Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 42 919
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Етаниел, аз също имам установени часове за кърмене, да не кажа, че вече е като по часовник, тоест и при нас е "организирано" кърменето. Но това си го създаде моята Мила сама. Преди да въведа пюретата нямаше режим. Едно кърмене винаги беше като стане, а тя става между 7 и 8. Така с тази изходна точка за режим реших кога ще е първото пюре, после второто, реално за пюретата и кашите аз наложих часовете и някъде тогава кърменията започнаха и те да са винаги около един и същи час. Но теб те притесняват най-вече нощните, а е при нас на близо 10 месеца са все още две и все още различни всяка нощ. Понякога е даже едно. Не, не е геройство да кърмиш двеста пъти на ден, абсолютно. И на мен ми се спи и искам да спя цяла нощ. И на мен ми писва на моменти. И на мен не ми е най-любимото нещо да заголвам гърда под път и над път. Но като Vermillion съм решила какви са ми приоритетите и си стоя зад решението. Следвам си детето и това е. И да искаш да наложиш режим ако детето ти не го позволява няма да стане. Има си деца, които лесно се поддават на режими, има други, които каквото и да правиш няма да успееш. Важи и за кърма и за АМ, ако си мислиш примерно, че всички деца на АМ спят като ангелчета по цяла нощ или ядат в точно определен час жестоко се лъжеш.

И не знам кой ти липсва и кой не, но твоите въпроси се повтарят. Ти казваш, че не ти тежи, а пишеш също, че майката няма неизчерпаема енергия и тя е човек. Последно? Да, кърменето не е лесно нито физически, нито емоционално понякога. Ако ще питаш през ден да кърмиш ли детето нощем, защото май преяжда или пръцка и гастроентеролизите не знам си какво казали, то ясно показваш, че те тормози нощното кърмене. Но на въпросите ти се отговори вече много пъти. Отвори си профила и си прочети мненията и въпросите и ще видиш сама, че се повтаряш и че все около едно и също се въртим. В крайна сметка има си решение - дай му АМ на това дете и приключвай щом смяташ, че тогава няма да пръцка и по-рядко ще яде. Нищо лошо няма в АМ, да, майката не трябва да е само дойна крава и ако и тежи е по-добре детето да има щастлива майка, отколкото изнервена такава, така че има и АМ за такива случаи или при невъзможност за кърмене. А ако не ти тежи както казваш, тогава спри да търсиш под вола теле, да пръцне, да кихне това бебе и все е от кърмата, все е преяло, все нещо не е наред. Щом гордо заявяваш как ти наддава детето и нямаш проблеми то да - чувствай се късметлийка, защото тук има жени, които през какво ли не минават само и само да кърмят и спри да мрънкаш.

# 226
  • София
Защо трябва така с рогата напред...
Всеки си има притеднения и хората имат нужда от разбиране.Може би някои хора имат нужда периодично от подкрепа и увереност, че правят най-доброто. Особено ако детето ти не се чувства добре, е съвсем нормално да се тревожиш.
Аз също трудно разбирам някои неща, за мен кърменето винаги е било улеснение, удоволствие и не съм се опитвала да го вкарвам в рамки и режими. Имала съм трудности , разбира се. N- на брой запушвания, мастити, които продължават и до днес. Но пак ми е по-лесно, а пък кърменето на поискване ме улеснява да си хойкам къде ли не.Явно при мен е нагласа, но никога не съм страдала, че се буди нощем, че кърмя често, че заспива на гърда.Аз ги отчитам като плюсове...ама може и да съм твърде зомбирана, не знам  Blush
Само, че не всички са като мен, не всички ровичкат и сами се успокояват.Някои хора имат нужда от разговори, от подкрепа.
Когато нещо ни дразни, в някои случа е по-добре да подминем. С думите, които казваме, е възможно да обезкуражим другия съвсем.

# 227
  • Варна
Sab-f, давай болезнената страна на детенцето по-често, доизцеждай я ако трябва, на мен ми помагаха студени компреси и компреси със зелеви листа (не се слага върху зърното и ареолата). По принцип добър вариант е топъл компрес преди кърмене/цедене и студен след, но аз специално много бързо вдигах температура и топлите компреси не ми понасяха. Това със зелето ми се струваше абсурдно първия път като ми го казаха, но това е което действително най-много действаше при мен. Повече почивка и кърмене от засегнатата страна по възможност и докато отшуми избягвай пропускане на кърмене.

# 228
Различни сме, Ирайн, и затова реагираме различно. И ти си права, и твоята гледна точка я разбирам. Но и ти разбираш нас със Скийтър, които скочихме най-много. Понякога една различна дума и вече един пост почва да звучи от зов за помощ и подкрепа, каквито четем често, до желание за подкрепа и валидиране на непрепоръчителни практики. Само че не знам, Етаниел, като си решила да правиш нещо такова, защот търсиш подкрепа тук? Все едно аз да исках подкрепа за ранното отбиване, каквото би се струвало например на Ирайн и други дългокърмещи нашето (седмица преди годинката...).

# 229
Оле момичета сега пък вдигнах температура не знам дали е от гърдите не ме болят чак толкова а и вече.след като я накърмих болката понамаля и даже забравих за нея.
Температурата е 36,6 мога ли да пия парацетамол? Вредно ли е да се седи с температура? Боли ме главата и съм отпаднала. Надявам се да не е някой вирус.

# 230
На мен също ми се случваше да задавам едни и същи въпроси в началото. Някои мои познати бяха по-търпеливи с мен, други- не. Всички по един или друг начин ми помогнаха, но аз бях упорита и се заинатих, че въпреки всичко ще кърмя. Ям 5 неща на кръст (бебето е а абкм), пия сминдух, синтетични витамини, бира алкохолна между кърменията, или безалкохолна такава, но признавам, че не са за всеки подобни ограничения. Ако една жена не само, че не се чувства комфортно, а такъв режим й тежи прекалено и се чувства нещастна, не виждам защо да не приключи с кърменето и не започне да се наслаждава на майчинството. Едно бебе има нужда от адекватна и щастлива майка, а не от изтерзана и недоспала неадекватница, която едвам пречупва устни в усмивка.
Наясно съм в коя тема пиша точно това, но просто е абсурдно да караме някой да се чувства зле, само защото е объркан и му липсва подкрепа, дори и такава в противоположна на идеологията посока.

# 231
Теичка - напълно си права. Точно затова казвам също, че ако и е по-лесно нека мине на АМ. Аз кърмя, но съм абсолютно за АМ, нищо лошо няма в него, права си, че най-важно е адекватна и щастлива майка. Просто ме е яд, защото като чета оставам с впечатлението, че всячески се търси извинение, вместо решение (при това на несъществуващ проблем).

# 232
Оле момичета сега пък вдигнах температура не знам дали е от гърдите не ме болят чак толкова а и вече.след като я накърмих болката понамаля и даже забравих за нея.
Температурата е 36,6 мога ли да пия парацетамол? Вредно ли е да се седи с температура? Боли ме главата и съм отпаднала. Надявам се да не е някой вирус.

36,6 не е температура... трябва да е поне 37, за да се води проблем изобщо, на повечето термометри червената линийка или пиукането за нередност е над 37,5 дори.
Иначе може да пиеш парацетамол или нурофен. Аз по съвети оттук, си бях взела и лецитин.
Независимо от температурата, продължавай да си кърмиш, не е вредно

# 233
  • Варна
Здравейте.

Моят син е на 20на дни. Роди се нормално, без упойки. Изписаха го 3480, а на консултацията го измерихме около 3800. Педиатърката ме посъветва да пия лакта микс, което започнах да правя.

В родилното го дохранваха с АМ, но от както ни изписаха на 4я ден го храня само на гърда. Не се изцеждам, но като спре да суче и стисна повечко, пръсва тънка струйка, тоест предполагам, че имам достатъчно кърма. Храним се на поискване (когато се събуди и видя че лапа ръчички или се разхленчи) - обикновено през час два, нощем през два - три часа. Докато е на гърдата, често хленчи и се дърпа от нея, а веднага след това панически почва да я търси и да плаче. Като е спокоен пък, подърпа подърпа 5 минутки и задреме. Опитите ми да го събуждам да суче още, са без резултат, до момента, когато го сложа в кошарката. Тогава веднага се събужда и почва да плаче, вдигам го, успокои се на цицата, и пак задреме. Понякога отиват до 4 часа така. Опитвам и с компресиране на гърдата, не забелязвам да пие по-дълбоко.

Трябва ли да почна да се изцеждам, за да му е по-лесно и да получава по-голямо количество кърма? Гледах клипчетата на този сайт - http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=categor … d=6&Itemid=13
Не зная дали не е от параноята, но ми се струва, че той цока като на третото клипче "Nibbling".

Не искам да преминавам на АМ, искам да си го кърмя минимум до началото на захранването, ако не и повече, но той не наддава добре. Какво можете да ме посъветвате, за да не стигаме до АМ?

# 234
Пробвай да се цедиш и да даваш с шише. При нас имаше ефект и детето не заспиваше на гърда.

# 235
fireg, според мен не се цеди и не давай от шише, защото има риск да се научи на лесното и после съвсем да не може да засуче от гърда, това си е вкарване на автогол. Освен това наддаването ми се вижда ок, бих изчакала поне още 10 дни, да стане на месец и да се види как наддава. Бих се опитвала да будя, в началото са мънички, нямат много сила, жълтеницата ги прави поспаливи, затова така... следи си броя на мокрите и мръсни памперси, ако там всичко е наред, аз не бих дохранвала от шише, без значение с АМ или изцедена кърма.

# 236
320гр за по-малко от 20дни не е толкова лошо наддаване и според мен. Колко е родено и кога точно ви беше консултацията?

# 237
  • Варна
Роди се 3790, консултацията беше на 20я ден. Не съм броила памперсите, но ще го правя. Иначе се изхожда солидно, пълни памперса доста, и пиш има много. Днес специално съм сменила три, един в 3 часа, един в 7 и един в 12. Но той днес е доста спокоен, трябва да проследя и в ден, когато е неспокоен.

# 238
Може да пробваш да добавиш някое хранене. Дори и да не мрънка, ти да му предлагаш да суче.
Моята госпожица този месец също ще е наддала малко заради проблемите, които имахме. Затова започнах да си я храня нощно време(макар да не се буди от повече от месец вече). А през деня при всяко примрънкване и предлагам гърдата.
Според мен от АМ няма нужда, щом казваш, че има кърма. По-скоро се свържи с консултант по кърмене да погледне дали бебчето засуква правилно.

# 239
  • град-държава
Кристалин, аз в крайна сметка се провалих в кърменето, но ако бебето ми сучеше и на половин час, не бих си и помислила да премахвам кърмения, които само не е отказало.  Hug
Твърдо споделям мнението на Офелия.
Според мен наддаването е Ок. Слагай бебето често на гърда, дори без да дава знаци за глад и можеш да изцеждаш след сукане докато се регулира кърмата първите месец-два, но първо го нахранваш от гърда.
Моето бебе е на 4м и съм в кошмара цедене. Не си го причинявай при положение, че детето суче и се храни нормално. Аз не бих се притеснявала щом бебето наддава и е спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт