За правото на лично пространство

• 26 015
  • 419
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Аз написах вече - да седне и да го изговори с него.

И като я набие? Или си тръгне? Защото най-вероятно това ще стане, какво?
Хората изобщо нямат такива отношения, които да позволяват да изговорят каквото и да е, особено за мамка му, това е очевидно. За много бг мъже това е тама табу, непоносим кошмар и ако е казала, че я мрази, не нещо повече, какво има да изговарят, той я обича и сега жена му може и да му остане вечен враг. искам да кажа, че тя не пита "да се разведа ли с този кретен", а дали тя или той е в грешка в битов план. Аз казвам, че е тя, защото в такъв тип отношения в каквито са явно не е приемливо да говори против майка му и не бива да го прави като оставя доказателства за това. Толкова. Въобще не е въпросът в лично пространство, а в правото и да не я харесва или по-лошо, явно няма такова щом чак багажа се събира мъжа и в отговор.

# 76
Що за наглост да ти заяви, че ти е ровил в телефона и на всичкото отгоре да иска да коментирате кореспонденцията ти! Кажи му, че към всичко, което е прочел за майка си, може да се добави и това, че не го е научила да не рови в чужди вещи. И му се разсърди, за да си знае за друг път. Също така си сложи парола на телефона.
Не мога да понасям такива неща - ровене в телефона, пощата и следене от какъвто и да е характер. Държа много на личното пространство и дори на детето си не ровя в телефона, как ще си имаме доверие, при положение че се проверяваме? Човек, който рови в чужд телефон, че и държи сметка за прочетенето, дето не е негова работа, иска да вземе свободата на другия, а с това компромиси не може да има, освен ако не ти харесва да си несвободен.
Аха да се изкажа по темата, но този пост изчерпва всичко, което имам да кажа.

# 77
Ама защо реши, че ще я набие?
Че и вина й вменява, за да замаже ровенето си.

# 78
А сигурно ли е, че става въпрос за ровене в телефон, или просто някой си е забравил отворен фейсбук профила?  Laughing

Според мен авторката не е имала нищо за криене, защото ако имаше, щеше да сложи парола, нали гузен негонен бяга. А и не е очаквала, че мъжът ѝ може да постъпи толкова долно и сега ѝ идва като гръм от ясно небе.

По-скоро ми се струва, че за нея е нормално да коментира трети лица с по-остър тон (или неподходящ за една дама речник) и не е очаквала, че мъжът ѝ може да се засегне от това.
Не се е сетила как би се почувствала тя на негово място, предполагам. Ако беше прочела същото, но по адрес на собствената си майка.

# 79
  • София
Ама защо реши, че ще я набие?
Че и вина й вменява, за да замаже ровенето си.
Щом той си позволява да рови, значи може да го прави. Щом тя не му е чукнала тефона в главата и тя да му събере багажа ако не вдява, а пуска тема дали е права, значи не е. И не че принципно няма право да е права, но явно в отношенията им нещата не стоят така. А като не стоят така и щом е толкова ербап, че и багаж да събира "набие" може да е прекалено, но хич и не е изключено. Зависи колко още неща ще го ядосат от онова, което прави, щом няма право да мисли нищо лошо за мамка му.
Принципно. И само разсъждавам, нищо няма как да знам. Но пък не мисля, че един мачо много кълве на Космо тактики тип "да поговорим открито", защото той не може да понесе истината, нито да понесе жена му да има мнение и лично пространство, че и да разговаря с майка си каквото си иска. С майка си! Не с приятелка или, недай си Боже, приятел, а с мама.
Та това ми беше идеята. Не споделям да настоявам на нея, естествено. Peace

# 80
все си мисля, че лично пространство не се изчерпва с телефон, лаптоп или каквото и да било друго, а е едно малко по-широко понятие, което, за жалост, в България не е много познато.

