но като цяло не обича да яде каквото и да е с лъжица (на 9 месеца е). Не я насилвам като откаже нещо, не й го давам, правя й АМ и толкова.
Може да я оставиш за няколко дни само на мляко и каши (и плодове, ако яде) и да пробваш пак с пюретата...

# 115
При нас точно след един период на кърма и продови пюрета само отказа да яде солените пюрета. Нимфеа, като повъведеш повечко продукти гледай нашите кухни какво готвят и почват да готвиш направо. Малките май харесват повече готвено, отколкото 2-3-4 компонентно пюре само от зеленчуци.

# 116
  • София
Здравейте!
 Кога се счита, че един продукт е въведен? Необходимо ли е да се изяде 100гр, от него или и 4-5 лъжички са достатъчни?

Да питам и от кога мога да добавям по малко лук?

Предварително благодаря!

Последна редакция: вт, 12 юли 2016, 14:01 от GERY80

# 117
Благодаря! Може наистина да е от жегата.
Кристалин, какво точно представлява готвено за бебе и откога може да се дава? Скоро навършва 8 месеца и засега й правя само на пара.

# 118
Ми като смесиш мазнина, зеленчуци, месо (ако даваш), сложиш пресни подправки и го направиш на манджа - ей ти на готвено. Пресни подправки от сорта на магданоз и копър могат да се слагат вече. Мисля, че и лук може, но добре задушен. Разбира се не в големи количества, добре обработени и без сол. Може да слагаш и някакви зърнени по малко. Онзи ден например синковеца яде телешко с елда и спанак.

# 119
Пресни подправки давам, но за готвена мазнина мисля, че е рано. Ще говоря с педиатърката за това.

Общи условия

Активация на акаунт