За правото на лично пространство

• 26 024
  • 419
  •   1
Отговори
# 105
  • Тра-ла-ла
Не твърдя, че само ФБ е показател когато хората се сливат в един организъм. Има и други признаци Wink Едно е по стечение на обстоятелствата да имате общ профил или единият да няма и да ползва на другия. Съвсем друго е след сватбата/детето показно да се закрият личните и да се направи общ или личния на единия да стане общ.

# 106
Не твърдя, че само ФБ е показател когато хората се сливат в един организъм. Има и други признаци Wink Едно е по стечение на обстоятелствата да имате общ профил или единият да няма и да ползва на другия. Съвсем друго е след сватбата/детето показно да се закрият личните и да се направи общ или личния на единия да стане общ.
Не държа сметка на това какви решения взимат хората, не им се бъркам в личното пространство. Там имат място само най-близките им хора.

# 107
А в нещата ви разрешавате ли да ровят и разглеждат, а в дамските чанти? Аз не и ако хвана някой да разглежда, ще му се стъжни. Не съм забранила изрично, но смятам, че като се знае чий е този шкаф, другите не бъркат вътре, въпрос на възпитание е. И аз не бъркам в шкафа на големия ми син, нито в джобовете му, нито в чантата.

# 108
  • Sofia
А в нещата ви разрешавате ли да ровят и разглеждат, а в дамските чанти?

Стига, де. Simple Smile Убивате ме в този форум. Много ясно, че ако чантата ми е по-близо до стола на любимия, вместо аз да ставам да си взема, примерно, телефона, ще го помоля той да бръкне в чантата и да ми го подаде. А и той необезпокоявано си е вземал неща отвътре (мокри кърпички, дъвки, кеш и т.н.), да речем, когато аз спя и нямам възможност да се занимавам с неговите работи. В нашето домакинство няма "мой" и "твой" шкаф – всичко е общо. Вещите са сортирани по вид и предназначение, не по признака на собствеността. Peace

# 109
А нас още като деца ни учеха, че е признак на много лошо възпитание да бръкнеш в чужда чанта. Не може всичко да е общо в едно домакинство, дори мъжът и жената да са дупе и гащи, децата порастват и о чудо - започват да имат нужда от лично пространство. Ако някой ми каже, че има тийн, който с охота да разреш на малия си брат да му отваря шкафа с лични вещи или да прибира и негови вътре, няма да повярвам. Или че не иска своя стая, а държи да си спи с мама и тате в спалнята, може и с баба и дядо в хола, ако са в дядовата ръкавичка.
Пък и възникват неприятни ситуации понякога - малкия ми син бръкнал в чантата на батко си, откъдето изрови някаква плюшка със сърчице, очевиден знак за любовно признание. Довлачи я и почна да си пее бате има гадже, бате има гадже. Е, как да не му отвъртиш един зад врата и да му припомниш да не рови в чужди вещи. Не знам кой нормален родител би поощрил доносничеството. То това е целта на ровенето - да намериш улика и ако при децата го разбирам и оправдавам донякъде, за възрастен го намирам за недопустимо.

# 110
  • Sofia
   Е, да, при децата е различно – аз все още нямам такива, но е нормално те да са си отделно, поне през тийн-годините – за по-рано едва ли има значение, предполагам.

# 111
Пуберите и тяхното неприкосновено лично пространство е едно, да държиш партьора си на една ръка разстояние е друго.
Аз съм родител на 17 год. младеж и рядко си позволявам да му влизам в стаята. Не ровя в нещата му, не пипам телефона и компютъра му но той знае, че даде ли ми повод нещата ще се променят. Не позволявам на сестра му да му навлиза в личното пространство.
Обаче ползвам на мъжът ми телефона и компютъра при нужда без да питам и предупреждавам, и той моите и делим една спалня.
Нещата са коренно различни.

# 112
Нищо не е различно с децата, просто осъзнавайки, че са хора, изпитват естествена нужда от лично пространство и свобода. Първото е следствие на второто. Нищо не се променя с възрастта, просто някои дават достъп, само и само да получат същото в замяна, понеже са ревниви и подозрителни. Ще ми бърка в чантата за кърпички, все едно не може да ми поиска на мен. Още малко и телефона ще вдигне вместо мен.

# 113
  • Sofia
Още малко и телефона ще вдигне вместо мен.

Аз вече нищо няма да пиша. Laughing

# 114
Разбира се, че са коренно различни. Ако братът си има гадже или напише нещо по адрес на съученик, по никакъв начин не засяга другото дете, но ако мъжът си има друга (или жената друг), това много пряко засяга и нейния/неговия живот. Или ако реди някакви клюки за него и семейството му. Всеки има право навреме да види с какъв човек дели живота си.
  Стига, де. Simple Smile Убивате ме в този форум. Много ясно, че ако чантата ми е по-близо до стола на любимия, вместо аз да ставам да си взема, примерно, телефона, ще го помоля той да бръкне в чантата и да ми го подаде. А и той необезпокоявано си е вземал неща отвътре (мокри кърпички, дъвки, кеш и т.н.), да речем, когато аз спя и нямам възможност да се занимавам с неговите работи. В нашето домакинство няма "мой" и "твой" шкаф – всичко е общо. Вещите са сортирани по вид и предназначение, не по признака на собствеността. Peace
Именно. Който е по-близо, той ще бръкне. Като сме някъде често я зарязвам при някой от тях, за да ползва вода, мокри кърпи, дъвки или каквото му трябва. Чантите са за затова, да съхраняват вещи и като ни потрябват да се ползват.
Не виждам никаква връзка с това да спим всички в една стая (така или иначе спалните ни са широко отворени винаги), нито с отношения м/у братя, тези заяждания са си в реда на нещата, ако не е това, ще е друго.

В крайна сметка имаме 2 въпроса - единият е редно ли е да се бърка в чужд телефон. Ок, приемаме, че не е. Другият - редно ли е да говорим зад гърба на партньора си? И това не е редно. Но някак си го оправдавате.

П.П. Защо пък да не го вдигне, апарат като апарат. Едно време само този, на чието име се е води телефона ли вдигаше у вас? Моят, както казах е на името на мъжа ми. Дори по тези правила може да си го ползва свободно  hahaha

# 115
Сега кажи, че на неговия телефон търсят теб и затова отговаряш. То е ясно, че който ме търси, очаква да намери именно мен, а не мм или някое от децата. И аз много мразя да звъня на някоя приятелка, пък мъжът й да вдигне и да каже, че се къпе. Все едно, като не вдигне, няма да се сетя, че е заета.

# 116
  • Sofia
   Реална ситуация – любимият е в банята или извършва дейност, която го възпрепятства да говори по телефона. Аз по случайност чувам, че някой го търси. Казвам по случайност, защото нашите телефони винаги стоят на вибрация и е съвсем възможно да не се усетя, че в този момент се звъни, особено ако гледам телевизия или около мен е шумно. Понеже знам колко мрази да пропуска обаждания, обикновено, щом осъзная, че някой го търси, му нося телефона и го питам дали може да отговори. В повечето случаи, не му се занимава и директно ме праща да вдигам и да питам какво искат, пък после да му предам за какво става въпрос. Joy

# 117
Сега кажи, че на неговия телефон търсят теб и затова отговаряш...
Понякога да Simple Smile случвало се е и да спя и той да отговори на моя, и да свърши работата, за която са ме търсили. Приятелите ми не се сърдят, даже са благодарни, че не са чакали часове да се наспя.

Обаче пък не се бъркам в личното пространство на хората извън семейството ми. Не разбирам вие защо го правите  Mr. Green абсолютно не мисля, че дължа обяснение защо в личното ми пространство има място единствено човекът до мен, не разни познати и непознати във Фейсбук, затова приключвам  Peace

# 118
А нас още като деца ни учеха, че е признак на много лошо възпитание да бръкнеш в чужда чанта.
Скрит текст:
Не може всичко да е общо в едно домакинство, дори мъжът и жената да са дупе и гащи, децата порастват и о чудо - започват да имат нужда от лично пространство. Ако някой ми каже, че има тийн, който с охота да разреш на малия си брат да му отваря шкафа с лични вещи или да прибира и негови вътре, няма да повярвам. Или че не иска своя стая, а държи да си спи с мама и тате в спалнята, може и с баба и дядо в хола, ако са в дядовата ръкавичка.
Пък и възникват неприятни ситуации понякога - малкия ми син бръкнал в чантата на батко си, откъдето изрови някаква плюшка със сърчице, очевиден знак за любовно признание. Довлачи я и почна да си пее бате има гадже, бате има гадже. Е, как да не му отвъртиш един зад врата и да му припомниш да не рови в чужди вещи. Не знам кой нормален родител би поощрил доносничеството. То това е целта на ровенето - да намериш улика и ако при децата го разбирам и оправдавам донякъде, за възрастен го намирам за недопустимо.
Както казах и ние с брат ми така сме възпитани.
Ако нещо му потрябва на мъжа ми от моята чанта, носи ми чантата и аз си бъркам вътре да му го дам.
Вдигала съм неговия телефон, когато е в банята и един и същ човек /общ познат/ му звъни няколко пъти.
Разбира се след като съм чула "Мише, вдигни му най-накрая на ... и му кажи, че съм банята.
Фейсбук имам само аз. Ползвам си го на моя лаптоп без нужда от въвеждане на парола.
ММ никога не би си позволил да влезе и да разглежда.
Въпреки че се е случвало някой приятел да е качил снимки с нас във фб и да е звъннал на ММ да му каже "влез да видиш снимките". ММ е казвал "Аааа, нека Алиска да си дойде и ще ми ги покаже"

# 119
Едва ли ще разберем.
Но пък ако открия, че най-близкият ми човек ги реди зад гърба ми такива, последното нещо, което ще ме интересува е как съм го разбрала. Да си взима личното пространство и да си го носи у тях.

Аз мисля, че ако авторката изясни това, ще хвърли много светлина върху ситуацията.
Ако мъжът е видял профила случайно оставен логнат и спонтанно е взел тъпо решение, воден от любопитство, ги чака разговор за граници на личното пространство.
Но ако мъжът търси в разговорите потвърждение или отхвърляне на някакви съмнения, то си имат допълнителен, немалък проблем за разрешаване, дори да става въпрос за неоснователни съмнения.

Вкъщи сме постоянно логнати на всякакви устройства и паролите за пощи, профили итн са запаметени за удобство. Това не значи, че си четем съобщенията. Не си проверяваме и вещите, били те по джобове или по чанти, макар че след последното ни местене всяко копче и всеки лист хартия ми е минал през ръцете, така че вече не съм толкова силно резервирана по този въпрос, колкото бях преди.

Свекърва ми е от този тип жени, които обичат да си поспиват ,а като са будни навън по разходки  домакинската работа при нея не се ползва с предимство.Да не се впускам в подробности.Седем годишният ми син и беше на гости и решил да пусне прахосмукачка.Та се похвалил на майка ми колко много боклук събрал. И в дадената ситуация обсъждахме тази случка. Съпругът ми се обидил за това че я обсъждаме, че не си чистела и т. н. Това не е тайна, вижда се от далече, но щом става въпрос за мама- егото ни е накърнено. Трябвало е да я защитя пред майка ми,  ... Общо взето за това става въпрос...

Общи условия

Активация на акаунт