Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 369
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 3 000
Преди малко бях в бъдещето и веднага ви казвам, кога ще има СЕЩ. След около 20 години. Помнете ми думата, хващам се на бас, даже.

# 3 001
Единствената ми забележка е, че не успя да вмъкне някой довод защо не/активирането на Брекзита тъй пречи на двете течения в Европа да се разберат искат ли федерализация и преработка на Лисабонския договор или не, но може би това е по-несъществен въпрос или се дължи изцяло на неяснотата, която  изникна така изведнъж.

И аз ти се радвам!  bouquet Единствената ми забележка е, че не си казваш и защитаваш открито позицията за ОК и против ЕС в конкретния случай Брекзит, а  се измъкваш с н-на брой фИлии, които се борят за надмощие у теб.

Да почна с презумцията, че говоря САМО за пречката ОК и как тя влияе на по-нататъшната федерализация на ЕС. На въпроса ти защо с ОК вътре не са помислили за федерализация - те са мислили - очевидно е, след като на ОК са обещавали изключение, но ОК е прекалено силно вътре и може да налага своята воля срещу фередарлизцията, и разбира се, е настройвало и други държави вътре против, а и отделни партии в държави, като националистите. Самата Мей в онази своя реч казва същото - "по-добре да сме вътре, хем ще ги спрем от обединение, хем ще имаме надмощие над всички други."

Сега след излзиането им (ако се случи) първо трябва да се отстранят последиците от него, преди да се мисли за промени. А за да се остранят последиците, първо трябва ОК да излезе от ЕС с конретни параметри по сделката, а за да стане това, първо трябва да задейства член 50. Всякакви действия на ЕС към или против федералзиация ПРЕДИ окончатленото премахване на пречката ОК носят огромен риск за самото ЕС.

Случаят Брекизт е класически случай на изнудвач, получил своето от изнудвания и готвещ се за по-нататъшно изнудване (виж речта на Мей и нейните амбиции за това ОК да доминира ЕС), но погрешка убил заложника си. Което освбождава изнудвания от хватката на изнудвача. Но преди задействане на чл 50 това освобождаване е номинално, след това ще започне да се материализира наистина.

Затова ще повторя - активирането на чл 50 (а не референдума) маркира началото на отстраняването на пречката ОК, а последващите преговори пък ще окажат влияние на позицията на 27-те по въпросите на промяната на ЕС към федерализация или към разхлабване на съюза. Несигурността изниква от това, че не е ясно какви договорености ще има, които пък ще влияят на позицията на всяка от 27-те, някои с повече тежест, други с по-малко, но така или иначе, всички трябва да се съгласят накрая с новия ЕС. А това ще зависи  И от условията (виж презумцията) на излизане на ОК. Междувременно могат да се случат и други събития (световни, регионални, национални в 27-те), които да засилят неисгурността, произтичаща от забавянето на активирането и/или разтягането на прегворите.

Затова пак ще повторя, според мен позицията на изчакване в момента в ЕС е най-разумната. Всякакви действия на ЕС към или против федералзиация ПРЕДИ окончателното премахване на пречката ОК носят огромен риск за самото ЕС. И между другото, из нета има достатъчно анализи по въпроса точно в тази посока.

Това е политическият риск от забавянето на чл. 50, икономическият, който съвсем не е малък, пък е съвсем друга тема. По този повод - преговорите за Брекизта като цяло са zero sum game - отстъпката на ЕС  е изгода за ОК и обратно. Взаимоизгодното при тях ще се дефинира не от това, което е добро и за двете страни (ако има такова, е много малко), а от компромисите, които са достатъчно приемливи за даващата страна, за сметка на това, което получава срещу тях. Един голям и многофакторен trade off

Затова според мен всеки, който подкрепя лимбо-сценария, е против интереса на ЕС, незавсисимо дали съзнателно или не. И да кажа, че лимбо-сценарият е неизгоден и за самото ОК - но това е обект на друг разговор. Мисля, че Мей си дава сметка за това, както и Дейвис и Фокс, проблемът е, че Брезкитърите нямат нито стратегия, нито план, нито административен капацитет за излизането и заради това клонят към лимбо-сценария. По този повод имаше хубава диаграма във вокс.ком с дилемата на Мей - сечение на множества и как нито един изход от Брекзита не може да удоволетвори всички страни. http://www.vox.com/2016/7/5/12098156/brexit-eu-britain-venn-diagram

И не коментирам всички аспекти, защото и без това постовете ми стават много дълги - а те стават такива, защото въпросите са сложни и имат много аспекти, които искат обговаряне.

P.S. Не мисля, че тезата ти придобива повече тежест, когато е облечена в сарказъм - но ти си знаеш защо го правиш.

Тази неяснотата, Брекзитовата, е изникнала изведнъж, защото Брекзитът е изникнал изведнъж. Както виждаш, никой от политическия елит не го очакваше:  ЕС - защото е направило  компромиси на ОК, каквито на никой друг не е правило (платило е голяма сума на изнудвача), а ОК-елитът пък са били твърде заети със себе си и твърде самоуверени, за да допуснат, че електоратът ще ги изненада.

