Американски колеж - седма тема

• 108 741
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • софия
според моето дете неравенствата са били "дълги", май си е спестила зора с тях, така и не разбрах  Crazy

Скрит текст:
но пък не беше уплашена като да не ги е учила, напротив няколко дни преди това вкъщи се разигра драма, защото останах с впечатление, че не ги разбира (покрай някакво домашно) и тя ми се разсърди, защото съм се отнасяла с нея като все едно нищо не знаела, пък тя си ги знаела.....а сега де? Мисля, че при тях в училище е бил взет този материал ( аз не следя какво кога учат  Embarassed  )

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 21:40 от Амели

# 691
  • София
Успех на кандидатите!
Ненапразно поне на двадесет пъти в темите напред е споменавано, че изпитът е различен. Първо - форматът е непознат за нашата система, прилича на САТ. Второ - максимално изцеждащ, притискащ те и нямаш време да му мислиш много, създава стрес, който не е познат на нашата система. Трето - повече си струва да решиш вярно задачите, за които ти стигне времето, отколкото да се стремиш да решиш всичко и да объркаш и това, което ако се взереш повече ще видиш къде бъркаш. Четвърто - съзнателно са ти заложени капани, като капак на всичко останало.
Проблема с невзетия материал бих отдал по-скоро на чиновническо безхаберие на някой зад океана, (знае се, че тестовете не се правят тук и не се проверяват тук), който при съставянето му не е взел предвид кой раздел кога се изучава, а е работил ангро - с покритите до края на 7-ми клас раздели, отколкото на капан, едва ли биха се компрометирали сами, явно противоречейки на твърденото официално на сайта, а в Колежа държат на правилата, честните условия и предсказуемостта. Там измамата, включително и неспазванията на уговорки, срокове, манкиране, нечестно поведение, преписване, дори и цитиране без коректен източник) попадат в графата най-сериозни провинения и подлежат на най-сериозна санкция.  Така че, Колежът има ишу, за пореден път и следва да си го решава за да не се дънят пак...
Неприятното е, че "състезателите" са наистина напред с материала и вероятно не са имали проблем, както всъщност и с целия тест, в математическата му част. По дефолт, на тях им куца есето Мой близък, именно състезател на времето беше казал нещо, което и до днес ме усмихва - "как може тоя Толстой да напише три тома, че Война й мир се събира на половин лист с формули...) Просто - начин на мислене. А АК не е математическа гимназия и есето е фактор, все пак.
Обнадеждаващото - повечето "състезатели" общо взето не се записват. Остават другите.
А за тях условията всъщност са били еднакви - всички те не са учили неравенства.
Така че - споко, нещата ще си дойдат на мястото.
Зорът в АК не свършва с приемането,  оттам започва.

А за дисквалификацията - не е спазено правило. Може да е субективно решение на американката, но какво от това - тя затова е там, за да реши. Със сигурност е даден повод, а как е реагирала е нейно право да го направи и отговорност на администрацията, която тя НЯМА да понесе ако решението е грешно. Не и в този случай - правило за контестация няма и не се предвижда. Презумпцията е ясна - има правила и щом е даден повод да се вземат мерки, те са взети.
Типично за Колежа.
Уелком...
Ще повторя въпроса си и към Вас, ако може ми отговорете. Виждате ли логика всяка година да се набляга на определен тип задачи, които преобладават? Дори да няма корупция и никой да не подшушва кои са тези задачи, как това ще помогне да се отсеят по-умните деца, напротив ще спечели някой, който случайно е наблегнал точно на този материал.

# 692
  • София
Подлагам на съмнение тази конспирация за даване на приоритет на определени школи. Все пак целта на изпита АК е да си подбере ученици, които да учат на нужната висота и да го завършат успешно. А както вече неколкократно се споменава по-лесно е приемането, отколкото самото обучение. За това и изпитът е направен така, че учениците да подберат кои задачите да решат и кои да оставят накрая и да маркират на случаен принцип. Защото често по време на учебната година им се налага да избират за кое задание да отделят повече време и кое да изпълнят формално.
Така, че описаните по-горе тактики са най-успешни по време на изпита. Не е необходимо да  отделят много време за дадени трудни задачи, а по-лесните да игнорират. Във формата на изпитът всяка задача носи еднакъв брой точки, независимо от сложността им и родителите на бъдещите кандидати изрично трябва да подчертаят на децата си - важно е количеството решени задачи, за разлика от НВО. При решени всички останали задачи, освен 10-те % процента с неравенства би донесло 72%, което гарантира прием в АК.

# 693
Наистина, всички задачи са с еднакви точки, затова губи-време задачите от сорта на броене на триъгълници трябва да се пропускат. Но тази преценка, както и окото да се налучкват отговори идват от явяване на състезания.

