Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 913
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Може ли някой да ми каже как стоят нещата с покупка на паркомясто? Помня, че имаше предложение да са самостоятелно обекти, но не намирам да е приет такъв закон.
Не е прието изменението. Съдебната практика е доста еднозначна, и то в посока, че не са самостоятелни обекти, т.е. купувате си идеални части от двора, но не и маркираното нещо - паркомясто. За да е пълна кашата нотариусите ги прехвърлят като паркоместа, така, че можете да си мислите, че като има нотариален акт, имате нещо..

# 676
  • България-Швейцария
Купувате си идеални части от двора, в случай, че собствениците на парцела са склонни да ги продадат.
В нашата сграда апартаментите и всички обекти покрай тях вървят само с право на строеж, земята под сградата си е наша собственост.
Паркоместата са в подземен гараж и се водят към съответния апартамент.
Сигурно биха могли да се продават и отделно, но това не значи, че новият собственик ще се сдобие с идеални части от парцела.

# 677
Аз имам външно паркомясто в София с отделен нотариален акт. В общината обаче ми го записаха като гараж и плащам данъци за гараж...

# 678
  • София
...
А как стои въпросът с жилуща със задължения към Топлофикация и ВиК? В нашият блок (Сф, Младост 1) се продадоха два апарт.с площ 67 кв.м за 35 и 38000 Е със задължения по около 6-7000.
Мисля, че сме го коментирали преди - задълженията вървят с ЕГН-то, не с имота Simple Smile
Здравейте, имам въпрос във връзка с цитираното.

1. Как става тази проверка за стари задължения и не влиза ли и в задълженията на брокера? Може ли аз да отида и само по адреса да проверя за сметки (без ЕГН)?

2. Дори и задълженията да са по ЕГН, а не по имот - ако вече е спрян токът и парното или предстои да бъде спряно, мен не ме топли особено, че се водят задълженията на продавача. Аз ще продължавам да нямам ток. Ако може да разясните.
Благодаря.

# 679
  • при късмета
Като купиш имот със спрян ток, с нотариалния акт отиваш и сменяш партидата на твое име и си пускаш тока. Задълженията остават на стария собственик, твоите са чисти занапред.
С другите е същото

# 680
  • България-Швейцария
Де юре би трябвало да е така, на практика обаче доставчиците правят спънки, отказват да прехвърлят партидата преди сметките да са платени и др. подобни идиотии.
Топлофикаторите имат и практика - вида потребител (битов или стопански) да се определя не според ползвателя, което е и логичното, а според имота. Имам например ателие, което се използва за живеене, те обаче ме водят като фирма. Направих си експеримент и подадох жалба да ме заведат като частно лице, както е и редно, отказаха ми, ателието било имот за стопански нужди и трябвало да му сменям предназначението, иначе не може. Това, че нямам фирма и сигурно няма и да имам не ги интересува. В ЧЕЗ и Софийска вода партидите ми се водят на битов потребител и не съм имала проблеми. Изобщо лудости някакви, всеки си прави каквото си иска.

# 681
Това за тока зависи от местното енерго, при мен тока е битов, за ателие. В началото строителя ги оправил някак си нещата, сега за най новите знам, че не разрешават. Ателие, склад ползват стопански ток.

# 682
  • София
Някой може ли да ме ориентира как се отопляват апартаментите в сгради ново строителство с локално отопление, че не съм наясно?

# 683
  • In the shadows of my mind
В смисъл? Ако сградата не е газифицирана, или не ползвате услугите на Топлофикация, всеки се отоплява както намери за добре, най-често с ток.

# 684
Интересно:
https://money.bg/property/kade-e-nay-skapo-da-se-zhivee-v-sofiya.html

Знам, че много от вас купуват с цел инверстиция и наем, та... потвърждават ли се цитираните проценти с наблюденията ви  Rolling Eyes

Питам, защото ми направи впечатление, че най-голям ръст дават в Младост 4, където ние купихме. Ако двустаен е с наем средно 635, значи тристаен, нов, обзаведен луксозно (по мой вкус  Mr. Green), портиер, бариера и т.н. сигурно гони 800.

Ние си живеем и не се предлага под наем, но е хубаво чувството, че е бил добра инвестиция  Rolling Eyes

# 685
Пак съм с питане. Харесахме апартамент, но брокерът на продавача ни иска определена сума пари, с която един вид декларираме сериозността си към покупката, за да ни срещне с продавача. Тези пари щели да са на отговорно пазене в агенцията.  Някой имал ли е такава ситуация? Брокерите не спират да ме изумяват. Какъв документ да искам да тази сума и да я давам ли въобще?

# 686
  • София, Bulgaria
Пак съм с питане. Харесахме апартамент, но брокерът на продавача ни иска определена сума пари, с която един вид декларираме сериозността си към покупката, за да ни срещне с продавача. Тези пари щели да са на отговорно пазене в агенцията.  Някой имал ли е такава ситуация? Брокерите не спират да ме изумяват. Какъв документ да искам да тази сума и да я давам ли въобще?

Да това е практика, и не е нещо невиждано.  Ако иска купувачът да купи даден имот, то тогава  депозира оферта и предложението си за покупка на съответен имот. Това е редът, което не означава, все още, че купувате имота. Може продавачът да не приеме вашата оферта и да не се договорите, може да откаже да влезе в сделка с вас. Тогава парите Ви се връщат. Подписва се Договор за предоставяне на депозит/гаранция/. В него искайте имотът да бъде подробно описан, както и  всички параметри, който Вие предлагате, не само цена, а всичко най-подробно. Сега е моментът да договорите всичко, в това число и документите, които ще искате.

# 687
Ясно. Благодаря ти, Томева!

# 688
  • София
А защо е това излишно упражнение? Купувачът може да не иска да прави оферта и да го устройва цената. Или директно да предложи своя устна оферта, която да се одобри или не от продавача. Разбирам да е стоп капаро... Ами ако през това време и други оставят пари и направят оферти? Много голям хаос и излишно създаване на напрежение. Така скромно си разсъждавам просто.  Grinning
Няма ясни правила при покупко-продажбите и всеки си действа според някакви собствени разбирания, които на мен изобщо не винаги ми допадат.
Тези пари в случая гарантират ли нещо за някоя от страните?

# 689
Тонка, аз също не виждам логиката и за това питах. Самият брокер пък ми обясни, че за този имот имало много потенциални уж купувачи, но не били сериозни. Един вид така се отсявали сериозните. А парите не са много и дори несериозен потенциален купувач дори и без кеш може да ги депозирани за няколко дни. Но е странно и за мен.

Общи условия

Активация на акаунт