Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 42 919
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
Да ви кажа острото влизане не ме притеснява...да ви кажа имам познати, които и с кърмене са успели да си направят режим и децата им са придобили навици и на 4 месеца...това с поискаването и безразборното хаотично сукане...в началото да, след това не съм сигурна дали е ок...то ясно, че всеки си знае за себе си...ама тука вече малко ми е на геройстване видиш ли колко сме издържливи и децата ни сучат ли сучат, а ние с неизчерпаема енергия и жертвоготовност...да, ама това са митове...ние сме човеци и имаме праг на сили и енергия
В природата тигрицата кърми до три месеца, после, ако малкото тръгне "на поискване" получава зверска лапа и извърча на 20 метра напред, след което не се опитва да суче отново...има си граници и те трябва да бъдат поставени
Пак прочетете...прежалила съм личното си време, не съм спряла нощното, няма и да го спра...липсва ми Карагогова честно...

# 211
  • Пловдив
Аз пробвах и на поискване,  и на режим.  От началото до сега - на 4 м ми е бебенцето, сме почти на 3 ч.  Имало е периоди,  в които е била на поискване,  първо че не можех до магазина да ида така,  второ,  че зърната ми се разраняват от често сукане, трето тогава почти не качи, а аз съм с хиперлактация от началото.
Все пак кърменето не трябва да е мъчение за майката и да няма социален живот.  Лично аз по градинките не мога да кърмя,  защото заради постоянните запушвания и три пъти зверски мастит се доизцеждам да не задържам кърма в буците.

Етаниел,  не се притеснявай,  може сега  заради жегите да си наваксват през нощта.  Аз съм още на 7 храненета,  но педиатърът ми не ми се кара за нощното.  Явно през деня като яде по-малко в жегите и не й достига дневната дажба.

# 212
  • град-държава
За мен беше много по-мъчително да се опитам да наложа режим, отколкото да се водя по детето. Тя така или иначе иска едни и същи неща в определена последователност, която променя от време на време. Обикновено се храни на 2-3часа, но е имало случаи да иска и през час и половина. После сама се отказа от храненето в 00.00 и така естествено ми се отвори една 6-7часова пауза. Понякога пропуска и хрането в 03:00, но само ако аз се успя. За мен е най-важно да не допускам намаляне на кърмата.
От социален живот съм се отказала в момента, но не кърменето(аз се изцеждам де) ми е виновно, а заради това, че всичко на мен чака. Най-вече детето ми не е спокойно и не е от спящите. Изобщо не мисля, че преди преминаване на обща храна и отпадането на повечето кърмения е възможно да се наложи някакъв твърд режим. Аз кърмено бебе на такъв не знам. Само рано захранени и почти без млечно хранене.
В крайна сметка, ако толкова тежи приключваш и така. Тъй като на мен наистина ми се разказа играта с това цедене, колики и какво ли не - доста си пораевах, доста помрънках и нъв форума. Получих и от семейство подкрепа да приключа с това. Просто седнах и реших кое ми е най-важно, а това е детето. От кърмата по-добро не мога да купя, колкото и пари да имам. Помислих и как ще се чувствам, ако спра с този начин на хранене при положение, че имам кърма, дето ми наддава, расте и недохранвам, в името на малко повече сън и личен комфорт... ами не го приех за себе си, затова продължавам и така.

# 213
Позравления Vermilion!  bouquet

# 214
  • София
Моето не спи цяла нощ, но е да кажем спокойно.Стана ревливо и инатливо след годинката  Laughing
Колики почти не е имал, да не кажа, че капките и пробиотикът ги увеличаваха и ги спрях след 3 седмици даване.
При всяка жена е различно, моето мнение е, че зависи от очакванията(убежденията) от ежедневието с бебето, както и подкрепата на семейството.
Медиите, например, насаждат един утопичен образ на бебето-лежи си тихо в креватчето(в отделна стая), буди се безшумно или с 2 Агу-та. Никой въобще не споменава колко пъти се кърми или как бързаш да приготвиш АМ, докато то се дере.
Естествено, че всички ще се стресираме, ако не е като по филмите и рекламите и ще се чудим дали правим всичко, както трябва.
А и ако близките ни говорят как грешим, как детето е гладно/преяло, кърмата е еди каква си, как ще те върти на пръста си, как било разглезено...  Само мога да се радвам, че на мен никой не ми е пилил нервите по този начин.
Сравнението с животните не е напълно акуратно.
Да, ние всички сме бозайници-бебетата нямат нужда от вода, докато сучат, кърменето приспива и успокоява, майката си спи с тях.
Обаче, сме различни видове бозайници, "ежедневието" на кравата, козата и човекът не си приличат, кърмата е с различен състав(и съотношения) и целта и в развитието е различна.
Кравата(ако не е във ферма и отбият телето почти веднага) си се разхожда и си пасе, връща се при телето на определен интервал и го кърми.Затова и кърмата е мазна, засищаща.
Човекът е примат, той е носещ бозайник и по начало бебето му е непрекъснато при него. То може да намери зърното във всеки един момент и да засуче, няма нужда да чака. Затова кърмата не е толкова мазна, тежка...но съдейства за развитие на мозъка и различни способности.
Бебетата очакват да са с мама и да сучат непрекъснато, те се раждат с това очакване и във връзка с него имат различни инстинкти.И от там произтичат различни противоречия между нуждите на бебетата и това, което е насадено в нашето общество.

# 215
  • Варна
Etaniel - последно към теб и само за информация, би могла да сравниш кърменето при хората и тигрите само ако детето ти достигаше полова зрялост на 3-5г. и средната продължителност на живота на хората беше между 15 и 20г...  Naughty

# 216
Много дискусионно стана Simple Smile
Аз не съм споменала никъде, че ми тежи или искам да се отказвам, просто понеже не виждам особено подобрение с времето та затова попитах...сигурна съм, че човек може да организира кърменето добре, макар и то да е на поискване...
С животните направих сравнение, защото там всичко следва стриктни правила и инстинктите са строго определени...
Аз смея да твърдя, че кърменето ми е доста успешно...детето е наддало 4 кг от изписването, на 4 месеца е...кърменията са около 8-9 за денонощие, лактационни кризи и стачки ги преодоляхме лесно...помпа почти не ползвам, шишета също...проблемите са ни нищожни на фона на разкази от темата
Така че благодаря на всички...кърменето на поискване не ми тежи и няма да го отбия със сигурност скоро...

# 217
Аз съм пример за организирано кърмене. На 3 часа, само при скокове в растежа или зъби се учестяваха суканията.

# 218
Аз съм пример за организирано кърмене. На 3 часа, само при скокове в растежа или зъби се учестяваха суканията.
Много ми е интересно така като го казваш... Ти ли си го наложила? Мислиш ли си, че детето няма нищо общо с това решение?  Tired

# 219
Синхрон. Защо непременно някоя от двете страни трябва да налага нещо ?

# 220
Ако имам съмнение за запушено каналче какво трябва да направя? Извън темата е ама ми е спешно.
Купих си и термобокс и мисля да слагам в него студена кърма и да я давам след около 2 часа когато сме навън. Чудя се дали ще се вкисне така?

# 221
Слагай бебето по-често, или се изцеждай до облекчаване и резорбиране на бучката.
Нищо няма да й стане за 2 часа в термибокс.

# 222
Съгласна съм с Теичка...имам такива познати, които си имат установени навици на кърмене...не при всяко гракване да се бута гърда...детето хленчи и реве, не само, когато е гладно и не само гърдата може да го успокои...има и други начини за успокояване на бебе освен гърда, ако то е по голямо разбира се и може да играе, седи, държи, борави с ръце и тн

# 223
Теичка а когато изнеса термобокса в жегата тогава имам предвид дали нещо ще й стане не го обясних както трябва.

# 224
Нещата ще се подобрят като започнеш със захранването. Смело замествай след това обедното и следобедното с каша и ще се родиш.
Аз още не мога да махна нощното, тъй като бебето само се беше отказало, но понеже не качваше много по едно време аз започнах да я будя. Сега си сърбам попарата, но не е болка за умиране. От 1 до 6 си спя добре, като изключим периодите на никнене на зъби.
Саб, нали затова ще я сложиш в термобокса, за да запази температура. Пробвай, то си личи по миризмата и вида, ако има проблем с кърмата.

Общи условия

Активация на акаунт