"Не можеш да знаеш дали ще устоиш на изкушението..."

• 32 820
  • 527
  •   1
Отговори
# 30
Едно увеличение на заплатата, примерно. Срещу нагърбване със задачите на колегата, примерно.
е, на това къде му е моралната дилема?
За мен ако трябва да излезем от сексуалния пример, адекватна съпоставка е кражбата. Всеки знае, че да се краде е лошо, никой не иска да бъде жертва, въпросът е кога сам човек би откраднал.
Когато е в нужда ли, когато знае, че няма да го хванат ли...

# 31
  • София
А може и за едното повишение да си готов да играеш "бушон на шефа".  Wink

# 32
Айде сега...за милионец много хора и кучето ще оправят..вие за Робърт Редфорд или Ричард Гиър говорите Joy

# 33
Мда,  това- да пристъпиш морален принцип, ако това се има предвид с бушон на шефа Laughing- срещу материална облага. Аз бях по конкретна:)

пп. какво точно значи да си бушон на шефа всъяност? Да му снасяш инфо от лични разговори с колегите ли? Или нещо друго?

# 34
  • Sofia
Та и темата  явно е зададена с нагласата, че всичко зависи  и от   цената /мащаба/,
   Именно.

За милион долара бая неща бих му направила на добре изглеждащият ексцентричен чиляк. После три пъти "Отче наш", литър светена вода на гладно и... всичко е пито платено!  Wink
Ама пред последната петилетка вече ми поувехна розата та мизата се върти около 50 стотинки до левче.  Joy
   Ха-ха, това беше най-забавният отговор. Joy

Но въпрос може да се зададе и към мъжете:
"За 1 000 000$ ще седите ли в хола и ще слушате ли как Чичко-Паричко чука
гаджето ви в спалнята?" Преди да отговорите, помислете колко неща можете да направите с тия пари!
   Да, разбира се, въпросът е отправен към всички, не само по отношение на конкретната ситуация, която обрисувахме. Simple Smile

Съвсем друго е да видиш 1 000 000 $ Whistling
   Аз откровено си признавам, че ако видя толкова пари накуп, ще изпадна в състояние на амок. Mr. Green

Отказвам без проблем.
   Чак без проблем? newsm78 Хммм...

Работата е там, че за някои парите и материалните ценности имат значение и са важни, а за други  - не.  Peace
   Е, чак да нямат никакво значение? Simple Smile Не ми се вярва! Та нали и нематериалните неща много често имат съвсем материално начало в съвременния свят, в който живеем? Образованието, пътуванията, удоволствията, дори здравето, за жалост, не са безплатни...

Моето мнение е, че всеки човек си има цена.
   Това е и моето мнение, и според мен, с него се изчерпва темата.

# 35
  • Ямбол
На някои моралните им принципи са само на теория, а всъщност вършат много неморални неща за много малко и си мислят, че никой не е разбрал.

# 36
То и кражбата си е кражба, но има моменти, в които кажи речи всеки би откраднал.

Аз да питам, ако авторката нема нищо против, какво бихте казали, ако някоя предложи на мъжа ви един милион за да спи с него, да кажем Анджелина Джоли? Ще благословите ли начинанието, и след това да си изхарчите с кеф  милиона заедно? Party
Веднага!Друг е въпроса,че и на двамата няма кой да ни предложи по милион.
А,сериозно мисля,че учителят е прав.Не знам кога в каква ситуация ще попадна и как ще реагирам.

# 37
  • София
Мда,  това- да пристъпиш морален принцип, ако това се има предвид с бушон на шефа Laughing- срещу материална облага. Аз бях по конкретна:)

пп. какво точно значи да си бушон на шефа всъяност? Да му снасяш инфо от лични разговори с колегите ли? Или нещо друго?

Ти гърмиш, а той остава. Естествено, не ти го казва изрично, дори те обявява за "много перспективен".

# 38
  • София

Примерно на някой счетоводител да му предложат да "изпере", срещу процент.
Или да се явява пред институции вместо шефа. Имам приятел, който е бил така. После се събират с жена си и напуска за по-ниска заплата, но по-голяма сигурност.

# 39
  • Sofia
Аз да питам, ако авторката нема нищо против, какво бихте казали, ако някоя предложи на мъжа ви един милион за да спи с него, да кажем Анджелина Джоли? Ще благословите ли начинанието, и след това да си изхарчите с кеф  милиона заедно? Party
  Хе-хе, не задавай риторични въпроси. Mr. Green Давам ѝ го за цял месец ползване, да му се порадва, пък накрая може и бакшиш да остави. hahaha

# 40
  • Бургас
  Хе-хе, не задавай риторични въпроси. Mr. Green Давам ѝ го за цял месец ползване, да му се порадва, пък накрая може и бакшиш да остави. hahaha
А може ли докато той се забавлява с тая рахитичната, аз да правя компания на Брат Пит  Whistling

# 41
  • София
Това е сводничество, т.е. ти ставаш сводник на мъжа си. Мисля, че можем да прекратим темата за изкушението - получи отговора, който искаше.

# 42
Всеки по няколко пъти на ден играе схемата аз на тебе -ти на мен .И точно си престъпва морала и принципите за да получи облага.Това-казано най-общо за неща от всякакъв характер.
Ако говорим за неприлично предложение от 1млн ,вероятността е толкова малка,че не знам дали има смисъл да се коментира.

# 43

Работата е там, че за някои парите и материалните ценности имат значение и са важни, а за други  - не.  Peace
   Е, чак да нямат никакво значение? Simple Smile Не ми се вярва! Та нали и нематериалните неща много често имат съвсем материално начало в съвременния свят, в който живеем? Образованието, пътуванията, удоволствията, дори здравето, за жалост, не са безплатни...

Не съм казала "никакво" значение, но не голямо! Или не достатъчно голямо!

Въпросът и принципен.
Парите СА предпоставка за гореизброените пътувания, удоволствия, образование и т.н., но аз лично предпочитам да си се простирам според чергата.

Относно здравето - за съжаление има и състояния/заболявания, при които дори да имаш всичките пари на света, те са безсилни...

# 44

Примерно на някой счетоводител да му предложат да "изпере", срещу процент.

проблемът тук, и изобщо при много от престъпленията на т.н. бели якички, документални, е че мног лесно се губи връзката с изначалното престъпление. Значи ако парите са от нелегална проституция, продажба на наркотици и тем подобни, пред теб не стоят насинени момичета или деца след свръхдоза, счетоводителят вижда един нормален човек пред себе си, и дистанцията до престъплението  притъпява. Още по голяма е тази дистанция при данъчни престъпления и т.н.
С което нито оправдавам, нито насърчавам, да не ъда разбрана грешно.

Анди, много си серт тези дни, затваряш теми като с гилотината:)

Общи условия

Активация на акаунт