Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 42 919
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
Бебето може би просто иска успокоение, а не храна? Ако суче активно, както се съмнявам, че прави, за няколко дни самО ще си увеличи кърмата.

Така е. За бебетата е голямо успокоение когато са на гърда. Понякога само това ги успокоява. Аз имам чувството, че моето бебе може да седи с часове. Много често заспива сучейки и ако я оставя ще спи дълго в мен. Просто искат да усещат близост с майка си.

# 151
Възможно е да суче за успокоение, но плаче по време на кърмене. Вчера издържах да й давам гърда 8 часа през 5 минути и тя пак продължаваше да плаче. Реших че може да пия лактогонен чай все пак няма да навреди. Какъв ще ми препоръчате и каква бирена мая? Имам на люспи, има ли някакво значение дали ще е на люспи или таблетки?

# 152
Възможно е да суче за успокоение, но плаче по време на кърмене. Вчера издържах да й давам гърда 8 часа през 5 минути и тя пак продължаваше да плаче. Реших че може да пия лактогонен чай все пак няма да навреди. Какъв ще ми препоръчате и каква бирена мая? Имам на люспи, има ли някакво значение дали ще е на люспи или таблетки?

На колко е бебенцето ?

# 153
  • Варна
Здравейте момичета!
Нашата дъщеричка е на 13 дни , роди се 4 килограма и се кърмим успешно. Първо дете ми е.От два дни обаче започна да се дави по време на кърмене и снощи без малко да се случи най-лошото.Много се изплаших и забелязах, че това се случва само от едната гърда. Установих че буквално е като ручей и се излива в устата й, тече по-мен и сега изпитвам ужас и паника като я кърмя.
 Пробвах да я държа по-изправена,но пак се дави. Когато усетя,че започва да гълта по- големи глътки и по- бързо се опитвам да изкарам зърното, но тя го стиска силно и започва да суче по- бързо.Чудя се дали да не изцеждам с помпата гърдата и да й давам от шише ,но не ми се иска да го правя. Искам да си я кърмя.
 Или не знам дали има начин да регулирам млякото в тази гърда. Дали ако изцеждам малко преди кърмене и да и тогава да й предлагам гърдата. Така обаче ме притеснява да не стане по-зле положението,ако тя изсуква докрай остатъка.
 Също така я храня на поискване и не знам дали се храни достатъчно. Обикновено суче около 10,15 минути само от едната гърда и заспива. Спи спокойно от 2,30 до 4 часа и на следващото събуждане й давам другата гърда. Пълни памперсите по няколко пъти на ден. Педиатърката в болницата и нашата педиатърка ми казаха да гледам това. Давам й винаги да суче,когато показва признаци на глад. Търси зърно с отворена уста,или си лапа ръчичките. Не плаче,освен ако не се забавя с предлагането на зърно. Преди два дни си изцедих едната гърда изцяло и събрах 75 мл ,а нали след десетия ден трябвало да се хранят с по 90 до 120 мл. ? Нямам кантар и не я тегля. Но не показва видими признаци на гладуване и недохранване.
 Моля дайте съвет! Благодаря предварително!

# 154
На 5 седмици е.

# 155
  • Сф
Ние сме на почти 2 месеца и рядко изяжда по 110мл, според мен бебена 10дена няма как да изяжда толкова много. До края на първия месец малката сучеше около 60-80мл, така че имаш достатъчно. Това, което пишеш според мен, звучи добре, поспива си, хапва си, всичко точно. Не се притеснявай.
Аз бих цедила малко да изтече.бързото мляко и тогава бих й предлагала гърдата, за да не се дави. Едва ли ще я изсуче до капка. Но нека по- компетентните да кажат.

