Перилни препарати и омекотители – 39

• 82 607
  • 729
  •   1
Отговори
# 570
Ако програмите се различават само по това - ок, съгласна съм, че производителят просто е решил да ни заблуди, че предлага много опции, като е нарисувал 10 картинки на програматора.

С уговорката, че различните производители използват различни алгоритми:

Програмите в една машина, така както са зададени, се различават по:
-Времетраене
-Температура
-Скорост на центрофугугиране
-Съотношение вода/пране в основния цикъл и при плакнене (не при всички)
-Брой изплаквания (не при всички)
-Режим на барабана при пране

Това са и всички параметри, които обуславят режима на работа на една машина, това не е космически кораб.

Хубавите машини, под една или друга форма позволяват контрол на повечето от тези параметри в рамките на избрана програма. В моя случай, всички освен последно споменатия. Програматорът ми позволява и репрограмиране на EEPROM-a, но не бих се занимавал с това, напълно доволен съм от свършеното от инженерите на Бош.

Ще повторя: който разполага с подходяща машина и знае какво прави (той и машината му) може  да оптимизира програмите си, т.е. да извлече максимума от машината за конкретните условия. За останалите има препрограмирани режими, които в общия случай вършат работа.

# 571
Здравейте! От известно време следя темата, teta75, благодаря, че сподели за тази тема! bouquet Много полезни неща научих.
TAED, дори и при машините с аква сензор ли трябва винаги да се избира допълнително плакнене? Благодаря!

# 572

TAED, дори и при машините с аква сензор ли трябва винаги да се избира допълнително плакнене? Благодаря!

Не знам какво точно е "аква сензор", предполагам запазена марка на някой производител, на практика технология за претегляне на прането и съответно дозиране на водата.

Да и в този случай препоръчвам. В гонене на всякакви полубезмислени "еко" и енергийни класове, производителите доста се поувлякоха в намаляване на количеството на  водата. Особено при бюджетните марки и модели това се превърна в маркетингов трик за спечелване на клиенти, но за сметка на влошено качество на изпиране и изплакване. Това, съчетано с честото претоварване на машините (за което не са виновни само потребителите) води до лоши резултати.

# 573
Аква сензор е сензор, който измерва мътността на водата при изплакване.  Peace Аз мислех, че това е достатъчно, но пък машината има и бутон допълнително изплакване. Досега не съм го ползвала. Ще го включа при следващото пране, да видя какво ще изписва, че прави.
Иначе пералнята претегля прането и дозира водата. Марката е Бош и е на почти 14 години. Аз много разделям дрехите, почти не пера на пълен капацитет.  Peace Не знам това дали е проблем.
Благодаря за отговора!

# 574
Преди време ,по някаква си моя логика, съзнателно перях при не съвсем пълна пералня /пълна според зададените от производителя килограми/. Майстор от сервиз ми каза,че оптималното количество сухо пране осигурява триене между дрехите,подобно на търкането на ръка, което води до по-добро изпиране. Дали е вярно-не зная. Логично е. От тогава избягвам/когато мога/ полупълна пералня.
Но не я и претоварвам. И с добър прах резултатите са отлични.

# 575
Здравейте! От известно време следя темата, teta75, благодаря, че сподели за тази тема! bouquet Много полезни неща научих.

О, не съм разбрала Grinning радвам се, че съм помогнала  Hug

# 576
А това е съставът на Ариел маунтин спринг - уж актуалният
Скрит текст:

Sodium Sulfate
    Sodium Carbonate
    Sodium Carbonate Peroxide
    Sodium C10-13 Alkyl Benzenesulfonate
    Sodium Silicate
    Zeolite
    TAED

Aqua
    Sodium Acrylic Acid/MA Copolymer
    C12-14 Pareth-7
    PARFUM
    Citric Acid
    Sodium Laureth Sulfate
    Co-polymer of PEG / Vinyl Acetate
    Cellulose Gum
    Tetrasodium Etidronate
    Sodium Chloride
    Hydrated Silica
    Brightener 15
    Dodecylbenzene Sulfonic Acid
    Sulfuric Acid
    Sodium Tallowate
    Anionic modified polyester
    PEG/PPG-10/2 Propylheptyl Ether
    Kaolin
    Microcrystalline Cellulose
    Bentonite
    Titanium Dioxide
    Silicone Compound
    Dextrin
    Sodium Polyacrylate
    Polyethylene Glycol
    Hexyl Cinnamal
    Polyvinyl Alcohol
    Coumarin
    Protease
    Tripropylene Glycol
    Lipase
    Geraniol
    Mannanase
    Magnesium Sulfate
    Glycerin
    Calcium Carbonate
    Amylase
    Sodium Hydroxide
    Trideceth-n
    Sucrose
    Zinc Phthalocyanine Sulphonate
    Colorant
    Colorant
    Sodium Coceth-30 Sulfate
    Colorant
    Colorant

Да, но като се знае, че която съставка е по-нагоре в списъка, е в по-голямо количество, може да се добие представа.
Значи ли това че Тайд би трябвало да е по избелващ защото първите пет съставки са еднакви и с еднаква последователност а ТАЕД при Тайд е една позиция по нагоре от колкото при Ариел
Tайд:
Скрит текст:
Sodium Sulfate
Sodium Carbonate
Sodium Carbonate Peroxide
Sodium C10-13 Alkyl Benzenesulfonate
Sodium Silicate
TAED

Aqua
Zeolite
Sodium Acrylic Acid/MA Copolymer
Citric Acid
C12-14 Pareth-7
PARFUM
Sodium Laureth Sulfate
Cellulose Gum
Co-polymer of PEG / Vinyl Acetate
Tetrasodium Etidronate
Hydrated Silica
Sodium Chloride
Dodecylbenzene Sulfonic Acid
Brightener 15
Sulfuric Acid
PEG/PPG-10/2 Propylheptyl Ether
Anionic modified polyester
Sodium Palmate
Kaolin
Microcrystalline Cellulose
Titanium Dioxide
Silicone Compound
Dextrin
Sodium Polyacrylate
Linalool
Sodium Tallowate
Sodium Cocoate
Polyethylene Glycol
Polyvinyl Alcohol
Protease
Benzyl Salicylate
Tripropylene Glycol
Mannanase
Lipase
Sodium Hydroxide
Magnesium Sulfate
Glycerin
Calcium Carbonate
Amylase
Trideceth-n
Colorant
Sucrose
Colorant
Colorant
Sodium Coceth-30 Sulfate
Colorant

# 577
Може само да се гадае. Аз така разбрах...виж и поста на TAED там някъде до постовете, които си цитирал...

# 578
  • оттам, откъдето започва България
 dance    Макар и недолюбван в темата, ще ми се наложи да пробвам Излязох по работа на центъра, а там микробуса им и раздават промоционални кутии от 300 гр. На аромат са го докарали, да видим как ще изпере като му дойде времето за проба.  Peace

# 579

Значи ли това че Тайд би трябвало да е по избелващ защото първите пет съставки са еднакви и с еднаква последователност а ТАЕД при Тайд е една позиция по нагоре от колкото при Ариел

Нищо не значи. За пореден път: недейте да правите изводи за перилните препарати от тези декларации за състава. Голяма част от тях са вероятно неверни/копирани от стари формули, а и да са, пак нищо не може да се каже. Накрая, качеството на един препарат е много повече от от 0,2% разлика в съдържанието на активатор, дори и да е вярно.

Последна редакция: пт, 29 юли 2016, 16:57 от TAED

# 580
  • София
Скрит текст:
Starrydream,
1. Бутон Старт - с него се стартира избраната програма.
2. Бутони за избор между интензивно, предпране, накисване и бутон за избор на допълнително вода при плакнене.
3. Индикатори за скорост на центрофугиране.
4. Бутон за избор на скорост на центрофугиране.
5. Програматор (отдясно-наляво по часовниковата стрелка):
- неутрална позиция/край;
- памук (95 - 30°);
- синтетика (60 - 30°);
- изпомпване/центрофуга;
- допълнително изплакване;
- колосване (пълни през отделението за омекотител);
- смесено пране 40°;
- мини 40°;
- вълна (студена вода до 40°);
- коприна 30°;
- фино пране (студена вода до 40°).
6. Индикатори за етап на програмата (отгоре-надолу):
- накисване/предпране;
- пране;
- плакнене;
- задържане на изплакването;
- помпене/центрофуга;
- край.
7. Индикатори за състоянието (отгоре-надолу):
- провери дозировката на праха (твърде много пяна);
- провери изходящия маркуч;
- провери входящия маркуч.
8. Бутон за включване на машината.
9 Бутон за отваряне на вратичката.
Цитат
9 Бутон за отваряне на вратичката.

Мога ли да паузирам програмата и да отворя пералнята?  Praynig

- вълна (студена вода до 40°);
- коприна 30°;
- фино пране (студена вода до 40°).

Тези програми дали са с по-щадящо въртене по-време на пране - по-назад казахте, че има такива режими на барабана.

На какви обороти да пускам прането, 400/600/900/1200  Party

----------------------
Намерих тези капсули на Ариел, мисля че са от ДМ, но са били годни до 12/2014. Могат ли да се ползват и за цветно ли са или смесено? newsm78

Скрит текст:

# 581
Капсулите са маунтин спрингс-тоест изцяло и само за бяло пране. Поне за прах Маунтин Спрингс това се коментираше...че е изцяло за бяло пране, за разлика от Ариел с ленор, който се водел универсален.

Програмата за вълна се води като ръчно пране. Поне при мен мандахерцането на прането го няма, съвсем деликатно върти барабана, да не се праскат дрехите...може да пробваш и да наблюдаваш как върти, те поне са кратки тези програми, поне при мен е 40 мин.

# 582
  • София
Пералнята е с горно зареждане...
Умувам дали и как да избегна защитата за отваряне в "движение" и да видя оборотите.

# 583
При програма памук е едно движението на барабана - интензивно, а при синтетика и деликатни - друго. При вълна повече кисне, отколкото върти. За повече подробности - скритото.
Скрит текст:
стандартните ритми са:
памук - 5,5 сек при 55 об./мин + 5,5 сек при 40 об./мин и 4 сек пауза, т.е. ритъмът е 11/4;
деликатно - 8/7 при 40 об./мин;
при различни фактори обаче машината може сама да си ги промени.
Вратичката можеш да отвориш като изключиш пералнята и изчакаш 2 мин. Не си играй да избягваш защитата. По принцип можеш, ако държиш толкова много - търси в ютюб.

# 584
Вече има ОМО специално за цветно, но само течен и капсули с прах.
Ей така изглеждат:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт