Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 42 919
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
fireg, напомня ми на лактозна непоносимост, оттам атопичен дерматит, но като си пуснете изследавнията ще стане ясно, дори и да е това, към момента най-много да се наложи да минеш на безлактозна диета, свиква се и повечето дечица го израстват, успех!
За каква безлактозна диета говориш??? Бъркаш АБКМ и лактозна нетолерантност.

Fireg, какви изследвания иска педиатърката? От микробиология ще види наличието или липсата на бактерии, но лактозна нетолерантност как ще диагностицира? Преди няколко месеца една мацка от Гърция беше казала, че са правили някакво изследване на бебето й още в родилното и нямало лакт.нетол., но не знаеше какво е...

# 466
Здравейте мами, кърмя един звяр вече почти месец, но все с някакви проблеми около това и то основно с едното зърно. След като минахме през рагади и зачервявания и пр. през последната седмица, а и малко отгоре имам и вазоспазми, предполагам е това, защото след кърмене зърната побеляват и болят. Хайде това ще го преживея. От няколко дни обаче бебче влезе в режим рев от 9 до 12 вечерта и иска постоянно да суче, има и колики. За тоя период е почти постоянно на гърда, както и снощи. Днес сутринта като му давах да яде обаче, забелязах, че на върха на едното зърно кожата е бяла. Не е обезкървена, а бяла, като мазол. Какво да е това чудо? На другата гърда нямам проблеми, не ме боли когато суче, а само когато засуква първите няколко секунди, но такива неща по зърното няма. Sad  Sad Sad

За протокола да кажа, че според мен засуква правилно, отваря широко уста, налапва каквото може и така си суче. Другото, което мисля, че е важно - няма гъбички в устата, поне аз не виждам.

Sad Много ми омръзна да боли. Възможно ли е да си имам едни чувствителни зърна просто? Да купувам ли протектори?

# 467
  • София
Кърменето не трябва да боли  PeaceПървите дни-седмица може да има рани, защото кожата свиква, но след това е сигнал, че има проблем. Добре е да се свържеш с консултант по кърмене, според местоживеенето. Възможно е все пак да има нещо за коригиране в позата и захапката.
Като цяло основните съвети са да седнеш удобно, облягаш се , както на теб ти харесва и нагласяш бебето към теб. Тялото му трябва да е изцяло обърнато към теб, не главата към гърдата, а краката настрани.Долната ръчичка да не е между телата ви, а да те обгръща. Подаваш зърното към горната устна, нека го поеме дълбоко, заедно с част от ареолата.  Възможно е все пак да има някакви физиологични особености в устата, трябва да ви види консултант. Ла Лече Лига и НАПК имат национални телефони, може да звъннеш и ще те насочат дали може само по телефона да се справите или да има лична среща-у дома или на обща среща.
Бялото върху зърното как точно изглежда ? Дали е нещо такова https://xedra.files.wordpress.com/2008/09/imgp0245.jpg ?
Тук има статия на ЛЛЛ за препълнени гърди и как да се справим с разранени зърна http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=852

Дали даваш на бебето нещо с шише или използваш залъгалка? 
Силиконовите зърна са вариант, когато са разранени. С тях , обаче, трябва да се внимава, защото сученето през тях може да е стимулира гърдите достатъчно-бебето да изсуква по-малко и така кърмата да намалее.Възможно е и развитие на някакви бактерии.

# 468
Най-вероятно наистина става дума за неправилна поза или неправилно засукване, гледах едно видео сега на английски и ми се струва, че момента със засукването, в частта, в която зърното се насочва към нослето и захапва първо с долната челюст при мен не е така. За това днес ще пробваме друга поза и това захапване. Не давам залъгалка, опитвах се да давам водичка за да плакне устата, обаче той плюе и се мръщи, така, че рядко давам шише и то ако дам е за 3 секунди, дори не го засуква. На първия линк прилича, но моето е много по-голямо... блистер?

# 469
  • София
Може и да е просто просмукано. При блистера се образува мехурче със засъхнала кърма, която запушва изхода на канала.Но съм чувала и за блистери без връх, а болката е малко по-навътре.Може и точката да е черна. Проблемът на конкретна гърда ли е или е трудно и с двете?

# 470
ЯННА, и аз имах рагади и големи болки около първия месец на кърменето. Дори кръв потичаше, пих няколко опаковки от Фунгоместин, мажех с Лансинох и носех коректори, 3 дена хранех от шише, защото нямаше да заздравеят. След това съм имала някои дискомфорти, но като цяло мисля, че засукваше не както трябва. Ти си говори с консултанти по кърмене, но имай в предвид, че зърната още свикват на натоватването.

# 471
Само на едната е, да... не прилича на мехур, а все едно кожата е заминала... оф. Ще видя сега събота и неделя как ще се отрази новата поза и ако ли не- другата седмица ще търся консултант.

Много ви благодаря  Hug искам да кърмя и ми е много мъчно понякога, че е толкова трудно на моменти.

