Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 264
  • 768
  •   1
Отговори
# 225
Моите излизат на балкона, за да не си пречим взаимно Wink поне половината от годината. Зимата достатъчно ги дундуркам.
Нормалните хора не се занимават с такива акробатики - гледат си цветята на едно и също място. И постигат отлични резултати.
Колкото до температурите, миналата година ремонтирахме и останаха навън до средата на ноември и на до 17тина градуса нощем Crazy . Оцеляха без проблем, но все пак не препоръчвам такъв подход, просто нямах избор.
Иначе, ако помня правилно, оптималните температури за обикновените фаленопсиси са от 16 до 24 градуса.

# 226
Здравейте,
И аз от скоро съм собственичка на една бяла орха...в момента е цъфнала. Но одеве какво я разглеждах и от вътрешната страна на саксийката(нали има вдлъбнато в средата) виждам,че има нещо бяло, като пластмаса... newsm78 .От вън като гледам корените са зелени, но сега като я огледах отдолу ми се струва, че май има загнили. Съвет какво да правя, да я разбишквам ли или да изчакам???

# 227
Снимка?

# 228
Да му се не види, нещо не се оправям с това качване на снимки...от 1 час се боря да кача снимките някъде и не мога... #Cussing out #Cussing out #Cussing out Дали пък тази пластмаса не е от държача на цветоносите??? И се чудя да я ръчкам или не... newsm78
Май успях...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1287073771316238& … d=100000408829577

Последна редакция: пн, 22 авг 2016, 16:03 от pipi66

# 229
Не виждам добре снимките, но си мисля, че се ориентирам все пак.
Под основата на орхидеята има кошничка със сфагнум или торф. Ето такова нещо:
( снимката е на съфорумка  bouquet , от тук )
Останала е от бебешкия период на фалчето Laughing . Не създава проблеми в условията на оранжерийното оглеждане, но вкъщи може да доведе до гниене.
Извади цветето и я махни. Точно ще прегледаш и корените, макар че, доколкото виждам, те са в добро състояние.
Допълнителен съвет: засади по-високо отколкото е сега (3тата снимка). Нека стъблото и основата на корените да са извън субстрата.

# 230
Да...точно на такова ми прилича от това, което виждам. Страшно много благодаря за съвета! bouquet

# 231
Здравейте,
Импала беше права, имаше една кошничка и добре, че я видях и ми каза да я махна, обаче ми направи впечатление, че корите са доста сухи. Корените са зелени и май не трябва да поливам, а и нали е хубаво 3-4 дена да не се полива след ръчкане  newsm78 Изнесох я и по-нагоре...надявам се да се справя  Praynig

# 232
  • моята мила родна страна
Да попитам и аз още нещо....тези двечките отстрани на основното растение трябва ли да ги махна или да ги оставя да си живеят заедно?  newsm78

# 233
pipi66,
Ако корените са тъмнозелени и сочни, изпълнени, значи има предостатъчно влага в субстрата и саксията като цяло. За поливане ще е след като станат сивкави и леко лъскаво-сребристи.
Имай предвид обаче, че субстратът в центъра на саксията остава мокър по-дълго време. Затова е добре да се изчака повече, защото ако точно там стои постоянно мокро, ще започнат проблеми. По тази причина махнахме кошничката Grinning .
Преди да полея бих изчакала видимите корени даже леко да се посбръчкат. Или бих се ориентирала по теглото на саксията: ще олекне доста когато субстрата просъхне добре. След няколко пъти ще добиеш усет Hug . После, с натрупването на опит и нагаждането според условията при теб, можеш да минеш на поливане по график, режим. При мен е на 3-5 седмици.
Първото поливане след пресаждане правя винаги с фунгицид - може да съм наранила някой корен.

# 234
Значи, субстрата беше поне по мое мнения абсолютно сух, само това в средата, което махнах беше съвсем леко влажно. За сега няма от къде да си изнамеря фунгицид, проблем ли е ако просто изчакам до петък и тогава да полея, ако естествено има нужда, но така като гледам ще има?

# 235
Фунгицидът е по-скоро от предпазливост, не е чак задължителен.
Ако прецениш, че се налага, добре, полей в петък или през уикенда.
Но по принцип, не се притеснявай от засушаване на фаленопсис. Трябва да мине наистина много време преди да се случи нещо негативно. Напротив, многото и постоянна влага нанася повече вреди.

jovigirl,
Нямам опит с кейкита, съжалявам. Ако бяха на цветонос, горе-долу знам какво се прави на теория, но тези от стъблото ме плашат Crazy .

# 236
Кейкитата на стъблата най добре да си стоят там. Деленето им е небезопасно и за тях и за майката. Ще са си три в едно за повечко годинки.  Като им се вдървят и пораснат стъблата след 7-10 години могат да се делят.

# 237
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте и аз да попитам като човек отглеждащ първото си цвете. Подариха ми я преди 3-4 месеца и си цъфтеше много добре, поливам я през 2-3 дни, но скоро се преместихме и я взех със себе си и я сложих на сенчесто място за около месец докато се сетя, че надали на цветето му е добре в тоя мрак. Сега я сложих на по-светло, но без пряка слънчева светлина и за няколко дни й опадаха цветовете, можеби и защото прецъфтяха. Но сега се чудя добре ли е цветето или трябва да му помогна? От това което чета май трябва да разредя поливането. Слагам и снимки за да ме посъветвате:
http://pho.to/AIJu4

# 238
Здравей!

След 3-4 месеца цъфтеж естествено е дошло време за прецъфтяване. Цветоносът е започнал да пожълтява и да съхне откъм върха. Варианти:
- ако ти боде очите, може още сега да го отрежеш на 1-1.5 см. от основата му;
- може да го отрежеш когато пожълтее и изсъхне напълно;
- ако все пак остане някаква жива, зелена част от него, може да премахнеш само сухата, и е възможно от някоя спяща пъпка да се развие разклонение на цветоноса.

Силно съгласна съм да разредиш поливанията Grinning .
Отделно, отложенията по чинийката не ми харесват Rolling Eyes ...

И последно, на първата снимка се вижда, че едно листо е затрупано с корички. За стъблото не се ориентирам съвсем, но си мисля, че ще е добре да се открие повече. Може да издърпаш цялото растение малко нагоре и после да стръскаш саксията, за да падат корички на дъното и да го подпрат. Или, за по-лесно, може да махнеш горния слой корички.

# 239
Да попитам и аз още нещо....тези двечките отстрани на основното растение трябва ли да ги махна или да ги оставя да си живеят заедно?  newsm78

Остави ги, нормално е да ги има.

Общи условия

Активация на акаунт