Фотография - 82 тема

• 48 301
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Знам, импровизирах с този отговор. Ясно е, че на сватба е трудно. Това е една от причините да не снимам сватби. Макар, че в сватбената фотография се въртят около 50 милиона годишно. Но не ми е интересен сюжет. Ще се намразя ако започна да снимам сватби

# 541
  • Варна
BigCityNights, не ти разбирам логиката. Фотографията е изкуство и като такова би следвало да не те ограничава, а да ти дава свобода. В това число да правиш всичко, което намериш за необходимо с изображенията, които си заснел. Да ползваш всички похвати и инструменти, за да постигнеш определен резултат. Това не те прави лош фотограф, точно обратно. Повече от ясно е, че в основата е снимането, защото един добър кадър от камерата ще спести много време пред компютъра, но да се зачерква напълно обработката ми се струва прекалено.

# 542
BigCityNights, не ти разбирам логиката. Фотографията е изкуство и като такова би следвало да не те ограничава, а да ти дава свобода. В това число да правиш всичко, което намериш за необходимо с изображенията, които си заснел. Да ползваш всички похвати и инструменти, за да постигнеш определен резултат. Това не те прави лош фотограф, точно обратно. Повече от ясно е, че в основата е снимането, защото един добър кадър от камерата ще спести много време пред компютъра, но да се зачерква напълно обработката ми се струва прекалено.

Когато правиш обработка, която прави женското лице на корица на списание да изглежда гладко и бяло като китайски порцелан това не е фотография по моите разбирания. За такава обработка говоря. Ако след обработка снимката ти няма нищо общо с това което си снимала... сори, не това е целта на занятието. Иначе изглежда ефектно когато използваш всички възможни ефекти във фотошопа. Сещам се за една дама от Варна, която снима пейзажи, Албена се казва. Крайният резултат на нейните творения е нещо, което категорично не приемам за фотография. Можеш да видиш снимките й във Фейсбук и фото форума.

# 543
  • София
Е ти преди няколко страници отрече всякаква обработка newsm78
Сега представяш нещата като крайни-черно и бяло и нищо по средата...
Както и да е, ти си знаеш какво искаш да кажеш всъщност  Peace

От кога почвате предизвикателството? Който има готова снимка, нека дава линк къв Фликр тук, за да се включват и хората, които не са в групата там.
Успех и приятно снимане ви пожелавам! Най-важното е да не се отказвате, така ще научите много повече Hug

# 544
  • софия
Бях забравила да влизам в темата, харесва ми как сте я направили пак уютно местенце. Успех и от мен с фотографията, голяма краста е!

BigCityNights, ей ти прост пример за обработка с една проста стълба. Grinning

# 545
Ох, с дамата чийто съпруг ми е колега (забравих й никнейма) се разбрахме с 2 изречения. Спирам да обяснявам, че ставам досаден на аудиторията и ще ме изгонят.

# 546
  • Варна
Защо, дискусията е интересна.
Много ми се иска да е така, както казваш - истинската фотография да не изисква никаква обработка. Аз мразя да стоя (дълго) пред фотошопа, но понякога се налага, а се случва и да ми стане забавно.
Интересно ми е какво мислиш за черно-бялата фотография?
За експерименталната няма да питам, че там нещата и на мен са ми на кантар и много малко неща харесвам.
Но това са все категории, признати от световни фотографски асоциации, та... не разбират ли тези хора от фотография или...

# 547
BigCityNights, мамаСъншайн говореше за елегантна обработка, ти отрече всякаква такава. Има немалка разлика между двете неща. След толкова много приказки, ще покажеш ли какво снимаш, или само ще си обясняваме кое е приемливо и кое не?

Есенно:

# 548
Отговарям ти - не умея да ползвам фотошоп (или каквато и да е друга подобна програма). Никога не се научих. Аз не съм фотограф, моята работа е друга. С фотоапарат снимам предимно за удоволствие. Най-често снимам актова фотография и пейзажи. Опитвам се да контролирам всичко, което зависи от мен. Понякога се получава, понякога не се получава. Показвам снимките си такива каквито съм ги заснел. Ако ги обработвам то е с безплатна версия на Irfan view.

Много хаесвам черно бяла фотография. Кабинетът ми е пълен с такива снимки, повечето правени преди десетилетия от най-добрите фотографи на онова време.

Да, за елегантна обработка говореше дамата. Дребна и ненатрапчива обработка.
Споделих една или две снимки преди седмици. В момента нямам с какво интересно да се похваля.

# 549
  • Пирдоп
И аз бих се включила в предизвикателството. За съжаление не мога да обработвам, но се надявам пък иначе снимките да ми стават за гледане.

# 550
  • София
Какво оборудване имате начинаещите, а защо не и напредналите, освен апарата и обективите? И по-конкретно светкавици имате ли или други осветителни тела и какви?

Аз имам само статив. Още не съм овладяла естествената светлина, затова и не си купувам светкавица.

# 551

Какво оборудване имате начинаещите, а защо не и напредналите, освен апарата и обективите? И по-конкретно светкавици имате ли или други осветителни тела и какви?

Аз имам само китов 18/55, 50мм/1,8 и един келяв статив, много желание и малко възможности.

П.П. Портрет на куче се брои за портрет, нали Simple Smile))

# 552
  • София

Аз имам само китов 18/55, 50мм/1,8 и един келяв статив, много желание и малко възможности.

П.П. Портрет на куче се брои за портрет, нали Simple Smile))

И на котка, и на хамстер Mr. Green.

П.П. Аз пък имам една торба с антични Joyфотоапарати от 4 системи + няколко лентови, слабо желание и никакви възможности за снимане, евентуално с изключение на нещо, което може да се снима набързо върху кухненската маса - шишета, вази, чинии. Всичко това шарено и артистично разхвърляно Laughing. Виж, коментарни локуми мога да разтягам по всяко време и до среднощ Joy Joy.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2016, 10:35 от Mунчо

# 553

И на котка, и на хамстер Mr. Green.

Питам, понеже се чудя детето или кучето ще ми е по-лесно да накарам да стои мирно и да ми позира  Joy

... евентуално с изключение на нещо, което може да се снима набързо върху кухненската маса - шишета, вази, чинии. Всичко това шарено и артистично разхвърляно Laughing.

Много харесвам такива снимки и искам да се науча да ги правя, но стените вкъщи са жълтакави и каквото и да снимам е с ужасно жълт отенък, освен ако не е на тъмно  Confused А, мъжЪТ твърдо отказва да боядисаме в бяло, само за да мога да си щракам на воля...

# 554

Много харесвам такива снимки и искам да се науча да ги правя, но стените вкъщи са жълтакави и каквото и да снимам е с ужасно жълт отенък, освен ако не е на тъмно  Confused А, мъжЪТ твърдо отказва да боядисаме в бяло, само за да мога да си щракам на воля...

Направи си едно такова. Ако трябва облепи един кашон с бяла хартия. Или опъни един бял чаршаф за фон. Но там ти трябва корниз или профил, по който да опънеш плата и е повече разправия, ако трябва постоянно да го сваляш.

Общи условия

Активация на акаунт