БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - хранене и захранване - 41

• 69 884
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • град-държава
Кога въведе белтък? Аз нито КМ, нито белтък съм въвеждала все още. Дори АМ като давам сме на двойка още, а кърма сутрин и вечер.

# 586
Двойката спокойно можеш да я даваш до 2 години, и аз давам понякога АМ двойка със закуската примерно като питие или ако сме били някъде и е яла преди вечеря давам едно шише АМ двойка за вечеря, но рядко се случва, по-често давам кисело мляко в такива случаи. Кутията ми АМ сигурно е на 3-4 месеца поне, вероятно всъщност е за изхвърляне.

Белтък въведох на годинка и 2-3 месеца, картофен огретен май бях правила, в който имаше цели яйца. Но не се хареса особено. Давала съм и сварено яйце половинка към закуската, приятелски деца така го ядат, моята Мила не иска. Та така си останахме случайно ако в някое ястие има белтък или ако се трогне да поиска да ни опитва понякога бърканите яйца (2 хапки...).

# 587
  • град-държава
Педиатърът ни също каза, че АМ2 мога да давам и след 1,5 год, особено с моето, което нищо не яде. Навън сме винаги само с мляко.  Crazy Последната седмица отбелязвам някакъв успех с обедното хранене, например иска си млякото след час и половина-два, макар и да не яде повече от стотина грама. Вечер обаче иска само него, а сутрин отказва твърда закуска преди 11. Плодове никакви, окончателно отказа и банана. Ще превъртя.

# 588
Аз кисело мляко дадох първо, около 10-тия месец, белтък доста след годинката въведох, но и дъщеря ми не го харесва, та само ако е в някое печиво по-скоро.

По този повод искам да те питам нещо - тъй като по календар на 13 месеца трябва да се сложи ваксината за морбили, паротит и рубеола, а ти казваш, че доста след 12 месец си въвела белтъка, това имаше ли някакви последствия.

# 589
За връзка между двете не знаех... може ли повече инфо?

Иначе не, не сме имали никакви последствия от която и да е била ваксина.

Vermilion - аз се убедих вече, че дете, пред което има храна, но не яде, от глад няма да умре. Гладен човек/дете храна не отказва. Отказват ли значи си знаят. Моята дъщеря страхотно ядеше, чуках на дърво, но сега започна с претенции, отказва любими храни и т.н. Алтернатива не давам, най-много покрай излизане на зъби да предложа кисело мляко, защото тогава айде я разбирам. Омръзна ми да се притеснявам, а и те сигурно докато растат още сто пъти ще си сменят вкусовете и предпочитанията.

# 590
  • София
Дъщеря ми днес става на 13 месеца,има забавяне на ваксините и чак май ще й бият за шарките и затова сега ( по препоръка на педито, каза че не трябва да се обрива от жълтък) й давам жълтък- по 1/4 2 седмици и после по 1/2 пак 2 седмици, не може да приема млечни никакви и е на хипоалергенно АМ 2, защото няма 3-ка.Не смятах да давам яйца,особено лятото,но за 1/2,1 жълтък 2 пъти седмично ще се прежаля.

# 591
За връзка между двете не знаех... може ли повече инфо?

Иначе не, не сме имали никакви последствия от която и да е била ваксина.

Vermilion - аз се убедих вече, че дете, пред което има храна, но не яде, от глад няма да умре. Гладен човек/дете храна не отказва. Отказват ли значи си знаят. Моята дъщеря страхотно ядеше, чуках на дърво, но сега започна с претенции, отказва любими храни и т.н. Алтернатива не давам, най-много покрай излизане на зъби да предложа кисело мляко, защото тогава айде я разбирам. Омръзна ми да се притеснявам, а и те сигурно докато растат още сто пъти ще си сменят вкусовете и предпочитанията.

