Всъщност, решението за създаване на настоящата тема в този късен час беше провокирано от друга тема тук, във форума, в която между няколко от потребителките се развихри същински морален мини-дебат, и ми стана интересно какво ли мислят по-голям кръг от хора. Накратко, спорът се обособи около ядрото – е ли нормално и допустимо да преминете някои от своите основни морални принципи, в името на някаква изгода (в случая се имаше предвид материална, но аз лично добавям и емоционална), която е напълно достатъчно обстоятелство сама по себе си, за да промени живота ви из основи, в желаната от вас насока? Важно е да уточня, че за целите на дискусията е необходимо разсъжденията да са абстрактни и лишени от детайлност, тъй като в реалния живот такива ситуации са по-скоро някакво невероятно изключение, прецедент, случващ се по-рядко и от преминаването на Халеевата комета.
За да онагледя идейните положения с малко конкретика: Например, бихте ли се съгласили да прекарате една-единствена любовна нощ с някой мъж, предлагащ ви в замяна сума пари, която би ви стигнала, за да дадете съвсем нова посока на всички аспекти от живота си? Веднага може да се направи референция с филма "Неприлично предложение", за който го е гледал. А който не е – "там" залогът за една интимна нощ с главната героиня, щастливо омъжена дама, доколкото си спомням, беше 1 млн. долара, срещу получаването на които, трябваше да спи с ексцентричен, но добре изглеждащ милионер. Т.е. бихте ли заложили на карта представите за морал и лично достойнство, които сте възпитавали в себе си до момента, в името на нещо, което представлява недостижима ценност за вас и за което сте наясно, че ще изкара изцяло живота ви от досегашния му коловоз? Не се хващайте за конкретния пример, може да става въпрос за много и различни неща, под формата на предлагано ви изкушение, за достигането на което, обаче, ще трябва да "пристъпите себе си".
Всъщност, озаглавих темата така, защото (учудващо за мен) в другата дискусия имаше 1-2 потребителки, които с пълна категоричност и студена непреклонност заявиха, че няма нещо на света, което да ги изкуши да прекарат с някого 1 любовна вечер и че да си склонен да направиш обратното, е едно от най-гнусните и грозни неща на света.
Та, споделете вие какво мислите.
Ето, аз в момента съм много ядосана на мъжа ми и съм склонна на всякакви продажби