Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 754
  • 3 540
  •   2
Отговори
# 2 445
  • MI
Пианото в потребителската кошница на АнаБел (таблети и сие) ме накара да посетя сайта на НСИ и да проверя инфлацията на малката потребителска кошница. И о, чудо, не го очаквах никак - за храни, здравеопазване, стоки за бита стабилно си растат макар и с не много цените.  Shocked НАправо съм шокирана. Всъщност индексите на цените и на хранителните, и на нехранителните стоки са средно положителни, т.е. има инфлация. Всъщност за хранителните стоки си е стабилен този тренд, а за нехранителните - от края на миналата година.

http://www.nsi.bg/bg/content/2536/%D0%B8%D1%86%D0%BC%D0%BA-%D0%B … 8%D0%BD%D0%B0-100

Попея, казах ли ти?! Ама къде отиде в траките, сети се за България на 3 морета.  bowuu

А колко милиона е Латвия? Дали това не е улеснило контрола?

# 2 446
Пусках в гугъл, пусках и ето какво ми излезе на първо място:
Литва свиква с еврото: цените вече растат
Опасенията от поскъпване се потвърдиха, но само отчасти

Тук има един анализ на SEB  - вътре в края с линк към тяхно изследване за минаването към еврото в Естония, Латвия и с очаквания за Литва / от 2014 е/. Цените в трите страни явно не се качват двойно, но поскъпват - особено евтините включително храната. Интересно е цитираното наблюдение, че за да няма шок от поскъпването при преминаване към еврото, цените се увеличават предварително -  в Латвия започва 4 месеца преди въвеждането, в Литва - 9 месеца преди въвеждането - затова там не очакват големи ценови сътресения /и явно се оказват прави/ .  
http://www.seb.ee/eng/news/2014-10-22/inflation-following-change … stonia-and-latvia

Изобщо имам чувството, включително с цитирания от Анабел доклад за очакванията на Словакия във връзка с еврото  /който пък не предвижда, че точно когато се присъединят ще ги удари глобалната икономическа криза, а после ще трябва да участват в "спасяването" на Гърция и други подпомагащи програми/, че ефектът от еврозоната много зависи от всякакви вътрешни и външни, трудно предвидими обстоятелства, да не говорим за собствената ти икономика  и лостовете, с които компенсираш /евентуално/ загубата на собствена монетарна политика - каквато ние всъщност нямаме, и може би в това отношение е най-добре да се сравняваме с Латвия.

Тук има един анализ /най-вече конкретно на примера на ZARA/, че цените в Латвия бързо се изравняват с европейските в посока увеличение - при това страната е била в ЕС и в борд.
http://www.mit.edu/~afc/papers/CNR_Latvia.pdf

Тук има един анализ от 2015 година за Словакия. Общо-взето в заключението описва плюсовете и минусите. / в случай, че имаш избор/ -
 http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:9-em3bDIL54 … ct=clnk&gl=bg

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 16:51 от Vapor

# 2 447
Къде ги видя стабилно да растат?
Код    Потребителски групи    Май
2016
     Общ ИЦМК    0.3
01    Хранителни продукти и безалкохолни напитки    0.5
03    Облекло и обувки    -0.2
04    Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива    -0.2
05    Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайно поддържане на дома    0.9
06    Здравеопазване    0.2
07    Транспорт    -0.2
08    Съобщения    0.0
09    Развлечения и култура    0.8
12    Разнообразни стоки и услуги    1.7

Хранителни стоки    0.5
     Нехранителни стоки    0.2
     Услуги    0.0

Хранителни стоки - 0,5%, здравеопазване -0,2%. Облекло и обувки - поевтиняване. Транспорт - поевтиняване. Услуги - без промяна.

Аз като ти казвам, че глупости излизат на изхода. Жилищата - поевтиняване. В момента има яко поскъпване на недвижимите имоти, ама яко. Ама никоя строителна фирма не фактурира на реални цени. В резултат - на сайта на НСИ четем глупости.

# 2 448
  • MI
Мецане, тренда можеш да го видиш като си свалиш файла на страницата, която пуснах. Там е по месеци и да, за хранителните стоки няма и един месец на минус. А това за жилищата е така, там има голямо изкривяване.

И какво стана сега? Издиша ви тезата и с Латвия...  Joy Между другото това го пишеше и в статията, която сложих за Италия - някои са се изхитрили да вдигнат цените няколко дена/месец преди смяната (т.е. по празниците) за да не могат да ги изловят...

# 2 449
Пианото в потребителската кошница на АнаБел (таблети и сие) ме накара да посетя сайта на НСИ и да проверя инфлацията на малката потребителска кошница. И о, чудо, не го очаквах никак - за храни, здравеопазване, стоки за бита стабилно си растат макар и с не много цените.  Shocked НАправо съм шокирана. Всъщност индексите на цените и на хранителните, и на нехранителните стоки са средно положителни, т.е. има инфлация. Всъщност за хранителните стоки си е стабилен този тренд, а за нехранителните - от края на миналата година.

http://www.nsi.bg/bg/content/2536/%D0%B8%D1%86%D0%BC%D0%BA-%D0%B … 8%D0%BD%D0%B0-100

Попея, казах ли ти?! Ама къде отиде в траките, сети се за България на 3 морета.  bowuu

А колко милиона е Латвия? Дали това не е улеснило контрола?

Моля? Кога съм говорила аз или писала за пиано в потребителска кошница? И дума даже не съм отваряла за нея. Не е коректно това. И да, таблети и телефони са изключително търсени стоки. Не знам какво те учудва. И цените им постоянно падат. Факт. И да, да нямаш компютър или интернет в днешно време си е като да не ядеш. Факт. И колко процента е инфлацията? Защото тя е стимулираща, когато е в малки количества. А ние сме точно в тази граница.

# 2 450
Мецане, тренда можеш да го видиш като си свалиш файла на страницата, която пуснах. Там е по месеци и да, за хранителните стоки няма и един месец на минус. А това за жилищата е така, там има голямо изкривяване.

не е вярно, обаче ми писна да споря за глупости.

Ето ти една извадка от динамични екселовки ред на нси:

Код   Потребителски групи   Януари   Февруари   Март   Април   Май   Юни   Юли   Август   Септември
      2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014

01   Хранителни продукти и безалкохолни напитки   1,0   1,2   1,0   1,4   0,1   -1,3   -1,2   -1,8   -1,2

http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/data/timeseries/MK_CPI_3.2.xls

който иска, да си гледа целия ред.

Нели, аз разбрах, че за теб е най-добре лира, общ пазар и италианците да си продават техниката по-скъпо от немците. За целта ЕС трябва да се върне назад, да отмени политчиеското обеднияване и да  въведе националните валути, като си запази само търговските споразумения. Защото видиш ли, иалианците са недооценени техничари и откъде накъде други ще продават на по-високи цени. И понеже със 100 % вероятност мога да кажа, че същото искат и останалите ЕС страни, за мен цялата тази операция е напълно невъзможна, защото когато всеки иска да цака другия, прецакани са всички. Но за да приключим с това времегубене - good luck в преследването на целите  Peace  

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 17:04 от Анонимен

# 2 451
И да, таблети и телефони са изключително търсени стоки. Не знам какво те учудва. И цените им постоянно падат. Факт. И да, да нямаш компютър или интернет в днешно време си е като да не ядеш.

Мисля, че сравнението е напълно некоректно, но така или иначе бързото развитие на технологиите обезценява по-старите модели, но на практика те стимулира да харчиш повече. Тоест, бюджетът не ти олеква особено от падането на цените. Това, разбира се, са лични наблюдения.

# 2 452
  • MI
Моля? Кога съм говорила аз или писала за пиано в потребителска кошница? И дума даже не съм отваряла за нея. Не е коректно това. И да, таблети и телефони са изключително търсени стоки. Не знам какво те учудва. И цените им постоянно падат. Факт. И да, да нямаш компютър или интернет в днешно време си е като да не ядеш. Факт. И колко процента е инфлацията? Защото тя е стимулираща, когато е в малки количества. А ние сме точно в тази граница.

Пусни в гугъл израза и ще разбереш.  Laughing Пианото в твоята кошница (т.е. това, което изкривява статистиката) са именно тези стоки. Да ти кажа, има и хора без компютри, има и такива с евтини телефони. И тях много повече ги интересува именно малката кошница и тях най-много ще ги удари едно такова повишение. Всъщност точно затова е измислена тази  методика - да се мери и по основните стоки, не всички.

Нали беше дефлация и няма ни-ка-къв шанс от спекула щото това е макротренда? Аз ви казах не е точно така и по-скоро ще поскъпнат хранителни стоки транспорт и т.н. Я, чудо, оказа се че при тях не само че няма дефлация, а има и инфлация. Сега започна ааа, ама тя малка.

# 2 453
не сега започна ааа, тя малка, ами и аз, и Ана-Бел написахме още в началото, че е твърде вероятно да има малко поскъпване от закръглянето нагоре, примерно 10лв като са 5,11 евро, да го закръглят на 6. Но това не е фатално апокалиптично поскъпване, и както Ана-Бел каза, малката инфлация е стимулираща и положителна, напълно го подкрепям, а и във всички учебници по икономкс го пише.

# 2 454
Нали беше дефлация и няма ни-ка-къв шанс от спекула щото това е макротренда? Аз ви казах не е точно така и по-скоро ще поскъпнат хранителни стоки транспорт и т.н. Я, чудо, оказа се че при тях не само че няма дефлация, а има и инфлация. Сега започна ааа, ама тя малка.

