Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 975
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Sun ray, съжалявам за това, което се е случило с Вас, но в предварителния договор или в приложение към него се описва много подробно, как се предава имота. А при самото предаване се подписва протокол. Това ще ви помогне при неизпълнение от страна на продавача да си потърсите парите по съдебен ред. Брокерът не е нито полицай, нито прокурор или съдия. Никой не може да носи отговорност за действията на 3-ти лица. Но може да подготви изрядни договори, които да Ви помогнат да докажете правото си по безспорен начин в съда.
Ако сега се прави това е чудесно, но преди нямаше такова нещо, само кога да се предаде -никакво приложение или протокол (то този протокол , кой го прави и каква стойност има, нали трябва да се подпише при приемането и от друга страна освен предал-приел май и затова си мисля , че е добре и брокер или представител на фирмата изповядвала сделката да има , нали плащаме все пак) Ако снима и има доказателство за съда, къде са му свидетелите , нали точно фирмата може да е страна тогава и гарант , че това е истина. Така купувача няма избор, защото трябва да приеме имота в този вид , или да ходи с години по съдилища, да плаща режийни по имота , да издири къде е отишъл продавача, да стои без жилище и накрая да пие една студена вода. Затова внимавайте много , когато купувате на старо, това съветвам. Фирмите трябва да имат и този ангажимент и то без да вдигат още комисиона за това -достатъчен е напълно и сега.
Не е полицай или съдия, ама трябва да има и някаква ангажираност и да е свидетел по случая , ако се стигне до съд -нали? На кой да разчита купувача дал примерно 3х евро комисион?  Някой са капризни и разиграват брокерите и нищо накрая, други от раз или на второто гледане става сделка, все пак... това за купувача са пари и иска сигурност, защита, нещо да покрие тази цена)
ПП- Аз благодаря за включването на Томева, не се заяждам с нея, защото тя поне застава с достойнство и си казва какво става в бранша, обяснява и си губи времето с нас. Само споделям по принцип какво има и става (не е само с мен за съжаление и мои колеги купуваха и продаваха жилища), какво става след покупката и как може да се защити купувача (но тогава фирмите се заангажират и не им е изгодно ) Не може да се изповяда сделката и даваш доста пари , накрая и един телефон да врътнат влезнал ли си във владение, какво и що си ... какво остава да се съдейства и изобщо. За продавачите също (фирми доста за превоз, ремонти, но има хора които не могат да уцелят , не знаят , нямат време и т.н. и това може да съдействат да свържат при желание , да улеснят продавача , пък той ще си плати и всички ще са доволни)  Но ..само до нотариана, даваш комисионната и дотам с фирмата. Ако се наложи да ходиш по съдилища ти си отговаряш ... не става така за мен, това не бива да е така((

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 10:41 от Sun Ray

# 556
  • София, Bulgaria

Sun Ray, към предварителния договор има Приложение в него се описват подробно вещите, уреди с марки модел...а и снимки може да се сложат. Това приложение е част от предварителния договор, където е написано изрично, че владението се предава еди кога си в присъствието на представител от агенция Х, за което се съставя приемно предавателен протокол. Протоколът се изготвя от агенцията, страните го подписват. В предварителния договор също така се пише, че имотът се предава със следното обзавеждане и оборудване, подробно описано в Приложение№1, което е неразривна час от настоящия договор и ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА НЕ ГО НЕ СЕ ДЪЛЖИ.

А относно фирми за изнасяне на багажи има много, поне в София, всеки може да си наеме, ако реши... но не може да бъде задължен. Преди години препоръчах една такава, уж за да помогна да стане по-бързо и защото собствениците не бяха от София... та се видях в чудо..." Какви били тия... не били се къпали, май единия бил от малцинството...как носили багажа, за малко да съсипят всичко..." страшна работа ти казвам...Все едно са очаквали момченца с костюмчета да дойдат. Подобно беше и с фирма за почистване... Подарих на мои клиенти услуга почистване, защото направо се нанасяха...Ами не останаха доволни, после викаха друга фирма... Клиентите не казаха нищо, не  са мрънкали или някакви намеци, но аз се чувствах кофти... хубавата работа накрай...я оплесках.
Та в тази връзка не съм сигурна, че е добра идея да препоръчваш някой...

