Американски колеж - седма тема

• 108 741
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Миналата година се явяваше детето на една моя приятелка и беше изключително травмирана от това, че са им дали неравенства. Детето не ги беше учили все още нито в училище, нито в двете школи, в които се готвеше (едната беше Междучасие, при Симеонов, а другата Лого 3, къдетп детето беше изкарало само интензивен курс). Обаче се оказа, че това не им изигра лоша шега на изпита. Детето беше използвало времето, останало от неравенствата за геометричните задачи и я приеха.
aninica, все още имате шанс. Peace (Съгласна съм с вас, че даването на неравенства в изпита не е коректно. Още от миналата година съм на това мнение. Мисля, че АК не го прави нарочно, просто не са запознати с това, че има училища, в които неравенствата не са взети.). Peace

Стискам палци на децата тая година да са се представили добре и усулията им да бъдат възнаградени.

# 676
Успех на кандидатите!
Ненапразно поне на двадесет пъти в темите напред е споменавано, че изпитът е различен. Първо - форматът е непознат за нашата система, прилича на САТ. Второ - максимално изцеждащ, притискащ те и нямаш време да му мислиш много, създава стрес, който не е познат на нашата система. Трето - повече си струва да решиш вярно задачите, за които ти стигне времето, отколкото да се стремиш да решиш всичко и да объркаш и това, което ако се взереш повече ще видиш къде бъркаш. Четвърто - съзнателно са ти заложени капани, като капак на всичко останало.
Проблема с невзетия материал бих отдал по-скоро на чиновническо безхаберие на някой зад океана, (знае се, че тестовете не се правят тук и не се проверяват тук), който при съставянето му не е взел предвид кой раздел кога се изучава, а е работил ангро - с покритите до края на 7-ми клас раздели, отколкото на капан, едва ли биха се компрометирали сами, явно противоречейки на твърденото официално на сайта, а в Колежа държат на правилата, честните условия и предсказуемостта. Там измамата, включително и неспазванията на уговорки, срокове, манкиране, нечестно поведение, преписване, дори и цитиране без коректен източник) попадат в графата най-сериозни провинения и подлежат на най-сериозна санкция.  Така че, Колежът има ишу, за пореден път и следва да си го решава за да не се дънят пак...
Неприятното е, че "състезателите" са наистина напред с материала и вероятно не са имали проблем, както всъщност и с целия тест, в математическата му част. По дефолт, на тях им куца есето Мой близък, именно състезател на времето беше казал нещо, което и до днес ме усмихва - "как може тоя Толстой да напише три тома, че Война й мир се събира на половин лист с формули...) Просто - начин на мислене. А АК не е математическа гимназия и есето е фактор, все пак.
Обнадеждаващото - повечето "състезатели" общо взето не се записват. Остават другите.
А за тях условията всъщност са били еднакви - всички те не са учили неравенства.
Така че - споко, нещата ще си дойдат на мястото.
Зорът в АК не свършва с приемането,  оттам започва.

А за дисквалификацията - не е спазено правило. Може да е субективно решение на американката, но какво от това - тя затова е там, за да реши. Със сигурност е даден повод, а как е реагирала е нейно право да го направи и отговорност на администрацията, която тя НЯМА да понесе ако решението е грешно. Не и в този случай - правило за контестация няма и не се предвижда. Презумпцията е ясна - има правила и щом е даден повод да се вземат мерки, те са взети.
Типично за Колежа.
Уелком...

# 677
  • В най - голямото село
Моля за инфо, в колко викат децата в училище за бала и трябва ли да се ходи в училище. От колко са после в ресторанта?  bouquet

# 678
Любаша,
Бих била много благодарна, да го попитате, в какво се е изразявало нарушението на инструкциите от дисквалифицираното дете преди да започне изпита, и да ни кажете тук.

Успех си е дори това, че са завършили изпита без да бъдат дисквалифицирани, че хората имат различни изражения на лицата и жестове и  все се страхувах някой, който си гледа отнесено или втренчено и пр. подобни , да не бъде набеден, че дава знаци..., а просто детето така да си гледа.

Разбрах, че дисквалифицираните не са пуснати да си ходят и са чакали другите да свършат, което ми се струва много мъчително, все пак са деца.

А на шега ли му е казала дамата, че не може да влезе? Не го разбрах .

Deborana, не мисля, че е особено етично да разказвам подробности относно дисквалификацията. Не само защото не съм пряк очевидец, но и защото никой не ме е упълномощавал. Със сигурност на детето и на родителите му им е тежко и може би не искат да се разгласява по форуми, макар и уж анонимно. За Ваше успокоение мога само да кажа, че наистина се е касаело за нарушение на инструкциите, още в първата минута след старта за работа. Не става дума за отнесено или втренчено гледане, а за нещо, което е било описано  в инструкциите като неприемливо. А инструкциите са били четени в продължение на 15 минути.  
А на въпроса дали е казано на шега това с преминаването през вратата? - не, не е на шега. Трябвало е да изчакат втория звънец, за да имат право да влязат.

