Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 42 919
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
Ние наддаваме с по 500 гр на месец, а се роди големичка - 3650 гр. Пия Лакта Микс, гърдите не ги усещам пълни, с изключение на сутрините. Суче на поискване, което най-често е на около 2 часа. Понякога на повече време ако си заспи. Най-добрия вариант за засилване на кърмата е честото кърмене, така че според мен си го храни по-на честичко както си иска бебето и кърмата ти ще се регулира.

# 241
  • Варна
Благодаря за отговорите, явно малко избързвам с притесняването. Ще посъбера малко памперсна статистика и ще го измеря след седмица, и тогава вече ще се свържа с консултант по кърмене ако има нужда.

# 242
Офелия, имах предвид 37,6 но в бързината го обърках. Лецитина как се приема или при всеки е различно? Надявам се че е възможно температура да се вдига и от запушени каналчета например а не непременно от мастит, иначе днес почти нямам болки в гърдата.
Предполагам този лецитин става - http://apteka.framar.bg/12005629/лецитин-капс-1200-мг-30-валмарк ?

Последна редакция: пт, 22 юли 2016, 17:46 от SAB-f

# 243
При мастит температурата е над 38,5. Иначе аз при запушвания винаги съм с температура.

# 244
  • София
SAB-f, обикновено се взимат 3-4таблетки на ден.Не видях дали са ти казали, че се спира постепенно-намаляваш с една таблетка всеки ден.
Аз съм имала доста запушвания, а мастит около 3-4 пъти. Доста често ме тресе и вдигам температура, но не съм я мерила...да си призная  Crazy При мастита е характерно, че вече има възпаление и често се налага антибиотик.

Fireg, по колко кърмения за денонощие сте имали преди меренето? В момента до колко ги докарвате?
Забелязала ли си по кое време започва да нервничи на гърдата-захапва и след няколко минутки пуска имрънка или е по друг начин?
Също, дали даваш нещо друго освен кърма-вода, залъгалка, някакъв чай или друга течност?
Всяко бебе си има различен темо на растеж, макар че все пак има някакви норми.

# 245
Има риск винаги от свикване. Аз първо бях със силиконови, по вдно време заспиваше и висеше по 2 часа на гърда- започнах да се цедя и да давам, а и като излизаме също се цедях. В едно кърмене сме минавали през силиконови, без тях и от шише. Цока си отрочето, не е свиквала с нищо. Но и аз бях упорита.

# 246
  • град-държава
От 4 месеца съм упорита, ама си търси шишето, а на гърда истерии.  Tired
След като бебето суче и наддава, по-добре да не пробва. Или ако ще цеди да е след кърмене.

Последна редакция: пт, 22 юли 2016, 20:23 от Vermilion`

# 247
  • Варна
Fireg, по колко кърмения за денонощие сте имали преди меренето? В момента до колко ги докарвате?
Забелязала ли си по кое време започва да нервничи на гърдата-захапва и след няколко минутки пуска имрънка или е по друг начин?
Също, дали даваш нещо друго освен кърма-вода, залъгалка, някакъв чай или друга течност?
Всяко бебе си има различен темо на растеж, макар че все пак има някакви норми.

Преди меренето първите няколко дни пробвах да го храня на по 3 часа, но той много плачеше и не ми даде  сърце да го ограничавам. Май три дни го мъчих така (не строго, обаче - на 15та минута плач го слагах) и минахме на поискване.

Брой не мога да кажа, някога е като по часовник на всеки 2 часа, но повечето път виси на гърдата с часове и дреме на нея, понеча ли да го оставя, почва да плаче, и така се е случвало от сутрин до вечер.

Нервниченето е по следния принцип: събуди се и вземе да си лапа ръчичките, аз го вдигам и той почва да търси гърдата като си блъска главата в нея с отворена уста, намествам го уж да лапне, а той не го прави, а почва да плаче. Натискам му леко главата, захапва, обаче вместо да дръпне пак проплаква, дръпва два три пъти и плюе, и пак почва да търси панически и готов да се разреве.

Така пробвам няколко пъти, после сменям гърда, понякога на втората почва да яде, понякога пак по същия начин недоволства. Много ми е чудно това поведение на какво се дължи. А като стисна алвеолата в такъв случай, си пръсва струйка. Доста е тъничка, но има.

Течности отделно не давам, залъгалка много рядко, предимно като ще излизаме, но той обикновено я изплюва на първата минута.

# 248
  • Варна
Цитат
Нервниченето е по следния принцип: събуди се и вземе да си лапа ръчичките, аз го вдигам и той почва да търси гърдата като си блъска главата в нея с отворена уста, намествам го уж да лапне, а той не го прави, а почва да плаче. Натискам му леко главата, захапва, обаче вместо да дръпне пак проплаква, дръпва два три пъти и плюе, и пак почва да търси панически и готов да се разреве.

Така пробвам няколко пъти, после сменям гърда, понякога на втората почва да яде, понякога пак по същия начин недоволства. Много ми е чудно това поведение на какво се дължи. А като стисна алвеолата в такъв случай, си пръсва струйка.
  Аз имам абсолютно същият проблем и то от няколко дни. Мислех да пиша в темата,но реших да изчакам дали не е временно това поведение. Едно към едно е с описаното от fireg
 Мен ме притеснява,че не си дояжда добре по-този начин. Защото след такова буйстване около 10,15,20 мин я оставям с биберона,но не заспива ,а го смуче яростно. После като я сложа на гърдата пак суче малко и се повтаря същата история. Мисля че не е пълноценно хранене.
 Струва ми се някакъв каприз,понеже след като е спала и не е яла няколко часа го захапва много добре зърното,но пусне ли го по някаква причина и става крива,настървява се да го захапе ,но като го пъхна в устата й за да й помогна се дърпа назад и започва да реве и да се мята в ръцете ми.
 И на мен ми е много странно това поведение. Пробвах със силиконовите зърна,но не ги иска!

# 249

Така пробвам няколко пъти, после сменям гърда, понякога на втората почва да яде, понякога пак по същия начин недоволства. Много ми е чудно това поведение на какво се дължи. А като стисна алвеолата в такъв случай, си пръсва струйка. Доста е тъничка, но има.

Течности отделно не давам, залъгалка много рядко, предимно като ще излизаме, но той обикновено я изплюва на първата минута.
Прочетох това на съпруга ми и той ми вика-ти ли си го писала Grinning и при нас е същото. Понякога дори не захапва, а се дърпа, само щом го доближа до гърдата и беснее, криви се...Какво ли не ми мина през ум. Рефлукс, недостиг на кърма, колики... Май ще се окаже характер. И,да,може би е временно. Надявам се. На три месеца е.

# 250
При моята щерка има подобно поведение, когато и се спи много. Тогава се гърчи така и се дърпа. Забелязала съм, че когато иска да се приспива, не иска да и тече мляко в устата. Точно така дърпа, плюе и се ядосва. В такъв момент аз давам залъгалката и си заспива. След събуждане вече си е огладняла наистина и си суче нормално Peace

# 251
И ние сме имали такива периоди. В мига, в който започва да плаче като й дам гърда- дърпам я и предлагам след известно време. Сменяйте всякакви пози, изчаквайте винаги да се успокои детето и тогава пак предлагайте.

# 252
  • Варна
За момичетата с "дърпащите се" бебенца  Wink - смяна на гърдата, смяна на позата, кърмене прави (при нас само това помагаше), кърмене в тиха и затъмнена стая по възможност, кърмене кожа до кожа (сега е лято и е по-лесно, ние бяхме зимата, и... търпение, отминава, при нас продължи доста, но за ваше успокоение ще ви кажа, че точно в този период наддаде най-много  Hug

# 253
Здравейт, мами! Искам да ви кажа, че благодарение на вас вече почти два месеца аз и моя бебок преживяваме вълшебството, наречено кърмене. Нито за минута не се усъмних, че кърмата ми е "нехранителна", "рядка", че имам само предно мляко и още куп безумни твърдения, които без ваша помощ нямаше да знам, че са просто едно оправдание, за да не кърмиш.
Нито за минута не се усъмних, че ще се справя, но все пак бях подготвена- изчетох всички теми тук, купих силиконови зърна, купих помпи за кърма, купих крем за зърната, изгледах един куп видеоклипове и най-важното - имах късмета да родя прекрасно сучещо бебе.
Прочетох и за кърмаческите стачки - мисля, че все още не сме ги преживели, но няма да се дам и ще направя всичко по силите си да си храня детенцето с нещо уникално.
Преборих се и продължавам да се боря с постоянните натяквания, как ако правя еди какво си ще ми спре кърмата (от баба ми и майка ми), как в нашия род нямало кърмачки ,защото всички са нямали кърма, как съм щяла да дохранвам и т.н.

Сега отново имам нужда от вашата помощ и подкрепа, под формата на информация.

Детенцето се роди с лека асфикция и доста отслабна в болницата (от 3150 падна на 2800). На третия ден обая звярът порасна Grinning - започна да суче по 100 мл на хранене без да връща и грам. Докторите ме караха вместо по 10 мин да суче по 5, но той се научи да суче още по-бързо  Joy
В крайна сметка ми казаха, че след като не връща да си го храня на три часа и толкова. Ест. не ги послушах и откакто сме се върнали с иго храня на поискване. През първия месец беше наистина през около 2,5-3 часа. Наддаде с 1300 кг и с 7 см #Crazy
Тук идва и проблема.. Сега през втория месец е наддал само 600 гр. (остава седмица до 2ри август, когато сме на преглед). Естествено е само на кърма, но вкъщи постоянно ми се обяснява как бебето е слабо, как не било редно да го оставям да спи по 6-7 часа през нощта, как трябвало да го будя, как доктора щял да ме накара да дохранвам с АМ и т.н. и т.н.
Аз се опитах да го будя, но ефекта е никакъв - или категорично отказва да засуче и само реве или по-често изобщо не си отваря очите. През деня се храни на около 3-4 часа, не го тегля всеки път колко е изсукал, защото само нерви си вкарвах с тая везна. Направих две пробни измервания вчера. Единия път беше изял само 50 мл, на другия 150 мл  #Crazy
Обясних, че не мога да го будя - дори демонстрирах как го къпя, а той спи и така и не се събуди през цялата баня  Flutter

Много се тревожа, дали обаче не са прави. Според мен бебето си е ок. Щом спи и е активен, щом е спокоен и се усмихва.. Едва ли двумесечно здраво бебе, ще спи спокойно ако е гладно  newsm78
Е да, ама ако се окажат прави? Ако наистина ми каже доктора, че това наддаване не е ок и че трябва да дохранвам? Та той дори не може да суче от шише  Cry
Много се тревожа. Моля споделете вашия опит  newsm56

# 254
Моята Мила един месец (но по-късно 6-7-ми някъде) качи 150-200 грама, следващия килограм. На една мама от моята отчетна единия месец бебето не качи нищо, на следващия над килограм. И двете кърмим. Важно е да качва, колко точно не толкова. Също ако не качва, но расте на сантиметри пак всичко в наред (стига да не сваля). Така че продължавай да кърмиш на поискване и да вярваш, че всичко с кърменето е ОК. Прекрасна нагласа, а и най-вероятно напълно правилна в твоя случай.

Също да вметна, че принципно нормалното за тези месеци беше от 150-200 грама на седмица. Тоест си напълно в нормите.

Общи условия

Активация на акаунт