# 472
На мен това на чист вазоспазъм ми прилича. Затопляй след кърмене, много помага.

# 473
На мен ми беше излезнало такова нещо. Точно както ти излиза пришка от неудобна обувка, само че на зърното. Доста болеше при засукване. Честно казано, накрая не издържах и я пукнах със стерилна игла. Като заздравя, спря да ме боли. Иначе и при мен все с едната гърда бяха проблемите до сега. Още си мисля, че не засуква съвсем правилно обаче, но пък вече почти 2 месеца не ме е боляло и не съм имала проблеми newsm78 Възможно ли е неправилно засукване да не създава дискомфорт на майката? Thinking

# 474
  • София
Здравейте, днес минахме консултация, бебка е на два месеца и тежи 6180г.  #Crazy
Само на кърма, на поискване, не й давам вода, роди се 3380г, на един месец беше 4600г. За първия месец е наддала 1200г, за втория 1500г. А ръста 50см при раждане, +4см първия месец, +3.5см втория месец. Т.е. повече наддава на кг, лекарката ми показа една графика, според която почти сме в наднормено тегло, докато ръстът е съвсем малко над средното. Разбирам, че таблици и графики всякакви и че не трябва толкова да се вторачвам в това, но таткото е със свръхнаднормено тегло (итм=40,4 при горна граница на нормата 24) и се притеснявам, че е с неговите гени. Как да оправя тая работа, не искам да държа бебчето си гладно и да я изтормозя още от сега, но и не искам да си затварям очите за това, което е?
Педиатърката ме посъветва да контролирам кърменията, да са през 3 часа (като продължа да не давам вода), а не да предлагам гърда при всеки сигнал за дискомфорт, както и правя, честно казано. Но ето, сега е минал 1 час откакто я накърмих и вече е неспокойна, баща й я разнася из къщи и знам, че си иска още, дали че е жадна просто, или й се спи.

# 475
Моят син (почти 2 м.) ака зелено с гранулки, и прочетох, че това означава, че не поема задно мляко. Бавно наддава, а за последните 3 дни си стои все на 4700. Поставям го на гърдата, от която последно е сукал, но той обикновено много бързо започва да нервничи и да драска и рита, затова сменям гърдата. Как да му помогна да поема повече задно мляко?
Може би, ако цедиш малко преид той да започне да цока. Не знам дали разсъжденията ми са правилни, но аз самата виждам разлика в предното и задното мляко. Докато храня от едната гърда - от другата започва да капе, понякога дори тече мляко. В началото е много рядко и прозрачно, но ако стимулирам това изтичане, дори с ръка (притискайки) много скоро започва да капе плътно и бяло мляко, което видимо е много по-различно от първото.
В крайна сметка, обаче щом природата го е създала така, то бебето има нужда и от него, за да утолява жаждата си.

# 476
Радея, знае ли се защо бащата е с такова тегло? "Гени" не е обяснение. Че и да го прехвърляш като притеснение към детето си. Честно и без да се обиждаш, но звучиш абсурдно.
Сега 3 примера - братовчедките ми бяха безкрайно дундави, не направо дебели бебета. Като проходиха и се издължиха и сега вече са даже кльощави. А моят син пък качваше със същите темпове като твоето дете, а после пък 2 или 3 месеца не качи нищо.
Остави детето да си суче колкото иска. После като го захранваш ще следиш да не му даваш празни калории и свръх много въглехидрати. И вече след втората година с правилно хранене може да се каже дали има нещо от "гените" ( :oooh:) на баща си.

# 477
Радея и аз искам да споделя наблюдения по въпроса с гените. Моя приятелка, безкайно слаба, чак ще се счупи има дете, което качваше по 2 кила първите 2 месеца, след това намали темповете, а сега е слабичко дете. Може да оптимизираш кърменията, ако много се притесняваш и да не предлагаш през час ами да се носите, да се гушкате като се вкиселяви. Аз честно казано не мисля че ще е необходимо, по-добре да наблюдаваш детето следващите месеци, може би ще спре да качва по толкова много.
Съгласна съм с Кристалин, че като захранваш трябва да внимаваш какво даваш на детето, а не сега с кърменето. Наблюденията ми при по-пълни хора са, че прехранват децата, защото мислят че са гладни и ги тъпчат нон стоп с какво ли не и им дават да ядат "боклуци", защото детето ги гледало е един такъв поглед....

# 478
Здравейте, дами,
Може би този въпрос е задаван милион пъти, но все пак...
Кърмя "на поискване", бебчо е на 2 месеца. Не мога да разбера реално кога плаче, че е гладен, кога са колики, за внимание или друго. Винаги предлагам гърда и винаги яде, но се съмнявам, че винаги плаче, защото е гладен. Може би по-скоро така се успокоява, но не знам дали е правилно така да го успокоявам. Да не го прехранвам? А и така му се пада много често да хапва, на час-два, само през нощта се буди на 3 часа.

# 479
  • София
Ами гени или не, само учените могат да кажат. Но фактите са факти - от моя род всички са вейки, включително и аз и синът ми, а от неговият род всички са дундьовци. Разбира се, голяма роля тук играе и културата на хранене. Определено някои хора са по-склонни към напълняване от други. Днес след консултацията следях часа и наблюдавах бебка кога как се чувства - ами струва ми се нереално и нечовешко да й ограничавам кърменето, това е, няма да й го причиня. Ще имам едно наум, повече ще следя за реакция от нейна страна че се е наяла и неспокойството й идва от другаде, но не и да я държа гладна. Бих посъветвала elfy същото. Когато бебето е сито, то суче по-вяло, отпуска клепачи, стиснатите юмручета се отпускат и даже разтварят и ръчичките, в началото на кърменето свити горе при главичката, се отпускат към долната част на тялото или гърдата. Често бебчо може да е неспокоен/неспокойна когато иска да се оригне, да свърши голямата работа или скоро преди да заспи. А когато е преял/а е по-склонен/на да върне мляко (освен ако не е с открит рефлукс) и някои казват, че хълцането също е от преяждане.
 При същите навици на кърмене и предлагане синът ми беше качил само първият месец 1200г и всеки следващ със 100гр по-малко, докато в един момент почна да качва толкова малко, че вече се движим само в долната граница и на ръст, и на тегло. Но и той никога не ми е отказвал, когато съм му предлагала.

Общи условия

Активация на акаунт