Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 941
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
  • In the shadows of my mind
В София малко над 2 седмици, като изключим периодите на ваканции и Януарския застой - тогава и месец може да стане

# 616
Дева е писала 1 август. Не е месец и половина.  Peace

Честит нов имот, Дева!
Права си! Нещо съм отнесена(( Е пак не е веднага и затова се чудя. Преди се вписваше в същия ден май. Всичко съм забравила , ама помня и двата пъти си излезнах с нотариален акт от сградата в ръцете((

# 617
Трябва да извадя констативен нотариален акт /не по давност/ по документи и то само за една част от наследствен апартамент /имам документ за отказ от наследство/. Но, малко се обърквам като чета какви документи трябва да представя, а ми се иска като отида при нотариус да съм максимално подготвена. За съжаление нямам познат такъв.... Ако някой от форума може нещо да ме посъветва, или препоръча някого, ще съм много благодарна. Става въпрос за София.

# 618
Идвам да докладвам, че сделката ми мина без забележки!  smile3501

И да се похваля, че вече съм горд собственик на още едно жилище, (трето)! bowuu

Също да благодаря на съфорумка, която ми помогна с нот. услуги!  newsm51

На 01.08 ще си получа новия НА. Party

Томева, моите продавачи също имат друго, семейно жилище, но съпругата на продавача присъстваше, въпреки, че по НА апартамента се води само на него..
Честито ХЕпинце, много успехи и добри доходи от новия имот.
Ще се четем в другата тема.

# 619
  • София, Bulgaria
DeVa®, честитоооо....като излезе нотариалния акт не забравяйте да декларирате имота в двумесечен срок в общината.
А относно присъствието на съпругата на продавача на сделката, ако и тя се е разписала като продавач на новия Ви нотариален акт значи, че и тя е била собственик, а имотът е придобит по време на брак, без значение, че пише само името на съпруга. А ако се разписала само върху декларацията по чл. 26 от СК, значи, че тя не е била собственик, но е дошла на сделката, за да разпише тази декларация.
Добре е тази декларация да се предоставя преди подписване на предварителен договор т.е преди да се дадат пари, знае ли човек на кой, какво ще му докривее и дали няма да направи спънки.

Понякога има хора, които не са собственици на имота, но влияят на процеса и думата им тежи, понякога дори не са роднини. Преди години имах такъв случай, на нотариалното изповядване продавачката/ жена на около 30г/ се появи с приятелят си, когото никой не беше виждал до този момент. Той пое нещата и се опита да промени всички договорени условия в предварителния договор. Имаше реплики: " Какво е това предварителен договор, той нищо не значи... Shocked, не ме интересува, условията са такива или плащате още или няма сделка" И това пред нотариуса, продавачката мълчи... дума не обелва все едно е няма. Ние с купувачите бяхме продали предния ден стария апартамент с идеята да купим този и до дни трябваше да го освободим.... ситуацията шах и мат... нито да се откажеше и да си търсиш правата, защото отнема време, дори и за да обявим Предварителния договор за окончателен. Три часа стояхме при нотариуса, хората си изповядаха сделките един след друг, ние се разправяме, но никаква чуваемост. Накрая Нотариусът като викна, така го строи този младеж, че се кротна...и ние направихме компромис, макар и не финансов и подписахме. Добре, че взехме ключовете веднага, защото всичко можеше да се очаква.

# 620
Значи да преговорим. Купувам жилище с изцяло мои пари, а след 6 години сключвам брак. Сега ММ трябва да си даде височайшето съгласие, за да не остане на улицата. Е добре де, аз от улицата ли съм го взела тоя човек? Mr. Green
И не, по документи няма собствени имоти. Ще има наследствени някога.
Та да си кажа, че протестирам срещу законите.  Grinning

Еми така, Семейният кодекс пази семейството и ако това е единственото семейно жилище, не можеш да го продаваш без негово съгласие, макар и да си е само твое. Същото важи и в обратния случай - ако е само на мъжа, не само не може да го продава без съгласие на жена си, но и при развод, ако съдът присъди децата на майката, го гонят него от апартамента, нищо, че е собственик - семейното жилище се предоставя на майката до навършване пълнолетие на детето. След това може да си го продава. В твоя случай ако го нариташ и присъдят децата на него /което обикновено никога не се случва/ - тебе ще изгони съда от жилището, макар че си е твое, за отгледа той децата там, така че внимавай hahaha Joy hahaha
Също и по закон при наличие на брак и дори до 9 месеца /май 270 дни беше, не ми се рови/ след развода съпругът по закон е бащата, дори и с ДНК-анализ да се докаже, че биологичния баща е друг - СК казва, бащата е този, когото бракът посочва. Трябва да води дела да доказва дали е така

Скрит текст:
Когато едно дете е родено от омъжена жена, нормално негов баща е съпругът на майката. Тази житейска логика е намерила израз в едно старо законно предположение: "Pater is est quem nuptiea demonstrant" или "баща е този, когото бракът посочва". В сега действащият СК тази презумпция е закрепена в чл. 32(1): "Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено по време на брака или до 300 дни след прекратяването му". Както всяка презумпция, това според закона е вярно и не се нуждае от доказване. На доказване подлежи опровержението й.

Последна редакция: вт, 12 юли 2016, 14:11 от Татко Мецан

# 621
  • София
Мецане, аз това последното го знам, но нямам терзания по този въпрос.  Mr. Green
Обаче продължавам да протестирам кротко, че мъжът ми трябва да си даде съгласието за продажбата на МОЕТО жилище. И сега, когато сме женени, жална ми майка за правата му над следващия ни апартамент, който отново се купува с МОИ пари. Изгорях!  Crazy

# 622
Еми то по принцип се счита, че в брака и двамата имат равен принос, макар това да е по-друго - не се отнася за жилищата, придобити с пари преди брака. В твоя случай, макар и придобито по време на брака, то е купено с пари от продажбата на друго твое жилище, придобито преди брака, така че не може да претендира съсобственост. Жилището си е твое, той права няма, само се иска съгласието му при продажба. Но иначе всичко придобито по време на брака се счита общо, ако ще единият да е вземал 3000, а другият 300лв заплата, защото този дето е вземал по-малко, е правил пък други работи, гледал е децата и готвил примерно. Може и да е пил биричка пред телевизора и да е чел вестник, ама това законът не го гледа:)

# 623
И аз не харесвам закона  за собствеността след брака.
Затова си живеем без брак.
Тонка, на твое място бих проучила въпроса за собствеността.
Доколкото си спомням продадохте и нещо в провинцията, на майка ти.
Сега и нейните пари ли отиват при зетя?
То зет като мед, но все пак........

# 624
Бе не отиват при него, бе хора, ето и Томева да ви каже, а и юристи има в темата.

Изискването да даде съгласие при продажбата на семейно жилище изобщо не означава съсобственост!

Жилището си е на единият съпруг - в случая на Тонка, мъжът й няма собственост, не му се полагат никакви пари от продажбата, нищо. И за новото жилище важи същото. Просто при продажба се иска неговото съгласие, това е, защото се води семейно жилище. Собствеността си е изцяло на Тонка.
Това, че се иска съгласието му, не означава, че той има право и на 1 стотинка от парите от продажбата. Те не са обща семейна собственост, а са само на Тонка.

# 625
  • София
Бе не отиват при него, бе хора, ето и Томева да ви каже, а и юристи има в темата.

Изискването да даде съгласие при продажбата на семейно жилище изобщо не означава съсобственост!

Жилището си е на единият съпруг - в случая на Тонка, мъжът й няма собственост, не му се полагат никакви пари от продажбата, нищо. И за новото жилище важи същото. Просто при продажба се иска неговото съгласие, това е, защото се води семейно жилище. Собствеността си е изцяло на Тонка.

Тя НЕ може да продава без негово съгласие, така че жилището вече не е САМО нейна собственост.

# 626
  • Бургас
Мецане, аз това последното го знам, но нямам терзания по този въпрос.  Mr. Green
Обаче продължавам да протестирам кротко, че мъжът ми трябва да си даде съгласието за продажбата на МОЕТО жилище. И сега, когато сме женени, жална ми майка за правата му над следващия ни апартамент, който отново се купува с МОИ пари. Изгорях!  Crazy
Не си изгоряла, споко. Това си е просто законов защитен механизъм и то най-вече  в интерес на децата. Представи си, че си алкохоличка/наркоманка/сектантка/падаш си по хазарта или си прост/о/ шопинг маниак  Laughing Законът дава възможност мъжа ти да осуети продажбата и да защити децата ви, които могат да останат на улицата, защото ти си решила да си купуваш пиячка/наркотици/бинго билети/чанти Прада или да спонсорираш някой откачен "божи пратеник"  Laughing

# 627
  • при късмета

Тя НЕ може да продава без негово съгласие, така че жилището вече не е САМО нейна собственост.
Само нейно е. При съгласието от мъжа й няма да се оспорва собственост, а ще се гледа дали е основно семейно жилище. Различни неща са. Той собствеността не може да оспорва

# 628
  • София, Bulgaria
Не зависимо, че е купен с парите на единия съпруг, имотът е семейна собственост, при продажбата и двамата са продавачи, как ще си разделят парите си решават, но ако няма единомислие трябва да се 50:50. При развод, съпругът който е дал парите за покупка на имот трябва да докаже, че парите са лично негови и това става със съдебно дело, а какво ще реши съда е друг въпрос. Най-чисто е при такива ситуации да се подпише и завери Брачен договор. Чиста работа, в него може да се напише, че еди кой си имот е собственост на съпруга и че е купен с лични средства и т.н..... сега не мога да го формулирам правилно, но това е идеята.

# 629
  • София, Bulgaria
Не си изгоряла, споко. Това си е просто законов защитен механизъм и то най-вече  в интерес на децата. Представи си, че си алкохоличка/наркоманка/сектантка/падаш си по хазарта или си прост/о/ шопинг маниак  Laughing Законът дава възможност мъжа ти да осуети продажбата и да защити децата ви, които могат да останат на улицата, защото ти си решила да си купуваш пиячка/наркотици/бинго билети/чанти Прада или да спонсорираш някой откачен "божи пратеник"  Laughing

Това е за случаите, когато имотът е придобит преди брака или е получен като дарение или наследство по време на брака.

Общи условия

Активация на акаунт