Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 781
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 325
  • София
За какво въвеждане на еврото си мечтаете, ако в БГ се въведе еврото, цените ще скочат двойно и тройно. При нашия висок стандарт, само еврото ни липсва.  Mr. Green

А 1997 по ли ти харесва като алтернатива? Щото ние сами до там само можем да издрапаме.

Алтернативата на еврото не е излизане от ЕС.
Трябва да се стремим да отлагаме въвеждането на еврото колкото е възможно повече, защото за всеки е ясно, че това ще доведе до огромен скок в цените и още по-голямо обедняване на населението.
Ако за тебе това не е проблем, за над 95% от българите е.

# 2 326
Значи да очакваме Бг да ни организира насилствено връщане от UK....

Изобщо не ми дреме какво вие да очаквате - не се хващай за термина "репатрация" - може и друг да използват - например "размяна с граждани на ОК в ЕС". Мей не смята да гарантира мястото на ЕС имигратнтите в ОК и каза, че ще го ползва за коз при преговорите. А какво ще се споразуменят, ще видим.  
Само дето на практика изобщо невиждам как ще изгониш някой, който законно работи/и то по законите на UK/ примерно в сферата на здравеопазването....Едно уволнение на база произход - мога само да си мечтая да го получа!

Това го кажи на Тереза Мей, не на мен - всички медии го отразиха:

Тheresa May is facing a backlash from her own supporters over her refusal to guarantee the rights of EU nationals living in the UK in the wake of the Brexit vote.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/04/tory-backlash-as-ther … eu-citizens-righ/

Тheresa May accused of treating EU migrants as a pawn in Brexit talks

http://www.theguardian.com/politics/2016/jul/03/theresa-may-eu-m … y-leadership-race

# 2 327
В смисъл? Не го разбрах това. Ще правят референдум дали да са с евро или гулден? Или евро или франк? Или италианска лира и евро? Това направо не мога да го повярвам.

Не, в Холандия и Франция си говорят директно за евентуално излизане от съюза, т.е. още по-зле. Ако спечели льо Пен не ми се мисли. Тя и на предните избори на практика при цялата мобилизация си остана най-голямата партия във Франция, така че не е по-малко вероятно от това Тръмп да спечели в САЩ. А за Италия, да, това искат да направят. в момента водят пред левите достятъчно убедително.  И не са някакви популисти, имат доста разумна програма. Просто казват това, което и много икономисти - че е крайно неизгоден за някои страни еврото. И признават, че ще се мине през криза, не са обещавали дори за момент рели от мед и мляко. Така че и това не изключвам като хипотеза.

Е, те това си го говорят перманентно. Още от грексита се канеха да напуснат.
Е, Нели моля ти се, как изобщо е възможно да си помисли някой, че Италия ще си върне лиретата. Тя преди като самостоятелна валута едвам креташе, какво остава да се сравни с еврото. Италия има много повече изгода от еврото, отколкото от лирета. Това вече не е популизъм, а някаква супер глупост е това.

# 2 328
За какво въвеждане на еврото си мечтаете, ако в БГ се въведе еврото, цените ще скочат двойно и тройно. При нашия висок стандарт, само еврото ни липсва.  Mr. Green

А 1997 по ли ти харесва като алтернатива? Щото ние сами до там само можем да издрапаме.

Трябва да се стремим да отлагаме въвеждането на еврото колкото е възможно повече, защото за всеки е ясно, че това ще доведе до огромен скок в цените и още по-голямо обедняване на населението.

И как ще стане това? Би ли разяснила? Защото ние на практика сме си с евро, така да се каже. Левчетата са просто една външна опаковка.

# 2 329

Е, те това си го говорят перманентно. Още от грексита се канеха да напуснат.
Е, Нели моля ти се, как изобщо е възможно да си помисли някой, че Италия ще си върне лиретата. Тя преди като самостоятелна валута едвам креташе, какво остава да се сравни с еврото. Италия има много повече изгода от еврото, отколкото от лирета. Това вече не е популизъм, а някаква супер глупост е това.

Която Нели с нейното икономическо образование непрекъснато издига като някаква велика теория. И за Гърция беше същото. И понеже не смятам, че нашето икономическо образование е лошо, почнах вече да търся други източници на тази нейна отдаденост на каузата на лирата/драхмата/....  Confused

# 2 330

И как ще стане това? Би ли разяснила?

Страхувам се, че опциите, кото ще ни бъдат дадени, ще са само две - "ЕС и евро" или "без ЕС и без евро".  И ако изберем второто, отвържем лева и махнем борда, 1997 ще ни се види песен в сравнение с това, което ни чака.  

# 2 331
  • MI

Че има ли някой против това в ЕС?!  #Crazy

Има, цяла централна Европа... За съжаление е така. Просто при тях сега не влизат мигранти и не искат да дават пари, да хабят усилия и да приемат квоти от истински бежанци.

И какво значи крайни след като е най-голямата партия във Франция? И какво ми пука, че Тръмп е луд, след като има не малък шанс да стане следващия президент на САЩ? Аз гледам фактите, нищо повече. А лирата е кретала умишлено, кога ще го разберето това най-накрая? Италия е и е била индустриална държава, рабоеща в голяма част за износ. С периодични обезценявания се е стимулирал износа, производството. Какво толкова има сложно за разбиране? Не го сравнявай със ситуацията в ОК, няма нищо общо икономиката като структура. Вместо да се чудите, прочетете каква е била и защо монетарната политика и какво казват сега икономистите (извън тези които са очевидно евро технократи). Не е чак толкова луда идеята, но не знам ще го направя или не.

# 2 332
Цитат
Така де, ама колко ще са тези членове е големият въпрос

Наречи ме прекален оптимист, но аз си мисля всички държави, които останат в ЕС. Grinning

Именно, ама нали това е въпросът?! Колко ще са тези държави, които останат в ЕС?

# 2 333
Това го кажи на Тереза Мей, не на мен - всички медии го отразиха...

Като се абстрахираш от шумотевицата, всъщност казва, че целта е да се гарантира както статутът на европейците в UK, така и на гражданите на UK в Европа. Което е въпрос на преговори.

Страхувам се, че опциите, кото ще ни бъдат дадени, ще са само две - "ЕС и евро" или "без ЕС и без евро".

За момента заявката е в обратна посока. "We have to acknowledge that the requirements of membership and the fiscal implications stemming from the common currency have been higher than one could have expected when the euro was founded. We must therefore respect the wish of others to decide on their own when to join the euro."
http://www.auswaertiges-amt.de/EN/Infoservice/Presse/Meldungen/2 … 24-BM-AM-FRA.html

# 2 334
  • MI
Попея, още вчера ти казах, не съм в настроение за заяждане, по-скоро просто ще си изляза от темата мирно и кротко.  Rolling Eyes Приеми, че в икономиката не могат да бъдат правени експерименти, поради което има различни теории и няма как да бъдеш на 100% сигурна права ли си. Не е теорема като в математиката. Чудя ви се на убедеността просто.  А за Гърция съм напълно убедена, че това което направиха в дълъг план няма да й помогне, просто ще й удължи агонията. Ясно е и защо го направиха. Не ми се повтаря и потретя. Ти ми говореше за рак и операция. В случая дадоха болкоуспокояващи на болния вместо да го оперират. Пък ти както искаш си го разбирай.

# 2 335

Че има ли някой против това в ЕС?!  #Crazy

Има, цяла централна Европа... За съжаление е така. Просто при тях сега не влизат мигранти и не искат да дават пари, да хабят усилия и да приемат квоти от истински бежанци.

И какво значи крайни след като е най-голямата партия във Франция? И какво ми пука, че Тръмп е луд, след като има не малък шанс да стане следващия президент на САЩ? Аз гледам фактите, нищо повече. А лирата е кретала умишлено, кога ще го разберето това най-накрая? Италия е и е била индустриална държава, рабоеща в голяма част за износ. С периодични обезценявания се е стимулирал износа, производството. Какво толкова има сложно за разбиране? Не го сравнявай със ситуацията в ОК, няма нищо общо икономиката като структура. Вместо да се чудите, прочетете каква е била и защо монетарната политика и какво казват сега икономистите (извън тези които са очевидно евро технократи). Не е чак толкова луда идеята, но не знам ще го направя или не.

Ами ще видим, бе Нели. Нали това казвам  - мястото на партиите зависи от развитието на събитията в страните им, региона и света.

И не казвам, че няма значим шанс да се случат тези неща - за льо Пен, за Тръмп. Казвам само, че зависят от много неща и най-иминентното е Брекзитът.

Оф, Италия - поредните с мания за голяма индустриална сила, пострадала от лошия ЕС  #Crazy Кога е било това, бе Нели, в кой век? Италианските икономисти-защитиници на лирата, не забелзяват ли какъв е светът днес и че е мааалко различен от 1970-те на 20 век? Ами излизайте, приемайте лирата и се конкурирайте сами с Китай и САЩ (без да споменавам всички други значими световни играчи) - ей, луд умора няма (това не за теб, а за въпросните икономисти) ...

# 2 336
Скрит текст:
Това го кажи на Тереза Мей, не на мен - всички медии го отразиха...

Като се абстрахираш от шумотевицата, всъщност казва, че целта е да се гарантира както статутът на европейците в UK, така и на гражданите на UK в Европа. Което е въпрос на преговори.

Страхувам се, че опциите, кото ще ни бъдат дадени, ще са само две - "ЕС и евро" или "без ЕС и без евро".

За момента заявката е в обратна посока. "We have to acknowledge that the requirements of membership and the fiscal implications stemming from the common currency have been higher than one could have expected when the euro was founded. We must therefore respect the wish of others to decide on their own when to join the euro."
http://www.auswaertiges-amt.de/EN/Infoservice/Presse/Meldungen/2 … 24-BM-AM-FRA.html
Ще поживеем, ще видим Simple Smile Хубаво е да се чете цялото изявление, все пак Wink

Последна редакция: вт, 05 юли 2016, 17:20 от Анонимен

# 2 337

И как ще стане това? Би ли разяснила?

Страхувам се, че опциите, кото ще ни бъдат дадени, ще са само две - "ЕС и евро" или "без ЕС и без евро".  И ако изберем второто, отвържем лева и махнем борда, 1997 ще ни се види песен в сравнение с това, което ни чака.  

Естествено, това са алтернативите. Ние така и така нямаме парична единица в реалният смисъл. Вързани сме с еврото, нямаме и централна банка. Не виждам никаква причина да не го въведем официално. Александрия си мисли, че едва ли не 1000 лева заплата ще стане 500 евро, а да речем примерно един хляб от 1 лв. вместо 0,50 евроцента, ще стане 1 евро. Ама това съм сигурна, че няма да стане. Най - малкото, защото е абсолютно неадеквато на пазара, а всяко нещо, което не отговаря на пазарната действителност е обречено на неуспех.

# 2 338
  • MI
Ами да ти кажа Попея, те и сега доста добре се справят в конкуренцията на изброените от теб страни, просто са в друг сегмент. Нали ти си по статистиките, виж на кое място е в света по БВП и коя индустриална държава по ред е в ЕС. А че е пострадала от липсата на възможност за провеждане на собствена монетарна политика (правиш ли разлика с лошия ЕС и липса на собствена монетарна полиика?!) е очеизвадно. Но си вярвайте в каквото искате, не ми пречи. И Гърция я спасиха така от любов към елинистичното й минало, ЕС е донесъл само позитиви, няма възможност за провеждане на имиграционна политика. ОК, съгласна.

# 2 339
Ще поживеем, ще видим Simple Smile

По-скоро мисля, че еврото ще е предпоставка за политическа и фискална интеграция, но мисля, че ЕС ще се запази като икономическо пространство и общ пазар и за страните във и извън еврозоната.

Общи условия

Активация на акаунт