# 557

Sun Ray, към предварителния договор има Приложение в него се описват подробно вещите, уреди с марки модел...а и снимки може да се сложат. Това приложение е част от предварителния договор, където е написано изрично, че владението се предава еди кога си в присъствието на представител от агенция Х, за което се съставя приемно предавателен протокол. Протоколът се изготвя от агенцията, страните го подписват. В предварителния договор също така се пише, че имотът се предава със следното обзавеждане и оборудване, подробно описано в Приложение№1, което е неразривна час от настоящия договор и ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА НЕ ГО НЕ СЕ ДЪЛЖИ.

Ако сега нещата са такива , това е достатъчно. Дано всички агенции обаче го правят, особено-
 " написано изрично, че владението се предава еди кога си в присъствието на представител от агенция Х, за което се съставя приемно предавателен протокол."
 Нито една агенция не дойде , когато предавах два апартамента на новите собственици, нито когато купувах и влезнах във владение. Сега , отново е ред да продаваме и купуваме (следя имотите уж и си правя сметка) и направо ме е страх какво ще става(( Ние няма да купим ново строителство мисля , няма да ни стигнат парите, надяваме се на гарсониера в добър квартал и в прилично състояние , да не е панел. За повече ...не вярвам да успеем, ще видим, но задължително ще искам такъв протокол и написано черно на бяло, че ще присъства представител на фирмата при приемането на жилището (дано не откажат)
Благодаря ти!

# 558
И непременно да измериш разстоянието до най-близката клетка на мобилен оператор!

# 559
И непременно да измериш разстоянието до най-близката клетка на мобилен оператор!

Прав си! Това също ще гледам, но няма гаранция дали после няма да сложат(това пък хич не ми е смешно)

# 560
  • София
Много  даже си е смешно, като всичко написано от потребител Sun ray.
То бива вайкане и мърморене, но твоето е прекалено.
Да си седиш като истукан и всеки всичко да ти върши.
На вълка защо му е дебел врата знаеш ли?
Никой договор не е в определени рамки.Винаги може да се нагласи, да се добави нещо - ако клиента го иска.
Аз във всяка сделка включвам мои, допълнителни точки. Просто си ги формулирам и ги вмъквам в типовия договор и приложенията. Ако не са съгласни - няма сделка.
2007 г. купих имот с обзавеждане, тогава не беше популярно. Ами още на предварителния договор с брокерката ми изготвихме протокол за какви мебели и прибори плащам. Всичко беше описано подробно с марка и брой. На закъсалия продавач обяснихме, че ако дори 1 вилица изчезне го съдя до дупка. Кошаревски свидетели винаги ще намеря. Продавача имаше 2 брокерки - мигаха на парцали срещу списъка и другите ми изисквания. След изповядване на сделката и преди да му прехвърля парите по сметката отидохме всички в апартамента, прегледахме и взехме ключа. Ако не беше съгласен с това условие просто нямаше да има сделка. А парите много му трябваха.
Хамали, чистачи - с 1 търсене в нета излизат цели страници. Да не говорим, че и чистачката в работата ми беше съгласна да почисти срещу заплащане.
Ти май скоро ще поискаш брокера и як пич да ти осигури в кревата. ...
Как не разбрахте за какво се плаща комисионно на брокера и все ревете срещу?
Плаща се за информацията, ако искаш.
Томева не я мисли - тя тук не си губи времето с нас. Намира си клиенти уж завоалирано, със съвети за паникьосани ССФта.

# 561
Айша, права си, то това ми беше и идеята на поста, като й написах за клетките:)
за Томева само не си, щото примерно на мен не ми е взела една стотинка и не ми се е натресла за брокер, ами точно обратното.

# 562
  • София, Bulgaria
Айша, права си не си губя времето тук. Аз също намирам темата за много полезна за мен, защото научавам най-важното: какъв не трябва да бъде един брокер, какво очакват хората от него.  Какви трудности срещат, от какво се страхуват. А, ако мога да помогна го правя. Не разбирам, защо обаче дразня някои хора.

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 21:54 от tomeva

# 563
Айша, права си не си губя времето тук. Аз също намирам темата за много полезна за мен, защото научавам най-важното: какъв не трябва да бъде един брокер, какво очакват хората от него.  Какви трудности срещат, от какво се страхуват. А, ако мога да помогна го правя. Не разбирам, защо обаче дразня някои хора.
Дразнят се, защото Ганьо балкански си е такъв, дразни се когато някой друг знае нещо повече, може го, и вади пари от него.
За протокола,  и от мен томева не евзела един лев, но пък всички въпроси на лични, пренасочвам към нея. Наясно е жената със занаята си, нека си се дразнят.
Явната реклама във форума и аз не я толерирам, но и томева не се саморекламира явно.

Общо взето тук на някои криви ракети в темата, космоса им пречи.

# 564
Точно така!

# 565
Съгласна съм с  So Lucky  и Татко Мецан Peace

# 566
Пак ли започвате?!

Не разбирам защо сте се наели да адвокатсвате, ама ваша си работа.  Peace

На мен Томева не ми е полезна, явно и на модераторите им писна по някое време, сигурно и на тях космоса им е крив. И не нито ѝ се дразня толкова нито ми пречи, но пък няма да си мълча, 'щото някой е решил че получавайки безплатно няколко съвета е чел личните съобщения на другите и е наясно с всичко около него.

# 567
Айша, от поста ти разбрах ,че умееш да си защитиш интереса и всяваш респект.
Моите уважения за това.
Не считам, че съм мрънкало, мисля че всеки е тук да научи и да се предпази , да сподели опит и даде досаден за някой съвет какво би могло да се случи.
Това , че си купила обзаведен апартамент с вилици от задължнял човек, означава и че всичко друго е оставил без дрехите и пастата за зъби.
Да, но ако имаше да се изнася месец, да не оставя всичко, да трябва да се изнесе с покъщнината си е съвсем друго. Аз писах за обитаемо, старо жилище , но хората си взеха обзавеждането и честият случай е такъв. Писах за недвижими неща, които човек не подозира, че може да бъдат изнесени и дори влизат в оценката като подобрение на имота.
Радвам се , че си успяла цялата група брокери под строй да заведеш след изповядването, но то е защото веднага , в същия ден си  влезнала във владение (той оставя всичко). Нека споделят хора тук купувачи, колко от тях са имали и брокер при предаването на ключовете , защото за мен тогава приключва сделката и отговорността на фирмите. Съмнявам се , да е имало такъв случай (дано греша).

За това кой лежи и чака да му се свърши работата, като плащам такава сума, естествено е да чакам друг да я свърши при това професионално, отговорно , със сведен минимален за мен риск. Или трябва да плащам и сама да си я върша? Сделка се прави от -до и затова се плаща. Края на сделката не е изповядването при нотариуса, а когато влезеш в имота.
 Трябва да се носи и отговорност някаква от фирмите , не само комисионата  да е  за огледа, изготвянето на документите и подписа при нотариус.
В личния си живот доста добре се оправям и вярвай ми изобщо не чакам който и да е да ми свърши работата и защити интересите (безплатно особено).
Бъди здрава и все така дерзай, но не мисли , че другите са на черешата.
За Татко Мецан няма да коментирам. Той сам се коментира.

Последна редакция: сб, 09 юли 2016, 03:12 от Sun Ray

# 568
  • София, Bulgaria
Не знаех, че три последователни поста се считат за реклама. Преди време модераторите ми направих забележка и аз се съобразявам. Просто една сутрин имах повече време и писах по 3 различни въпроса, с които се бях сблъскала през седмицата.  Единият беше по казуса със заличената по грешка ипотека в Агенцията по вписване/ някой може и да се спомня, понеже се дискутира доста/ , другия не си спомням. Модераторите изтриха двата, остана само единия и това е.
Според мен основната цел на този форум е не толкова да намериш отговори на въпроси или да получиш решение на казуси и т.н. Тук е трудно да се обясни и напише всичко, не е като да напишеш  готварска рецепта/то и там си има тънкости де/ .  Целта според мен е  да покаже, че сделката с имот не трябва  да се подценява и че е добре хората да се информират, да направят консултации, да си разяснят за себе си, какъв е механизма, на кого да се доверят и кого не... и после да се втурват да правят нещо. Не всички имат опит и рутина, на много хора им е за първи път в живота...пък и да не е, всяка сделка е различна. Така, че правете консултации с архитекти, строителни инженери, с адвокати, юристи, с банкери,  счетоводители, брокери... Със сигурност никой няма да откаже среща, а вие ще научете от всеки по нещо. И като си наредите пъзела ще знаете кое, как да направите.

# 569
  • In the shadows of my mind
Как купува и продава Айша всички знаем, няма нужда от дебат.
Дали е полезна Томева е въпрос на лична преценка, така че не разбирам и защо това трябва да се дискутира толкова.
Като се върнем на темата за недвижимите имоти - някой може ли да ми даде реална ориентировъчна цена за паркомясто и гараж в района на мол Парадаис. Гледам някакви обяви за 15 хиляди евро и не вярвам на ушите си!

Общи условия

Активация на акаунт