Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 158
  • 768
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Почвата само в тор ли я накиснахте ? Аз съм чела, че преди пресаждането трябва почвата да се накисне за 24ч във вода. Всеки път така процедирам и съм нямала проблеми.

Корите ги накиснах в тор, която разтворих във вода. Утре ще кача снимки.

# 691
  • София
Това са проблемните орхидеи:

Скрит текст:

- това е голямата, след като я пресадих тези корени май изсъхват?!

# 692
Според мен всичко идва от корените. Ако те на са добре и самото растение няма как да е. Преместете ги в отопляема стая и на прозорец и накисвайте във вода,едва когато корените побелеят.
Пускам един линк, на който попаднах току що във фейсбук. Няма нищо общо с вашият проблем, но ще е полезен за тези, които са се сблъскали с окапването на пъпки.
http://blog.orhidei.bg/2017/01/09/zashto-izsahvat-papkite-na-orhideite/

Успех и дано се оправят!

# 693
  • Варна
И по листата има някакви петна, като от измръзване или изгаряне. На перваз ли стоят? Внеси ги в топла стая, поне 20 градуса да има. Корените не се виждат на снимките, не мога да преценя имат ли нужда от поливане или не. Имам 2-3 орхидеи, които се сбръчкваха така, при всички беше от кофти корени. Поливах по-честичко, но отгоре, за да не се киснат прекалено много корите, в същото време да има влага. Всичките преодоляха проблема след време. Но на твоите ми се струва, че освен всичко друго им е студено или им е било в някакъв момент.

# 694
  • София
Благодаря ви за включването.  И аз мисля, че им е студено....включваме отопление само когато сме в къщи - сутрин за малко и вечер, като се приберем от работа.

# 695
  • Ænima/Albuquerque
В ателието ми измръзнаха две орхидеи, докато не работеше и нямаше кой да отоплява през уикенда. Листата са в потресаващо състояние, едни меки такива, като пълни с вода. Мисля, че дори да ги прибера вкъщи, пак няма шанс за тях. Какво мислите?

# 696
  • Варна
За листата шанс няма, за самото растение... кой знае. Зависи дали точката на растеж е засегната.

# 697
Нищо не губиш, ако ги прибереш, за два три месеца ще стане ясно има ли живот в тях или не.
На свекърва ми едни измръзнали орхидеи им паднаха всичките листа присадихме ги и са си живички и цъфтят няколко пъти вече оттогава.

# 698
В ателието ми измръзнаха две орхидеи, докато не работеше и нямаше кой да отоплява през уикенда. Листата са в потресаващо състояние, едни меки такива, като пълни с вода. Мисля, че дори да ги прибера вкъщи, пак няма шанс за тях. Какво мислите?

Миналата зима съм забравила една орхидея, която бях изнесла на остъклена тераса на светло да реанимирам. Само в съд над вода. И я намирам случайно посред зима, сбутана между другите саксии. Заледена буквално, като й пипнах двете измъчени листенца бяха ледени, третото беше покафеняло от измръзване. Така ми стана жал, веднага я прибрах и не я отписах. На топличко, за кратко време си пусна ново листенце и сега има две листа и корени. Още е над вода, но се развива. Даже и тук бях питала за съвети. Моята беше стъбълце, сухо, едно или две коренчета и 3 листенца и то в процес на оцеляване... Ще се възстановят и твоите  Hug

# 699
  • Добрич
Здравейте група.От скоро ви чета.Толкова са красиви орхидеите,че чак съм влюбена в тях.Имам две,но едната беше много зле.Корените и бяха изсъхнали,листата като изпити,започнаха да гният.Изрязах всичко.Мисля че я губя,въпреки всичко ще опитам да я съживя.Четох доста за реанимация на орхидеи,поставих я над вода,но не знам трябва ли да се допира до водата,във водата ли трябва да е или над водата?Правилно ли съм я сложила според вас-леко се допира до водата?Страх ме е да не почне да загнива...Моля помогнете,много искам да я спася.Дали е възможно според вас?Има ли шанс?Надявам се да не загубя и другата,защото и тя няма много корени.Изглежда добре.Зачестих и поливанията,като я опръсквам от време на време,понеже в стаята е топло.Опръсквам леко листата като и корите.Ето как изглежда орхидеята за реанимация:

# 700
  • Ænima/Albuquerque
Благодаря ви, момичета!  Hug
Ще снимам и ще покажа, като ги донеса.

И да ви се оплача - минито ми изхвърли и останалите неотворени пъпки - цели шест. Милото успя да отвори само две цветчета.  Cry

# 701
  • София
Разгледах корените на двете проблемни орхидеи - в много добро състояние са. Явно на листата студа не се отразява добре.

# 702
При мен тазгодишният цъфтеж се развива твъъърде бавно Confused . По-късно се появиха цветоносите и пъпките са още много малки. Други години по това време имах вече отворени цветове, тази - тцъ. Добре, че имам няколко купени, които цъфтят, иначе щеше да е безцветна мъка вкъщи Laughing .

# 703
Роси, не виждам нито едно коренче на снимката и листата ми приличат на отрязани

# 704
  • Варна
Роси, не виждам нито едно коренче на снимката и листата ми приличат на отрязани
И на мен така ми изглежда. Ако не е имало загниване на стъблото не знам защо е било отрязано така брутално.

Общи условия

Активация на акаунт