Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 221
  • 768
  •   1
Отговори
# 120
  • някъде
Едната ми орхидея изгни Sad

От колко време имаш Диди? Била е болна или проблеми с поливането?
От март месец и последна тя окапа...но преди известно време им мих листата и ги облях с вода та явно това е повлияло, иначе не си обяснявам това изгниване за 2-3 дни. Първо едното листо окапа и тогава видях черното там където избиват листата, след което окапаха и другите и остана само изгнилото (розетка може би се казва).

# 121
_rе_ge, кога пак цъфти камбрията?Четох ,че веднъж годишно,вярно ли е?И нова булба ли трябва да изкара?Дали да я торя?

# 122
Минитата в какво е по-добре да се отглеждат - в сфагнума, в който са купени и евентуално да се замени с нов пак сфагнум или в кори да се пресадят скоро след закупуването? bouquet

# 123
Малко домашни цъфки:
Скрит текст:
По-важното обаче е, че успях да съборя цимбидиума. Определено не е като да събориш фалче Mr. Green . Надявам се да е схванал намека и да вземе да цъфне наесен Naughty .

# 124
  • София
Минитата си ги гледам в мъх, защото много бързо съхнат, за сега проблем нямам, даже няколко пъти ги изпуснах и се бяха дехидратирали, защото ги киснех с другите орхидеи, но искат по-честа поливка.
При мен ново няма, освен, че разбрах защо нищо не изкарва цветонос, а само листа и корени - торя с някакъв тор за орхидеи, който е почти само азот, сега си взех с калий и фосфор за цъфтеж и от следваща поливка ще ги наторя.

# 125
Често съветват въобще да се спре торенето за да цъфне фаленопис.  Добре торении поливни орхидеи казват че не изпитват нужда да цъфнат.

_rе_ge, кога пак цъфти камбрията?Четох ,че веднъж годишно,вярно ли е?И нова булба ли трябва да изкара?Дали да я торя?

Аз отглеждам камбрии от октомври 2015. До сега  някои цъфтяха дори два пъти на домашно. колкото е по богато растението има повече булби в различна степен на израстване- толкова по често и обилно ще имате цъфтеж. аз поне така го разбирам.

# 126
Минитата ги гледам като другите в кори, цъфтят си, само ги засаждам в една идея по голяма саксийка.
Но ми свършиха запасите от този малкия размер и никъде не намирам.
Някой, ако е видял да продават някъде ще съм благодарна да сподели.

# 127
Благодаря ви vitaminka и zari65 за отговорите за минитата. Като гледам моето ми изглежда да му е тясничко. Ще потърся по-голямо съдче и още един въпрос - да оставя ли част сфагнума му и да допълня с кори, дали ще му е полезен?

Зари, ако не намериш малка саксийка пробвай в кутийка прозрачна. Ползвам и за големите орхидеи кутии вместо саксии и добре си пасват.  Heart Eyes

# 128
Ползвам, последния път купих ,едно фъстъчено масло заради кутийката, че ми беше точен размера.
Кейкитата също ги садя в малки саксийки с кори

# 129
Ползвам, последния път купих ,едно фъстъчено масло заради кутийката, че ми беше точен размера.

Замислих се дали съм виждала толкова малки прозрачни саксийки да продават някъде newsm78

# 130

Замислих се дали съм виждала толкова малки прозрачни саксийки да продават някъде newsm78

Аз посадих две бебета / но не мини, а обикновени фалчета/ в кръглите кутийки от клечки за уши, само че пробих доста дупки. Добре си се развиват в тях. Дори едното май ще трябва вече да го местя в по-голяма саксия.

# 131
  • София
Аз съм на мнение, че орхидеите цъфтят по-хубаво, когато им е тясно, иначе правят корени и листа, за да запълнят саксията. В кутийки от клечки за уши, салати и т.н. не е препоръчително да садите, защото, ако сте забелязали на саксиите за орхидеи отдолу има улеи за отичане на водата, така че корените да не загниват. В борсата съм виждала да продават саксийки по 50ст, аз спрях да ги пресаждам в нови, измивам с гореща вода и садя в същата саксия, а за най-големите орхидеи взех от Практикер от пластмасовите саксии за орхидеи и ги надупчих с поялника.

# 132
  • ... рееща се.
Ами то и кутийките от клечки за уши, салати и т.н. могат да се надупчат, аз точно в подобна засях едно реанимирано фалче и тъй като пластмасата беше доста тънка действах направо със запалката Mr. Green Иначе и аз като теб използвам транспортните след измиване, даже не ми минава през ум да ги хвърлям.

# 133
Ето два от моите дребоси:
Скрит текст:
Полуминито е в саксия 9-ка от твърда пластмаса. Не съм я дупчила допълнително.
Минито дори не е в саксия, а в нещо като дебело фолио:
Скрит текст:
Развива се добре, корените се навиват на дъното и полека-лека избутват всичко нагоре. Ще почака доста за пресаждане.
Това, че са в сфагнум ми позволява да ги поливам на един режим с 'нормалните' фаленопсиси (в кори, в надупчени 12-ки и в кашпи). Но ще трябва да презимуваме успешно поне веднъж, за да имам увереността, че съм улучила точния подход.

След купуването спазвам задължително следните неща:
- отстранявам сфагнума около стъблото и началото на корените
- не поливам докато сфагнума не просъхне напълно - купувала съм такива, които буквално текат Crazy
- първото поливане е с инсектицид и фунгицид - интересни бубаляци се откриват в сбитата топка мъх Mr. Green

# 134
Скрит текст:
Ето два от моите дребоси:
Скрит текст:
Полуминито е в саксия 9-ка от твърда пластмаса. Не съм я дупчила допълнително.
Минито дори не е в саксия, а в нещо като дебело фолио:
Скрит текст:
Развива се добре, корените се навиват на дъното и полека-лека избутват всичко нагоре. Ще почака доста за пресаждане.
Това, че са в сфагнум ми позволява да ги поливам на един режим с 'нормалните' фаленопсиси (в кори, в надупчени 12-ки и в кашпи). Но ще трябва да презимуваме успешно поне веднъж, за да имам увереността, че съм улучила точния подход.

След купуването спазвам задължително следните неща:
- отстранявам сфагнума около стъблото и началото на корените
- не поливам докато сфагнума не просъхне напълно - купувала съм такива, които буквално текат Crazy
- първото поливане е с инсектицид и фунгицид - интересни бубаляци се откриват в сбитата топка мъх Mr. Green

Би ли споделила какви препарати ползваш?

Общи условия

Активация на акаунт