Последна редакция: чт, 21 юли 2016, 10:57 от Анонимен

# 3 002
Преди малко бях в бъдещето и веднага ви казвам, кога ще има СЕЩ. След около 20 години. Помнете ми думата, хващам се на бас, даже.
Бела Ана, не ти оспорвам... бъдещето... Wink
Че има мераци на много икономически кръгове...то е ясно ...
Обаче,  виж как хората се дръпнаха и зачетоха книжки като "Моята борба"...
Това ми подсказва, че или ще има разпад в скоро време, който си тече  яваш -яваш...
или Ердоган ще го обявят за Пазител на Евроценностите и демокрацията и ще му подарят ЕС да го обедини...
Само той е в състояние да въведе ред до Турция и след нея....  Mr. Green  
Же-ле-зен!!!  Той  се оказа- биещото сърце на Демокрацията!  Аферим, ашколсун, Машала!

Hello,  Евроган ! bouquet

# 3 003
  • постоянно
Poppea,
 спри се ....  Mr. Green какви изнудвания, какви 5 лв.

Ангичаните просто не искат да са част от диктатурата наречена ЕС.
Ето започната немски фирми да пледират за свободен пазар с ОК след Брексид-а .  Mr. Green

# 3 004
Poppea,

her, това е свободен форум и доколкото не нарушавам правилата му, няма защо да "се спирам" - само защото на теб не ти харесва какво пиша. Какво е изнудването съм обяснила пространно и с цитати от Камерън и Мей. И то вече свърши след вота ви за Брекзит.

Сега гледайте да натиснете Мей за по-бързо активиране на чл, 50, за да може да си осигурите свобода от диктатурата на ЕС и свободна търговия без имигранти  Peace

# 3 005
  • постоянно
Poppea,

her, това е свободен форум и доколкото не нарушавам правилата му, няма защо да "се спирам" - само защото на теб не ти харесва какво пиша. Какво е изнудването съм обяснила пространно и с цитати от Камерън и Мей. И то вече свърши след вота ви за Брекзит.

Сега гледайте да натиснете Мей за по-бързо активиране на чл, 50, за да може да си осигурите свобода от диктатурата на ЕС и свободна търговия без имигранти  Peace

Поппея,
 "спри се "не беше в буквалният смисъл ,  съжалявам , че си ме разбрала погрешно.
Ще активират  чл 50 , когато  му дойде времето.

# 3 006

Поппея,
 "спри се "не беше в буквалният смисъл ,  съжалявам , че си ме разбрала погрешно.
Ще активират  чл 50 , когато  му дойде времето.

Кой е преносният смисъл на "спри се" във форум? Аз освен "спри да пишеш", за друг не се сещам.

"Спри се" е  в сферата на личните нападки. Пиша и обосновам написаното. Който има възражения по същество, може да ги сподели. Да, изнудване не е хубава дума, но затова пък актът е налице.

И на Царя това беше любимата приказка  Mr. Green

# 3 007
И кога ли ще дойде това време, нали им е ''писнало от диктатурата'', би трябвало бързат към свободата, но не им се ще да станат свободни ...
Ако Шотландия официално поиска референдум ще й откажат ли ?
Мей е отказала неофициално, доколкото разбрах ...

# 3 008
Рано е да се каже smile3532

Това му бяха двете приказки на мадридския комарджия - "когато му дойде времето" и "рано е да се каже".

# 3 009
  • постоянно
LONG LIVE THE KING THEN  Mr. Green

Дотогава нали си плащат вноската  Mr. Green

# 3 010
  • София
Как ги пишете тия чаршафи? Не, как ги четете тия чаршафи? Wink

И аз бях в бъдещето. Ето:

1. ОК няма да излезе от ЕС
2. СЕЩ ще има, но дали ние ще сме вътре не видях добре.
3. Ердоган от сега нататък само ще губи, ще губи, ще губи...

# 3 011

хора без работа... hahaha Joy

# 3 012

И аз бях в бъдещето. Ето:

1. ОК няма да излезе от ЕС
2. СЕЩ ще има, но дали ние ще сме вътре не видях добре.
3. Ердоган от сега нататък само ще губи, ще губи, ще губи...

Тони, първите две може да не се случат. 
С Благословията, която Ердоган получи от всички, се роди такъв Франкенщайн, че скоро в Турция няма да остане нормален човек....
Барабар с бежанците от Афганистан и Ирак самите турци ще станат основни бежанци към ЕС. Хубавото е, че тези турчета,  дето ще избягат от там са читави хора, дори много работливи и светски настроени, за разлика от останалата част дето минава/остава и ни връщат...
 Лошото е, че Невроган ни е съсед и  трудно ще остискаме и един рунд пехливанска борба... ако каже-  А, бакалъм !  

# 3 013
Моите чаршафи са предназначени за Vapor като продължение на нашата дискусия. А на нея й личи, че е от четящите. Най-малкото не би могла да пише толкова добре, ако не четеше.

Смятам, че добре написаното мнение е уважение към четящия. А темата е сложна и предполага дълго писане.  Затова и не си жаля труда да го правя - за тези, които уважавам. Останалите - амииии...., тяхна си работа. 

# 3 014
  • София
"Ти ся мен уважаваш ли ме?"  Joy Не е ли ранко за такива излияния? Попея, пиши си колкото ти е кеф, кой ти пречи? Аз не те чета, е и?

маманет, ние (България) и да се пукнем откъм гърба, не можем да се преборим с Ердоган. Това е реалността, ако ще не наборна армия, бебетата да мобилизират, тая си е. Затова си търсим покровител. СССР, ЕС, САЩ, кой дадат. Лошото е, че ни управляват идиоти, които нямат грам идея как да се възползват от ситуацията, ами кимат "йес, йес" и толкоз. Карма...

Общи условия

Активация на акаунт