Американски колеж - седма тема

• 108 737
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Нацупеният тон и пост на aninica е изключително неуместен (а и незрял) на фона на всички, които сме споделяли коя школа и каква подготовка е помогнала на децата ни, кое е оказало влияние на мотивацията им, с кое са се затруднили и т.н. Най-"мразим" таз изконна черта у някои, кат не им уйдисва, избирателно да си подберат и съчинят как всичко е срещу тях и да наплюят все и вся. Добре, че повечето пишем и четем от години и ще запазим освен добрия тон и смисъла, и полезността на темата. На всички деца и родители пожелавам здрави нерви и дано по-бързо минат дните до 06.04.

# 661
И е така, и не е. Доста хора твърдят, че са влезли без никаква подготовка. А премълчават факта, че детето им идва от СМГ, или друго училище със засилено изучаване на математика и/или от 2-3 клас ходи на подготвителни модули и други уроци.
И малкото ми дете в момента може да влезе без подготовка навсякъде. Но дали това е цялата истина?

# 662
  • софия
И е така, и не е. Доста хора твърдят, че са влезли без никаква подготовка. А премълчават факта, че детето им идва от СМГ, или друго училище със засилено изучаване на математика и/или от 2-3 клас ходи на подготвителни модули и други уроци.
И малкото ми дете в момента може да влезе без подготовка навсякъде. Но дали това е цялата истина?

за мен също израза "без подготовка" не е цялата истина! Или пък любимото ми - " само отиде на няколко пробни..." , да не забравяме и "ходеше си на състезания" (това е похвално, но далеч от "без подготовка")

Темата е страхотна благодарение на потребителите, чиито деца учат в колежа. Но тези при които подготовката беше в ход или "просто изчакваха изпита" останаха наблюдатели. Предполагам по простата причина, че те не се готвят и всичко им е ясно или просто защото всеки си пази своето.

Това разбира се си е лично право и решение на всеки, но просто доказва, че темата е полезна благодарение на отдавна списващите тук от години! За мен беше огромно удоволствие да ви чета! Изживявах всичко, което сте споделяли.,като се започне от кандидатстването, ученето, че и избора на университет....Но трябва да призная, че се чувствах "във въздуха" , без диалог с родители на настоящи подгответа. ( явно аз съм от онези откритите дето са незряли и нетърпеливи, че и да си приказват искат - до този извод стигнах)

и сега след изпита, вече мога по-ясно да кажа, че вероятно няма да сме от приетите, но ще се постарая да дам фийдбек, какво, защо, как - за тези, които ще четат след нас. Просто знам каква е жаждата за информация и сверяване на часовника!

Благодаря на всички, които се включиха на лични и тези, които споделяха в темата отново и отново повтаряни до безкрай неща! Просто шапка ви свалям за търпението!

# 663
Тонът си е добър, просто някой пее фалшиво

Пожелавам още веднъж успех на всички  Peace
Време е за почивка Crazy
Визирах  тона на "Бай Хой"... поредния трол  ooooh! Регистриран снощи с три поста в точно тази тема  Sick
Абе тия хора друга работа нямат ли освен да ръсят злоба!

# 664
  • софия
Тонът си е добър, просто някой пее фалшиво

Пожелавам още веднъж успех на всички  Peace
Време е за почивка Crazy
Визирах  "БАЙ ХОЙ"... поредния трол  ooooh! Регистриран снощи с три поста в точно тази тема  Sick
Абе тия хора друга работа нямат ли освен да ръсят злоба!

знам, че него визираше, просто реших, че игнор е най-добрият отговор Simple Smile

# 665
  • София
А освен за неравенствата и темата на есето, друго казват ли децата? Другите задачи/въпроси как са били? Предполагам неравенствата са само малка част от математически раздел. Имало си е от обичайния тип задачи, характерни за формата на изпита в АК, нали?
Като изключим 10% неравенства, всичко останало е било обичайното, много малко геометрични задачи и малко %-ти. Имало е числови редици, много интересни, задачите са лесни, но трябва да умееш да ги решаваш бързо.

# 666
...Като изключим 10% неравенства, всичко останало е било обичайното, много малко геометрични задачи и малко %-ти. Имало е числови редици, много интересни, задачите са лесни, но трябва да умееш да ги решаваш бързо.
newsm78 откъде знаете, какво е обичайното... Още при баткото, като излезе, заяви "не мога да цитирам темата на съчинението, нещо за пътуване, просто не помня... между модулите напълно изключвах! Само знам, че ми беше трудно и на математиката (даже не каза в колко части математиката) реших по 5 задачи, останалите просто отмятах най-логичен отговор на първо прочитане..."
Малкия вчера беше супер лаконичен "Темата беше нещо за някаква книга, в един модул решавах, в другите действах бързо на първо прочитане, време нямах,  чета и пиша каквото ми дойде наум... не знам какво е неравенство..."
Скрит текст:
ей за това последното изказване щях да го убия, едно е да кажеш "не знам как се решават  еди какъв си тип неравенства", но... та питах "0<1 неравенство ли е"-"даааааа", "х<1 неравенство ли е"- "дааааа", а "х+1<2 дали пък не е същото неравенство!?!"-"дааааа... ама не знам как се решава"... Той даже не каза за коя книга е писал, а може би отказва да ми каже, да не го изям с парцалките

# 667
  • София
...Като изключим 10% неравенства, всичко останало е било обичайното, много малко геометрични задачи и малко %-ти. Имало е числови редици, много интересни, задачите са лесни, но трябва да умееш да ги решаваш бързо.
newsm78 откъде знаете, какво е обичайното... Още при баткото, като излезе, заяви "не мога да цитирам темата на съчинението, нещо за пътуване, просто не помня... между модулите напълно изключвах! Само знам, че ми беше трудно и на математиката (даже не каза в колко части математиката) реших по 5 задачи, останалите просто отмятах най-логичен отговор на първо прочитане..."
Малкия вчера беше супер лаконичен "Темата беше нещо за някаква книга, в един модул решавах, в другите действах бързо на първо прочитане, време нямах,  чета и пиша каквото ми дойде наум... не знам какво е неравенство..."
Скрит текст:
ей за това последното изказване щях да го убия, едно е да кажеш "не знам как се решават  еди какъв си тип неравенства", но... та питах "0<1 неравенство ли е"-"даааааа", "х<1 неравенство ли е"- "дааааа", а "х+1<2 дали пък не е същото неравенство!?!"-"дааааа... ама не знам как се решава"... Той даже не каза за коя книга е писал, а може би отказва да ми каже, да не го изям с парцалките
Знам, защото познавам деца, които са кандидатствали последните няколко години. Обичайни и в смисъл, че са по материал взет вече в училище.
Някои от неравенствата са били лесни, моята забележка е принципна!  Защо трябва да има "специфични" неща, които могат да будят съмнение за злоупотреби?  Както и да е!

# 668
  • София
И миналата година имаше неревенства и те отново не бяха все още преподавани в училище.
А съмнения за злоупотреби винаги ще има, поради простата причина, че след контестация не ти разрешават да видиш работата на детето.

# 669
  • София
Не само това, тук всички които имат поне две деца са видяли разликата в това да имаш афинитет към точните и хуманитарните дисциплини. Тези от първата група влизат по-лесно, дъщеря ми за това ходи две години на курс, защото е от втората. Постигна много с математиката, благодарение на една школа за подготовка.

# 670
Здравейте!
От известно време не съм се включвала, имахме лека предизпитна треска.
Най- важното - искам да пожелая успех на всички деца, за които сме си споделяли тук, че кандидатстват тази година!
Относно изпита бих искала да споделя няколко неща, които ми разказа сина ми и които са го впечатлили. Беше много развълнуван! Наистина доброволците, които са ги съпровождали са били много мили и са ги окуражавали; по пътя са им давали съвети и са се шегували; през цялото време са им говорили на английски. Организацията е била на ниво. В неговата зала е имало 3 квестори, едната англ.говоряща. Тя / според сина ми/ е била доста строга. Имоло е и едно дете, което е дисквалифицирала още в началото, преди да почне есето, поради нарушение на инструкциите. Явно това им е подействало, защото по време на теста в стаята е царяла абсолютна тишина, нарушена само от някаква муха, която въпросната квесторка убила в един момент. Когато влезли в залата е удалил първият звънец и след него са им казали, че могат да излязат от стаята - кой за хапване, кой за тоалетна и т.н. Сина ми е излязъл и когато решил да се върне, същата квесторка препречила с тяло вратата, протегнала ръка напред и много театрално казала на сина ми:"you cannot pass!" Смяхме се много защото той, незнайно как, в този момент се е сетил за Гандалф / имаше подобна сцена в първа серия на един мост/. Извинете, че се отклонявам с тези дреболии, просто и аз се вълнувам:) И напрежението взе да пада.....
За задачите - него най- много го е затруднила логиката, а задачите не са били много, само 15. Мат разделите  е играл и тото на 3-4 от задачите  и е имало неравенства / 3,4, не помня точно/. Изобщо,  според него математиката е била разнообразна и не лесна, но каза, че времето му е стигнало за всичко. текстообработката била ок, но е имало и един дълъг текст, на който е налучкал няколко въпроса. За есето: аз лично не съм впечатлена от темата, но той каза, че всички деца, с които си е говорил след изпита са били доволни и са писали.
Много дълго време ще чакаме резултата, искаше ми се по - рано, но..... сега вече обръщаме фокуса към НПМГ и НВО.
Личното ми мнение е, че школите за подготовка за изпита са много полезни, особено за деца, които са като сина ми - от обикновено софийско СУИЧЕ БЕЗ засилено изучаване на мат. Съгласна съм с Люси, че СмГ си е най- добрата школа и който нарича това "без подготовка" просто подвежда.
Това е от мен. Весел ден на всички!

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 10:30 от luba6a

# 671
  • София
Моята щерка мразеше математиката и казваше, че БЕ е по-лесно и се справяше с повече желание. Сега е обратното (6 клас)- предпочита математиката, ако трябва да избира де...До другата година, когато кандидатства, кой знае какво ще и е по-приятно.   Rolling Eyes

# 672
  • България
Двете ми деца учат до 7кл в обикновено провинциално училище. Подготовката им е за НВО. Готвят се сериозно.
Когато дъщеря ми кандидатства бях намерила някакви стари тестове за колежа /от началото на 90те/, които тя решаваше. Не беше ходила на пробен изпит преди това. Влезе, в колежа, предпочете го пред 91 НЕГ и завърши. Едно от основните й качества е умението да се справя в екстремна ситуация. Колежът доразви тази й способност.
Със сина ми имам същия подход, но той ходи на един пробен изпит в ЛОГО - 3. Представянето му не беше добро, а на есето - катастрофално. Това го накара да "свие перките" и да поработи върху тази част на изпита с преподавателя си в школата. Как се е представил ще разбера на 06.04.

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 11:06 от SofiaV

# 673
Любаша,
Бих била много благодарна, да го попитате, в какво се е изразявало нарушението на инструкциите от дисквалифицираното дете преди да започне изпита, и да ни кажете тук.

Успех си е дори това, че са завършили изпита без да бъдат дисквалифицирани, че хората имат различни изражения на лицата и жестове и  все се страхувах някой, който си гледа отнесено или втренчено и пр. подобни , да не бъде набеден, че дава знаци..., а просто детето така да си гледа.

Разбрах, че дисквалифицираните не са пуснати да си ходят и са чакали другите да свършат, което ми се струва много мъчително, все пак са деца.

А на шега ли му е казала дамата, че не може да влезе? Не го разбрах .

# 674
Разбрах, че дисквалифицираните не са пуснати да си ходят и са чакали другите да свършат, което ми се струва много мъчително, все пак са деца.

Мъчително за децата, но правилно решение на колежа.

Общи условия

Активация на акаунт