Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 267
  • 768
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia, Bulgaria
Здравей!

След 3-4 месеца цъфтеж естествено е дошло време за прецъфтяване. Цветоносът е започнал да пожълтява и да съхне откъм върха. Варианти:
- ако ти боде очите, може още сега да го отрежеш на 1-1.5 см. от основата му;
- може да го отрежеш когато пожълтее и изсъхне напълно;
- ако все пак остане някаква жива, зелена част от него, може да премахнеш само сухата, и е възможно от някоя спяща пъпка да се развие разклонение на цветоноса.

Силно съгласна съм да разредиш поливанията Grinning .
Отделно, отложенията по чинийката не ми харесват Rolling Eyes ...

И последно, на първата снимка се вижда, че едно листо е затрупано с корички. За стъблото не се ориентирам съвсем, но си мисля, че ще е добре да се открие повече. Може да издърпаш цялото растение малко нагоре и после да стръскаш саксията, за да падат корички на дъното и да го подпрат. Или, за по-лесно, може да махнеш горния слой корички.
В общи линии разбрах инструкциите, даже вече го повдигнах малко, като натрупах отдолу пръстта.
Въпросът ми е има ли шанс пак да цъфне скоро? Ако не, то чак другата пролет ли ще има нови цветове?

# 241
При обичайното домашно отглеждане фаленопсисите развиват цветоноси най-вече през есента - септември-ноември. И отварят цветове през зимата - декември-февруари. Някои цъфтят повторно през пролетта-лятото, но като цяло не е норма. Това на теория.
На практика обаче опираме до конкретното растение: има такива, които цъфтят без проблем, други отказват, дълго Twisted Evil .
Пожелавам ти твоето да е от първия тип  bouquet .

# 242
Много е прогизнало това цвете с такова често поливане...А зимата може да стане още по лошо. Освен това с тази варовита вода и видимия кант отложение по чинийката който съм съгласна с Импала че е много притеснителен , нещата може да не се случат с цъфтежа есента

Последна редакция: пт, 26 авг 2016, 01:02 от _re_ge

# 243
  • Ænima/Albuquerque
При обичайното домашно отглеждане фаленопсисите развиват цветоноси най-вече през есента - септември-ноември. И отварят цветове през зимата - декември-февруари. Някои цъфтят повторно през пролетта-лятото, но като цяло не е норма.

А иначе, някои марули, като първата ми орха евър, цъфна след две години и половина, след като ми я подариха.  hahaha
Ама тогава бях лаик.  bowuu

# 244
  • моята мила родна страна
Да попитам и аз още нещо....тези двечките отстрани на основното растение трябва ли да ги махна или да ги оставя да си живеят заедно?  newsm78

Остави ги, нормално е да ги има.
Кейкитата на стъблата най добре да си стоят там. Деленето им е небезопасно и за тях и за майката. Ще са си три в едно за повечко годинки.  Като им се вдървят и пораснат стъблата след 7-10 години могат да се делят.

Благодаря за отговорите! Няма да ги пипам тогава, ще си живеят заедно.  Laughing

# 245
Aз да се похваля с купена стара орхидея, цъфнала от розетката (беше красива и й прежалих парите). Днес, след 2 години гледане на листа и коренаци, открих изненада. Малко раних единия корен, докато махна сраснало парче кора за да отворя място за листа, но при толкова корени се надявам да не му стане нищо   newsm44

# 246
  • Sofia, Bulgaria
Много е прогизнало това цвете с такова често поливане...А зимата може да стане още по лошо. Освен това с тази варовита вода и видимия кант отложение по чинийката който съм съгласна с Импала че е много притеснителен , нещата може да не се случат с цъфтежа есента

Ами принципно знам, че в София водата не се води варовита... Можеби ще му взема някаква минерална или изворна и с нея ще поливам.
За поливането вчера четох нещо от рода, че се чака корените леко да посивеят и тогава имало нужда от вода, така ли е?

# 247

Ами принципно знам, че в София водата не се води варовита... Можеби ще му взема някаква минерална или изворна и с нея ще поливам.
За поливането вчера четох нещо от рода, че се чака корените леко да посивеят и тогава имало нужда от вода, така ли е?

Ами не само, трябва и да просъхне целия субстрат без влага конденз и други видими във саксията... И корените да станат много светло сребристи. И ако има съмнения изчакваш още 2-3 дена. Общо взето най много орхидеи заминават от преполиване....А за водата добър вариант е престояла над 24 часа..

# 248
Aз да се похваля с купена стара орхидея, цъфнала от розетката (беше красива и й прежалих парите). Днес, след 2 години гледане на листа и коренаци, открих изненада. Малко раних единия корен, докато махна сраснало парче кора за да отворя място за листа, но при толкова корени се надявам да не му стане нищо   newsm44

Честито!!!!

# 249
И аз да се похваля с първи домашен цъфтеж

# 250
Браво  bouquet ! Много са красиви и екзотични тези "паяци".

# 251
Много и се радвам, че тези с по-тънките корени, досега ме затрудняваха, имам още две, едната показа цветоносче, третата почива

# 252
Здравейте,
Моето фалче не е добре нещо. Като дехидратирани ми стоят листата, като е полято в четвъртък. Корените ми сивеят като че ли  newsm78 Дали пък да не го полея  newsm78

# 253
Някой...съвет???

# 254
Здрав и правилно полят фаленопсис не може да просъхне толкова за четири дни, че чак да се сбръчкат листата.
Оттук вариантите са два:
- неправилно поливане - тип "сипах малко в чинийката" / "полях с една супена лъжица отгоре". В масовия случай най-доброто поливане е чрез накисване;
- проблеми с корените - недостатъчно количество, гниене.

Общи условия

Активация на акаунт