Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 261
  • 768
  •   1
Отговори
# 210
jovigirl,
Аз предлагам да оставим на природата Grinning . Нека цветята се аклиматизират към новите условия при теб, нека дойде естественият за нашите ширини период за развитие на цветоноси. А той идва съвсем скоро - септември-ноември.
Само гадовете Laughing професионалистите в оранжериите успяват да накарат орхидеите да цъфтят по всяко време, вкл. с помощта на препарати. За нас у дома е достатъчно да осигурим подходящи условия и грижи, и наесен - с намалената светлина, с общото понижение на температурите и температурните разлики между деня и нощта - магията се задейства. Ако се появят изключения, тогава ще ги борим Wink .

beauty_magnolia,
Така е, липсата на лоши новини е добра новина. Стискам му палци Praynig .
Погледнах си календара - мда, имам календар за орхидеите, не ми се смейте Crazy - последното третиране на моето е било в началото на юли.

Благодаря, Ренка  bouquet ! Ще имам предвид дългия срок. Засега самото мъничко положително развитие ме радва много.

Сарк,
Виждала съм орхидеи в такива ладии и стоят красиво. Не бих се поколебала и за миг ако намеря стъклени.
Но, като се замисля, наистина си бяха в транспортните саксии. Две влизат точно на дъното. Малко дълбочки идваха само, в смисъл трябва да се подбере цветето.
Май ще е най-добре да пробваш, стига да има от твоите саксии в магазина. Аз така подбрах кашпите за моите орхи: взех едно фалче и го бухах във всички възможни форми кашпи. Не ме биха Laughing .
А може и да вземеш една за проба и ако не става, да я ползваш за друго Rolling Eyes .

PS. Приключих с редакциите, извинете за неудобството Blush .

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 19:01 от Impala

# 211
Мне, мойте не са в транспортни, местя ги, като ги купя.

Тогава няма да се поберат в ласките за съжаление. Потърси някакви плетени кошници...

# 212
  • Ænima/Albuquerque
Тц, не искам така. Искам две орхи в една двойна кашпа. Толкова ли не могат да се посадят на едно място? Crossing Arms

Ей такава:

# 213
  • моята мила родна страна
jovigirl,
Аз предлагам да оставим на природата Grinning . Нека цветята се аклиматизират към новите условия при теб, нека дойде естественият за нашите ширини период за развитие на цветоноси. А той идва съвсем скоро - септември-ноември.
Само гадовете Laughing професионалистите в оранжериите успяват да накарат орхидеите да цъфтят по всяко време, вкл. с помощта на препарати. За нас у дома е достатъчно да осигурим подходящи условия и грижи, и наесен - с намалената светлина, с общото понижение на температурите и температурните разлики между деня и нощта - магията се задейства. Ако се появят изключения, тогава ще ги борим Wink .

Блогдаря, Impala, ще чакам.  Praynig

# 214
  • на острова на мечтите
Стана грешка в публикуването  newsm78наснимката

# 215
Да се оплача , в офиса ми са бутнали 2-те орхидеи , в резултат за изпотрошени корени,листа и чисто нов цветонос , беше ми първият откакто ги гледам,толкова му се радвах. Сложих ги в нови ,кори,изкъпах и полях с малко торчица. Дано да оцелеят. Praynig

# 216
Как ги къпете newsm78

# 217
Обилно с пулвелизатор с престояла вода. В офиса въздуха е много сух и мисля, че им се отразява добре.Правя го ,когато се сетя ,2-3 седмично

# 218
Не къпя , не са се оплакали....

# 219
  • Русе
Имам две такива пластмасови кашпи от години, но отдавна не съм ги използвала. Предпочитам стъклени прозрачни и тежки кашпи, поне за големите орхидеи, но може и да им дам втори шанс.  Grinning
Скрит текст:

# 220
Дълго се колебах между стъклени и керамични кашпи. Накрая избрах керамични, цветни Laughing .
За съжаление имам фалчета, които без опора биха се катурнали на мига.

# 221
  • някъде
Какви красоти сте показали  Heart Eyes
Аз чакам като захладнее времето да имат някакво развитие моите фалчета- 3 са живи и здрави, на четвъртата загни розетката и имам само коренчета останали тук там зеленички...нооо не я хвърлям, може пък да стане чудо  Simple Smile

# 222
Какви красоти сте показали  Heart Eyes
Аз чакам като захладнее времето да имат някакво развитие моите фалчета- 3 са живи и здрави, на четвъртата загни розетката и имам само коренчета останали тук там зеленички...нооо не я хвърлям, може пък да стане чудо  Simple Smile

Не я хвърляй.  HugМиналата зима съм забравила една орхидейка на остъклена тераса/бяха две в саксийка и ги разделих, затова я  дундурках да пуска коренчета/. Като я видях ми призля - двете й листенца бяха тъмно кафяви - премръзнали. Веднага я прибрах и се съвзе сладурката, почна да си пуска листенце, коренчета. Давам я като пример, че издържат и на студ /срамувам се, че я "подложих" без да искам на този стрес-студ-тест/.

# 223
И аз казвам да ѝ дадеш шанс. Само внимателно с поливането и на умерени условия.

Както всяко лято моите красавици са на балкона. През деня стават към 26-28 градуса, през нощта - с 4-5 по-малко. Температурите ще продължат да падат, светлината ще намалее, развитието ще се забави. В средата на октомври ще ги прибера при мен и ще чакам цветоносите.
Тази година имам няколко, които ме изумиха с продължителността на цъфтежа си - от февруари-март насам Heart Eyes .

# 224
  • някъде
Аз ги държа в хола, дори по цял ден са спуснати щорите  Rolling Eyes на терасата няма да ги грее слънце (може би само до към 10-11 часа), а нощем взе да става доста хладно, та се чудя да ги изкарам ли да седят все на терасата или да си ги оставя в хола  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт