Майчинството счетоводно-70

• 65 263
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте и аз имам въпрос.След като дам на работодателя 45 дневния болничен преди раждането и той го внесе в нои , а малко след това закрие фирмата - ще взимам ли майчинство? Благодаря!
Ще взимаш обезщетение до 410-ти ден. За втората година-не.
Защо не? Моята фирма също се смята за закрита , но ще получавам майчинство. Освен да са ме прехвърлили към новата фирма без да са ми казали? 

# 376
  • София-Младост
Здравейте и аз имам въпрос.След като дам на работодателя 45 дневния болничен преди раждането и той го внесе в нои , а малко след това закрие фирмата - ще взимам ли майчинство? Благодаря!
Ще взимаш обезщетение до 410-ти ден. За втората година-не.
Защо не? Моята фирма също се смята за закрита , но ще получавам майчинство. Освен да са ме прехвърлили към новата фирма без да са ми казали? 
Закритата фирма предполага прекратяване на ТД. При прекратен ТД няма как да получите пари за втората година. А как е станало при вас...нямам представа Simple Smile

# 377
Здравейте и тук!  Искам да попитам при прекъсване на платен отпуск след майчинство и предаване на болничен губя ли дните от отпуската? Предварително ли трябва за заявя в Личен състав да ми прекъснат отпуската, за да почне болнчният? Налага се да не губя едни три дена от изчакването да свърши отпуската и да пътуваме.

# 378
  • София-Младост
Здравейте и тук!  Искам да попитам при прекъсване на платен отпуск след майчинство и предаване на болничен губя ли дните от отпуската? Предварително ли трябва за заявя в Личен състав да ми прекъснат отпуската, за да почне болнчният? Налага се да не губя едни три дена от изчакването да свърши отпуската и да пътуваме.
Не се губи отпуска. Уведомете ги, че има болничен, така или иначе в рамките на 2-3 дни ще им го предадете.

# 379
  • Варна
Мога ли да подам документи за детски надбавки в града,в който съм по настоящ адрес или трябва задължително да е в града по лична карта?

# 380
  • София
Здравейте Дами Simple Smile

Винаги сте помагали с много точна и актуална информация. Имаме следния казус с един приятел (сигурно е доста стандартен). Очакваме отговор и от НОИ, но там нещата не са особено бързи.

Жена му има само 6 месеца трудов/осигурителен стаж на доста високо възнаграждение. Той иска да внесе осигуровки й за още 6мес, за да придобие 12те месеца и да може да получава майчинство. В момента не работи и е много вероятно да е бременна, но е непотвърдено. Въпросите са следните:
- възможно ли е да ги плати като на физическо лице, без да минават през фирма?
- ако да, след това как става подаването на болничните, приложенията и декларациите?
- придобивайки тези 12мес стаж, значи ли че пак ще й сметнат майчинството 24мес назад или ще получава само социално майчинство?

# 381
Здравейте Дами Simple Smile

Винаги сте помагали с много точна и актуална информация. Имаме следния казус с един приятел (сигурно е доста стандартен). Очакваме отговор и от НОИ, но там нещата не са особено бързи.

Жена му има само 6 месеца трудов/осигурителен стаж на доста високо възнаграждение. Той иска да внесе осигуровки й за още 6мес, за да придобие 12те месеца и да може да получава майчинство. В момента не работи и е много вероятно да е бременна, но е непотвърдено. Въпросите са следните:
- възможно ли е да ги плати като на физическо лице, без да минават през фирма?
- ако да, след това как става подаването на болничните, приложенията и декларациите?
- придобивайки тези 12мес стаж, значи ли че пак ще й сметнат майчинството 24мес назад или ще получава само социално майчинство?

След като не работи няма смисъл от всичко това. За да получава майчинство от НОИ трябва да е на трудов договор към момента на излизане в 45 дневния болничен преди раждане.

# 382
  • София-Младост
Мога ли да подам документи за детски надбавки в града,в който съм по настоящ адрес или трябва задължително да е в града по лична карта?
По лична карта.

# 383
  • Варна
Благодаря за бързия отговор bouquet

# 384
Някой може ли да ме светне кога трябва да очаквам превод от НОИ - в 45 дневен съм от 1.08 като болничния ми е внесен в НОИ на 18.08. Благодаря предварително

# 385
Някой може ли да ме светне кога трябва да очаквам превод от НОИ - в 45 дневен съм от 1.08 като болничния ми е внесен в НОИ на 18.08. Благодаря предварително

До 10 работни дни от датата на входиране в НОИ.

# 386
Десидеската жената може да се регистрира като упражняваща свободна професия и да си внесе сама вноските, декларациите и т.н., но наистина няма смисъл, защото очевидно нищо не разбира а не е едно или две неща.
По-добре трудов договор. Болничния за брем.и раждане пак ще бъде изчислен 24 мес назад, като за времето без осиг.доход се взима МРЗ.

# 387
Здравейте, тук винаги се тамира някой да ми помогне, надявам се и сега да стане така.
Въпросът ми е какво трябва да подам като молба за да стартира майчинството ми? Лекарят ми каза като изтече сегашния ми болничен се подавала някаква молба при Работодателя. Къде мога да намеря образец и подава ли се нещо друго?

# 388
Здравейте. Прехвърлих майчинството на бабата, аз писах и по назад в темата. Още юни са подадени документите, но вече е края на август и тя все още не е получила никакви пари. Нормално ли е това? Аз редовно си получавах майчинството на определена дата

# 389

До 10 работни дни от датата на входиране в НОИ.
Демек като изтече август, на 1-2 септември трябва да имам превод за предния месец, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт