Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 998
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 085
Попея доколкото ми е известно в Германия е по-различно със застраховките, докато ние можем да преценяваме дали, кога и за колко да си ползваме застраховките.

# 2 086
Попея доколкото ми е известно в Германия е по-различно със застраховките, докато ние можем да преценяваме дали, кога и за колко да си ползваме застраховките.

Това как променя факта, че и в ОК, и в БГ, ако имаш частна застраховка, ползваш други условия от тези само с държавна? Ти с частна се сравняваш с българи само с държавна, и заявяваш, че ОК системата е по-добра - сравняваш краставици с круши. Не е въпросът къде  е по-добра, а да се сравняват сравними неща, все пак.

В България служители на големи фирми ползват безплатно разни здравни услуги в частни болници като част от пакета с бенефити на компанията.Ама не сядат да обясняват как всичко в здравната система на БГ е безплатно. Няма безплатен обяд- все някой го плаща.

И да е по-добра в ОК, няма дълго да издържи на сегашния си баланс (по-точно със сегашния си дисбаланс), особено ако се случи рецесия.

От Гардиън:

George Osborne has said Brexit means the government must abandon its plan for a budget surplus by 2020. The pledge to do so was a key lynchpin of his economic strategy. John McDonnell welcomed the move, which he and Jeremy Corbyn have been demanding for months, but said it should have been done sooner, condemning “failed Tory austerity”. Paul Johnson, director of the Institute for Fiscal Studies, said the chancellor’s announcement meant more austerity spending cuts and tax rises in the next parliamen

Пол Джонсън,директор на института за фискални науки, каза, че съобщението на финансовия министър (че се отказва от прогнозата си за бюджетен излишък) означава повече остерити намаляване на разходите и увеличаване на данъците в следващия парламент. Което е ясно какво значи за здравната система, а и не само. Брекзитът само задълбочи проблема.

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 12:07 от Анонимен

# 2 087
Нямам против общата валута, армия, полиция и другите властови атрибути на федерално ниво. Имам против начина, по който (ще) се използват - за укрепване на една свръх-държава не от пазарен, а от социалистически тип. Затягане на ролята на ЕЦБ - да - но не начело с Марио Драги, чиято визия за стимулиране на икономиката се състои в печатане на пари и прехвърляне на несъбираемите дългове на държавите и банките върху гърба на данъкоплатците. Щатите също не за застраховани от такова залитане, но като стане, и те ще си търпят последиците. За изчерпването на кредитната икономика съм напълно съгласна. И за мене решението е старомодно - връщане към реалната такава. Знам, че от 9 кладенеца ще се извади вода, за да се ПОкаже, че не е възможно, но не виждам друг път. Другото е отпушване на някакъв нов път за развитие  - ако ще и извън Земята, който да обера всемирното затлачване. Макар че с тези спекулативни структури, на които се градят икономиките днес, и това няма как да помогне съществено.
Приреваването от намаляването на социалните придобивки е сигурно в краткосрочен план. И все пак, ако не се случи, дългосрочно ни чака не приреваване, ами направо рев до скъсване. Лично аз и семейството ми не ползваме почти никакви социални придобивки, та дори и здравна каса (за мене) и детски, така че ми е все тая. Е, децата ходят на държавно училище, но не вярвам точно това да се наложи да се ореже първо. Ако трябва да се реже, то трябва да се започне от издръжката на безработни здрави и прави индивиди със социални помощи и от изриването на легионите крадци из държавните социални фондове (като се започне със Здравните каси).

