Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 970
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 130
  • Bristol
Poppea, всеки стои в съюз докато има изгода. Стърджен избърза с референдума. И на мен ми е интересно, ако има референдум какво ще стане. Англичани и шотландци имат много повече общи неща от англичани и българи, примерно.

# 2 131
  • София
Цитат
Когато в EU се споразумеят и въведат един или два официални езика, с които да комуникират и всички приемат еврото, тогава може би ще има шанс тази супер държава.
А това пък защо?
Официалните езици спокойно могат да са си всички, както досега. Даже е наложително именно за да се запази културата на Европа. Световният лингва франка си е английски и засега не е застрашена тази му позиция.

Обаче позицията му трябва да се официализира, защото раздутата брюкселска бюрокрация се раздува още повече от десетките хиляди преводачи от и на най-различни езици, които вместо да улесняват, усложняват комуникацията. Единна ефективна администрация и управление са невъзможни без задължителен общ език. Нуждата от преводи на всяка една бумага не само оскъпява и затормозява администрацията, но води и до мн грешки и неточности поради калпави преводи. Интересно как Римската империя е могла да наложи 1-2 административни езика за цялата, разпростряла се на 3 континента империя, и всеки държавен чиновник в Рим, Египет или София, ги е владеел, а ЕС не може?

# 2 132
Всеки стои в съюз докато има изгода. Стърджен избърза с референдума. И на мен ми е интересно, ако има референдум какво ще стане. Англичани и шотландци имат много повече общи неща от англичани и българи, примерно.
Цитат
The title of King of Scots fell out of use in 1707, when the Kingdom of Scotland was merged with the Kingdom of England to form a single Kingdom of Great Britain. Thus Queen Anne became the last monarch of the ancient kingdoms of Scotland and England and the first of Great Britain
. Първият монарх на UK е бил шотландец/ка.

Което не винаги е плюс за съвместен живот Wink - твърде много войни и разправии между съседи тежат - виж българите и сърбите като исторически пример

Мери,ще ме умориш - и сегашният монарх е шотландка, представи си  Mr. Green  ти не знаеш ли, че е потомка на Стюартите, кралската династия на Шотландия и не си ли виждала принц Чарлз в поличка Simple Smile

Her Majesty the Queen is bound to Scotland by ties of ancestry, affection and duty. She is descended from the Royal House of Stewart on both sides of her family. Her relationship with Scotland and the Scots began in childhood, and has deepened during her many private as well as official visits during the seven decades of her reign.
Her parents shared a common ancestor in Robert II, King of Scots. Through her father King George VI she is directly descended from James VI of Scotland.

http://www.nrscotland.gov.uk/research/learning/features/queen-el … h-ii-and-scotland

Историята е интересна как Елизабет 1 остава без наследници и английските придворни канят Джеймс 6 на Шотландия за крал и на Англия. Това е отмъщението на Мери Стюарт Шотландска  Grinning

A few hours later, Cecil and the council set their plans in motion and proclaimed James VI of Scotland as James I of England.[179]

Това, което си цитирала, е само по-късна формалност. Истинското възкачване на шотландската династия на английския  трон става по-рано - след смъртта на Елизабет 1, когато за да няма гражданска война, английските благородници канят Джеймс Шотландски за крал и на Англия. Абе вие в ОК нямате ли изпит по история за вземане на гражданство?  newsm78

Обаче на следващия чай предай на баба Бети, че се очертава проблем - ако стане това долу, ще остане без къщчика - Балморал в независима Шотландия, а Бъкингам в независим Лондон  Joy

London is calling for independence from the UK
 http://metro.co.uk/2016/06/24/london-is-calling-for-independence … m-the-uk-5964396/

Лондон призовава за независимост от ОК  Joy

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 18:59 от Анонимен

# 2 133
Англичани и шотландци имат много повече общи неща от англичани и българи, примерно.
Хм. Не съм много сигурна в това.
Англичаните злоупотребиха с т.н. "съюз" със Шотландия и си постлаха лошо. Да не говорим, че и съюзът им изобщо не е бил доброволен, а доста насилствен, ама това е друга тема.

А за да си забравят и езика на шотландците са им се случвали твърде неприятни случки.

# 2 134
  • София
Не съм забелязала да са си забравили езика. Говорят си на келтски и английския им е специфичен и трудно разбираем. Като манталитет са ми доста неприятни и са невероятни скръндзи. Англичаните ми допадат мн повече. Противно на резултатите от реферндума, те са много по-отворени и дружелюбни към чужденците.

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 19:46 от Alexandria*

# 2 135
Англичани и шотландци имат много повече общи неща от англичани и българи, примерно.
Хм. Не съм много сигурна в това.
Англичаните злоупотребиха с т.н. "съюз" със Шотландия и си постлаха лошо. Да не говорим, че и съюзът им изобщо не е бил доброволен, а доста насилствен, ама това е друга тема.

А за да си забравят и езика на шотландците са им се случвали твърде неприятни случки.

Гери,  всички сме гледали "Смело сърце" Simple Smile - добре де, всички без Мери  Simple Smile

Обаче Мери държи да подчертае дистанцията между простите балканци и възвисените албионци, независимо от факта, че шотландци и ирландци са различни етноси от англичаните, нищо че са все на оня остров и до него. И за целта впрегна дори баба Бети  Laughing - която си е шотландка, ся, няма какво да спорим  Peace

Иначе си права, разбира се. Шотландците и ирландците са потомци на келтите, а англичаните - на англо-саксите, които са германско племе. И затова английският е германки език (с примеси на френски заради норманите). А ние и сърбите сме си все славяни с езици от една група, ама пак не щем да сме в една държава  Simple Smile

И уелсците и те така, ама те си искат в ОК  Peace

# 2 136
  • MI
Не, Попея, пак не разбра. Обясних ти само защо все сте възмутени и учудени от реакцията на хората, при всяка криза. Не е защото сте по-умни, с защото мислите като счетоводители, а не като психолози. Нищо повече. Всеки друг коментар е излишен, това обобщава всичко. Още много пъти ще се чудите и маете, за това се обзалагам с който иска.

# 2 137
  • София
Аристократите нямат националност, т. че баба Бети е не повече шотландка, отколкото е германка, примерно.

# 2 138

И уелсците и те така, ама те си искат в ОК  Peace
Не искат, но са много наводнени с англичани, понеже са най-близко до Англия. Познавам лично уелсец.
Много интелигентен и красив мъж... Embarassed
Той ми каза, че по времето на дядо му английски агенти са подслушвали по къщите на хората кой говори на родния си език и ако те хванат ти разпродават собствиността и те експулсират.
 Сега отново си учат езика! Той ходеше на вечерни курсове и учеше родния си език.

# 2 139
  • Bristol
"Обаче Мери държи да подчертае дистанцията между простите балканци и възвисените албионци"
Не обичам да ми преписват неща, които не съм казала, а доста списващи го правят това. Сега трябва ли да доказвам че нямам сестра?!?!
Това ти как се чувстваш си е твой проблем.
Те политиците същото го правят, манипулират мнението на народа с измислени факти!  Tired

# 2 140
А Джоунс ли се казваше? Уелсецът,  Гери?

# 2 141
Не, Попея, пак не разбра. Обясних ти само защо все сте възмутени и учудени от реакцията на хората, при всяка криза. Не е защото сте по-умни, с защото мислите като счетоводители, а не като психолози. Нищо повече. Всеки друг коментар е излишен, това обобщава всичко. Още много пъти ще се чудите и маете, за това се обзалагам с който иска.

Нели, само не разбрах откъде заключи, че съм изненадана/учудена или възмутена?  newsm78 Кое те наведе на тази мисъл?  newsm78  Нищо чудно няма една нация  с имперско минало и  самочувствие на победител от всички войни на 20 век да стигне до извода, че е богопомазана. Както казваш- психология.  Въпросът не е за какво се мисли, а каква сила всъщност има в съвременния свят. Което предстои да видим нагледно.

И утре италианците ако се сетят, че Цезар им е пра-пра дядо и затова няма да ги командват простите потомци на Теодорих, пак няма да се учудя Wink   Виждам, че в сърцето си и ти така си вярваш Wink Което може само да доведе до проблеми за вас (не коментирам за другите), но пък каквото човек (държава) сам си направи, друг не може да му го направи.

И бъди сигурна, че една разединена европа наистина ще я цакат всички,които могат,а те няма да са малко - за  това пък аз се обзалагам.

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 20:22 от Анонимен

# 2 142
А Джоунс ли се казваше? Уелсецът,  Гери?

Няма да кажа как се казваше.  Blush
Хубаво момче обаче. Пу. Как ги харесвам тези келти...

# 2 143
И да не кажеш, всички уелсци се казват Джоунс. Simple Smile

# 2 144
И да не кажеш, всички уелсци се казват Джоунс. Simple Smile
Кой е този Джоунс?

Общи условия

Активация на акаунт