Имат ли право братята на майка ми да я изгонят от къщата?

• 9 167
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
Птиче, действах сама, когато баща ми почина. Водя се от принципа "Нещо, което днес е мое, утре ще е наследство на децата ми. Следователно, никой не може да протяга лапи към наследството на моите деца".

Прекрасно!

# 46
  • при късмета
Каква е тая давност 10г. и в чия полза работи?
Питам, понеже майка не се меси на баща ми, а даже го оправдава.Другите ми баба и дядо починаха преди 10 години и оставиха в наследство апартамент в нашия град. В него живее чичо ми, баща ми казва, че е повдигал няколко пъти темата , но той твърдо отказва да плати половината или да се продаде.Започвали да се карат , а баща ми си е мека мара.Данъци на апартамента не са плащани от 10г.също така
Проблемът е, че както сама казваш, баща ти е Мека Мара. След като е повдигал въпроса пред брат си, но се е стигало само до скандал, спира разговорите. Намира добър адвокат и изпраща на брат си нотариална покана да му бъде изплатен както дела от апартамента, така и наема за неговата част за предходните години, през които не я е ползвал. Шансове за успех има, дори ако са минали 10 години. За тази цел, обаче баща ти трябва да е плащал редовно данъците на своя дял. Бележките от данъчното са доказателство пред съда, че той я е владял явно и добросъвестно. Ако за тези 10 години брат му не е направил някои важни неща, доказващи неговото еднолично явно владение на имота като, например, регистриране в кадастъра като едноличен собственик, плащане на данъци, ремонти и подобрения и т.н., шансовете ви са напълно реални.
Виж по-подробно тук:http://infolaw.bg/%D0%98%D0%9C%D0%9E%D0%A2%D0%98-(28,1,law=56)
Имай предвид, че аз спечелих такова дело, след като моите родители отдавна се бяха отказали и бяха минали 20 години. Затова твърдя, че шансове има, но за тази цел трябва наистина добър адвокат.
И друг път е ставало въпрос, че си печелила такова дело. Не знам от кога ти е решението, но ние вместо с дело, се разбрахме с доброволна делба, октомври 2015г., т.е. преди по-малко от година. Има някои промени. И при нас имота беше владян от другата страна. Не можехме да вземем наем за 12 г. назад, защото давността за 5 години вече важи и в това отношение. Ти можеш да заведеш дело за повече от 10 години, но ще ти признаят 5.
Не можеш да заведеш едно и също дело за делба и за наем. Трябва да е или едното или другото. Т.е. не можеш да претендираш и за наем и да ти се изплатят частите едновременно в едно дело. Ако ще е делба ще е делба, ако е пропуснати ползи ще е пропуснати ползи.
И както вече казах в друга тема, по давност м/у наследници не важи (това трябва да го проверя за всеки случай, изобщо нямаше да ни свърши работа и само се спомена, без изобщо да разчитаме на него)
Информацията ми е много по-скорошна, твоето решение не знам от кога е. ГПК се променя много често, поне в това отношение. Ние водихме дела 12 години и през това време доста неща се промениха, до финала му през 2015

# 47
Мако,
Скрит текст:
2013 го спечелих, а през 2007 го заведох. Но при нас ставаше дума за "схватка" между наследници още от хиляда и балканската.

# 48
  • при късмета
Промените за давността за 5 години влязоха 2014г. ако не се лъжа. Сега не можеш да вземеш наем за повече от 5 години назад, а пък ти си завеждай делото с искове за колкото години искаш.
И в делба не могат да влизат претенции за пропуснати ползи, евентуално, само евентуално, ако се мине на втори етап от делбата. Често не се стига да него.
Ние разполагахме и с нотариална покана от 2002г.
Не стигнахме до дело де, стана му ясно на човека, че ще плаща така или иначе, предпочете да си спести разходите и да вземе малко повече пари от дела си, вместо да ги даде в съда.
Само за придобиване по давност м/у равнопоставени наследници не съм сигурна как стоят нещата. При нас този казус не стоеше.

# 49
Честно казано, делата за делба са изключително тежки. Аз не съм достатъчно компетентна, но за моята адвокатка, която е от корифеите в областта, то си беше предизвикателство. Точно затова съветвам, вместо разправии и махленски истории, да се търси добър адвокат, който си разбира от работата.

# 50
  • София
Дами, давността за парични вземания, били те и от наем, не е била никога повече от 5 г.

# 51
  • при късмета
Дами, давността за парични вземания, били те и от наем, не е била никога повече от 5 г.
Не е вярно. Пуснахме нотариалната покана през 2002г., тогава имаше друго дело заведено, защото се очакваше, че ще има съдебна делба след приключването му, най-вероятно. Можех да извадя от имота самоуправника, както направих от другия. Точно за това го оставих и пуснахме поканата. Според тогавашното законодателство, щяхме да имаме право на наем от нотариалната покана, независимо колко години са минали. Делото се проточи повече от очакваното и през това време се промени закона. Ако бяхме стигнали до съдебна делба, според адвокати щяха да ни отсъдят само за 5 години наем, независимо, че имаме покана от 2002 и държат от тогава имота

# 52
Роналд, не парични вземания, а делба на имот.

# 53
  • при късмета
Делбата си е делба. При нея се определят частите на всеки съсобственик.
Пари за наем се отсъждат по параграф пропуснати ползи и след съответната претенция разбира се, не става автоматично.
Ако единия е владял имота, а другия доказва, че има по-голяма част от вече определеното му или пък тепърва се определя и си я вземе, това е делба. Чак на основание тази делба, ако няма друго споразумение м/у страните или има, но не е изпълнено, тогава се завежда отделно дело за пропуснати ползи.
И да, парично вземане е отсъденото по наем. Сега И за него важат петте години, преди се отсъждаше от началото на ползване, от този който трябва да плаща.

При нас, нотариалната покана щеше да свърши работа от гледна точка на това, че сме предприели действия да си вземем парите. Имаше и друго дело, не делба, това също не продължи давността, при положение, че самото дело беше 12 години. Всички адвокати ни казаха, че за 5 години ще ни се изплати наем. По старото ГПК щеше да се изплати за цялото време, само, че за малко не го хванахме, по-малко от година.

Така, че авторката да действа, ако се наложи да доказва, че е предприела мерки, да има черно на бяло. Съвета за адвокат е добър. Да си оправят документите, докато има жив родител, после с частта на преживелия родител, вече е по-лесно. Делбата не е задължително да е съдебна. Ако се стигне до там, пък тя ще спечели (майка й, де), тя си е съсобственик по закон

# 54
  • София
Роналд, не парични вземания, а делба на имот.
Останах с впечатлението, че ма ко говори за наем. Това парично вземане.

Общи условия

Активация на акаунт