Американски колеж - седма тема

• 108 703
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
aninica, грешна Ви е логиката, понеже се базира на тестове и задачи, давани в българското училище - където в един тест всички типове задачи са вече решавани. А тестът за Колежа има трудни задачи, които не трябва да се решават, защото биха загубили много време. Това се опитваха да обяснят по-горе.
Пример с моя големия от теста - великата задача "за котката", която така и не успя да ми я цитира... (единственото нещо, което изобщо си спомняше от изпита... два дни по-късно каза тема за есе "нещо за път/пътуване")
"Прочетох я веднъж, прецених, че мога да я реша, прочетох я втори път, тръгнах да пиша по нея... и установих, че съм отделил вече 3 минути за нея, т.е. няма време да я решавам... минах на следващата и така... 5 минути преди края даже не ги бях дочел - върнах се на прочетените, маркирах най-логичните според мен отговори, а на непрочетените - тото. Като си гледам резултата или трябва да пускам редовно тото или съм решил задачата за котката (и не само) с мислене "back ground"  Rolling Eyes"
Та изобщо не е ясно в този стрес и пълна липса на време, дали това което могат да решат го решават наистина или е въпрос на работа на мозъка в многозадачен режим и ползване на някакви връзчици там без замисляне
Скрит текст:
Flutter както аз докато готвя, мисля по математически проблемчета за 7ми и 11 клас и отговарям на малката с въпроси за филма който "гледам" заедно с нея

# 706
  • София
Честно казано, не разбирам защо се драматизира толкова с тези неравенства. Дори и да са учени, както при моето, едва ли има дете, което да си е губило времето с тях, били са доста големи числовите изрази, изискващи преобразуване.
Същото е и с някои от геометричните задачи, които са били с условие от по над 10 реда, ами пропускаш, решаваш това, което е по-лесно и ако остане време се връщаш на по-сложните, които изискват повече време.

Докато чаках моето, неволно "подслушах" разговорите на деца, родители и г-жа, която явно води курсове. Децата коментираха, че не е имало от типовите задачи, на които са го готвили в школата. Нямам представа, какво се учи по тези школи, но явно децата са останали неприятно изненадани от това, което са дали на изпита и на математиката и на логиката.
Но пък успокоението, че за всички деца е било еднакво. Някои просто не са имали нагласата и очакванията, формирани от курсове. За тях всичко е било изненада Simple Smile.

# 707

Ще повторя въпроса си и към Вас, ако може ми отговорете. Виждате ли логика всяка година да се набляга на определен тип задачи, които преобладават? Дори да няма корупция и никой да не подшушва кои са тези задачи, как това ще помогне да се отсеят по-умните деца, напротив ще спечели някой, който случайно е наблегнал точно на този материал.

Здравейте,

В постовете под моя са Ви отговорили, нямам какво да добавя.
Стратегията, разписана от ЧС за пореден път (защото минимум веднъж всяка година по това време се казват тези неща ) е абсолютно точна, единственото, на което бих възразил е, че не работи за времето, указано от нея - половин час, за дете несъстезател. Иска си повече време, един вид тренировка на уменията за концентрация и избирателност, приоритизиране на решимите веднага, решимите с повече усилия и неструващите си (безсмислено губещите времето) и затова подлежащи на игнориране, задачи, това е ключът към максималния успех при този тип "блиц" математически тестове.
Колкото до школите - малко са тези, които наистина тренират именно за това, в повечето се повтаря стандартния подход в нашата система - структуриране, анализиране на проблема, изследване и решение, разписано както се изисква по методика, но това иска време, а ти имаш 60 секунди и това, че си решил една задачка перфектно по никакъв начин не ти дава бонус , напротив и нейното - трудно или времеемко решение дава толкова като точки, колкото решението на задачката 2+2=?, стига да има такава, а има, те обикновено вървят градивно, като в "Стани богат".
100 минути безспирно напрежение си е много, затова децата (несъстезатели) не знаят на кой свят са като излизат от портала на края. И трудно могат да си спомнят всичко, после поне седмица им светва едно или друго.....

Та, не търсете интригата в изпита. За над 10 години взимане-даване с Колежа покрай дъщерите аз не съм чул за нагласена работа там, просто би било супер сложно за да се направи, уверявам Ви.
Колкото до подбора на умните деца, това няма защо да се коментира, АК не същвствува от вчера, а от 1991, поне възродения му наследник и за тези 20-тина вече завършили и реализирали се випуска, все ми се струва, че преди да се питаме дали успяват да си подберат учениците, може да се потърси информация и да се направят изводи.
Американците затова са американци - успяват да си купят най-доброто като методология за да си подберат най-доброто от явилите се кандидати.  Веднага подчертавам,"от явилите се" че не го ли направя ЧС ще ме схруска за закуска.... И ще е съвсем права

# 708
...Та, не търсете интригата в изпита. За над 10 години взимане-даване с Колежа покрай дъщерите аз не съм чул за нагласена работа там, просто би било супер сложно за да се направи, уверявам Ви.
...
Американците затова са американци - успяват да си купят най-доброто като методология за да си подберат най-доброто от явилите се кандидати.  Веднага подчертавам,"от явилите се" че не го ли направя ЧС ще ме схруска за закуска.... И ще е съвсем права
newsm10 То заради това правят усилена рекламна кампания на Колежа в последните две-три години, да се увеличи бройката на явилите се  Simple Smile
Та като каза дъщери... днес видях снимка на малката ти дъщеря, ей това момиче все по-красиво става  bouquet
Питане към родителите на единадесетокласници - записахте ли си вече час за среща с академичните съветници? Че аз нещо все се разсейвам  newsm78 той моя, че е организиран и ме информира за всичко дето е свършил в тази област, си е истина, ама и аз нещичко трябва да обсъдя с тях...

# 709
Благодаря, Пенева... Има на кого да прилича, нали знаеш, че дъщерите всичко хубаво взимат от майките си...
Не сме записвали час, от теб чувам, че трябвало...

# 710
  • София
Аз влизам при академичните съветници без час, не знаех, че трябва да си уреждам среща.

# 711
Аз влизам при академичните съветници без час, не знаех, че трябва да си уреждам среща.
Не говоря за адвайзърито, а за офиса на академичните съветници... за кандидатстването... При тях категорично не можеш да се вредиш без час, доста са затрупани. И на срещата (родителската среща с тях, информационна) помолиха изрично да не им се тръснем пред вратата и да чакаме, а всеки да си запази час, че да му отделят време и подходящо внимание (който и да е от тримата)

# 712
  • София
Аз имах предвид Саманта и Иън. Нито веднъж не са ми направили забележка.

# 713
Аз имах предвид Саманта и Иън. Нито веднъж не са ми направили забележка.
Не ми се е налагало досега да си общуваме с тях. На първата родителска среща за годината в общата част ни се предствиха, описаха накратко общия план за действие и... помолиха да не ги безпокоим засега, че е рано още, а и са много заети покрай 12ти клас... (това беше през октомври) ще направят среща с учениците (цял ден за 11ти клас "Силен старт" - прибраха се като попикани, декември)... а след това направиха една вечерна дълга обща среща с родителите (пак само 11 клас) на които пак ни помолиха за планиране на индивидуални срещи.
Та затова питам  Rolling Eyes
Сина ми вече няколко пъти се е срещал тях, но все планирано... някой път много набързо, но по същество!

# 714
  • София
 newsm78, моите "проблеми" са били решими за 3-5 минути, може би затова не са ме "строявали".

# 715
  • София
Да Ви попитам, в този форум има ли модератори, защото написах един пост, десет минути след това написах втори, защото реших че не съм го изпратила. Сега виждам първия, втория го няма....така едно и също нещо съм написала два пъти...?  Може би много бързо затварям прозореца, след като натисна публикувай, най-вероятно.

# 716
  • София
aninica, никакъв интерес нямам да Ви опонирам. Но ми направи впечатление коментара за неучен материал. Хората едва ли са длъжни да проверяват дали във всяко бг училище са взети неравенства. Представете си, че се базират на годишните разпределения за учителите, одобрени от МОН. Не съм учител, но зная къде да търся инфо.
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/ARHIMED-Kniga_Uchitel_7_klas.pdf
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/ANUBIS-matematika_7-klas-knu.pdf

Според плановете и на Анубис, и на Архимед, неравенствата към 20.03 трябва да са взети. PeaceА къде и защо това не е направено, не следва да е проблем на Колежа. Същото става нерядко и на НВО. На места не е предаден целият материал..Нима съставителите на теста ще са виновни, че в училище Х не е предаден ромб,а последната задача  за 10 точки е такава..
Мисля, че мога да цитирам точно: от 215 стр. учебник, за да се решат неравенствата от теста, трябва да са минали 190-та. Лично го разгледах, като се доверявам, че задачите са били сложни. Няма как, дори и гений да изведе теоремите за неравенства в рамките на минути, ако не се е подготвял, както се опитваха по-горе да ме убедят.