# 694
  • София
По мои впечатления изпитът има два аспекта. От една страна е важна подготовката на децата в чисто учебен план. От друга страна вероятно се изпитва и психиката на кандидата - как и колко бързо реагира при непознати условия, в условия на натиск от времето, при стрес.
Мисля, че темата на съчинението тази година е добра, защото позволява да се проследят интересите и подхода на кандидатите. От това, което се чува, има деца, които са писали за произведения, за които се готвят за НВО. Това показва опит да се заложи на сигурно, на нещо дадено наготово. Има произведения, за които доста деца са писали едновременно. Вероятно ще има и книги, които са "уникални". Възможността да откроиш идеите на творбата и нейните послания, както и и да посочиш тяхната значимост, са още една стъпка напред.
Сходни са нещата и с теста - не вярвам да е бил по силите в пълнота на никой от кандидатите. Оттук нататък на помощ идват не само знанията, но и стратегията и психиката. Децата, които се явяват "за спорта" имат голямо предимство - те не са натоварени с очаквания и с напрежение, а обикновено те имат и опит от участия в състезания и изпити.
Мисля, че целта не е да се даде предимство на дадена школа, а напротив - цели се всяка година да има момент на изненада за всички кандидати. Това може да се постигне с постоянни смени на трудността и на видовете задачи, които дават.
Не мога да си представя, че при 240 кандидати и прием на 100 от тях, има място за конспирация.

# 695
  • София
Prizma, като цяло съм съгласна с поста ти.
Единствено ще изразя несъгласие, че явяването само "за спорта" е предимство и предпоставка за отлично представяне. Да, няма обичайното напрежение от явяването на ключов/съдбоносен Simple Smile  изпит, но пак има други фактори, които също влияят съществено. Да уточня - много деца се явяват заради уникалния формат на изпита, без да имат никакво желание да учат там, и те не са само от МГ. Напрежение няма, но и резултатите са често скромни. Други, като моето дете, са мечтали да учат там от 3. клас. Вероятно вътрешно е била много стресирана как ще се представи на изпита, но беше сред първите 15 приети, със слабо есе при това Simple Smile, отвявайки доста от спортуващите. Simple Smile

# 696
Prizma, като цяло съм съгласна с поста ти.
Единствено ще изразя несъгласие, че явяването само "за спорта" е предимство и предпоставка за отлично представяне. Да, няма обичайното напрежение от явяването на ключов/съдбоносен Simple Smile  изпит, но пак има други фактори, които също влияят съществено. Да уточня - много деца се явяват заради уникалния формат на изпита, без да имат никакво желание да учат там, и те не са само от МГ. Напрежение няма, но и резултатите са често скромни. Други, като моето дете, са мечтали да учат там от 3. клас. Вероятно вътрешно е била много стресирана как ще се представи на изпита, но беше сред първите 15 приети, със слабо есе при това Simple Smile, отвявайки доста от спортуващите. Simple Smile

Мисля, че в днешно време вече няма толкова много "спортисти". Едно време имаше, защото изпитът беше по-тежък (с много логически задачи) и да изкараш добра оценка беше престижно. Сега не се чува да има такива настроения. И друго, едно време първите двама учеха на 100% стипендия, което си беше стимул най-добрите да се пробват "ако мине", защото безплатно учене в АК си е опция, заслужаваща обмисляне. Та преди 5-10 години според мен е имало бум на "спортисти", сега май има само деца, искащи да се пробват и да си осигурят евентуална опция при лошо НВО.

# 697
  • София
Посещение на отворените врати, 1-2 пробни изпити, яснота относно оценяването, консултации за есето и логическите задачи с учител, както и мотивацията, също са много важни. Това са неща, които децата, неангажирани с ролята на приема за тях, често пренебрегват.
Преди изпита едно момче е казало на моето хлапе, че е много притеснено (не се познават), и се замислих, че
това напрежение вероятно пречи на много деца, докато на други им е спестено. Разбира се, обобщения не трябва да се правят.

# 698
Колко изречения оформят есето, за време от 1.2  #Crazy, или трябва да е за сметка на друго newsm78

# 699
  • София
ЧС, възможно е да си права. Аз нямам точна информация колко се явяват ей така, но тук всяка година се коментира, че много не се записват и как влизат тези с финансови възможности и мотивация да учат там или че Колежът е вариант Б. Явно коментиращите разполагат с такава.
Това, което знам със сигурност е, че има деца, които учат срещу 10% от таксата.
Както и да е, за мен е важен резултатът на изхода и той, вече мога да кажа, че ме удоволетворява напълно въпреки първоначалното недоверие. 

# 700
ЧС, възможно е да си права. Аз нямам точна информация колко се явяват ей така, но тук всяка година се коментира, че много не се записват и как влизат тези с финансови възможности и мотивация да учат там или че Колежът е вариант Б. Явно коментиращите разполагат с такава.
Това, което знам със сигурност е, че има деца, които учат срещу 10% от таксата.
Както и да е, за мен е важен резултатът на изхода и той, вече мога да кажа, че ме удоволетворява напълно въпреки първоначалното недоверие. 

И аз нямам пряка информация от днешно време, имах от преди години Peace Но все пак смея да твърдя, че колежът да ти е вариант Б и да се явиш за спорта са две доста различни неща. Няма съмнение, че има доста деца, явяващи за да имат алтернатива, други се явяват с идеята да се запишат в АК само ако получат голяма отстъпка от таксата. Нищо лошо няма в тази тактика, все пак АК си е топучилище, но това не са деца явяващи се за спорта, каквито имаше по мое време. Тогава по 1/3 клас от СМГ идваше на изпита за да се пробват на този формат без да имат изобщо идея да учат в АК. Или с идеята евентуално да учат, ама само ако са на такса 0%. И доколкото с нулева такса бяха 2 деца това си беше чиста проба спорт и развлечение.
Деца, учещи срещу 10%, сигурно има и това е много похвално, не мога да си кривя душата. Но тази супер намалена такса се дава заради лошо финансово положение на семейството, а не заради отличен резултат на изпита. Това е фундаментална разлика с нулевата такса преди и не виждам защо я даваш като аргумент. Аз всъщност и нищо не твърдя, че да има нужда да ме оборваш, само казвам какво беше едно време Peace

# 701
  • софия
Все още има деца отиващи заради спортното предизвикателство, но са далеч по-малко. Може би и това една ясните причини заради, които от  АК вече канят първите 100, а не че имало желащи , но отказали се в последствие. Те просто никога не са се целели в прием ( което е различно от целене в първата десятка примерно)

За настроение Simple Smile да попитам : станхме ли 06. 04.  Crazy

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 09:16 от Амели

# 702
  • София
Подлагам на съмнение тази конспирация за даване на приоритет на определени школи. Все пак целта на изпита АК е да си подбере ученици, които да учат на нужната висота и да го завършат успешно. А както вече неколкократно се споменава по-лесно е приемането, отколкото самото обучение. За това и изпитът е направен така, че учениците да подберат кои задачите да решат и кои да оставят накрая и да маркират на случаен принцип. Защото често по време на учебната година им се налага да избират за кое задание да отделят повече време и кое да изпълнят формално.
Така, че описаните по-горе тактики са най-успешни по време на изпита. Не е необходимо да  отделят много време за дадени трудни задачи, а по-лесните да игнорират. Във формата на изпитът всяка задача носи еднакъв брой точки, независимо от сложността им и родителите на бъдещите кандидати изрично трябва да подчертаят на децата си - важно е количеството решени задачи, за разлика от НВО. При решени всички останали задачи, освен 10-те % процента с неравенства би донесло 72%, което гарантира прием в АК.
Малко от статистиката или теория на вероятностите. Ако едно дете може да реши 60% от всички задачи върху които се е подготвяло, ще изкара повече отколкото 60% от 90% от задачите. Друго дете, което също може да реши 60% от задачите, но е учило неравенства ще реши 60% от 100 задачи. За това е несправедливо даването на задачи извън учените до момента. Дали е конспирация или чиста математика, Вие решете.

# 703
  • София
aninica, грешна Ви е логиката, понеже се базира на тестове и задачи, давани в българското училище - където в един тест всички типове задачи са вече решавани. А тестът за Колежа има трудни задачи, които не трябва да се решават, защото биха загубили много време. Това се опитваха да обяснят по-горе.

# 704
  • София
aninica, никакъв интерес нямам да Ви опонирам. Но ми направи впечатление коментара за неучен материал. Хората едва ли са длъжни да проверяват дали във всяко бг училище са взети неравенства. Представете си, че се базират на годишните разпределения за учителите, одобрени от МОН. Не съм учител, но зная къде да търся инфо.
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/ARHIMED-Kniga_Uchitel_7_klas.pdf
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/ANUBIS-matematika_7-klas-knu.pdf

Според плановете и на Анубис, и на Архимед, неравенствата към 20.03 трябва да са взети. PeaceА къде и защо това не е направено, не следва да е проблем на Колежа. Същото става нерядко и на НВО. На места не е предаден целият материал..Нима съставителите на теста ще са виновни, че в училище Х не е предаден ромб,а последната задача  за 10 точки е такава..

Общи условия

Активация на акаунт