Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 288
  • 768
  •   1
Отговори
# 285
  • В страната на мечтите
Благодаря ти, Impala, в събота отивам на пазар за субстрат и Топсин и се заемам...  Hug
Топсинът навсякъде ли може да се намери под това име? Живея в Германия, та затова се чудя дали ще го позная  newsm78

Значи стъпките са следните:
1.вадя и изхвърлям корите
2.режа всички корени до здраво с остра почистена със спирт ножица, дано останат изобщо някакви след това
3. пръскам корените и листата с разтвор на Топсин според указанието на опаковката
4. слагам в нови кори и гледам влюбено Simple Smile

Пропускам ли нещо? Кога мога да полея след пресаждането? колко време след поливане мога да я вадя всъщност? И ако измия добре саксията с топла вода и след това я изплакна и нея с разтвор на Топсин, мога ли да я използвам, или по-добре да взема нова?

Много й треперя, дано не объркам нещо... #Crazy

# 286
Да, името е същото (TOPSIN 70 WDG), но предполагам, че ще свърши работа и всеки друг системен фунгицид, който успееш да намериш.

По стъпките:
1. Съгласна.
Принципно обаче старите кори може да се дезинфекцират чрез варене и изсушаване.
2. Конкретно при гниене е по-добре да събличаме Laughing , отколкото да режем.
Корените на орхидеите са устроени така, че имат външен слой, който при теб е изгнил, и в средата едно здраво влакно, което е по-добре да остане, защото ще върши все пак някаква работа известно време.
С пипане лесно ще разбереш кои корени са здрави и кои гнили, както и докъде конкретния корен е здрав или изгнил: здравите части са плътни, твърди, а изгнилите ще ти останат в ръцете. Просто стигаш до здравото, изтегляш изгнилата обвивка и остава кореновото влакно.
3. Да, предполагам, че може да се третира цялото растение, но лично аз напръсквам обилно само корените (с особено внимание върху "раничките") и дънцето. На следващия ден пак напръсквам и после садя.
4.1 При засаждането обърни внимание на следните неща:
- да не е твърде голяма саксията и да няма излишно много субстрат;
- растението да е укрепено и да не е засадено надълбоко.
4.2 За първата орхидея флюбеният поглед е за-дъл-жи-те-лен Joy ! Имай предвид обаче, че фаленопсисите са бавни растения, както и че е възможно нещата да тръгнат първо на зле, а после да започнат да се оправят. Нужно е търпение и спокойствие (за цветенцето) Wink .

По допълнителните въпроси:
- нека първото поливане след пресаждането да е поне след 7-10 дни. И нека да е с фунгицид;
- може да се вади по всяко време, независимо кога е било последното поливане;
- ако старата саксия ще е подходяща, преспокойно можеш да измиеш с гореща вода и препарат за съдове (аз използвам и леко абразивен препарат), и после да я минеш старателно със спирт и памуче.

И най-важното - не се притеснявай Hug !
Успех!

# 287
Здравейте. Аз съм нова в отглеждането на орхидеи. Приятелка ми подари две бебета от една майка и въпросът ми е мога ли да ги засадя и двете в една саксия, по-голяма? Или трябва да са отделно? Благодаря ви предварително и се извинявам ако вече това е обсъждано, започвам да чета от първата тема и да се запозная с всичко Simple Smile

Възможно е да бъдат засадени заедно но логичния въпрос е защо? Еднакъв цвят ли са?

# 288
  • Барселона
Здравейте. Аз съм нова в отглеждането на орхидеи. Приятелка ми подари две бебета от една майка и въпросът ми е мога ли да ги засадя и двете в една саксия, по-голяма? Или трябва да са отделно? Благодаря ви предварително и се извинявам ако вече това е обсъждано, започвам да чета от първата тема и да се запозная с всичко Simple Smile

Възможно е да бъдат засадени заедно но логичния въпрос е защо? Еднакъв цвят ли са?

да, еднакъв са. Искам в правоъгълна саксия да ги засадя.

# 289
Каквато и да е -  ако няма дренаж са обречени. Орхидеите не са съвсем обикновени цветя и докато човек може да си позволи малко гимнастики трябва да понатрупване опит. Иначе лесно си заминават от препопливане.

# 290
  • Пловдив
Добро утро Simple Smile Нещо не мога да сметна кък да разтворя Тапсин-М ,опаковката е 10 грама .За 1 литър вода 1 грам ли трябва да добавя?Искам да полея превантивно с разтвора или трябва да извадя мини орхидеята  и да пръскам по корените/имам няколко изгнили коренчета/?

# 291
  • В страната на мечтите
 Cry Положението при мен е плачевно, а дори не успях да открия топсин или нещо подобно...утре пак ще търся, засега само извадих и 'обелих' корените. Ето резултата, трябва ли още да махам, не ми изглежда добре...
Преди

След

# 292
4erito,
Не ми харесва описаното Confused . Най-новото листенце ли гние? Значи розетката е заминала. Според мен най-добре хвърляй. Гниене + кофти корени = няма шанс.

Последен отчаян опит за спасяване - ако розетката е голяма с други листа, може да се отреже до здраво, отрязаното да се намаже със спирт примерно. Ако се спре гниенето на корените и има листа, дори с отрязана розетка, растението може да оживее и след / мнооого/ време да пусне бебче. Преди време почнаха да ми гният няколко така, никакви прахове и спиртове не помогнаха и спасих само една с гниеща розетка /но здрави корени/, която превантивно отрязах максимално надолу.

# 293
  • Перник
Здравейте!  Снощи ми стана много тъжно като реших да,огледам корените на моята орхидея и открих, че всички са изсъхнали, с изключение на показания на снимката, като той май е тръгнал да гние Sad
Според вас има ли шанс да я спася и как?
Благодаря!

# 294
  • на острова на мечтите
Здравейте!  Снощи ми стана много тъжно като реших да,огледам корените на моята орхидея и открих, че всички са изсъхнали, с изключение на показания на снимката, като той май е тръгнал да гние Sad
Благодаря!

не се отварят снимките. Опитай се да ги сложиш в съд с вода за поне час или повече Hug

# 295
Здравейте!  Снощи ми стана много тъжно като реших да,огледам корените на моята орхидея и открих, че всички са изсъхнали, с изключение на показания на снимката, като той май е тръгнал да гние Sad
Благодаря!

Виждат се така

https://www.dropbox.com/s/qvzm975qy7ouwp5/1474263356038385758637.jpg

https://www.dropbox.com/s/9akfrfhpv499wrf/14742634134392081158379.jpg

# 296
Благодаря!

Купи тосин от агропатеки и намажи долницата където чернеес него. От там трябва реанимация но не знам в каква среда. За гниещо цвете изцяло водно е неподходящо. Може полуводно с ежедневно омокряне с вода или над вода но без пряк контакт...

# 297
  • Перник
Благодаря,  ще купя и ще го намажа. Hug
 А този корен,  който е останал да го отрежа ли, мисля, че и той е изгнил. Иначе сложих орхидеята в един буркан с вода като само корена малко допира водата, но май не е добра идея при положение,  че не е здрав. Ако има нужда ще се опитам да кача още снимки.
Благодаря за оправянето на линковете, пиша през телефона и не можах да ги сложа като хората  Embarassed

# 298
Благодаря,  ще купя и ще го намажа. Hug
 А този корен,  който е останал да го отрежа ли, мисля, че и той е изгнил. Иначе сложих орхидеята в един буркан с вода като само корена малко допира водата, но май не е добра идея при положение,  че не е здрав. Ако има нужда ще се опитам да кача още снимки.
Благодаря за оправянето на линковете, пиша през телефона и не можах да ги сложа като хората  Embarassed

Остави го корена или поне билката му. След обработката с топсин се надявам да поспре да гние. Правилно е това с копирането едва на водата но пак следи дънцето на цветето, ако почне да се покрива с бели точки и е много влажно трябва да сеопръсква отново с топсин или да се мие с кислородна вода.

# 299
life_is_love,
Не е чак трагично положението, според мен има шанс Peace .
Но намери фунгицид. Може да пръскаш и с кислородна вода - тя ще поспре процеса на гниене, но един системен фунгицид ще реши проблема. Третирането ще е първо "на голо" по корените, после с поливането.
Възстановяването зависи от редица фактори, но най-важното е гниенето да спре.

Общи условия

Активация на акаунт