Аз снощи изживях малък ужас, за първи път ми се случва. Къпахме я, сложих я на гърда, изака се 4 пъти в памперса и реших да го сменя. Усппкои се след изакването, мирна беше като я преобувах, но в момента, в к. я сложих пак на гърда направо изпадна в истерия! 2 часа беше неконтролируема, дере се като за последно, цялата червена, дъх не може да си поеме. Уплаших се, защото стана от раз, все едно някой натисна копче. Друг път на гърда се усппкоява, сега направо щеше да откачи катп я вземех. Пробвах различни пози, гушкане, бял шум, песнички, самолетче, на тъмно, на светло, гърда, шише, вода, пак е пробляйох, нищооооооо, нищо не й помогна. Направо в чудо се видяхме с майка ми. След 2 часа непрестанен рев пак й предложих шише с кърма, и, о, чудо невиждано, засука. Веднага й пъхнах цицката и милото заспа след 10мин. То накрая гладно беше, ама защо така не искаше, не можах да си обясня. Ще кажете нормални неща, но за мен беше много странно как от раз почна и от раз спря.
Просто исках да споделя с вас. Ако някой има обяснение, ще се радвам да го чуя.

# 156

И моята когато беше толкова малка си мрънкаше и плачеше постоянно. Хранех я на два часа, понякога на по - малко. Сукането ги успокоява, но това не означава да стои на гърда постоянно. Аз я носех и гушках много между храненията, защото не спеше.

# 157
Skeeter а ако използвам термобокс колко време мога да нося кърмата с мен? Как да я стопля когато ми потрябва?

Кърмата се топли на водна баня. С термобокс не знам, аз винаги кърмя навън. Шише е давал само ММ като ме няма и вкъщи.

Иначе моята дула ми каза, че около 6-тата седмица вече трябва малко по малко да си регулират яденето бебчетата. Аз също в началото само кърмех и бяхме като скачени съдове. После започна да прави паузи 2 часа и после 3 между храненията. Иначе вероятно не от глад плаче наистина, моята Мила я носехме доста на ръце или я слагах по корем на гърдите си и така спинкаше, иначе плачеше.

Между другото моята дула също ми каза ако бебето виси на гърда, но не суче активно да я махна от там, за да не се учи само така да се успокоява и да си знае, че гърдите са за ядене. Малко е крайно, но моята Мила по принцип нито заспива на гърда нито иска само за успокоение. Бута я с ръка и си плаче ако и се плаче.

# 158
Ами голям рев беше все едно отдавна е гладна. Колкото и да я разнасях не се успокояваше. Та накрая след осем часа рев и дадох адаптирано мляко.

# 159
  • София
Гърдите и сученето по принцип служат за успокоене на бебето.Затова е измислен биберонът, за да замества гърдата.
Добре е ако бебето супе често и дълго, да сте напълно сигурни, че поема кърма.Възможно е да има нужда от повече контакт, но има и случаи, когато бебето не суче добре. Тогава не се храни, а и няма добра стимулация на производството на кърма.

# 160
Как да съм сигурна че приема кърма? Чува се съвсем леко преглъщане.от време на време си почива но то е за много кратко.

# 161
  • Варна
Ние сме на почти 2 месеца и рядко изяжда по 110мл, според мен бебена 10дена няма как да изяжда толкова много. До края на първия месец малката сучеше около 60-80мл, така че имаш достатъчно. Това, което пишеш според мен, звучи добре, поспива си, хапва си, всичко точно. Не се притеснявай.
Аз бих цедила малко да изтече.бързото мляко и тогава бих й предлагала гърдата, за да не се дави. Едва ли ще я изсуче до капка. Но нека по- компетентните да кажат.

Аз снощи изживях малък ужас, за първи път ми се случва. Къпахме я, сложих я на гърда, изака се 4 пъти в памперса и реших да го сменя. Усппкои се след изакването, мирна беше като я преобувах, но в момента, в к. я сложих пак на гърда направо изпадна в истерия! 2 часа беше неконтролируема, дере се като за последно, цялата червена, дъх не може да си поеме. Уплаших се, защото стана от раз, все едно някой натисна копче. Друг път на гърда се усппкоява, сега направо щеше да откачи катп я вземех. Пробвах различни пози, гушкане, бял шум, песнички, самолетче, на тъмно, на светло, гърда, шише, вода, пак е пробляйох, нищооооооо, нищо не й помогна. Направо в чудо се видяхме с майка ми. След 2 часа непрестанен рев пак й предложих шише с кърма, и, о, чудо невиждано, засука. Веднага й пъхнах цицката и милото заспа след 10мин. То накрая гладно беше, ама защо така не искаше, не можах да си обясня. Ще кажете нормални неща, но за мен беше много странно как от раз почна и от раз спря.
Просто исках да споделя с вас. Ако някой има обяснение, ще се радвам да го чуя.
Благодаря за отговора Мираж!

# 162
Pipppa, относно това колко изцеждаш и колко яде бебето аз не бих се притеснявала. Много пъти съм писала, че за мен е порочна практика това с меренето на милилитри или тегленето на бебето преди и след хранене, човек се вманиачава. НИКОГА не можеш да изцедиш от гърдата това, което бебето само може да изсуче. Изцедената кърма винаги е по-малко. Отделно, че бебето ти явно си поспинква, даваш на поискване, суче си, пълни си памперсите - идилия!

Относно гърдата - не бих помпала, а бих я масажирала с ръка, за да изцедя малко, за да не предизвикаш хиперлактация като помпаш. Можеш да започваш кърменето на другата гърда, като слезе млякото тази да я оставиш да изтече силната пълна струя и тогава да я предложиш (макар че принципно се редуват гърдите). Също аз бих сменяла често гърдите, започваш на една, тръгва силната струя сменяш на другата и така няколко пъто. Но са минали само 13 дни, и бебето ще се научи да суче и млякото ще се регулира, така че не се паникьосвай, че се дави понякога.

# 163
  • Варна
Pipppa, относно това колко изцеждаш и колко яде бебето аз не бих се притеснявала. Много пъти съм писала, че за мен е порочна практика това с меренето на милилитри или тегленето на бебето преди и след хранене, човек се вманиачава. НИКОГА не можеш да изцедиш от гърдата това, което бебето само може да изсуче. Изцедената кърма винаги е по-малко. Отделно, че бебето ти явно си поспинква, даваш на поискване, суче си, пълни си памперсите - идилия!

Относно гърдата - не бих помпала, а бих я масажирала с ръка, за да изцедя малко, за да не предизвикаш хиперлактация като помпаш. Можеш да започваш кърменето на другата гърда, като слезе млякото тази да я оставиш да изтече силната пълна струя и тогава да я предложиш (макар че принципно се редуват гърдите). Също аз бих сменяла често гърдите, започваш на една, тръгва силната струя сменяш на другата и така няколко пъто. Но са минали само 13 дни, и бебето ще се научи да суче и млякото ще се регулира, така че не се паникьосвай, че се дави понякога.
Благодаря много за отговора! Откакто писах пробвах да изцедя на ръка ,дадох да суче и пак се задави. После изпомпах около 30-40 мл с помпата и пак дадох да суче и пак се задави. Прави ми впечатление, че на тази гърда не спира да си почива ,а седи ококорена и гълта бързо. На другата гърда е спокойна и спира за малки почивки. Не знам,много се притеснявам и не знам как да действам.Само като я докосна със зърното,цялото й лице става омацано в мляко. Най-безопасно ми се струва от тази гърда да я храня от шише  Sad

# 164
Имате мляко, кърмите успешно, а мислите да храните на шише...до какво ще доведе това, до отказ от сучене и до АМ все в някакъв момент. Детето ще задобрее, млякото ще се регулира. Нормално е да се дави от силната струя, но кашлянето е рефлекс и силно се съмнявам да си удавите детето с кърмене. И аз като вас в началото се стресирах, ама не толкова много. Детето се давеше като яде, повръщаше често, давеше се като спи, а аз скачах като опарена при всеки звук. Това спря като един лекар ми каза, че ако детето ще се дави фатално аз няма и да разбера и няма да се закашля. Сега на година и половина всеки път се дави като пие вода ама се покашля малко и мине.
Сещам се да ви посъветвам да кърмите легнала по гръб, струята ще е по-слаба и същи така да пробвате обратен натиск на гърдата, вижте в интернет как се прави.

Общи условия

Активация на акаунт