# 81
Абе, ако случайно попаднете на чат на Милото с майка му, в която кълне, псува и пожелава смъртта на майка ви например, надали ще сте толкова потресени от реакцията на мъжа на авторката. Младо и зелено, още не проумяло на какво съскане е способно и най-миловидното създание от женски пол, логично е да се потресе.  Laughing
Все си мисля, че реакцията не е била заради факта, че е коментирано, а заради начина, по който е било направено. Като знам на какво са способни някои снахи и майките им, четейки в публичен форум и публични теми, мога да си представя на какво ниво тече диалогът в личен чат.   Mr. Green
Това само като тема за размисъл, иначе също не одобрявам ровенето в чужди профили, дори на най-близките. Но пък си има и стара народна мъдрост, че покритото мляко котките не го лочат. Дори ако в семейството е приет обичаят да делят профили, чатове и т.н., който иска, винаги може да си направи няколко алтернативни, за да си запази личното пространство, дори да няма какво да крие. Ей-така, заради принципа.  Simple Smile
Което и обяснява защо много тийнове имат по няколко профила.  Whistling

# 82
  • София
И как' Сийка има право.  Наистина, може да не е било "ровене", а случайно попадане. И всеки ще се съгласи (мисля), че му се е случвало да изрече неща, които са пресилени, или дори не мисли така. Но, когато е в "жива комуникация" е по-лесно. Написано между трети лица, може наистина да доведе до сериозно напрежение. Например аз веднъж в разговор се изрепчих на моята собствена майка, че не мога да я понасям, после ѝ се извиних, де, и т.н. Карахме се, бях ядосана, не че се оправдавам. Но я си представете да прочетете подобно нещо -  Shocked
Аз лично веднъж написах на шега, че очаквам подкуп - кола и шоколад, ако някой иска да си купи продукт от фирмата, където работех, та после писах на 200 човека извинение, че съм се шегувала и някой да не си помисли, че наистина участвам в тъмни сделки. Не, за друго, а защото имнаше такива подозрения  ooooh!  Да не говорим, че аз бях на държавна заплата и от продаден продукт не печеля и 1 стотинка. А и съобщението беше толкова в шегаджийски тон и досега не мога да проумея как би могъл човек да си помисли такова нещо, ама...

Последна редакция: вт, 14 юни 2016, 21:11 от Светулчица

# 83
  • София

Щом така лесно се изнася не бих я съветвала такива неща.
Универсалните Космо съвети не са приложими в повечето семейни отношения в България.

Кажи, че не е разбрал правилно какво си искала да кажеш и повече не пиши нищо тайно в интернет, обаждай се на майка си по телефона. Не само той, но и всеки друг, който реши може да ти хакне паролата и да види каквото не трябва или да го използва за каквото няма да ти понесе. Peace
А, ако трудно се изнася, може да мине от нея и да бъде честна в отношенията си? newsm78
Съжалявам, че на психолог ли психиатър ли, не разбрах точно, трябва да го кажа, но да бъдеш коректен с хората около теб, не са Космо съвети, а въпрос на морал- дума, все повече приемана като отживелица.
За мен, нормално е да отговарям за думите и делата си, та да нямам тъпи тайни изцепки, които някой може да използва срещу мен. Peace

# 84
  • Sofia
Все си мисля, че реакцията не е била заради факта, че е коментирано, а заради начина, по който е било направено. Като знам на какво са способни някои снахи и майките им, четейки в публичен форум и публични теми, мога да си представя на какво ниво тече диалогът в личен чат.   Mr. Green

А, баш! Аз лично съм се потрисала от написаното в "онази" тема. Laughing

# 85
  • София

Щом така лесно се изнася не бих я съветвала такива неща.
Универсалните Космо съвети не са приложими в повечето семейни отношения в България.

Кажи, че не е разбрал правилно какво си искала да кажеш и повече не пиши нищо тайно в интернет, обаждай се на майка си по телефона. Не само той, но и всеки друг, който реши може да ти хакне паролата и да види каквото не трябва или да го използва за каквото няма да ти понесе. Peace
А, ако трудно се изнася, може да мине от нея и да бъде честна в отношенията си? newsm78
Съжалявам, че на психолог ли психиатър ли, не разбрах точно, трябва да го кажа, но да бъдеш коректен с хората около теб, не са Космо съвети, а въпрос на морал- дума, все повече приемана като отживелица.
За мен, нормално е да отговарям за думите и делата си, та да нямам тъпи тайни изцепки, които някой може да използва срещу мен. Peace
Нищо подобно, социолог съм, писала съм го толкова пъти, че не знам защо все не се разбира  Laughing

И нека бъде честна. Кой казва друго? Ама досега отношенията им не са били честни. Смяташ ли, че човек може да понесе изведнъж, неподготвен някаква честност и то за най-скъпото си? Кака Сийка много точно е казала, човекът не е подозирал. Щом тя е крила чувствата или отношението си, изглежда е наясно, че той няма да ги приеме. И ако сега изведнъж поиска честност няма да стане изведнъж. Човешките отношения не търпят кардинални промени изведнъж. Били са поставени по един начин и постепенно трябва да бъдат поставени по друг, ако изобщо някой иска това. Иначе, досега мъжът е бил моногамен, изведнъж съобщава, че е полигам. Може да е истина, ама как да се понесе просто така, изведнъж. Досега тя харесвала маман, сега вече я мрази и в червата. Същото е. Затова казвам, че сядаме и се изясняваме изведнъж няма как да стане, като има една голяма лъжа ако ще се разкрива не може да е внезапно, още повече, че тя явно нещо не харесва в нейното отношение, как може да не харесваш цял човек изведнъж. Малко хора изцяло са лоши, даже и за тях не знам, в някои отношения може да са положителни за някого. Това имам предвид. Като човек, не като социолог, журналист, писател, майка, жена, жител на майката Земя   Laughing Sunglasses

# 86
  • Тра-ла-ла
Може пък мъжът да е наясно какво е мнението на приятелката за майка му. Да има някакви кофти взаимоотношения между двете жени. Но той да е от ония мамини убавци, от които се жалват съфорумките във всяка 3та тема. Просто като е прочел някакво по-кофти изказване и не е очаквал семейните драми да бъдат споделяни - избрал е да се прибере при мама Crazy

Авторката каза толкова малко, а вие написахте цял роман Laughing Тя била гадина, която злослови. Мъжът бил насилник Mr. Green

# 87
Абсурт, много добре знаеш коя е Бояна и какво образование има. не ти прави чест да се правиш на заспала гугутка с цел перфидно да обидиш. То и не минава де.
И честност в отношенията не означава да споделяш всичко негативно относно другата рода. Всеки има право на мнение, но не е задъжително да го плесне там, където не е подходящо. Автоцензура се казва, или възпитание, а някъде и лицемерие.

# 88
  • София
Абсурт, много добре знаеш коя е Бояна и какво образование има. не ти прави чест да се правиш на заспала гугутка с цел перфидно да обидиш. То и не минава де.
И честност в отношенията не означава да споделяш всичко негативно относно другата рода. Всеки има право на мнение, но не е задъжително да го плесне там, където не е подходящо. Автоцензура се казва, или възпитание, а някъде и лицемерие.
Ти да нямаш кристална топка, че да знаеш кой какво и как? newsm78
За разлика от някои хора, аз честността я разбирам по- различно, не да казвам само това, което ще се хареса на някого.
Та, хайде да не ми казваш какво знам и какво- не.
Негативното споделяне не е за всеки, защото идва момент, в който трябва да имаш " топки" да платиш цената на скрития си негативизъм, когато изненадващо лъсне без да очакваш.
Но, на теб е безсмислено да обяснявам, щом поставяш знак за равенство между автоцензура, възпитание и лицемерие.

# 89
Авторката какъв е проблема, да говориш открито с мъжа ти за това което мислиш за майка му... Все пак ако нещо те е ядосала,наранила и т.н.,мисля,че той трябва да знае...
Аз всичко си казвам и добро и лошо, е разбира се няма да тръгна с псувни и долни обиди/възпитанието не ми го позволява/,но ако съм засегната от свекървата нещо си го казвам открито да се знае..и да се реши проблема...

Общи условия

Активация на акаунт