# 2 088
Нямам против общата валута, армия, полиция и другите властови атрибути на федерално ниво. Имам против начина, по който (ще) се използват - за укрепване на една свръх-държава не от пазарен, а от социалистически тип. Затягане на ролята на ЕЦБ - да - но не начело с Марио Драги, чиято визия за стимулиране на икономиката се състои в печатане на пари и прехвърляне на несъбираемите дългове на държавите и банките върху гърба на данъкоплатците. Щатите също не за застраховани от такова залитане, но като стане, и те ще си търпят последиците. За изчерпването на кредитната икономика съм напълно съгласна. И за мене решението е старомодно - връщане към реалната такава. Знам, че от 9 кладенеца ще се извади вода, за да се ПОкаже, че не е възможно, но не виждам друг път. Другото е отпушване на някакъв нов път за развитие  - ако ще и извън Земята, който да обера всемирното затлачване. Макар че с тези спекулативни структури, на които се градят икономиките днес, и това няма как да помогне съществено.
Приреваването от намаляването на социалните придобивки е сигурно в краткосрочен план. И все пак, ако не се случи, дългосрочно ни чака не приреваване, ами направо рев до скъсване. Лично аз и семейството ми не ползваме почти никакви социални придобивки, та дори и здравна каса (за мене) и детски, така че ми е все тая. Е, децата ходят на държавно училище, но не вярвам точно това да се наложи да се ореже първо. Ако трябва да се реже, то трябва да се започне от издръжката на безработни здрави и прави индивиди със социални помощи и от изриването на легионите крадци из държавните социални фондове (като се започне със Здравните каси).

Щатите отдавна са залитнали точно в същото - след Лемън те здраво се уплашиха и спасиха де що инвестиционна банка имаха.

За всеки средно-интелигентен икономист е ясно, че 1) това със спасяването е единствното възможно ПРИ СЕГАШНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ (И Нели го беше подчертала) и 2) нещо на хоризонта не се забелязва нов модел да смени стария,а само нови конфигурации от елементи на стари модели.

Вследствие на горното - отхвърляне на модела на кредитната икономика без работеща алтернатива само ще доведе до световна криза от рода на Голямата депресия. Но,разбира се,след нея и евентуална война ще има период на голям подем  Mr. Green  Както се казва - честито на печелившите!  Mr. Green

Проблемът не си ти и семейството ти, защото Източна Европа не е социална,а е новокапиталистическа. Проблемът са западните социални демокрации и тяхното (вече доказано) най-слабо звено - ОК.Иначе казано, разглезИ обществото със социални бенефити, вземи му ги, като свършат парите, и гледай революция в действие. Защото хората в ОК вече смятат, че всичко,което са имали, им се полага по право.

Сапфир, ако те послушат теб в ОК сега, след излизането, следващият етап там е Ленин и Троцки Simple Smile

# 2 089
Аз още не съм се сблъсквала със здравеопазването на UK, но бившият шеф на мъжа ми е англичанин, който през Февруари летя до БГ, за да си прави зъбите на частно тук, защото му било по-евтино.
Пробемът например в Австрия е, че тукашните зъбокалери оправят само със "своя" работа. Ако ходиш на зъболекар тук, а си оправяш нещата в чужбина, смятай, че вече не си му пациент. Само на хартия  Simple Smile На мен още не ми се е налагало да имам пробеми със зъбите, но със сигурност не бих отишла в Унгария и за всяка болежка после наново два часа с колата натам и два обратно, както стана с една позната. Та всичко си има плюсове и минуси.

Но определено ще запомня това с изследванията на частно, дано не ми се наага, де  Simple Smile

# 2 090
Сапфир, че ще има промени в ЕС, ще има, но не съм съгласна, че се търси тоталитарен модел - ти като сочиш САЩ за пример, в САЩ има ли щат, който да е с различна валута, щото е суверенен и няма да се подчинява на бюрократите -да кажем. мексиканско песо? Още при гръцката криза се разбра, че има нужда от затягане на валутния съюз, увеличаване ролята на ЕЦБ, създаване на обща данъчна полиция, обща армия на Съюза, и мисля, че и ти беше съгласна с това.

САЩ имат силна федерална система за събиране на данъците и за преследване на големи престъпления, една армия и един военен бюджет, имат и единна валута всички. Няма как ЕС без тези неща да бъде сравняван със САЩ. Другата страна на нещата, социалната,  вече я обсъждахме - САЩне са социална държава и заради това стимулират много повече конкуренцията и предприемачеството - обаче това си има и отрицателни страни. Не може да вземеш само положителното и да си мислиш, че всички отрицателни последици ще те подминат. Нещата си вървят в пакет. Рокси назад добре го каза - дали сме готови да минем на щатския социален модел? Да не приревем още повече.

Права си за златните години, обаче това се отнася за всички страни и е следствие от изчерпването на кредитната икономика като последен етап от консуматорския модел. Там, обаче, където има повече социализъм (ЕС без източна европа), и кризата на модела е по-явна, защото този модел предполага по-голяма маса хора на издръжка на обществото в сравнение с по-малко социалния модел като в САЩ. А в ОК си намериха виновен по класическата схема на Хитлер в Германия в края на Голямата депресия. Всъщност Голямата депресия е преодоляна с войната, по-точно с нейната подготовка. Не искам да се повтаря, ама натам вървят нещата, за съжаление.

Здравната тема е пряко свързана с Брекзита, защото тези прословути 350 м на седмица за ОК здравната система бяха основен коз за лийвърите. Само не виждам как Брекзитът ще им оправи здравната система от това, което изнасят медиците и шефовете на здравната каса в ОК. Тя явно си иска реформа със или без Брекзит.

Лейди, и в България с частна застраховка е различно. Тук се обсъжда само задължителната държавна здравна застраховка.

Мисля по абсолютно същият начин. Това с "диктата от Брюксел" вече е чиста спекулация. Ако има реална и на практика по - добра система от федерацията, да я покажат. Ама няма, защото това "всеки да е суверенен, независим и да сме партньори" е чиста утопия и илюзия. Никой не иска равенство и партньорство, всеки иска да командва и като няма централизация, вместо "партньорство" имам хаос, защото вождове много, а индианци нито един. Не сме дорасли още за Марксовият комунизъм (да не се бърка с доразвиването на Ленин). Той е следващият етап, над капитализма. Там всички са си партньори и са си равни.

# 2 091
Току дойде некой и изсипе една кофа обобщения на едро кое колко е провалено, без нито едно конструктивно предложение, и после се обижда на популист.
 Ако утре се размахат резултатите на българските ученици от ПИЗА, които са плачевни, вие какво, ще затворите всички училища, щото не си вършат работата и ще пратите учениците по къщите им ли?

+10

# 2 092
Ето ви една интересна статия, която малко обезмисля постовете на някои ...
http://www.express.co.uk/news/world/685124/EU-Juncker-Germany-sl … members-TTIP-Ceta

# 2 093

Пробемът например в Австрия е, че тукашните зъбокалери оправят само със "своя" работа. Ако ходиш на зъболекар тук, а си оправяш нещата в чужбина, смятай, че вече не си му пациент. Само на хартия  Simple Smile

При нас не е така. можем да си ходим където поискаме на зъболекар. Поне аз до сега съм обиколола доста в околността, докато попаднах на един комшия Simple Smile и сега си ходя при него. Той си ги лекува зъбите по нашенски. И с него се разбирам Simple Smile

# 2 094
  • ENGLAND
Прегледите на 6 месеца при зъболекар  също се заплащат, 18.70 паунда последно беше, това по касата. Зъболекар не заплащат хората с ниски доходи, под 16 800 паунда на година на семейство.
Ladybird_ та ти с нисък доход ли си или реши да се правиш на интересна.
Никога не са ми искали дохода, нито съм го предоставяла в денталната клиника. Знам за какво плащам и доплащам - със застраховка съм.
http://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/dentists/Pages/nhs … ntal-charges.aspx

Така кажи де, с частна застраховка си. Само дето масовия потребител няма пари за такава застраховка. Така, че това за безплатното е изключение, а не правило.

# 2 095
  • Bristol
Нямам против общата валута, армия, полиция и другите властови атрибути на федерално ниво.
Хъм, армия и полиция, аз пък имам нещо против. Не забравяйте, че редовия полицай в UK НЕ носи оръжие, това е друга особеност на Острова и мисленето на британеца.
Не бих сравнявала Щатите и EU. Принципно може да е еднакво, но на практика историята, традициите и обичаите на всеки един народ в Европа имат разлики и хората държат на тях. Щатите са основани на съвсем различен принцип, а коренното население там е на изчезване и няма глас в случая.

# 2 096
Нямам против ...
..
И за мене решението е старомодно - връщане към реалната такава...
...
 Лично аз и семейството ми не ползваме почти никакви социални придобивки, та дори и здравна каса (за мене) и детски, така че ми е все тая.
Е, хубаво, ама все пак светът е малко по голям от теб, твоите нужди и твоите схващания. Ти не ползваш социални услуги, ерго няма нужда от тях. То затова е най лесно да се насъскат една група от хората срещу друга, гледали сме го достатъчно във форума. Майките се интересуват само от майчинството, родителите с деца в училище от училищата, хората с хронични заболявания от здравеопазнаве и болнични, пенсионерите от пенсиите. В едно цивилизовано общество трябва да се имат предвид нуждите на всички, а не да хвърлиш майките срещу пенсионерите, и който вика най силно той да е победител.

Това с реалната икономика просто не знам откъде да го подхвана, конспиративните теоретици много обичат приказките за златния стандарт и т.н. фантасмагории, които просто нямат място днес. Още повече, свободния предприемачески дух на САЩ, който се радва на такава завист тук, не би съществувал никога.

Мери, аз не съм чувала досега за чак такава намеса, или? Някой някога повдигал ли е темата британските полицаи да се въоръжат например?

# 2 097
......и манталитета и културата на хората е доста различен.
Вижте например Камерън как подаде оставка веднага,без дори някой да му я е искал.Референдума даже не беше предложен на гласуване от парламента,а казаха че макар и с малка разлика между за и против трябвало да уважат гласа на народа....Това било демокрацията.
Вижте сега и нашия Станишев и Орешарски ,по времето на които над сто дни имаше граждански протести и им се искаха оставката,но те стояха от инат на власт окупирани вътре...чугунените глави. Embarassed
Станишев в момента е на топла служба в Брюксел и премигва компетентно от там като ценен брюкселски кадър...
Просто....де е Ямбол,де е Стамбул....

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 13:16 от Zhani

# 2 098
  • MI
Сапфир, уплаших се от първите посъове че сме на едно мнение, но после почна за печатането на пари и се успокоих  Laughing Че те САЩ от край време са 'залитнали'здраво по тази политика, европейски патент е стискането при дефлация и стагнация упорито. Дрсги се опитва да го промени, но банките успешно саботират. Само за Дойчебанк пропусна да кажеш.

И не съм чула тук ако искаш да си платиш да чакаш за специалист и изследвания. Ако искаш да е по касата и не е спешно, чакаш понякога и много.

# 2 099
Нямам против ...
..
И за мене решението е старомодно - връщане към реалната такава...
...
 Лично аз и семейството ми не ползваме почти никакви социални придобивки, та дори и здравна каса (за мене) и детски, така че ми е все тая.
Е, хубаво, ама все пак светът е малко по голям от теб, твоите нужди и твоите схващания. Ти не ползваш социални услуги, ерго няма нужда от тях. То затова е най лесно да се насъскат една група от хората срещу друга, гледали сме го достатъчно във форума. Майките се интересуват само от майчинството, родителите с деца в училище от училищата, хората с хронични заболявания от здравеопазнаве и болнични, пенсионерите от пенсиите. В едно цивилизовано общество трябва да се имат предвид нуждите на всички, а не да хвърлиш майките срещу пенсионерите, и който вика най силно той да е победител.

Това с реалната икономика просто не знам откъде да го подхвана, конспиративните теоретици много обичат приказките за златния стандарт и т.н. фантасмагории, които просто нямат място днес. Още повече, свободния предприемачески дух на САЩ, който се радва на такава завист тук, не би съществувал никога.

Мери, аз не съм чувала досега за чак такава намеса, или? Някой някога повдигал ли е темата британските полицаи да се въоръжат например?

Подкрепям напълно. Завръщане към стари модели също е утопия.

Общи условия

Активация на акаунт