Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 91 961
  • 768
  •   1
Отговори
# 705
  • Добрич
Отрязано е понеже всичко надолу беше черно и тръгваше на горе.Не се сетих да я снимам преди да я отрежа.Гледах в You to be една рускиня как ги реже когато са изсъхнали  и изгнили корените,гледах и доста форуми.Не знам дали е правилно.Направо съм болна.Имам доста цветя и всички вървят доста добре,май с орхидеите ме ми се получава  Sad

# 706
  • София
Аз също гледах в YOTUBE видео, една рускиня показа при загниване на корени на орхидея как се процедира. Отряза до здраво и сложи във влажни кори. След 1 м. орхидеята беше изкарала корени. Чела съм, че когато се реже орхидея се поръсва с канела или въглен. Вие правите ли го?

# 707
Аз също гледах в YOTUBE видео, една рускиня показа при загниване на корени на орхидея как се процедира. Отряза до здраво и сложи във влажни кори. След 1 м. орхидеята беше изкарала корени. Чела съм, че когато се реже орхидея се поръсва с канела или въглен. Вие правите ли го?

Канела не е желателно ако има захар. Въглен е по нормално. А най нормално е да се остави да засъхне среза поне 24 часа. При пресни рани не се сади в мокри кори и не се полива. Полива едва след 3-4 дена. А кое как се реже е много въпросно защото всичко зависи от основно от цветето, не винаги цветята оживяват след такива манипулации колкото и правилно да сте направили всичко.

# 708
В този случай само листа нямам никакъв личен опит .
Но пък ако Роси реши да сподели как протичат нещата ще ми е интересно да прочета. Досега не съм попадала на такова инфо така да се реанимира

# 709
  • Добрич
Дааа и аз гледах че я слагаха в кори,някак си странно ми изглежда да пораснат корени без вода,тя само почистваше с тампон листата.Иначе четох за топсин и разни фунгициди,но не ми се ползват силни препарати в момента защото съм бременна.Иначе канела съм чувала и въглен да,което помагало против гниенето и гъбичките,иначе за захар съм чувала че засилва растежа на корените,понеже било глюкоза,както и английска сол за цъфтежа мисля...Но всичко е само четено и не знам дали действа,не съм прилагала нищо освен сега канела и въглен.Така или иначе няма много шанс,но ще опитам пък каквото стане.Според вас с водата ли да се опитам или с кори?

Иначе информацията ми е от всякъде и вече ми е каша.Четох доста в един форум,но там сякаш никой нищо не пише вече - forum.flowersnet.info  Гледах разни клипове и разни статии,снимки,you to be.За реанимация с  вода,слагаха по принцип орхидеята в голяма бутилка,за да се получи парник... Абе много информация,различни начини и затова ми е пълна каша...Ако някой има по добър вариант за реанимация,моля нека сподели или поне линк,защото нямам никакъв опит  Sad

# 710
В общи линии всички методи за реанимация са успешни при различни условия. Зависи от много неща - въздушната влажност, температурата, светлината, освен това и от самото растение. По принцип за обичайните условия по нашите географски ширини метода над вода дава доста добри резултати, с изключение на живеещите край морето. Там този метод е доста условен и като цяло не е толкова успешен - ре_ге може да каже повече. Другото, което също работи много добре, е да се сложи цветето в мини парник - например в буркан, в плик или пък да се затвори с отрязана бутилка. Аз ги слагам в буркани за най-лесно. На дъното слагам някакви камъчета - имам керамзит, но всякакви камъчета или чакъл ще свърши работа. Отгоре слагам един слой сфагнум. После поливам така, че водата да е под ръба на нивото на камъчетата. Слагам орхидеята отгоре и затварям. Хубаво е да се наблюдава често и ако тръгне гниене или мухъл да се измие с кислородна вода и да се модифицира парничето.
Лошо е, че в този сезон много трудно се реанимират орхидеи и въобще цвитя, защото е студено и светлината е крайно недостатъчна. Пролетно и лятно време се реанимират с поглед, но зимата е много трудно.

# 711
Здравейте!
Нова съм в темата и по отглеждането на орхидеи, имам само 2 фаленопсис, но това ме грабна. А вие размножавате ли, че никъде не срещнах.

# 712
  • ... рееща се.
Под размножаване опрашване ли имаш предвид?

# 713
Не, четох,че опрашването при дом. условия е невъзможно. Ако намеря, ще публикувам линк. Искам само да знам дали някой вече го е правил.

# 714
Този метод на размножаване е много рискован това първо и второ неприложим за млади цветя. Като казвам млади имам предвид че за рязане на стъблото на две и трябват да е поне 8-10 си а то става такова след минимум 5 години.

# 715
  • на острова на мечтите
Моите орхидеи имат покарали филизчета . Едната има цели три Party Сега ще чакам да цъфнан  Grinning

# 716
 Simple Smileще цъфнат и ще им се радваш

# 717
Нямах търпение да покажа вече "реколтата" си от засега две орхидеи.
Скрит текст:
И двете са белички, но устничките им са различни. Вижда се и колко пъпчици чакат да се отворят. Остана да ме зарадва и лилавата ми орхидейка  Heart Eyes

# 718
  • Ænima/Albuquerque
Мале, мале, каква красота! И колко пъпки!   Heart Eyes

Мойте все некви стиснати, по 5-6 пъпки вадят. Тези в кухнята хвърлят пъпки - минито изхвърли всички без две, които пък увахната скоропостижно. Сега една друга е почнала да засушава една пъпка, направо не знам, ще ги местя в спалнята на пролет май...  Tired

П.П. Орхите в ателието умряха безвъзвратно.

# 719
Моите образуват конденз в едната част от саксията, която в към прозореца... надявам се да не им навреди. Вие как мислите?

Общи условия

Активация на акаунт