Чакай бе Нели - за къде говориш? В България има и отрицателни цени на хранителни стоки (не, няма отрицателни цени, все още не ни дават пари, за да взмем хляб  Laughing, има отрицателен растеж или намаление).

Код   Потребителски групи   Януари   Февруари   Март   Април   Май   Юни   Юли   Август   Септември   Октомври   Ноември   Декември   Януари   Февруари   Март   Април   Май   Юни   Юли   Август   Септември   Октомври   Ноември   Декември   Януари   Февруари   Март   Април   Май
      2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014   2014   2015   2015   2015   2015   2015   2015   2015   2015   2015   2015   2015   2015   2016   2016   2016   2016   2016

Общ ИЦМК   0,0   0,0   -0,1   0,3   -0,4   -1,2   -1,0   -1,4   -1,1   0,6   0,5   0,4   0,4   0,8   1,1   1,9   0,9   -0,6   -1,2   -1,1   0,0   0,4   0,6   0,6   0,5   0,9   0,4   0,4   0,3
01   Хранителни продукти и безалкохолни напитки   1,0   1,2   1,0   1,4   0,1   -1,3   -1,2   -1,8   -1,2   -0,8   -0,9   -1,2   0,9   2,2   2,4   3,7   1,8   -0,9   -2,0   -1,6   0,3   0,3   0,5   0,4   1,0   1,9   0,9   0,8   0,5

http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/data/timeseries/MK_CPI_3.2.xls

Нали виждаш че има и отрицалени месеци - не разбирам за къде  спориш

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 17:10 от Анонимен

# 2 455

Пусни в гугъл израза и ще разбереш.  Laughing Пианото в твоята кошница (т.е. това, което изкривява статистиката) са именно тези стоки. Да ти кажа, има и хора без компютри, има и такива с евтини телефони. И тях много повече ги интересува именно малката кошница и тях най-много ще ги удари едно такова повишение. Всъщност точно затова е измислена тази  методика - да се мери и по основните стоки, не всички.

Аз знам за какво говориш. Аз не съм давала никаква статистическа информация за инфлация в България. Ако съм го правила е било само за страните от еврозоната под формата на два доклада, относно колко е "вредно" еврото за страната, която го въвежда. А в тяхната потребителска кошница едва ли има пиана.

Какво значи "ааа тя малка". Разбира се, че има значение колко е инфлацията. Има значение и темпът й. Дали е пълзяща, галопираща или хипер, или скрита. Това не е непременно мръсна дума. В малки дози е особено полезна, даже. А за България при хранителните стоки има дефлация, Попея ти е извадила редовете.

# 2 456
за какво го дъвчете това приемане на еврото, ние дори не сме в чакалнята,
пусне някой такава партенка и сега 100 страници разсъждения по темата,
нали еврозоната щеше да се разпада, сега пък евро ще приемаме от днес за утре....

# 2 457
не сега започна ааа, тя малка, ами и аз, и Ана-Бел написахме още в началото, че е твърде вероятно да има малко поскъпване от закръглянето нагоре, примерно 10лв като са 5,11 евро, да го закръглят на 6. Но това не е фатално апокалиптично поскъпване, и както Ана-Бел каза, малката инфлация е стимулираща и положителна, напълно го подкрепям, а и във всички учебници по икономкс го пише.

Точно. И никога не сме отхвърляли варианта, че ще се опитат търговците да спекулират. Разбира се, че ще го направят. Та всеки се опитва да извлече максимални ползи от ситуацията. Че то при една хиперинфлация има печеливши. Въпросът беше, че голямо обедняване, в което се опитват да ни убедят, че ще стане като въведем еврото, според мен няма да се случи у нас.

# 2 458
за какво го дъвчете това приемане на еврото, ние дори не сме в чакалнята,
пусне някой такава партенка и сега 100 страници разсъждения по темата,
нали еврозоната щеше да се разпада, сега пък евро ще приемаме от днес за утре....

Е, тя еврозоната все се разпада, ако не си забелязала. То от самото и създаване е тръгнала да се разпада. Че и ЕС заедно с нея. Peace

# 2 459
Ако съм го правила е било само за страните от еврозоната под формата на два доклада, относно колко е "вредно" еврото за страната, която го въвежда.

Докладът за Словакия е прогнозен, какво очакват - от 2006 година е. Доколкото разбирам, още няма съвсем категорични данни дали еврото се е оказало полезно или вредно за страната им, защото се наслагват много фактори.

Мецане, разбира се, че ще има някакво обедняване и то няма да е малко. Ако по данните на НСИ, средният доход на човек от домакинство за 2015 и първото тримесечие на 2016 е към 600 евро месечно /а средно е относително понятие/, "незначителното" закръгляне може да има доста значителен ефект. Най-малкото има 2 милиона пенсионери за които има съществено значение дали хлябът е 50 или 60 евроцента.

Последна редакция: ср, 06 юли 2016, 17:25 от Vapor

Общи условия

Активация на акаунт