Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 932
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
  • In the shadows of my mind
Мисля, че сме го коментирали преди - задълженията вървят с ЕГН-то, не с имота Simple Smile

# 661
  • София
Въпрос - чували ли сте за наличието на някакъв договор за покупка на жилище, вместо нотариален акт? Тоест продавачите нямат НА, а навремето родителите им са купили апартамента с Договор за покупка.  newsm78

# 662
  • София, Bulgaria
Въпрос - чували ли сте за наличието на някакъв договор за покупка на жилище, вместо нотариален акт? Тоест продавачите нямат НА, а навремето родителите им са купили апартамента с Договор за покупка.  newsm78
Дааа...така се е купувало навремето с договор от Общината. Това е документът на първите собственици на новопостроените сгради.

# 663
Ако са купили жилището от общината, не се издава нотариален акт. Достатъчен е договора, подписан от областен управител или общинската администрация.

# 664
  • София
Да, така беше до 1989 г. - договор с Районен съвет в София/Ленински, Димитровски, Коларовски, Искър и др./.
Тонка, по този повод се сетих, че и тогава се е купувало или с готови пари/рядко/, или със заем от ДСК.
Учредявала се е ипотека и при окончателно изплащане на апартамента рядко са я заличавали.
Та ако продавачите така са придобили имота да се задвижат в ДСКто да се заличи ипотеката. Че са малко бавнички служителите там.

# 665
  • София
Тук иде реч за наследниците на купувачите. Те имат този Договор за покупка, останал от родителите им. И понеже за първи път чувам за такова чудо се притесних и реших да ви попитам. Благодаря за отговорите!

# 666
  • Бургас
Да, напълно стандартен документ за собственост е. И при нашата сделка продавачите бяха с такъв договор.

# 667
  • София
Тонка, аз също имам Договор с общината. Единствен наследник съм на апартамента на родителите ми. Питах приятелката-брокерка дали да правя нещо.
Според нея ако се стигне до продажба няма проблеми. Баща ми единствен от входа е заличил ипотеката след като си е изплатил заема. Съседи не са знаели или обърнали внимание. Тръгнаха да продават, но сделките се забавиха. Даже май едните загубиха кандидат-купувача. Та затова напомни на твоите  хора да го проверят.

# 668
  • София
Майка ми ката тръгна да си продава жилището също се оказа с незаличена ипотека в ДСК. Бързо стана заличаването срещу съответната такса. Поне за това не се притеснявям.

# 669
  • София
Бързо, но извън  София. Тук всичко е по-бавно.
Ще стане, няма начин, но да проверят хората. Може пък да е заличена.

# 670
  • София
Дам, и аз с такъв Договор купувах първия апартамент. Беше покупка от първа собственичка на апартамента, някъде даже датата му беше 89-90 година по спомен   newsm78 Договор вместо НА.
Така се изповяда сделката, нямаше проблем, даже жената ми даде оригинала на този Договор, една жълта страница с подписи и печати дето още пазя някъде по папките у дома.
Имаше и някаква стара ипотека към ДСК, явно със заем го е била купила, взе документ че е заличена и нямаше ама никакви драми.  Naughty Naughty

# 671
  • Sofia
Може ли някой да ми каже как стоят нещата с покупка на паркомясто? Помня, че имаше предложение да са самостоятелно обекти, но не намирам да е приет такъв закон.

# 672
Не знам колко е актуално, но е доста подробно обяснено:

http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=a … t12&Itemid=37

В Закона за устройство на територията изобщо няма понятие паркомясто - има за гаражи и обособени паркинги. Може би зависи от подзаконовите актове на всяка община. Но съдебните изпълнители продават паркоместа - като някакви отделни части, така че със сигурност съществува такова законно понятие и възможност за лична собственост.

# 673
  • България-Швейцария
Ние, тъй като нямаме намерение да продаваме, също не сме си вадили отделни нотариални актове само за апартаментите, пулят ни се малко по някои учреждения, но този за учредяване правото на строеж (в комплект с разрешението за ползване) е валиден документ за установяване на собственост, в него ясно е описано всичко.

# 674
  • София
Аз лично имам паркомясто в Сф, в нашата сграда. Имам и нотариален акт, самостоятелен, за паркомястото. Всичко както си му е реда. Знам за законовите неуредици и за опитите да се внесе яснота по въпроса законово. И това ще се наложи, щото сме много.
Даже банката беше готова да го ипотекира за баснословна цена, което ме озадачи много. Но така и не го ипотекирахме. Оценителите също дадоха висока оценка.
В общината е обявено и плащам не малък данък за него.  ooooh! ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт