Имат ли право братята на майка ми да я изгонят от къщата?

• 9 160
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • Deutschland
Родителите ми имат огромна къща и по тази причина не желаят нищо. Нито баща ми от техните, нито майка ми от нейните. Аз също съм казала на моят, че няма да живея в имот, закупен от родителите му. Просто спокойствието и свободата са ми много важни

# 31
  • Winterfell
Натака„ майка ми нищо не искаше„ бяха казали„ че баба има рак и не и остава много. Искаше просто да се погрижи за майка си. Никога не би поискала дяловете на братята и. А и при хора от село и договори- малък шанс„ почти никакъв. Имаше на първия етаж едня стая„ дето си беше уж нейна„ и като гостувахме там спяхме. Празна си стоеше„ баба и дядо си ползваха тяхната„ а горния етаж беше разделен на двамата вуйчовци„ като единия си беше направил пристройка. И тогава стоеше празна„  и сега стои„ както и дела на другия вуйч. Просто големия реши„ че всичко е негово. Винаги е бил любимото дете„ по-обгрижван„ до последно му се плащаха сметките от старите. Те нищо не направиха и казаха като изгони дъщеря им и другия им син„ но и не приписаха къщата на него„ баба се заинати. В момента нямам идея как стои въпроса„ бяха я тормозили. Майка искаше да ги настани в дом за възрастни в нашия град (селото е на 100км от нас) за да им  е спокойно„ но баба отказа- имали си къща. В момента е много зле жената„ на смъртно легло е и чакаме дето се казва„ дядо е с множествена склероза и не разпознава почти никой. Грижите за тях са абсолютно неадекватни„ но нищо не можем да направим.  Притеснявам се„ че ще започнат и него да тормозят„ ако не са постигнали своето.
Майка продължава да няма претенции„ за мен тя си е пълен баламурник. Аз съм бясна на вуйчо ми и вуйна ми за простотиите дето натвориха и за горчивите старини на баба и дядо„ и няма да оставя нещата така.

# 32
Марселин, при това положение, ако къщата е на дядо ти и баба ти и не е правена делба, а само устна уговорка кой какво ще ползва,  майка ти има право на 1/3 от имота, без пристройката, която си е направил единият от вуйчовците ти. Според мен тя не трябва да се отказва от тази 1/3, колкото и малка да е тя /пишеш, че имотът е на село/. Най-вече заради теб. Просто един ден трябва да си поиска левовата равностойност на тази 1/3, колкото и неголяма да е сумата. Пък с нея ще си търсите нещо на друго място, далеч от подобна отровна атмосфера. Вуйчовците ти да си делят и ползват къщата, както си искат, но да си платят на майка ти, това, което й се полага по закон.
Успех!

# 33
  • Deutschland
Това, че къщата е на село, не означава че левовата й равностойност е ниска. Напротив! Виждала съм обяви за къщи на село на безбожни цени.

# 34
Още едно основание майката на Марселин да не се отказва от дела си. Другото основание е, че има дете, съпруг, вероятно и внуци, а както спомена Марселин, плащат с баща й ипотека.

Последна редакция: вт, 21 юни 2016, 22:21 от Nataka

# 35
Ами действай според както са ти казали адвокатите в темата, просто си потърси бързо адвокат и той ще ти каже какво да направиш. Ама изпревари събитията, иначе - майка ти като не иска да се занимава, да ти направи съответното пълномощно и действай ти. Според мен няма да има проблем нещата да станат с пълномощно, адвокатите да кажат. Майка ти не иска да се кара с роднините си, но точно такива хора ги сдъвкват и изплюват. Ти, щом си по-борбена от нея, действай ти.
Когато това се случи с нашето семейство, аз съм била в ранните си 20 години, майка ми изобщо не ми каза. Научих го от другата ми баба. Така и така се изпокараха, поне да си бяхме взели дела.  ooooh! Щеше да ми свърши работа, аз изплащам ипотека в момента.

# 36
Като човек, печелил дело за делба на имот, след което "роднините" си платиха дължимите суми без да кажат "гък", мога да дам следния съвет. Намира се добър адвокат и нещата се оставят в неговите ръце. Всякакви емоции, скандали, тръшкане от типа "Ама, как може?", "Не е редно" и т.н. се забравят. Действа се делово и резултатът идва. Не идва бързо. Съдебната ни система е тромава и подобно дело отнема 5-6 години. Но с достатъчно търпение и неподдаване на емоции резултатът няма как да не дойде. Затова не препоръчвам на авторката да се разправя с роднините или да праща гадже и други подобни да се разправят. Има си закон, процедура. Следват се.

# 37
Уишмастър го е казала по най-добрия начин, никакви емоции, действия по закон и търпение.
Нощна птица, съжалявам за това, което ви се е случило, мисля, че отдавна е минала каквато и да е придобивна давност и роднините на майка ти са придобили нейния дял по давност. Все пак давността е 10 години и е трябвало в момента, в който разбереш, да реагираш. Затова не приемам хора, които се отказват да се съдят с "роднини", а имат деца, които плащат накрая това.

Последна редакция: вт, 21 юни 2016, 23:34 от Nataka

# 38
  • Deutschland
Наследниците биха се разбрали по-лесно, ако в по-голямата част от случаите не се намесват жените им, мъжете им и т.н
Моят все се сърди, че не приемам къщата и апартамента на родителите му като мои и се държа като гостенка( те така и ме наричат де). Ми не мога, чуждо ми е. Ако ще делят, проблема е техен. Аз там няма да живея. Имам познати жени обаче, които омъжат ли се всичко става тяхно. Не го приемам

# 39
Дпв, трябва много такт в тези ситуации. Майка ми също не се е месила много, затова роднините на татко почти винаги са се възползвали от това.
Аз не бих допуснала някой да си прави каквото си иска с моите дялове, а аз да не съдя с него, само защото ми е роднина, пък после децата ми да се огъват под товара на ипотеки или да живеят натясно. Не бих посегнала на чужд дял, но не бих допуснала и да посегнат на моя. Не бих допуснала обаче и моят съпруг да не се бори за правата си, ако се наложи, а децата ни бъдат ощетени. Но когато става дума за отношения на другия съпруг с неговата рода е необходим такт повече от всякога. Както го е написала Уиш, никакви емоции, добър адвокат и действия по закон.

# 40
  • Winterfell
Каква е тая давност 10г. и в чия полза работи?
Питам, понеже майка не се меси на баща ми, а даже го оправдава.Другите ми баба и дядо починаха преди 10 години и оставиха в наследство апартамент в нашия град. В него живее чичо ми, баща ми казва, че е повдигал няколко пъти темата , но той твърдо отказва да плати половината или да се продаде.Започвали да се карат , а баща ми си е мека мара.Данъци на апартамента не са плащани от 10г.също така

# 41
Каква е тая давност 10г. и в чия полза работи?
Питам, понеже майка не се меси на баща ми, а даже го оправдава.Другите ми баба и дядо починаха преди 10 години и оставиха в наследство апартамент в нашия град. В него живее чичо ми, баща ми казва, че е повдигал няколко пъти темата , но той твърдо отказва да плати половината или да се продаде.Започвали да се карат , а баща ми си е мека мара.Данъци на апартамента не са плащани от 10г.също така
Проблемът е, че както сама казваш, баща ти е Мека Мара. След като е повдигал въпроса пред брат си, но се е стигало само до скандал, спира разговорите. Намира добър адвокат и изпраща на брат си нотариална покана да му бъде изплатен както дела от апартамента, така и наема за неговата част за предходните години, през които не я е ползвал. Шансове за успех има, дори ако са минали 10 години. За тази цел, обаче баща ти трябва да е плащал редовно данъците на своя дял. Бележките от данъчното са доказателство пред съда, че той я е владял явно и добросъвестно. Ако за тези 10 години брат му не е направил някои важни неща, доказващи неговото еднолично явно владение на имота като, например, регистриране в кадастъра като едноличен собственик, плащане на данъци, ремонти и подобрения и т.н., шансовете ви са напълно реални.
Виж по-подробно тук:http://infolaw.bg/%D0%98%D0%9C%D0%9E%D0%A2%D0%98-(28,1,law=56)
Имай предвид, че аз спечелих такова дело, след като моите родители отдавна се бяха отказали и бяха минали 20 години. Затова твърдя, че шансове има, но за тази цел трябва наистина добър адвокат.

# 42
Уишмастър го е казала по най-добрия начин, никакви емоции, действия по закон и търпение.
Нощна птица, съжалявам за това, което ви се е случило, мисля, че отдавна е минала каквато и да е придобивна давност и роднините на майка ти са придобили нейния дял по давност. Все пак давността е 10 години и е трябвало в момента, в който разбереш, да реагираш. Затова не приемам хора, които се отказват да се съдят с "роднини", а имат деца, които плащат накрая това.
Не, че искам да се оправдавам, бях разведена с бебе в момента в който разбрах, тогава си имах други дела на главата, а именно как ще ходя на работа и ще гледам бебето едновременно, последна дупка на кавала ми беше имота. А иначе, трябвало уж. Но в нашия случай имаше /имало е, по разкази някакви/ прехвърляне /дарение ..???/ срещу гледане или нещо такова, така и не знам точно, майка ми отказва да говори по темата.
А иначе тя е на мнение, "Аз не съм получила, и ти няма да получиш", така че не се знае какво ме чака, следя темата с трепет. Wink С една дума, аз изплащам ипотека в момента, а родителите ми живеят в едно жилище, а имат и второ, което второ стои празно. И когато повдигнах темата, не ми се говори по какъв повод и как стана, но един ден ме доядя за друго нещо и реших да се заям на тема пари и тя каза "Аз също не съм получила нищо от никого...." Демек - що пък да ти давам на тебе, аз съм се оправяла сама, оправяй се и ти.
Wishmaster, ти с пълномощно ли действа от името на родителя ти или от свое име?

Последна редакция: ср, 22 юни 2016, 15:53 от Анонимен

# 43
  • Deutschland
Птица, ще запее друга песен когато опре ножа до кокала и ще има нужда от грижи. Ако ти й кажеш тогава " Оправяй се"?

# 44
Птиче, действах сама, когато баща ми почина. Водя се от принципа "Нещо, което днес е мое, утре ще е наследство на децата ми. Следователно, никой не може да протяга лапи към наследството на моите деца".

Общи условия

Активация на акаунт