Ами четох, че преди ваксината МПР трябва да е захранено бебето с белтък,за да се види дали няма евентуално алергия към него, защото във ваксината се съдържал белтък. Та има риск от алергия с една дума. Поне така разбирам от прочетеното до момента. Grinning

# 592
Ясно. Педи нищо не е казала по темата. Но и тя изхожда от идеята, че от годинката вече децата ядат всичко заедно с възрастните  ooooh! (немска му работа). Сега за второто бебе живот и здраве като се роди ще го имам предвид. Но нито от ваксини, нито от храна не сме имали досега каквито и да е било сериозни проблеми (освен газове след бобови и леща).

# 593
Ясно. Педи нищо не е казала по темата. Но и тя изхожда от идеята, че от годинката вече децата ядат всичко заедно с възрастните  ooooh! (немска му работа). Сега за второто бебе живот и здраве като се роди ще го имам предвид. Но нито от ваксини, нито от храна не сме имали досега каквито и да е било сериозни проблеми (освен газове след бобови и леща).

Абе тя и моята нищо не казва понякога и ме дразни с това. А доста деца до голяма възраст не са яли много неща, така че педитата няма как да са сигурни и са длъжни да уведомяват, ама... Grinning

# 594
  • София
Момичета,
и аз скоро ще започвам захранване (след около месец). Извадих записките, за да се подсетя за реда на въвеждане на храните. Не се сещам обаче, дали всеки зеленчук/ плод трябва да се въвежда самостоятелно или може да се комбинира с вече въведен?
Според записките съм въвеждала само по един зеленчук/ плод за 5 дена и чак тогава, ако и двата са въведени, съм комбинирала.

Напр.
въвеждам 5 дена морков
въвеждам 5 дена тиква
и чак тогава мога да дам тиква+морков

вариант 2
въвеждам морков 5 дена
давам морков + тиква, за да въведа тиквата, но този вариант съм го зачеркнала. Защо и аз не знам. Thinking

# 595
Може би си го зачеркнала,защото е по-правилно бебчето да се запознае самостоятелно с всеки вкус,преди да се почне комбинирането.
Лично аз на моето бебе,понякога съм давала нов зеленчук/плод към вече въведен такъв-особено ако новият не го иска дълго време.Но по спомен в началото давах повече от 5 дни-около седмица  и после към въведеното вече пюре слагах по една-две лъжички от новото и увеличавах. След първите успешно въведени храни и липсата на реакции,съкратих периода на 4- 5 дена.
Може би не е правилно за купешките 'смесени' пюрета,защото количествата са по-различни,иначе към порцийката от вече въведен продукт не пречи да добавяш малко по малко от новият.

# 596
  • София
И аз така си обяснявам това, че съм зачеркнала този вариант. Въвеждала съм зеленчуци и плодове отделно. Смятам само да изтегля моркова по-назад, защото съм отбелязала, че голямият син е имал няколко пъпки след консумация на морков, после са изчезнали (след 2 дена само на кърма). След месец пак съм дала и е нямало проблем.

Не е гаранция, че и малкият ще даде реакция, ама ще се застраховам.

# 597
Можеш спокойно да ги комбинираш от гледна точка на здравето и опасността от реакции, за това няма проблем. Като знаеш, че от морков няма реакция и го смесиш с тиква и има е ясно, че е от тиквата. Наистина за вкуса само има смисъл, но не при всеки зеленчук според мен. Пюре от картоф, ама само картоф, първо е ужасно безвкусно и второ запича. Аз доста неща смесено въведох, примерно грах, броколи.

# 598
  • София
Уффф, аз мисля отново да започна с картоф, после пащърнак .... Писала съм, че големият ми син не е бил очарован от вкуса, но то няма как иначе.
После постепенно ще вкарам каши, ще си припомня и за глутена. Ще изполвам оставащото време, за да прочета това-онова и ще върна теми назад, за да прегледам какво е обсъждано.

# 599
Картофа моето дете доста късно го прие,но вкуса на всяко бебе е различен.Може да помислиш за тиквичките-моята злояда беба от началото ги хареса.Комбинират се добре с картофче после.

Общи условия

Активация на акаунт