# 717
  • София
Скрит текст:
Кой какво може или не да изведе - на това не му е мястото за коментиране  тук. Ако материалът е взет в училище  и е усвоен алгоритъмът за решенията  им, то неравенствата са едно от най-лесните неща от седмокласния материал. Друг е въпросът, че някъде не са предадени. Както се вижда от разпределението, към този етап на месец март трябва да са. А ако са били наистина много завързани и са изисквали множество преобразувания, отнемащи ценно време, то излиза, че целта е точно описаната нагоре - да се провери подходът на децата.  Тоест да съобразят и да не  се втурнат да се бъхтят с километрични сметки и да сбъркат знак не от назнание, а от лудо препускане, вместо да спечелят същата тази точка с  минимум усилия в друга задача. Нагоре в постовете срещнах потребителски имена на майки с деца в МГ. Техните деца, въпреки че гарантирано  са наясно с решаването на неравенства, са ги пропускали. Въпрос на тактика, на изградена предварително стратегия за работа предвид естеството на изпита. Тоест дете, което не ги е учило, на практика заради нервенствата конкретно не изостава като резултат. И двата типа деца на тези задачи разчитат на късмета с принципа тото-лото... Остава съревнованието върху ученото.

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 18:14 от пенсионирана русалка

# 718
  • София
  Добре де, 10% от 26 задачи са 2-3. Може би най-силният математик на випуска каза, че не е успял да реши 4-5. Детето е изключително, със сигурност задачите не са го затруднили, явно така са сметнати, че да не е достатъчно времето. Е, щом времето е за максимум 20 задачи, няма никакво значение дали се знаят точно тези 2-3.  Peace
Така ги разбирам аз нещата с теста.

# 719
Скрит текст:
aninica, никакъв интерес нямам да Ви опонирам. Но ми направи впечатление коментара за неучен материал. Хората едва ли са длъжни да проверяват дали във всяко бг училище са взети неравенства. Представете си, че се базират на годишните разпределения за учителите, одобрени от МОН. Не съм учител, но зная къде да търся инфо.
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/ARHIMED-Kniga_Uchitel_7_klas.pdf
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/ANUBIS-matematika_7-klas-knu.pdf

Според плановете и на Анубис, и на Архимед, неравенствата към 20.03 трябва да са взети. PeaceА къде и защо това не е направено, не следва да е проблем на Колежа. Същото става нерядко и на НВО. На места не е предаден целият материал..Нима съставителите на теста ще са виновни, че в училище Х не е предаден ромб,а последната задача  за 10 точки е такава..
Мисля, че мога да цитирам точно: от 215 стр. учебник, за да се решат неравенствата от теста, трябва да са минали 190-та. Лично го разгледах, като се доверявам, че задачите са били сложни. Няма как, дори и гений да изведе теоремите за неравенства в рамките на минути, ако не се е подготвял, както се опитваха по-горе да ме убедят.

aninica,
Изредиха се толкова хора да ви обясняват, че основната цел на теста е да се провери съобразителността на децата и че неравенствата дори и да са учени, често отнемат време, което пък те лишава от точки при по-лесните задачи.

Не мога да повярвам на очите си, че даже Русалката е взела страна на АК  bouquet bouquet  (това в кръга на майтапа).
И за ЧС  bouquet bouquet

Още преди 9 години зам. директорката на АК, когато разясняваше изпитния тест, изрично обясни да се внимава със задачите, които отнемат време. Даже често тези задачи са в началото на раздела. Даде пример с фигура съставена от множество триъгълници. Вече не помня колко точно са били, но над 70 и каза, че е имало верни отговори, но за съжаление тези деца след това за раздела не са имали висока резултатност.

Че ние като се явявахме на изпит и есе не се учеше в училище.Само преразкази пишеха от името на различни лица. Пък е имало случаи да им покажат снимка и това да е темата за писане или просто предмет- това пък е абсолютно нехарактерно за бг училищата (поне преди)

Условията са еднакви за всички! И изтичане на информация в АК никога не се е чувало да има. Едно от най-тежките престъплления там е нарушаване на академичната честност.

Общи условия

Активация на акаунт