StefanB, моля Ви винаги да се включвате, че казвате големи истини. Безкрайно уравновесено и полезно за мен е мнението Ви.
Е, ако съм тук де, след 6-ти....

# 679
  • България
Моля за инфо, в колко викат децата в училище за бала и трябва ли да се ходи в училище. От колко са после в ресторанта?  bouquet

Това е мероприятие, което абитуриентите организират сами, без участие на колежа. Питайте организаторите на събитито. Това са няколко представители от випуска.

# 680
  • София
Мисля, че вече го писах в темата, но ще се повторя (като една  afwitch): децата на мамите, пишещи тук, ще бъдат приети...когато ми го казаха миналата година, не го вярвах, стори ми се обасурдно, после, понеже се случи, разбрах смисъла: вашата собствена ангажираност вече е нещо, при децата тя се мултиплицира в резултат.

# 681
  • София
Около 17 часа трябва да са в Колежа, по нататък не знам да има точен график.
Когато тръгнат към ресторанта, тогава. Simple Smile

# 682
вашата собствена ангажираност вече е нещо.
newsm10

# 683
Като чета за неравенствата се сещам за едни състезания в долните класове, когато родителите пак бяха възмутени, че били давани задачи, които се решават със системи уравнения, а в този клас това не се учело. Е, след малко спорове се оказа, че задачите се решават със системи уравнения от мамите и по-големите деца, но за малките си има чалъми за решаване чрез логически анализ. Без да знам какъв точно е казусът тук все пак допускам, че може случаят да е бил идентичен. А и други писаха вече, че изпитът е направен така, че да постави децата под стрес и да ги накара да вземат решение в сложна ситуация при ограничено време. Та при положение, че НИКОГА не се е случвало някое дете да реши ВСИЧКИ задачи от теста, тези 10% неравенства изобщо не са проблем даже и да няма начин за логическо решаване. Даването на такива задачи според мен може да цели няколко неща:
- да даде предимство на децата, можещи да решат неравенствата по нестандартен начин;
- да отсее децата, които ще се сетят просто да прескочат дадените задачи, а няма да се спекат и ошашкат и да си останат дотам;
- да отсее децата, които могат да решат неравенство чрез анализ, но няма да се усетят, че така ще загубят толкова време, че това ще се превърне в пирова победа.

Изобщо за да се вземе този изпит не ти трябват две години подготовка, а половин час разговор за изясняване на тактиката:
- решаване на първо време на ясните и леки задачи, като изобщо не се губи време за тези, за които решението не хрумва на мига. Такива, които не стават от раз се прескачат;
- ако остане време след изчерпване на задачите по горния начин се минава на второ четене вече с повече замисляне, но отново се гледа да не си изхабиш цялото време на една задача;
- като останат 5-10 минути до края играеш ТОТО и задраскваш по инстинкт. При подобен формат играта на ТОТО не е шмекеруване, а тактика.

# 684
  • В най - голямото село
Около 17 часа трябва да са в Колежа, по нататък не знам да има точен график.
Когато тръгнат към ресторанта, тогава. Simple Smile
bouquet

# 685
  • София
Моят тийн от време на време ходи на състезания и уж има представа от неравенства. Понеже ме заинтригувахте, питах го какво мисли. "Да, имаше, но аз ги пропуснах, защото обикновено те изискват преобразувания, а това отнема време". Толкова за "предимствата" на подготовката. По същия начин може да се каже "О, аз ги пропуснах, защото не сме ги учили".
Успокойте се, всичко би трябвало да е наред, не мисля, че въпросните неравенства ще обърнат каруцата на реалните кандидати за колежа.

# 686
"Да, имаше, но аз ги пропуснах, защото обикновено те изискват преобразувания, а това отнема време".

Именно, мъдро и тактически зряло решение Peace

# 687
  • софия
Мисля, че вече го писах в темата, но ще се повторя (като една  afwitch): децата на мамите, пишещи тук, ще бъдат приети...когато ми го казаха миналата година, не го вярвах, стори ми се обасурдно, после, понеже се случи, разбрах смисъла: вашата собствена ангажираност вече е нещо, при децата тя се мултиплицира в резултат.
За миг чак се почуствах щстлива Simple Smile
Пък да видим! Дано е правилен извода!

# 688
За миг чак се почуствах щстлива Simple Smile
Пък да видим! Дано е правилен извода!

Казах го и на двете близки дечица, които кандидатстваха, мамите се зарадваха, дори за миг. Мерси Шарки ! Има логика в думите ти и то голяма.

# 689
За кои книги са писали децата ви. Мартин Идън я започвах пет пъти, все неуспешно. Повест за истинския човек, newsm62 също  #Crazy. С удоволствие четях Майн Рид, Марк Твен и Карл  Май обаче. За Винету и Поразяващата ръка, можех да изпиша всички листя на изпита newsm62 Какви са задачите с неравенства, предполагам от най - елементарните, или  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт